Quantcast
Channel: Ελλάδα
Viewing all articles
Browse latest Browse all 831

[Armageddon]

$
0
0

Αποκαλυψη Το Ενατο Κυμα


13 σπιτικές θεραπείες για το στομάχι Νεφρολιθίαση και ασβέστιο Η ακτινοβολία στη ζωή μας και οι επιδράσεις στα παιδιά ΨΩΜΙ ΦΑΓΟΠΥΡΟΥ Φτιάξε ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων Μοναξιά Θα έρθουν και για σένα… Παράξενη «Ανάποδη» Καταιγίδα Κτυπάει Τις ΗΠΑ Αυτή Την Εβδομάδα!!! Πως Να Κάνετε Δική Σας Μία Καινούργια Ferrari Και Να Είστε Τόσο Έξυπνος Όσο Ο Αινστάιν, Απλά Και Μόνο Με Το Να Κάθεστε Ήρεμα Στον Καναπέ Σας!!! Διάσημες «υπερφυσικές» φωτογραφίες που αποδείχθηκαν καλοστημένες απάτες Τα Τρία Τέταρτα Όλων Των Smartphones Περιέχουν Κώδικα Της NSA Τι Μπορεί Να Κάνει Ένα Drone?? Απλά Σπέρνει τον Θάνατο!!! Πολύ Ισχυρός Σεισμός Έπληξε Την Περιοχή Των South Sandwich Islands Η αλήθεια για τον σωστό συνδυασμό των τροφών. ΦΟΒΟΣ Βότανα γι καθαρισμ το σπιτιο. Γιατροσόφια με: Τσάι για την παχυσαρκία, την εφίδρωση των ποδιών, το λαιμό και τον βήχα και τα ερεθισμένα μάτια! Υπάρχει ανθρώπινος μηχανισμός αυτοθεραπείας; 9 τρόποι για να αξιοποιήσετε τα... αποφάγια Μας χρωστούν το χρέος μας! ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Έτσι βγαίνουμε από την κρίση – Οι 4 προτάσεις Νέο ξεκίνημα ΠΑΡΑΠΟΝΟ - ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Η λυπητερή μουσική μπορεί να φέρει ευχάριστα συναισθήματα Η ερωτική ζωή στα χρόνια του Ομήρου

13 σπιτικές θεραπείες για το στομάχι

Posted: 16 Jul 2013 01:02 AM PDT

Δυσκοιλιότητα, ναυτία, δυσπεψία ή όποια άλλη δυσάρεστη κατάσταση για το στομάχι, είναι σίγουρα αναπόφευκτες. Το φαρμακείο της...φύσης όμως έχει πάντα λύσεις.

Σύμφωνα με το reader's digest, η φύση έχει προνοήσει (και με το παραπάνω) να προμηθεύσει με φυτικά φάρμακα τον άνθρωπο, προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους για να απαλλαγεί από δυσάρεστες στομαχικές διαταραχές. Ωστόσο, να θυμάστε ότι πριν δοκιμάσετε την οποιαδήποτε θεραπεία, πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Συνδυασμός «καρότο-μέντα»
Μπορεί να ακούγεται αμφίβολο, αλλά ο χυμός του καρότου με τη μέντα ενδείκνυται για το διαταραγμένο στομάχι. Το καρότο προσφέρει θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση και η μέντα είναι καταπραϋντική, θεραπεύοντας το στομάχι γρήγορα και ανώδυνα.
Η συνταγή απλή: βράζετε τέσσερα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες, τέσσερα φλιτζάνια νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μέντα (ή εναλλακτικά ένα φακελάκι τσαγιού μέντας). Αφήστε το σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια πρέζα τζίντζερ για περισσότερη ανακούφιση ή λίγο χυμό λεμόνι, για περισσότερη γεύση.
Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα είναι ένα ακόμη «γιατροσόφι» ενάντια στην καούρα ή τη δυσπεψία. Εξάλλου, όλα τα αντιόξινα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχουν σαν βάση το όξινο ανθρακικό νάτριο, δηλαδή τη σόδα. Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού (ή δύο, ανάλογα με το πόσο ισχυρό πόνο έχετε) σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και σύντομα θα απαλλαγείτε από το αναστατωμένο σας στομάχι.
Καμένες φέτες του τοστ
Γνωρίζετε, ότι το τοστ είναι καλό για το στομάχι, αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να μάθετε, ότι το καμένο τοστ είναι ακόμα καλύτερο. Ο λόγος είναι ότι οι καμένες φέτες απορροφούν τις τοξίνες, που προκαλούν την αναταραχή στο στομάχι, πιο εύκολα και αποτελεσματικά από ό,τι οι κανονικές φέτες του ψωμιού για τοστ.
Γιαούρτι
Πιθανότατα το τελευταίο πράγμα, που θέλετε να καταναλώσετε όταν πονά το στομάχι σας είναι γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά οι προβιοτικές ιδιότητες του γιαουρτιού, δηλαδή τα «ζωντανά βακτήρια», το καθιστούν μια καλή θεραπεία, δεδομένου ότι διευκολύνει τις πεπτικές ενοχλήσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Απλά φροντίστε να επιλέξετε ένα μη λιπαρό γιαούρτι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή διάφορες γεύσεις.
Κακή διατροφή
Εάν αισθάνεστε δυσκοιλιότητα, δοκιμάστε να...χαλάσετε τη διατροφή σας. Γλυκά και έτοιμα φαγητά «ενδείκνυνται» για να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα, ενώ αν θέλετε πιο υγιεινούς τρόπους, επιλέξτε κεράσια, σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα και σύκα. Είναι όλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, που επιβάλλεται να πάρει ο οργανισμός για να διευκολυνθεί το στομάχι.
Τζίντζερ (πιπερόριζα)
Το τζίντζερ μπορεί να απαλλάξει το στομάχι από τις ενοχλήσεις, που προκαλούνται από ναυτία, χημειοθεραπεία, ακόμα και την εγκυμοσύνη. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που λειτουργεί μπλοκάροντας τις επιδράσεις της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που παράγεται από τον εγκέφαλο και σταματά παράλληλα την παραγωγή των ελευθέρων ριζών, μια άλλη αιτία της διαταραχής στο στομάχι.
Επιπλέον, διάφορες έρευνες αναφέρουν, ότι το τζίντζερ είναι σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον πόνο από την αρθρίτιδα και τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.
Σπόροι από κύμινο
Οι σπόροι του κύμινου είναι γεμάτοι με βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη των κακών βακτηρίων που προκαλεί δυσπεψία, αέρια ή φούσκωμα και συμβάλλει στην καλή υγεία του στομάχου. Μετά το φαγητό, «ροκανίστε» μία χούφτα από σπόρους κύμινου, για να απαλλαγείτε από τις στομαχικές διαταραχές.
Γλυκόριζα
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, η γλυκόριζα μπορεί όχι μόνο να «διώξει» την καούρα, αλλά να επιλύσει το πρόβλημα. Έχει φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι, καθώς είναι ουσιαστικά ένα φυτικό αντιόξινο, αν και η κατάχρηση βέβαια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, ανεβάζοντας την πίεση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε γλυκοριζικό οξύ.
Μάραθος
Είτε πρόκειται για δυσπεψία, αέρια ή φούσκωμα, ο μάραθος (ή το μάραθο) μπορεί να βοηθήσει. Πιείτε ένα τσάι με μάραθο ή μασήστε μερικούς σπόρους του. Ο μάραθος βοηθά στην πέψη, μειώνει τα αέρια, απαλύνει από τους πόνους, που προκαλούν οι κράμπες και μειώνει τη ναυτία.
Χαμομήλι
Το χαμομήλι, όχι μόνο καταπραΰνει τους πόνους στο στομάχι, αλλά μπορεί επίσης να ηρεμήσει τα νεύρα. Αν έχετε προβλήματα ύπνου, εκτός από έναν πόνο στο στομάχι, το σπιτικό χαμομήλι μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.
Λεμονόνερο
Το λεμόνι είναι ένα από τα πιο εύκολα εσπεριδοειδή, διαθέσιμο σε κάθε σπίτι. Αν δεν έχετε μέντα, τζίντζερ ή άλλα βότανα στο σπίτι, στύψτε μισό λεμόνι σε μια κούπα ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το χυμό λεμονιού του εμπορίου, σε περίπτωση που δεν έχετε λεμόνια, αλλά θυμηθείτε, ότι χρειάζεστε μόλις μερικά κουταλάκια του γλυκού.
Ζεστό αλατόνερo
Αν και παράδοξη θεραπεία, το αλατόνερο σε βρασμένη μορφή μπορεί να βοηθήσει, όχι μόνο στον πονόλαιμο, αλλά και στο στομάχι. Ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι όλα όσα χρειάζεστε. Για καλύτερα μάλιστα αποτελέσματα, καταναλώστε το άμεσα. Ωστόσο, προσοχή, γιατί η συγκεκριμένη φυτική λύση δεν ενδείκνυται για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μηλόξιδο
Ένα μείγμα από ένα κουτάλι της σούπας ξίδι μηλίτη, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και μια κουταλιά της σούπας μέλι θα διευκολύνει τη δυσπεψία και μπορεί να ανακουφίσει κράμπες, που προκαλούν τα αέρια του στομάχου. Το ίδιο μείγμα μπορεί επίσης να μειώσει την ταλαιπωρία, που προκαλείται από την καούρα.
Ζεστό περιβάλλον
Τοποθετήστε ένα μπουκάλι ζεστό νερό ή ένα μαξιλάρι θέρμανσης όταν αισθάνεστε στομαχικές διαταραχές. Η θερμότητα αυξάνει τη ροή του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος και να μεταφέρει την αντίληψη του πόνου από το εσωτερικό του στομάχου προς τα έξω, διώχνοντας στην ουσία τον πόνο.
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Νεφρολιθίαση και ασβέστιο

Posted: 16 Jul 2013 01:00 AM PDT

Τα συμπληρώματα ασβεστίου επιδεινώνουν τη νεφρολιθίαση;Οι γιατροί, σε περίπτωση νεφρολιθίασης από ασβέστιο, συμβουλεύουν να μην λαμβάνονται πάνω από 1.000 mg ασβεστίου (περίπου τρία γαλακτοκομικά προϊόντα) τηνημέρα. Επίσης, συνιστούν την αυξημένη κατανάλωση νερού,  περίπου ένα ποτήρι την ώρα, ώστε να παράγονται συνολικά ούρα 1,5 - 2 λίτρα καθημερινά.Προτείνουν ακόμη, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος.Η αύξηση της λιθίασης στις νεότερες ηλικίες, κατά τις τελευταίες δεκαετίες αποδίδεται στη σύγχρονη διατροφή. Ρόλο επίσης στη λιθίαση, παίζουν το οικογενειακό ιστορικό και το πολύ ζεστό εξωτερικό περιβάλλον.Πάντως, οι τελευταίες μελέτες δείχνουν, ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα λίθων στα νεφρά.Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι, ότι το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση των οξαλικών αλάτων από το έντερο, τα οποία ευθύνονται για τους συχνότερους νεφρικούς λίθους που δημιουργούνται.ΠΗΓΗΠΗΓΗΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Η ακτινοβολία στη ζωή μας και οι επιδράσεις στα παιδιά

Posted: 16 Jul 2013 12:58 AM PDT

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΊΕΣ ΔΕΚΑΕΤΊΕΣ, ΟΙ ΤΕΧΝΗΤΈΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΊΕΣ ΑΥΞΉΘΗΚΑΝ, ΑΝΆΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ. ΟΙ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΈΣ ΕΊΝΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΉ (Π.Χ. ΚΙΝΗΤΏΝ ΤΗΛΕΦΏΝΩΝ ΚΑΙ ΑΣΎΡΜΑΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑΣ), ΤΑ ΜΙΚΡΟΚΎΜΑΤΑ (Π.Χ. ΟΙ ΑΝΤΊΣΤΟΙΧΟΙ ΦΟΎΡΝΟΙ) ΚΑΙ Η ΔΙΑΒΌΗΤΗ ΡΑΔΙΕΝΈΡΓΕΙΑ (ΠΑΡΟΎΣΑ ΌΧΙ ΜΌΝΟ ΣΤΙΣ ΣΥΝΉΘΕΙΣ ΠΗΓΈΣ, ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΣΕ ΆΛΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΈΣ, ΌΠΩΣ ΟΙ ΟΙΚΙΑΚΟΊ ΑΝΙΧΝΕΥΤΈΣ ΚΑΠΝΟΎ).Επιστημονικώς, ως ακτινοβολία ορίζεται η μετάδοση της ενέργειας στο χώρο. Η ορθότερη κατάταξη της αφορά τις μη ιοντίζουσες και ιοντίζουσες ακτινοβολίες.Στις πρώτες (μη ιοντίζουσες) συμπεριλαμβάνονται τα χαμηλής έντασης ηλεκτρομαγνητικά πεδία - LFE/MW (από ηλεκτρικές συσκευές), τα ραδιοκύματα και τα μικροκύματα, προερχόμενα από σταθμούς εκπομπής ραδιοφώνου και τηλεόρασης ή τους φούρνους μικροκυμάτων, η ορατή ακτινοβολία και η υπεριώδης, ανάλογα πηγάζει από τις ηλεκτρικές λάμπες ή τον ήλιο, και η υπέρυθρη, είτε από τον ήλιο είτε από την κεραμική εστία της κουζίνας μας.Οι βιολογικές επιδράσεις διαφέρουν από αυτές της ιοντίζουσας ακτινοβολίας και εξαρτώνται κυρίως από την ένταση και τη συχνότητα. Παράδειγμα, η γνωστή ηλεκτροπληξία, με επιδράσεις που κυμαίνονται από απλό ερεθισμό δέρματος και μυών (αισθητική και φυσιοθεραπεία) έως εκτεταμένους σπασμούς, ανακοπή και εγκαύματα.Οι ιοντίζουσες (Χ-α-β-γ ακτινοβολίες) αλληλεπιδρούν με την ύλη μεταφέροντας ηλεκτρόνια, σαν «νόμισμα ενέργειας». Λόγω της μεγάλης διεισδυτικότητάς τους επηρεάζουν τη ζωή και τη λειτουργία των κυττάρων μέσω χειραγώγησης του DNA. Τα πιο επιρρεπή κύτταρα είναι όσα βρίσκονται σε φάση αντιγραφής, όσα δηλαδή πολλαπλασιάζονται περισσότερο. Αποτέλεσμα, βλάβες του DNA με ή χωρίς δυνατότητα επιδιόρθωσης (στην τελευταία περίπτωση συνήθως με απόρριψη ιστού, όπως στην ακτινοθεραπεία) και πιο σημαντικά, μεταλλάξεις του DNA με πιθανή ανάπτυξη καλοήθων ή κακοήθων όγκων και γενετικών αλλοιώσεων.Ευπρόσβλητοι ιστοί είναι το δέρμα και τα επιθήλια (π.χ. γαστρεντερικός ή ρινικός βλεννογόνος), τα λευκά αιμοσφαίρια και ο αιμοποιητικός μυελός των οστών. Αξίζει να αναφερθεί ότι βλάβες πραγματοποιούνται σε όλους τους ιστούς, καθώς και ότι σε βάθος χρόνου αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα καρκίνου (κυρίως θυρεοειδή και μαστού) και λευχαιμίας.Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι επιδράσεις στα παιδιά;Λόγω βιολογίας, τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς υπό ανάπτυξη, οπότε μεγάλος πληθυσμός των κυττάρων τους βρίσκονται σε φάση πολλαπλασιασμού.Επιπροσθέτως, έχουν μεγαλύτερους πληθυσμούς ανώριμων και αδιαφοροποίητων κυττάρων (άωρα κύτταρα και βλαστοκύτταρα), η προσβολή των οποίων, πέραν της αναστολής ωρίμανσής τους σε ιστούς(π.χ. ερυθρά αιμοκύτταρα από το μυελό των οστών), αυξάνει σημαντικά τη πιθανότητα παιδικών καρκίνων, μειώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης. Τα παιδιά είναι κατά ιό φορές πιο ευαίσθητα από τους ενηλίκους στην ίδια ποσότητα ακτινοβολίας, τόσο λόγω των προαναφερόμενων όσο και λόγω της μικρότερης μάζας τους.ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ (ακτίνες X)Αποτελεί την πιο καλά μελετημένη μορφή ακτινοβολίας και το «κόκκινο πανί» για τους περισσότερους από εμάς. Πέραν των γνωστών πηγών, σε μικρά επίπεδα εκλύεται και από λιγότερο «ύποπτους» παράγοντες, όπως οι φθορίζουσες συσκευές (λάμπες, ρολόγια), οι τηλεοράσεις, τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα των αεροδρομίων, τα ραδιενεργά ιχνοστοιχεία σε άσφαλτο, κάρβουνο και καπνό ή στη φύση.Σε μικρές δόσεις προκαλούνται ελάχιστα ευρήματα, με το πιο σύνηθες την παροδική μείωση των λευκοκυττάρων, ενώ η έκθεση σε σημαντικές δόσεις ευθύνεται για την «ασθένεια της ακτινοβολίας» (radiation sickness), για εγκαύματα, ακόμη και για θάνατο σε σύντομο διάστημα.Σε πόση ραδιενέργεια είναι επιτρεπτό να εκτίθενται οι άνθρωποι (και ιδίως τα παιδιά);Αυτή η ερώτηση είναι από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της βιοφυσικής. Ανάλογα με την κατανόηση των βιολογικών επιδράσεων, τα επίπεδα αλλάζουν με τα χρόνια.Οι πρώτες εφαρμογές, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αφορούσαν την ψυχαγωγία, ενώ μέχρι τα μέσα του αιώνα, θεωρούνταν ευεργετική η κατανάλωση ραδιενεργών χαπιών και πρόσθετων σε αναψυκτικά.Αν και η πρώτη μελέτη για τις βιολογικές επιδράσεις της ακτινοβολίας δημοσιεύτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Nikola Tesla και το 1927 έγιναν γνωστές οι γενετικές επιδράσεις, η έννοια της ακτινοπροστασίας θεωρούνταν υπερβολική έως τα τέλη του 1960.Για τους ενηλίκους, τα Ευρωπαϊκά Επίπεδα Ασφάλειας δέχονται ως ασφαλή την ετήσια έκθεση σε ακτινοβολία έως 1mSv για τον γενικό πληθυσμό. Σε ευαίσθητες ομάδες (παιδιά και εγκύους) επεισέρχεται η αρχή της «χαμηλότερης αναγκαίας δόσης, ALARA-as low as reasonably achievable", με την έννοια ότι μια ανεπαρκής διαγνωστική εξέταση χρήζει επανάληψης, ενώ αλληλοεπικαλυπτόμενες εξετάσεις επιβαρύνουν τον οργανισμό.Η επίδραση της ακτινοβολίας, εκτός από ποσοτική, είναι και αθροιστική. Δεν έχει σημασία μόνο η ποσότητα, αλλά και το χρονικό διάστημα έκθεσης σε αυτήν, αν η ακτινοβολία χορηγείται σε δόσεις και εάν υπάρχει ικανοποιητική παύση «ανάρρωσης» στα μεσοδιαστήματα.Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από τη ραδιενέργεια;Με δεδομένο ότι αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν παιδιά για επαγγελματική χειραγώγηση ραδιενεργών υλικών, το βασικό είναι να προφυλαχθούν από την αναίτια και αδικαιολόγητη έκθεσή τους, η οποία σε μικρές ηλικίες συνηθέστερα παρέχεται μέσω ιατρικών εξετάσεων. Αν και η ακτινοπροστασία είναι κυρίως μέλημα των ακτινολόγων, έχει ξεκινήσει η ευαισθητοποίηση των κλινικών ιατρών, με βασική προτεραιότητα τη μείωση της δοσολογίας και την αντικατάσταση όπου είναι εφικτό από άλλες εξετάσεις, όπως η υπερηχοτομογραφία (π.χ. οισοφαγογραφήματα, ανάδειξη δυσπλασιών ισχίου, παρακολούθηση πλευριτικών συλλογών και ανατάξεις εγκολεασμών). Ακόμα και τώρα, αν και σε μικρότερο βαθμό, τα θέματα της ακτινοπροστασίας του παιδικού πληθυσμού συχνά παραβλέπονται. Τραγικό παράδειγμα, η περίπτωση βρέφους στην Καλιφόρνια, τον Ιανουάριο του 2008.Η σημαντικότερη μέθοδος προστασίας είναι η αποφυγή αναίτιων εξετάσεων και (όπου είναι δυνατό) η αντικατάσταση τους με άλλες τεχνικές. Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει σημαντική θετική επίδραση, με την ανάπτυξη νέων συστημάτων, μειώνοντας περαιτέρω τη δόση της ακτινοβολίας.To δεύτερο μέτρο αφορά την εξασφάλιση ικανοποιητικών χρονικών διαστημάτων μεταξύ των εξετάσεων για τηv ανάρρωση του σώματος.Τρίτη σημαντική παράμετρος, κυρίως για τα παιδιά, είναι η ακτινοβολία να περιορίζεται στα μικρότερα αποδεκτά επίπεδα για την επίτευξη ικανοποιητικού αποτελέσματος.Εξαιρετικά σημαντική είναι και η εξασφάλιση ικανοποιητικών τεχνικών παραμέτρων στα εργαστήρια, με καλή μολύβδινη μόνωση, εξασφάλιση χώρου, καλή ρύθμιση και ανανέωση του εξοπλισμού.Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολίαΣτη σημερινή εποχή τείνει να θεωρηθεί από τους πιο μεγάλους παράγοντες ρύπανσης, λόγω της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας.Οι σταθμοί ηλεκτρικών μετασχηματιστών, πλησίον των οποίων καταγράφονται σημαντικά επίπεδα Η/Μ ενέργειας, θεωρούνται υπαίτιοι για την αύξηση κρουσμάτων λευχαιμίας και νευρολογικών παθήσεων σε παιδιά. Αν και εμπειρικά η παρατήρηση αυτή θεωρείται σωστή, δεν έχει αποδειχθεί υπεράνω κάθε αμφισβήτησης, με αποτέλεσμα η Η/Μ ακτινοβολία να θεωρείται ακόμα «πιθανώς καρκινογόνος».Σε πειράματα με θηλαστικά έχει αποδειχθεί η συσχέτιση έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με αντιστρεπτές επιδράσεις, όπως αλλαγές συμπεριφοράς, αυξημένη θνησιμότητα και καθυστέρηση ανάπτυξης και μορφολογικές αλλοιώσεις από επίπεδα έκθεσης αντίστοιχα με 2 ώρες λειτουργίας κινητού τηλεφώνου. Λόγω του τελευταίου, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων και τη χρήση της ασύρματης τεχνολογίας (από τα τηλεκοντρόλ έως την ασύρματη διαδικτύωση).Η τελευταία και τα αντίστοιχα οικιακά δίκτυα έχουν ενοχοποιηθεί για αυξημένη επίπτωση αυτισμού σε βρέφη, ενώ σε κατοίκους πλησίον κεραιών αναμετάδοσης έχει διαπιστωθεί επίδραση στη φάση REM του ύπνου (επηρεάζοντας τη μνήμη) και μείωση της παραγωγής μελανίνης (η οποία ρυθμίζει επιπλέον τον ημερήσιο βιολογικό κύκλο), με πολλαπλασιασμό των μαρτυριών για κεφαλαλγίες, απώλειες ή διαταραχές μνήμης ή αποβολές εγκύων.Έως τώρα δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική απόδειξη των μηχανισμών λειτουργίας των βιολογικών επιδράσεων από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στους ανθρώπους και τα πειραματόζωα. Η μόνη επιβεβαιωμένη επίδραση των πεδίων αυτών στο νευρικό σύστημα μέχρι στιγμής δεν είναι ειδική για κάποια συγκεκριμένη παθολογία, αλλά είναι σημαντική, επειδή το νευρικό σύστημα του ανθρώπου αναπτύσσεται μέχρι τις μικρές ηλικίες.Επειδή επί του παρόντος δεν μπορεί να υπολογιστεί η μακροπρόθεσμη επίδραση στα παιδιά και επειδή αυτά θα είναι περισσότερο εκτεθειμένα στο μέλλον στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από ό,τι οι προηγούμενες γενιές, συνιστάται η όσο το δυνατόν ορθολογική χρήση αυτών των νέων τεχνολογιών.Υπεριώδης ακτινοβολίαΗ κύρια πηγή της είναι φυσική και αλληλένδετη με τη ζωή στον πλανήτη μας. Προκαλεί σημαντικές επιδράσεις, όπως η παραγωγή μελανίνης, η οποία προσφέρει ελκυστικό μαύρισμα, αλλά ουσιαστικά προστατεύει από εγκαύματα.Τεχνητές πηγές αποτελούν τόσο οι συσκευές μαυρίσματος όσο και οι αποστειρωτές ιατρικών και μη μηχανημάτων, καθώς και το περίφημο black light (στη νυχτερινή διασκέδαση). Λόγω της μεγάλης ενέργειας και διεισδυτικότητας, η υπερβολική έκθεση προκαλεί εξαλλαγή ήδη ευαίσθητων κυττάρων του δέρματος και καρκινογένεση.Συγκεκριμένα επίπεδα ασφαλείας δεν υπάρχουν. Η φύση ήδη μας προστατεύει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η παραγωγή μελανίνης. που απορροφά μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας. Η δεύτερη είναι η προστατευτική ασπίδα του όζοντος στην ανώτερη ατμόσφαιρα, την οποία έχουμε ήδη πληγώσει σημαντικά, με συνέπεια να αναμένεται περαιτέρω αύξηση του καρκίνου του δέρματος. Ευτυχώς η ενημέρωση για την υπεριώδη ακτινοβολία, που πραγματοποιείται ήδη από τη δεκαετία του ig8o έχει περιορίσει τη μόδα της υπερβολικής έκθεσης. Η χρήση αντηλιακών και η αποφυγή έκθεσης κατά τις μεσημεριανές ώρες είναι επίσης χρήσιμα και εύκολα μέτρα προστασίας. To πιο σημαντικό όμως είναι η χρήση της κοινής λογικής, ιδίως σε ό,τι αφορά τα παιδιά, στα οποία οι επιδράσεις είναι μακροχρόνιες και οι συνθήκες καθώς θα μεγαλώνουν, σκληρότερες.ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ, ακτινολόγος, Ευρωκλινική Παίδων
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

ΨΩΜΙ ΦΑΓΟΠΥΡΟΥ

Posted: 16 Jul 2013 12:58 AM PDT

© Copyright 2011 CorbisCorporation
Χωρίς γλουτένη.Ένα ψωμί απλό και πολύ φυσικό, χωρίς πρόσθετα, γαλακτοκομικά και χωρις γλουτενη.Δεν υπάρχει ανάγκη για περίπλοκες συνταγές και συστατικά για να κάνει κανεις ενα ψωμί απλο, χωρίς γλουτένη. Αν αγαπάτε την φυσική απλότητα και τη γεύση του φαγόπυρου, αυτο είναι ένα ψωμί για σας.
Συστατικά400γρ αλεύρι φαγόπυρου,1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά αρτοποιίας1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι400γρ νερό.Προετοιμασία:-Διαλύστε  τη μαγιά σε ζεστό νερό.-Ανακατέψτε όλα τα συστατικά με ένα πιρούνι σε ένα μπολ.-Ρίξτε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί.-Σκεπάζετε το ταψι και το τοποθετείτε σε ζεστό δωμάτιο ή σε ζεστο φούρνο. Η ζύμη αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, από μία έως δύο ώρες.-Όταν η ζύμη είναι ετοιμη, τοποθετήστε το ταψί στο προθερμασμένο φουρνο. Ψήστε για 50 λεπτά έως μία ώρα.
ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Φτιάξε ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων

Posted: 16 Jul 2013 12:51 AM PDT

Δυσκολεύτηκα αρκετά να βρω "χειροποίητη" λύση για ταμπλέτες απορρυπαντικού πλυντηρίου πιάτων που να αφήνει τα πιάτα καθαρά και τη συσκευή άθικτη.
Η παρακάτω συνταγή είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί και σας τη παραδίδω αυτούσια, χωρίς καμία μετατροπή. Δοκιμάστε την!Θα χρειαστείτε:1 κούπα βόρακα1 κούπα σόδα πλύσης της κούπας άλατα EpsomΧυμός λεμονιούΠαγοκυψέλεςΑναμίξτε όλες τις σκόνες μαζί μέσα σε ένα δοχείο, ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι.Στίβουμε λεμόνια και σουρώνουμε το χυμό τους με ένα σουρωτήρι. Θα χρειαστείτε περίπου 4 κουταλιές της σούπας χυμό ανά κούπα σκόνης. Θέλουμε η σύσταση να είναι υγρή και κολλώδης, ούτε ξερή αλλά ούτε και νερουλή. Ξεκινήστε με 3 κουταλιές χυμό και προσθέτετε ανάλογα ακόμα μία.Το λεμόνι θα αρχίσει να αφρίζει μόλις έρθει σε επαφή με τις σκόνες, μην ανησυχήσετε.Το μίγμα θα γίνει ελαφρώς κολλώδες. Ανακατέψτε το καλά και βάλτε το στις παγοκυψέλες με ένα κουτάλι. Χτυπήστε τη παγοκυψέλη στον πάγκο ελαφρά για να καθίσει το μίγμα.
Αφήστε το κάπου να στεγνώσει για περίπου 12 ώρες.Ξεφορμάρετε τους κύβους και αποθηκεύστε τους σε ένα στεγανό κουτί ή σε παλιά συσκευασία από ταμπλέτες. Voila.
ΣημειώσειςΜπορείτε να προσθέσετε και 1-2 κουταλιές λευκό ξύδι στο ξέπλυμα, γιατί προλαμβάνει το θάμπωμα των πιάτων και των ποτηριών αλλά και τα στίγματα. Δεν είναι όμως απαραίτητο.Δείτε το παρακάτω video καθώς εξηγεί αρκετά απλά τη διαδικασία.
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Μοναξιά

Posted: 16 Jul 2013 12:47 AM PDT

 της Άννας Τσεκούρα
Σήμερα το πρωί, παρόλο που ψηνόμουν στον πυρετό, σκέφτηκα κάτι που με σοκάρισε. Δεν ξέρω γιατί και πώς, μα στο μυαλό μου ήρθε μια εικόνα. Στην απέναντι πολυκατοικία από την δική μας,στο διαμέρισμα μας στον Πειραιά, υπάρχει μια άλλη πολυκατοικία. Το διαμέρισμα μας βλέπει από το μπαλκόνι του πολλά αλλά διαμερίσματα.(Στα λέω αυτά γιατί θέλω να ξέρεις που βρίσκομαι ακριβώς και τι υπάρχει γύρω μου όταν δεν υπάρχεις εσύ. Τι αντικρίζουν τα μάτια μου όταν δεν αντικρίζουν εσένα.)Σε ένα από αυτά, κάθε απόγεμα στις 6 ακριβώς, ένας γεράκος, έβγαινε και άπλωνε την μπουγάδα με τα εσώρουχά του. Κάθε μέρα. Κάθε απόγεμα στις 6. Λιγοστά ρουχαλάκια. Σκούρα χρώματα.Θλιμμένα. Στην ακριβώς δίπλα πολυκατοικία, κάθε βράδυ γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, ένα ζευγάρι τσακώνεται πάρα πολύ άσχημα. Φωνές, ξυλοδαρμοί, φασαρία. Εδώ και κάποια απογεύματα, δεν υπάρχει μπουγάδα στο απέναντι μπαλκόνι.;;;;Οι καυγάδες στην διπλανή πολυκατοικία ευτυχώς συνεχίζονται. Ευτυχώς! Γιατί ξαφνικά αισθάνθηκα ότι όλη αυτή η καθημερινότητα, μου είναι απαραίτητη. Γιατί ακόμη και αν ενοχλούμαι από την φασαρία η στην αντίθετη περίπτωση την επανάληψη ορισμένων καταστάσεων, επιθυμώ αυτή την επανάληψη, που δηλώνει ζωή. Ο γεράκος απέναντι,μάλλον δεν θα ξανά απλώσει την μπουγάδα του. Την μπουγάδα που άπλωνε πάνω από 30 χρόνια σε εκείνο το μπαλκόνι κάθε απόγεμα. Και δεν έμαθα ποτέ το όνομά του. Εσύ, εσύ πώς θα μάθεις για μένα αν κάτι μου συμβεί; Πώς θα μάθω εγώ για σένα αν κάτι σου συμβεί; Τρελαίνομαι. Οι τοίχοι γύρω μου ιδρώνουν από αγωνία ξαφνικά. Ή μήπως φταίει ο πυρετός;ΠΗΓΗΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Θα έρθουν και για σένα…

Posted: 16 Jul 2013 12:35 AM PDT

«Γράφει ο Δημήτρης ΝατσιοςΔάσκαλος, Κιλκίς
Πρώτα ήρθαν για τους δημόσιους υπαλλήλους. Και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν δημόσιος υπάλληλος./Κατόπιν ήρθαν για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν ιδιωτικός υπάλληλος./Κατόπιν ήρθαν για τους συνταξιούχους. Και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν συνταξιούχος./Κατόπιν ήρθαν για μένα. Και δεν είχε απομείνει πια κανείς για να υψώσει τη φωνή του για μένα».Νίκος ΚαρούζοςΗ καλή και ωραία ποίηση προηγείται από τις άλλες τέχνες στην αποτύπωση των πλησιαζόντων γεγονότων. Είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του λόγου.
Ο Καρούζος, δεκαετίες πριν, άνοιξε μια σχισμάδα και είδε το ζοφερό μέλλον, το παρόν μας. Η «πυρηνική» φράση-στίχος είναι το «κατόπιν ήρθαν για μένα». Ποιός δεν αισθάνεται κοντά του το ρυπαρό χνώτο μιας μνημονιακής ύαινας;Τώρα ήρθαν και για τους εκπαιδευτικούς. Μόνο κάτι ξεθωριασμένες και αναξιόπιστες φωνές ακούγονται, των συνδικαλιστών. Για πολλά χρόνια οι χαραμοφάηδες συνδικαλιστές μας ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, καθηγητών και δασκάλων-στα πλαίσια της επαναστατικής γυμναστικής και για να δικαιολογήσουν την χωρίς θεμέλιο νόημα κι ονειροφόρο ορίζοντα παρουσία τους, μας «κατέβαζαν» σε απεργίες με το εξής κρανιοκενές αίτημα: μείωση του ωραρίου και αύξηση των μισθών. Τώρα που γίνεται το ανάποδο και επικρέμεται επί της κεφαλής μας η απόλυση, την έπαθαν σαν τον τσομπάνη με τους λύκους που τρώνε τα πρόβατα. Οι μνημονιακοί λύκοι κατασπαράσσουν τα πρόβατα, αλλά κανείς δεν ακούει τις τσιρίδες τους.Έγραψα πρόβατα. Λάθος. Και πολλά πρόβατα, μεταβλήθηκαν σε λύκους προβατόσχημους. Διαβάζω στην εφ. «Ελευθεροτυπία» (7.7.2013): «Ήδη, οι εκπαιδευτικοί που μπήκαν στην εκπαίδευση μέσω ΑΣΕΠ και αυτοαποκαλούνται "καθηγητές πρώτης τάξης", έκαναν το πρώτο βήμα. Καλούν τους συναδέλφους τους να μπουν σε σύλλογο που συστήνεται τώρα και περιλαμβάνει όλους τους εκπαιδευτικούς που μπήκαν αξιοκρατικά στην εκπαίδευση, μέσω γραπτών εξετάσεων του ΑΣΕΠ. Αμέσως μετά τη διοικητική πράξη σύστασης του συλλόγου, ο δικηγόρος του συλλόγου θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στο υπουργείο Παιδείας με τα οποία θα ζητούν την απόλυτη εξαίρεσή τους από κάθε διαδικασία κινητικότητας. Υποδεικνύουν δηλαδή στην κυβέρνηση ποιοι πρέπει να απολυθούν πρώτοι, αν γίνουν απολύσεις καθηγητών. Ποιοι είναι αυτοί; Αυτοί που έχουν διοριστεί είτε με επετηρίδα είτε μέσω της προϋπηρεσίας τους ως αναπληρωτών. Και μετά, ποιοι έχουν σειρά; Για να δούμε».Είμαι δάσκαλος της επετηρίδας. Δεν ανήκω στην «πρώτη τάξη». Δόξα το Θεώ δεν αποφοίτησα από παιδαγωγικά τμήματα. Είμαι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, της «Μεγάλης του Γένους Σχολή», όπως την ονομάζαμε, στην οποία μαθητεύσαμε παρά τους πόδας Δασκάλων που είχαν το «ήθος του δασκάλου». Εκείνοι οι δάσκαλοί μας κρατούσαν στο ένα χέρι τους το Ευαγγέλιο και στο άλλο τον Όμηρο, μας μιλούσαν για πίστη, πατρίδα και γλώσσα, τα τιμαλφή του Γένους και έβλεπαν τον εαυτό τους θεματοφύλακα της ελληνικής παράδοσης, από τον Τρωικό πόλεμο και τα κατορθώματα του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου, ως την Επανάσταση του '21 και την ιστορία του Παπαρηγόπουλου. Εκείνοι οι δάσκαλοί μας δεν ήξεραν πολλά πράγματα από το τι γινόταν έξω από τα σύνορα του έθνους ούτε νέες τεχνολογίες και ξένες γλώσσες. Δεν ήταν φορτωμένοι διδακτορικά και μεταπτυχιακά ούτε ήταν μπουκωμένοι από τις αναθυμιάσεις του φράγκικου μοντερνισμού, δεν σπούδασαν στα Παρίσια. Γνώριζαν όμως αρχαία ελληνικά και ιστορία και μετέδιδαν την φλόγα της ψυχής τους, πολλές φορές με πολλή ρητορική, αλλά πάντοτε με εντιμότητα και ευθύνη. Οι αλήθειες που συγκλόνισαν τους Πατέρες και τους Μάρτυρες, τους αγωνιστές και τους ήρωες, που διέσωσαν το Γένος ήταν ο άρτος που απλόχερα μας μοίραζαν.Έκλεισαν οι σχολές και ήρθαν τα τμήματα. Έφυγαν οι Δάσκαλοι και ήρθαν από την Εσπερία τα ημιμαθή σκύβαλα τύπου Ρεπούση, που «μόρφωσαν» «πρώτης τάξεως» γενίτσαρους εκπαιδευτικούς. (Ελάχιστες οι λαμπρές εξαιρέσεις φοιτήτρια του παιδαγωγικού Θεσσαλονίκης μού κατήγγειλε ότι μεταξύ των μαθημάτων του τμήματος περιλαμβάνεται και διδασκαλία για το πώς θα περάσει η ομοφυλοφιλία στα γλωσσικά εγχειρίδια. Το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο προβλέπεται από το αναλυτικό πρόγραμμα, δεν διδάσκεται, όμως η ασέλγεια και η αναισχυντία έχουν θέση σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο). Για όλο αυτό το ασκέρι των εθνοαποδομητών-προδοτών ισχύει ό,τι είχε πει ο Χουρμούζης, αγωνιστής του '21 και συγγραφέας, για τους ξενόφερτους ψαλιδόκωλους. (Με αυτόν τον υπέροχο χλευασμό υποδέχτηκε ο λαός τους λογιότατους και σοφολογιότατους που ήρθαν στην «ματοκυλισμένη» πατρίδα, μετά την Επανάσταση βεβαίως, για να την κυβερνήσουν-λεηλατήσουν. Φορούσαν φράκο το οποίο έχει σχήμα ψαλιδιού όπισθεν και πλησίον του «πισινού»).Έλεγε, λοιπόν, ο Μ.Χουρμούζης:«Απροκάλυπτος περιφρόνησις των πατρίων μας και της θρησκείας ακόμη, ως δείγμα ευρωπαϊκής προόδου. Συμπεριφορά γελοιωδεστάτη, δήθεν υψηλής ανατροφής και σφαίρας αριστοκρατικής. Ξιπασμένων οψιπλούτων αηδέστατοι επιδείξεις! Πτωχοαλαζονεία άξια οίκτου· γλώσσα παρδαλή:Έμαθε και ξένην γλώσσα κι όταν ομιλεί θαυμάζω.Είναι Έλλην; Είναι Φράγκος; Απορώ και τον θαυμάζω».(Τ. Λιγνάδης, «Το μυστήριο, το κάλλος και η ιθαγένεια του τοπίου», εκδ. «Ακρίτας», σελ. 200).Όλη όμως αυτή η τρομοκρατική επίθεση κατά των εκπαιδευτικών εκλύει και τα ημέτερα ανομήματα και αμαρτήματα.Πρώτον: Λέμε και γράφουμε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα, εδώ και 40 χρόνια, παράγει διανοητικές μηχανές αντί να πλάθει χαρακτήρες, αφιλότιμους πενταροκυνηγούς και όχι δασκάλους που, κατά τον Παλαμά, θα σμιλέψουν ψυχές. Τώρα που κατέφθασε η τρικυμία ξεβράζονται όλες οι αμαρτίες του παρελθόντος. Καθηγητές εναντίον δασκάλων. «Πρώτης τάξης» εκπαιδευτικοί εναντίον υποδεεστέρων κατ' αυτούς «συναδέλφων». (Συνάδελφος; τι είναι αυτό; τρώγεται;). ΑΣΕΠ κατά της επετηρίδας. Η ήδη καταρρακωμένη εικόνα του εκπαιδευτικού επιδεινώνεται και δικαίως.Πώς να μας κρίνει η κοινωνία, όταν βλέπει ανθρώπους, οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν ως αποστολή την διά του παραδείγματός τους, κυρίως, διδασκαλία της αλληλεγγύης, της θυσιαστικής αυτοπροσφοράς, της συναδελφικότητας, της αντίστασης στους λυμεώνες της πατρίδας, να αλληλοσπαράσσονται;Δεύτερον: Η διδασκαλία θέλει τόλμη και αρετή. Προσανάμματά της είναι η ελευθερία και το γενναίο φρόνημα. Τώρα, εν μέσω τρομοκρατίας και απειλών, θα φανούν οι καλοί οι καπετάνιοι. Το Νέο Σχολείο, που ονειροφαντάζονται οι μνημονιομανιακοί, είναι το σχολείο της αμάθειας και της μετριοκρατίας, ένα νεκρό σχολείο. Όλα αυτά τα ακυρώνει ο εκπαιδευτικός, που δεν αισθάνεται βαρύ το χάλκεον χέρι του φόβου. Ιδού καιρός ευπρόσδεκτος Ιδού καιρός για να μεγαλουργήσουν καρδιέςΤρίτον, όσες χαιρέκακες ανθρωποκάμπιες ευφραίνονται με τις απολύσεις και τις διαλύσεις οικογενειών παραπέμπω και πάλι στον Καρούζο. Θα έρθουν και για σας
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Παράξενη «Ανάποδη» Καταιγίδα Κτυπάει Τις ΗΠΑ Αυτή Την Εβδομάδα!!!

Posted: 16 Jul 2013 12:16 AM PDT

Μια παράξενη «ανάποδη» καταιγίδα η οποία κατευθύνεται από την Ανατολή στη Δύση ετοιμάζεται να χτυπήσει τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Είναι αυτό ένα ακόμη σημάδι μιας «μετακίνησης των πόλων», λόγω της ύπαρξης ενός άλλου πλανητικού σώματος στο εξώτερο διάστημα που πλησιάζει τη Γη;

 Είναι  τροποποίηση του καιρού; HAARP; Λέγεται ότι το Jetstream σε όλη την Αμερική είναι τόσο αδύναμο, ο καιρός κινείται προς τα πίσω ... Συμπτωματικά ή όχι, το HAARP φαίνεται να κτυπάει κόκκινο σε μεγάλο μέρος της ίδιας περιοχής.

Μια περίεργη και ασυνήθιστη καταιγίδα κάνει την εμφάνιση της σε όλες τις ΗΠΑ, με κατεύθυνση από Ανατολή προς Δύση, αντί του κανονικού Δύση προς Ανατολή. Δυνατή βροχή αναμένεται κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Προειδοποιήσεις για πλημμύρες έχουν εκδοθεί για το Τέξας. Και αυτό δεν ήταν αρκετά παράξενο, μοιάζει με την ουρά ενός σκορπιού. Συστήματα χαμηλής και υψηλής πίεσης κάνουν τα πράγματα ενδιαφέροντα , αυτό είναι σίγουρο.

"Οι εκτιμήσεις των βροχοπτώσεων σε τμήματα του Κεντρικού Τέξας προβλέπουν πάνω από 2-4 ίντσες βροχής, με περισσότερες βροχές (πάνω από 6 +" πιθανόν σε μέρη του Νότιου-Κεντρικού Τέξας). Σφοδρές θύελλες, συμπεριλαμβανομένων ανεμοστρόβιλων, χαλάζι, και μεγάλης έντασης άνεμοι θα είναι δυνατοί για το Τέξας, το Νέο Μεξικό, και τα μέρη της Αριζόνα μέσα στις επόμενες ημέρες. "

Ρίξτε μια ματιά στο HAARP για το μεσαίο τμήμα της χώρας. Υπάρχει μήπως κάποια σχέση; Δεν ξέρω, σίγουρα δεν είμαι εμπειρογνώμονας. Η Αγάπη ψάχνει για απαντήσεις όμως ...

Από beforeitsnews
Απόδοση Κειμένου dorieas
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Πως Να Κάνετε Δική Σας Μία Καινούργια Ferrari Και Να Είστε Τόσο Έξυπνος Όσο Ο Αινστάιν, Απλά Και Μόνο Με Το Να Κάθεστε Ήρεμα Στον Καναπέ Σας!!!

Posted: 15 Jul 2013 11:47 PM PDT

Μεγάλο
"Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο." - Albert Einstein
Μια αξέχαστη περιπέτεια
Μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, καθόμουν στον καναπέ μου με τα μάτια μου κλειστά. Αποφάσισα να διαλογιστώ, παρόλο που δεν είχα ιδέα τι θα συμβεί. Μετά από μόλις δεκαπέντε λεπτά, το μυαλό μου άρχισε να ησυχάζει και να χαλαρώνω. Ήταν ένα καταπληκτικό συναίσθημα! Ένιωσα σαν το βαρύ και κουρασμένο σώμα μου να χάνει την αίσθηση  της βαρύτητας, όπως ακριβώς ένα χνούδι ραδικιού που έχει αρχίσει να επιπλέει πάνω από ένα ηλιόλουστο λιβάδι στο απαλό αεράκι του καλοκαιριού. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή.
Μετά από λίγα λεπτά, ήμουν απολύτως ελεύθερος, χαλαρός, και η άγρια, φλεγόμενη φωτιά των σκέψεων στο μυαλό μου καταλάγιασε.
Το σώμα μου εξαφανίστηκε, και μαζί με αυτό ο καναπές που καθόμουν, το δωμάτιό μου, και όλο το σπίτι μου. Όλα εξαφανίστηκαν. Φυσικά, ακόμα ήξερα ότι καθόμουν σε ένα πραγματικό δωμάτιο - αλλά το μυαλό μου απλά δεν λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο πια. Το σώμα μου βρισκόταν σε  ευδαιμονία, και απολαύανα την αύξηση της ενέργειας, γιατί όταν ο νους χαλαρώνει σταματά πολλές από τις διαδικασίες της σκέψης που διαφορετικά καίγονται μέσω της ενέργειας μας. (95 τοις εκατό του χρόνου, το μόνο που κάνει το μυαλό μας είναι να τρέχει σε ένα τροχό για χάμστερ γεμάτο ανησυχίες, χωρίς σκοπό εκτός από το να καταναλώνει ενέργεια και να μας κάνει να νιώθουμε εξαντλημένοι.)
Αφού πέρασα μόλις 20 λεπτά αφοσιωμένος στον διαλογισμό, ένιωσα σαν άλλος άνθρωπος. Αλλά δεν αισθανόμουν μόνο  - ήμουν. Χαλαρός, ήρεμος, έχοντας επίγνωση του περιβάλλοντος και του εαυτού μου, και  έτοιμος να κινήσω βουνά. Στο πρόσωπό μου διαμορφώθηκε ένα ειλικρινές χαμόγελο. Το σώμα μου αγκάλιασε τα αποτελέσματα του διαλογισμού, ακόμα κι αν το μυαλό μου, σαν ένας θαμπός υπολογιστής γεμάτος λογισμικό, δεν μπορούσε ακόμα να κατανοήσει πλήρως τι ακριβώς συνέβαινε. Στάθηκα και πήγα να κάνω τη δουλειά μου. Τα αποτελέσματα διήρκεσαν όλη την ημέρα - ένιωθα πάρα πολύ ενεργητικός και με φρέσκο μυαλό.

Πώς ο Albert Einstein έκανε ό, τι έκανε;

Ο Albert Einstein διαλογιζόταν μερικές φορές την ημέρα. Όπως ο ίδιος περίφημα είπε, ήταν ο τρόπος για να πάρει απαντήσεις, ακόμη και προτού να κάνει τις ερωτήσεις.
Ο Μότσαρτ διαλογιζόταν περπατώντας στη σιωπή - με αυτόν τον τρόπο οι μεγαλύτερες μελωδίες και συμφωνίες ήρθαν στο μυαλό του, μουσική, που εξακολουθεί να λατρεύεται από εκατομμύρια ανθρώπους ακόμη και σήμερα.
Ο διάσημος φυσικός Aage Bohr, ενώ διαλογιζόταν, είδε την κατασκευή ατόμου ως ένα πλανητικό σύστημα, και το 1975 πήρε το βραβείο Νόμπελ για αυτό.
Δεν προσπαθώ να συγκρίνω τον εαυτό μου άμεσα με αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους, αλλά είναι αδύνατο να μην παρατηρήσετε ότι κατά τα τελευταία χρόνια, έχω γράψει εκατοντάδες σελίδες επιχειρηματικών ιδεών και άλλων εννοιών που ήρθαν στο μυαλό μου, ενώ ήμουν σε διαλογισμό.
Εσύ τι λες; Θα ήθελες να ζήσεις αυτή την εμπειρία;
Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι ο διαλογισμός, τουλάχιστον, αυξάνει την αποτελεσματικότητα, τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Τα οφέλη είναι προφανή, αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι αν είναι βαρετό, και αν πράγματι αξίζει τον κόπο;
Δεν είναι βαρετό, και σίγουρα αξίζει τον κόπο! Διότι:
Ο διαλογισμός είναι ένα πολύ απλό και ευχάριστο πράγμα, με εκτεταμένα οφέλη. Απλά δεν υπάρχουν λόγοι για να μην το κάνεις.Αμέτρητοι οι επιτυχείς άνθρωποι που διαλογίζονται, και όπως λένε - είναι ο διαλογισμός που διαμορφώνει τις επιτυχίες και τις χαρές τους στη ζωή.
Ο διαλογισμός ενισχύει την διάνοια σας τόσο πολύ και μέσω αυτού μπορείτε να λάβετε δέκα φορές πιο μοναδικές και δημιουργικές ιδέες. Οι σκέψεις σας είναι σαν να βρίσκονται βαθιά στους ωκεανούς, και το μυαλό σας είναι απόλυτα ήρεμο και σε ευφορία.
Αυτό ακούγεται σπουδαίο, έτσι δεν είναι; Όλοι οι άνθρωποι που ασκούν διαλογισμό λένε το ίδιο πράγμα. Αλλά πως ακριβώς κάθεται κάποιος στη σιωπή; Πώς λειτουργεί;
Τα Αρχαία Ινδικά κείμενα, οι Βέδες,  ήταν γεμάτα γνώσεις, και μετέφεραν την γνώση ότι η συνείδησή μας γίνεται τόσο από το μυαλό όσο και από το πνεύμα (αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι επιστήμονες καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα). Η λειτουργία του νου είναι να επιθυμεί και να νιώθει, και έτσι μας επιτρέπει να βιώσουμε  τον εξωτερικό κόσμο με το σώμα μας, και να τον απολαύσουμε. Από την άλλη πλευρά, η διάνοια είναι για τη δημιουργία, την εξέταση και την αντίληψη.
Όταν και αν αφήσετε το μυαλό σας να λειτουργήσει όπως αυτό επιθυμεί και εφόσον το επιθυμεί, χωρίς τον έλεγχο του πνεύματος -. Τότε η διάνοια θα ξεχαστεί , θα επισκιαστεί από τα συναισθήματα και θα ανατραπεί από χιλιάδες σκέψεις. Το μυαλό στην ουσία του είναι ένα πολύ εγωιστικό πράγμα - πάντα επικεντρώνεται στην εκπλήρωση των επιθυμιών που έχει, και ως εκ τούτου έχετε αέναες σκέψεις που τριγυρίζουν μέσα στο κεφάλι σας, και δεκάδες διάφορα συναισθήματα ταυτόχρονα.Όταν θα έχουμε κουραστεί από το μυαλό μας και θελήσουμε να ξεκουραστούμε στη σιωπή, δεν θα μας αφήσει, και θα αντισταθεί, στέλνοντας χιλιάδες σκέψεις, και ως εκ τούτου αποστραγγίζει το νευρικό μας σύστημα. Το μυαλό μπορεί να είναι ένας καταπληκτικός υπάλληλος, αλλά ως κυβερνήτης, είναι ο χειρότερος - που μπορείτε να έχετε - τύραννος.
Η διάνοια είναι εντελώς διαφορετική. Είναι μεγάλη και άπειρη. Είναι η πηγή της αγάπης και της δημιουργίας. H Νόηση είναι απείρως σοφή και όχι ακραία. Η διάνοια σας μοιράζει ήρεμα τον χρόνο της και χαμογελά με αυτοπεποίθηση - ήδη γνωρίζει τα πάντα. Γι 'αυτό είστε ήδη μία καταπληκτική ύπαρξη, γεμάτη από σοφία, καλοσύνη, και φως. Και για να το βιώσετε χρειάζεστε μόνο ένα πράγμα -  να ηρεμήσετε το μυαλό σας.
Μπορείτε να αισθανθείτε και να καταλάβετε πόσο έντονα περιορίζεστε από τις επιθυμίες, τους φόβους σας, τις αέναες σκέψεις και τις ανησυχίες σας; Και ακόμη περισσότερο, πώς το μυαλό περιορίζει την αντίληψή σας για τον κόσμο σε μόλις πέντε αισθήσεις (ακοή, όραση, οσμή, γεύση, άγγιγμα), αποκρύπτοντας την πραγματική μεγαλοπρέπεια του κόσμου;
Οι Γιόγκι  το αποκαλούν προσωπική ψευδαίσθηση και συλλογική ψευδαίσθηση. Αξίζει να εξεταστεί.
Όλοι μας, ως άνθρωποι, έχουμε λίγο πολύ τα ίδια μυαλά - είμαστε το ίδιο είδος. Και  τα μυαλά μας, ο κόσμος μας, είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Αυτό ονομάζεται συλλογική ψευδαίσθηση. Μπορούμε να δούμε όλοι το ίδιο άνθος του τριαντάφυλλου, το ίδιο κόκκινο χρώμα, και το ίδιο σχήμα. Μπορούμε να το περιγράψουμε με τον ίδιο τρόπο. Και είναι αυτή η πραγματικότητα; Φυσικά. Ναι. Μπορείτε, και εγώ, και έξι δισεκατομμύρια άνθρωποι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό. Και έτσι είναι ένα απόλυτο γεγονός. Αλλά είναι πραγματικά η αλήθεια;
Στην πραγματικότητα, δεν είναι. Είναι ακριβώς το πώς οι εγκέφαλοι των Homo sapiens « μοντελοποίησαν το περιβάλλον, προκειμένου να επιβιώσουν.Άλλα έμβια όντα μπορεί να αντιληφθούν ένα τριαντάφυλλο διαφορετικά. Στην πραγματικότητα - το τριαντάφυλλο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει το κόκκινο, γλυκό-αρωματικό άνθος. Είναι απλά ένα κομμάτι της ασύλληπτης πολυπλοκότητας του συνόλου. Ένα κομμάτι του συνόλου της απερίγραπτης ομορφιάς και της διάνοιας μέσα στην οποία κατοικούμε, της οποίας είμαστε μέρος.
Και εδώ έρχεται η ατομική ψευδαίσθηση. Μπορούμε να την δημιουργήσουμε ασυνείδητα καθώς περπατάμε μέσα από τη ζωή. Το μυαλό μας δημιουργεί τα εκατομμύρια των νευρο-ενώσεων, οι οποίες καθορίζουν τη διαφορά στις αντιλήψεις μας για τα ίδια αντικείμενα (νευρο-ενώσεις οι συνδέσεις μεταξύ των αντικειμένων και των συναισθημάτων στο μυαλό μας, δηλαδή μουσική του Sigur Ros = ευχαρίστηση -  Εξετάσεις σε  πανεπιστήμιο = μπελάδες). Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται το ίδιο άνθος τριαντάφυλλου με διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι μόνο το τριαντάφυλλο, αλλά και η σοκολάτα, το βουνό Fujiyama , μια ολοκαίνουργια Ferrari, και οτιδήποτε άλλο στον κόσμο.
Το μυαλό είναι ένας πολύ σύνθετος υπολογιστής στον οποίο τα προγράμματα του καταπολεμούν συχνά το ένα το άλλο. Αυτός είναι ο λόγος που τα ενεργειακά κανάλια μας παρουσιάζουν διαρροή. Κάθε μέρα χάνουμε ενέργεια εξαιτίας του χάους του μυαλού μας, και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να βιώσουμε τα φωτεινά, έντονα, ακόμα και εύφορα μέρη - τα οποία συνήθως ονομάζονται φώτιση.
Ο Διαλογισμός επινοήθηκε για την αποτροπή αυτών των διαρροών της ενέργειας, και να κερδίσουμε πίσω τη φυσική μας κληρονομιάς της δύναμης και της χαράς μας.

Η μεγάλη συνεδρίαση στον μυστικό καναπέ

Διαλογισμός είναι το να κάθεσαι ήρεμα χωρίς οποιεσδήποτε σκέψεις.Ανοίγει τα φράγματα των ποταμών της ενέργειας μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να απελευθερώσουμε τις άπειρες διάνοιες μας και να σκεφτόμαστε όπως ο Αϊνστάιν. Ή ίσως ακόμη και 10 φορές καλύτερα.
Ο παγκόσμιος Υπερβατικός Οργανισμός Διαλογισμού αφιέρωσε ολόκληρες δεκαετίες για να συνεργαστεί με τους επιστήμονες, οι οποίοι προσάρμοσαν τις αξιόπιστες μεθόδους τους και τις μετέφρασαν σε απλή γλώσσα για μας ώστε να κατανοήσουμε, προκειμένου να εξηγήσει πώς ο διαλογισμός επηρεάζει το σώμα και το μυαλό μας. Περίπου δύο χιλιάδες επίσημα πειράματα διεξήχθησαν και αρκετοί τόμοι γράφτηκαν σχετικά με το πώς ο διαλογισμός επηρεάζει τον μεταβολισμό, την αρτηριακή πίεση, τον εγκέφαλο, και άλλες ζωτικές λειτουργίες των οργάνων. Δεν ήταν μόνο οι επιστήμονες σοκαρισμένοι από αυτά τα συμπεράσματα, αλλά και το σύνολο της δυτικής κοινωνίας έμεινε κατάπληκτο. Λόγω αυτών των σαφώς θετικών αποτελεσμάτων του διαλογισμού, όλο και περισσότεροι επιστήμονες, γιατροί, επιχειρηματίες, αθλητές, ηθοποιοί, και πολλοί άλλοι κάνουν τώρα διαλογισμό. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η απλή πράξη του διαλογισμού μπορεί να άρει τη ζωή τους σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.
Έτσι κέρδισε ο διαλογισμός κι εμένα. Το 2010, άρχισα να εξασκούμαι στον υπερβατικό διαλογισμό (κάτι που δεν το κάνω πια). Στην αρχή, είχα ενθουσιαστεί με τις νέες εμπειρίες μου και τους νέους τρόπους αντίληψης του κόσμου.Αργότερα, παρατήρησα ότι μπορώ πιο εύκολα να ελέγξω τα συναισθήματά μου, ακόμα και σε δύσκολες και κρίσιμες καταστάσεις, μπορώ να φθάσω τον εαυτό μου σε μια κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης. Οι προκλήσεις της επιχείρησής μου ήταν εύκολο πια να λυθούν, και οι καθημερινές ανησυχίες μου δεν ήταν πια τόσο τρομακτικές όσο πριν. Οι Ιδέες ακριβώς έρεαν μέσα στο κεφάλι μου, και δεν μπορώ καν να περιγράψω το σύνολο των πρωτοφανών συναισθημάτων που έχω τώρα ήδη βιώσει.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαλογίζεται κάποιος. Όλοι οι τρόποι λειτουργούν με τρόπο παρόμοιο και προσφέρουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα (αν και οι εμπειρίες και τα χρονοδιαγράμματα διαφέρουν). Ο διαλογισμός λειτουργεί σαν <<καθαριστής>> για το παράθυρο του νου. Μας επιτρέπει να δούμε όλες τις μικρές λεπτομέρειες του κόσμου γύρω από αυτόν που δεν ήταν αναγνωρίσιμες πριν - τα βότσαλα στο δρόμο, τον άνθρωπο, τη φύση και τα γεγονότα.

Πώς το κάνεις αυτό;

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε προκειμένου να ενισχυθεί η διάνοια σας είναι να καθίσετε ήρεμα και να σκεφτείτε τίποτα, ή να γεμίσετε το μυαλό σας με ένα μάντρα (μια ειδική λέξη ή φράση). Το να σκέφτεσαι τίποτα δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται, επειδή το μυαλό και όλες οι χαοτικές σκέψεις του χρησιμοποιούνται για την εκμάθηση της παρέλασης, αλλά με τον καιρό θα μάθετε να αξιοποιήσετε το μυαλό σας, και θα ανακαλύψετε τη δημιουργική πλευρά του εαυτού σας. Την ημέρα εκείνη, θα δείτε ότι ο κόσμος σας έχει γυρίσει ανάποδα, και τα μυστικά του αποκαλύφθηκαν. Και τότε θα εκπλαγείτε με το πόσο υπέροχα είναι όλα, και πόσα μπορείτε να καταφέρετε.
Εδώ είναι μερικές σύντομες τεχνικές διαλογισμών που είναι δημοφιλείς στη Δύση. Ίσως θα είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε μία από αυτές.
1. Βουδιστικός διαλογισμός. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές σχολές του Βουδισμού, οι οποίες μέσα από χιλιάδες χρόνια έχουν αναπτύξει μια ποικιλία από διαφορετικές τεχνικές διαλογισμού. Αλλά στην ουσία είναι όλες πολύ παρόμοιες: θα πρέπει να καθίσετε σε ηρεμία και σιωπή, και να συγκεντρώσετε όλη την προσοχή σας στην αναπνοή, ή σε κάποιο άλλο αντικείμενο (δηλαδή την φωτιά ενός κεριού, ή το άνθος του τριαντάφυλλου). Μπορείτε να προσελκύσετε την προσοχή σας στον περιβάλλοντα χώρο με τα μάτια σας κλειστά. Αυτός ο διαλογισμός ασκείται καθημερινά. Η διάρκεια του πρέπει να είναι όσο νιώθετε άνετα εσείς, αλλά προτείνεται να εξασκηθείτε 20 λεπτά το πρωί και το βράδυ.
Μερικοί διάσημοι επαγγελματίες βουδιστικού διαλογισμού είναι: Steve Jobs, Steven Seagal, Richard Gere, Tina Turner, ο Δαλάι Λάμα, και πολλοί άλλοι.
2. Υπερβατικός διαλογισμός. Αυτός ο διαλογισμός αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε από τον Maharishi Mahesh Yogi (1917-2008). Ξεκίνησε την πνευματική κίνηση του το 1958. Ο Διαλογισμός του προέρχεται από τις βέδες , και δόθηκε σ'αυτόν από τον πνευματικό δάσκαλο του και ηγέτη Swami Brahmananda Saraswati (1871-1953), όταν ο Μαχαρίσι έζησε στο άσραμ του. Ο οργανισμός υπερβατικού διαλογισμού  προσανατόλισε αυτήν την τεχνική στο να έχει πρόσβαση στη Δύση, και γι'αυτό έχει δυτικό όνομα.
Κατά τη διάρκεια αυτού του διαλογισμού, επαναλαμβάνεται ένα ειδικό μάντρα (μια λέξη ή φράση στα σανσκριτικά), το οποίο σας δίνεται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής σας. Ο υπερβατικός διαλογισμός δεν έχει καμία σχέση με θρησκεία και είναι αξιοσημείωτος για την πολύ επιστημονική βάση του. Είναι η πιο μελετημένη και ευρέως χρησιμοποιούμενη μορφή διαλογισμού στον κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι ο υπερβατικός διαλογισμός βασίζει την αναζήτηση του πάνω στην πλήρης έρευνα όλων των τύπων και των ιατρικών αναλύσεων.
Ο υπερβατικός διαλογισμός χρησιμοποιείται ευρέως στον κόσμο από ανθρώπους όπως: Paul McCartney, Clint Eastwood, Arnold Schwarzenegger, David Lynch, Moby, και πολλούς άλλους.
3. Διαλογισμός Japa . Αυτή είναι μια μορφή Vedic καθαρού διαλογισμού. Είναι επίσης γνωστή ως ιερή επανάληψη ονομάτων, γιατί κατά τη διάρκεια του διαλογισμού επαναλαμβάνονται μάντρα από διάφορα ιερά ονόματα στα σανσκριτικά. Αυτή η τεχνική είναι ασφαλής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτοτελώς, διότι, όπως και ο βουδιστικός διαλογισμός, αρχίζει σιγά-σιγά και ενισχύεται ανάλογα με τις δικές σας δυνατότητες. Συνήθως η τεχνική αυτή γίνεται με την καταμέτρηση χαντρών (στεφάνι Japa ) για την παρακολούθηση του πόσες φορές έχετε επαναλάβει το μάντρα, μία πολύ πρακτική και μαθηματική μέθοδο που σας επιτρέπει να είστε πιο σταθεροί και συνεπείς στο διαλογισμό σας. Συνιστάται να ξεκινήσετε με ένα Japa κύκλο την ημέρα, και να αυξήσετε τον αριθμό αυτόν όσο περνάει ο καιρός.
Αυτός ο διαλογισμός εισήχθη στη Δύση από την γνωστή ISKCON (Διεθνής Εταιρεία για την Κρίσνα Συνείδηση ) ο ιδρυτής της Μπακτιβεντάντα Σουάμι Πραμπουπάντα,  έφτασε στη Νέα Υόρκη από την Ινδία το 1966 με μια βαλίτσα γεμάτη βιβλία. Εξέπληξε πολλούς με τον τέλειο χαρακτήρα του, τις συνήθειες του, και το εσωτερικό του φως.
Γνωστοί Japa επαγγελματίες διαλογισμού είναι : Δρ Wayne Dyer, Julia Roberts, Elizabeth Gilbert, Timothy Leary, John Levy, George Harrison, και πολλοί άλλοι.
Ο διαλογισμός είναι ο μόνος γνωστός τρόπος για τον πιο αποτελεσματικό και σχεδόν χωρίς καμία προσπάθεια καθαρισμό του μυαλού μας από τη βρωμιά που έχει έρθει σε μας από το περιβάλλον μας. Ο διαλογισμός επιτρέπει να ανθίσει η διάνοιά μας, έτσι ώστε να μπορούμε να ζήσουμε μια αυθεντική ζωή: καθημερινή χαρά, τόσο φυσική όσο των παιδιών , αλλά εκατοντάδες φορές ισχυρότερη, διότι μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα.

Μην πιστεύετε ό, τι λένε οι άλλοι, και ακολουθήστε τον δικό σας δρόμο!

Μου αρέσει πολύ η Βεδική προσέγγιση , η οποία αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να πιστεύουμε σε τίποτα τυφλά . Αν διαβάσετε ή ακούσετε κάτι - απλά δοκιμάσετε το στον εαυτό σας. Αν δουλεύει, πιστέψτε το στη συνέχεια και χρησιμοποιήστε το. Σας το Προτείνω. Ας είμαστε ρεαλιστές.
Τι γίνεται με την Ferrari; Η ολοκαίνουργια κόκκινη Ferrari;
Η Ισχυρή διάνοια είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσετε κάθε είδους ευημερία. Και έτσι, αν θέλετε να δημιουργήσετε περισσότερο, να οργανωθείτε περισσότερο, να κερδίσετε περισσότερα, και να αγοράσετε ένα σύμβολο εξουσίας - ο διαλογισμός είναι ο μόνος γνωστός τρόπος για να το κάνετε εύκολα και γρήγορα. Ξέρατε ότι ακόμη και εκατομμυριούχοι συνιστούν τον διαλογισμό; 
Αλλά στο τέλος, η Ferrari είναι μόνο ένα σύμβολο. Δεν χρειάζεται κανένας αυτό το φανταχτερό μεταλλικό κουτί. Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να εκτιμήσουν ένα άριστα εκπαιδευμένο και υγιές σώμα, και μια αναπτυγμένη συνείδηση με την οποία μπορούν να ταξιδεύουν σε όλη την υδρόγειο ακτινοβολώντας ηρεμία, αγάπη και συμπόνια. Αυτό είναι η πραγματική "Ferrari" , για μένα. Και το κόστος δεν είναι $ 230,000, αλλά άπειρο, απροσδιόριστο ποσό ... ή απλά κάποια εξάσκηση με τον διαλογισμό. Η απόλαυση του ταξιδιού με το δικό σας συνειδητό μυαλό είναι ανυπολόγιστη.
Είστε έτοιμοι να νιώσετε την εμπειρία;
Από virsmai
Απόδοση Κειμένου dorieas
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Διάσημες «υπερφυσικές» φωτογραφίες που αποδείχθηκαν καλοστημένες απάτες

Posted: 15 Jul 2013 10:32 PM PDT

Την επόμενη φορά που θα το επιχειρήσει, θα του κλείσουμε μια και καλή το στόμα με μια σειρά από περιβόητες απεικονίσεις υπερφυσικών φαινομένων που αποδείχτηκε τελικά ότι δεν ήταν τίποτα τέτοιο. Για πάμε 
Η φωτογραφία του τέρατος του Λοχ Νες  Η περίφημη «φωτογραφία του χειρουργού» αποτελεί την τρανταχτή απόδειξη για την ύπαρξη του διαβόητου τέρατος της λίμνης Λοχ Νες, της μοναδικής «Νέσι», η οποία φωτογραφία πυροδότησε μάλιστα ολομόναχη όλη την τρέλα με το μυστήριο και σφράγισε μια για πάντα τις απεικονίσεις του ζοφερού τέρατος. Η φωτογραφία αποτυπώθηκε υποτίθεται από έναν γυναικολόγο και τη γυναίκα του που έκαναν τις διακοπές τους στη λίμνη τον Απρίλιο του 1934. Δυστυχώς βέβαια για όλους τους ερευνητές που ξόδεψαν δεκαετίες ερευνώντας την περιοχή, η φωτογραφία είναι 100% πλαστή! Το τέρας δεν είναι τίποτα άλλο από παιδικό παιχνίδι και η φωτογραφία κυκλοφόρησε ως ένα είδος εκδίκησης του δημιουργού της στην εφημερίδα Daily Mail. Και εξηγούμαστε: η εφημερίδα είχε γελοιοποιήσει έναν άντρα επ' ονόματι Wetherall, όταν απέδειξε ότι τα αποτυπώματα που είχε προσκομίσει ο «ερευνητής» και υποτίθεται ότι ήταν της Νέσι ανήκαν σε ιπποπόταμο. Ο Wetherall και ο συνεργός του αποφάσισαν να γελοιοποιήσουν με τη σειρά τους την εφημερίδα με άλλη μια πλαστή φωτογραφία, τη συγκεκριμένη, το κράτησαν όμως κρυφό όταν προκλήθηκε παγκόσμιος σάλος με το θέμα Η φωτογραφία του Πάτερσον  Ο Ρότζερ Πάτερσον και ο κολλητός του Ρόμπερτ Γκρίμλιν αποτύπωσαν σε φωτογραφία τον περίφημο Μπίγκφουτ το 1967, με την εικόνα να παραγίνεται δημοφιλής και να πρωταγωνιστεί από τους Simpsons μέχρι και μια σειρά ακόμα από εκπομπές και ταινίες! Οι δυο τους είχαν μεταβεί στον εθνικό δρυμό των Έξι Ποταμιών για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για το τέρας και το τέρας εμφανίστηκε απροσδόκητα μπροστά τους. Τι σύμπτωση! Πολύ αργότερα βέβαια τρεις άντρες θα έβγαιναν μπροστά και θα παραδέχονταν ότι πρόκειται για φάρσα: ο άνθρωπος που φορούσε το κοστούμι του πιθήκου, ο ειδικός των σπέσιαλ εφέ που σχεδίασε το κοστούμι και τέλος ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ. Πράγματι την πάτησαν πολλοί Η νεραϊδο-φωτογραφία  Ήταν το 1917 όταν δυο μικρά κορίτσια ισχυρίστηκαν ότι είδαν νεράιδες στον κήπο του σπιτιού τους. Η ανθρωπότητα δεν πιστεύει συνήθως τις ιστορίες των παιδιών, τα κορίτσια είχαν όμως φωτογραφικές αποδείξεις για το γεγονός. Ακόμα και ο πάντοτε σκεπτικιστής σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο συγγραφέας του Σέρλοκ Χολμς, είχε μαγευτεί από τις φωτογραφίες που απαθανάτισαν τον νεραϊδόκοσμο! Ισχυρίστηκε σε περιοδικό ότι είναι 100% γνήσιες, μόνο που δεν ήταν: τα κορίτσια παραδέχτηκαν, κάπου 70 χρόνια αργότερα, ότι είχαν σκαρώσει νεραϊδό-φιγούρες από χαρτόνι και τις είχαν τοποθετήσει μπροστά από τη φωτογραφική μηχανή. Αναφέραμε ότι ο Ντόιλ ήταν ο συγγραφέας του δαιμόνιου ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς; Οι φαντασματο-φωτογραφίες του Μάλμερ  Ο Ουίλιαμ Μάλμερ ήταν γνωστός χαράκτης του 1860 με χόμπι τη φωτογραφία. Όχι όμως μιας συνηθισμένης φωτογραφικής απεικόνισης, καθώς ο τύπος αποτύπωνε φωτογραφίες ανθρώπων με τα πνεύματα των νεκρών συγγενών τους στο φόντο! Όσο για την πρώτη από τις 3 φωτογραφίες, η κυρία τυχαίνει να είναι η χήρα του Αβραάμ Λίνκολν, με τον ψηλό μουσάτο κύριο στον φόντο να μη χρειάζεται συστάσεις! Βέβαια, δεν είχαν πειστεί -ευτυχώς- όλοι για τη γνησιότητα των φωτογραφιών του Μάμλερ, με το δικαστήριο να καταλήγει τελικά ότι το εφέ είναι αρκετά εύκολο και γίνεται ακόμα ευκολότερο με τη διπλή έκθεση του φιλμ. Αποδείχτηκε λοιπόν ότι οι περισσότεροι από τους «νεκρούς» ήταν ακόμα στη ζωή και είχαν μόλις ποζάρει για τον Μάμλερ Το αναγνωριστικό σκάφος από τον πλανήτη Αφροδίτη  Ο Τζορτζ Αντάμσκι απαθανάτισε το 1952, με τη βοήθεια τηλεσκοπίου προσαρμοσμένου στη φωτογραφική του, το αναγνωριστικό διαστημόπλοιο των κατοίκων της Αφροδίτης, με τους οποίους μάλιστα είχε έρθει αναρίθμητες φορές σε επαφή! Παρά το γελοίο των ισχυρισμών του, ο τύπος θα έγραφε βιβλία για τις συναντήσεις του, θα έδινε διαλέξεις στα πέρατα του κόσμου, μέχρι και στη βασίλισσα της Ολλανδίας θα διηγούταν κατά πρόσωπο τις περιπέτειές του, καθώς η περίφημη φωτογραφία του αποδείκνυε το αληθές των λεγομένων του. Κι όλα καλά μέχρι εδώ, εκτός από μια μικρή και αρκούντως ενοχλητική λεπτομέρεια: η φωτογραφία ήταν πλαστή! Ο ιπτάμενος δίσκος δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα καπέλο πορτατίφ με μερικά μπαλάκια του πινγκ-πονγκ προσαρμοσμένα πάνω του Η σκεψο-φωτογραφία του Τεντ Σίριος  Το μέντιουμ Τεντ Σίριος ισχυριζόταν το 1965 ότι διέθετε υπερφυσικές δυνάμεις και βάλθηκε να το αποδείξει. Χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό του, μπορούσε να μεταφέρει εύκολα τις σκέψεις του στο φιλμ! Αφού τα «έτσουζε» και περιερχόταν σε μια κατάσταση έκστασης, κρατούσε μια μικρή συσκευή μπροστά στον φακό της κάμερας, αναθέτοντας σε άλλον να πατήσει το κουμπί της λήψης. Όταν εμφανίζονταν οι φωτογραφίες, αποτύπωναν το ταξίδι του μυαλού του, σε μια σειρά από θολές απεικονίσεις αυτοκινήτων, κτιρίων και ανθρώπων. Ο ίδιος κέρδισε ασύλληπτη φήμη, εμφανίστηκε στην τηλεόραση, μέχρι και επεισόδιο των «Χ-Files» αφιερώθηκε στις δυνάμεις του! Και βέβαια ήταν όλα μια καλοσχεδιασμένη απάτη, καθώς η συσκευή του ήταν στην πραγματικότητα ένας φακός με μια προκαθορισμένη διαφανή εικόνα πάνω του. Κατοπινά πειράματα κατάφεραν να αναπαράγουν εικόνες με το ίδιο εφέ Εμφάνιση φαντάσματος μέσα στις φλόγες  Όταν το δημαρχείο πολίχνης της Βρετανίας τυλίχθηκε στις φλόγες τον Νοέμβριο του 1995, ο Τόνι Ο'Ράιλι τράβηξε μια φωτογραφία του γεγονότος. Μετά την εμφάνιση, παρατήρησε έκπληκτος τη σιλουέτα ενός κοριτσιού να στέκεται καταμεσής στις φλόγες, με το φόρεμα εποχής της να οδηγεί αμέσως σε εικασίες ότι επρόκειτο για το φάντασμα μιας νεαρής κοπέλας που απανθρακώθηκε το 1667 σε φωτιά που είχε η ίδια ξεκινήσει στην πόλη! Η ιστορία κυκλοφόρησε σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτυπώθηκε στα πρωτοσέλιδα γνωστών εφημερίδων, όταν πολλά χρόνια αργότερα κάποιος παρατήρησε την ίδια κοπέλα σε μια παλιά φωτογραφία εποχής. Αποδείχτηκε λοιπόν ότι και πάλι η λειτουργία της διπλής έκθεσης του φιλμ είχε κάνει τα μαγικά της Η «μάχη» του Λος Άντζελες  Τον Φεβρουάριο του 1942, λίγους μήνες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ο συναγερμός ήχησε στο Λος Άντζελες και τα αντιαεροπορικά άρχισαν να βάλουν κατά σκάφους που πλησίαζε γοργά την πόλη. Την επόμενη μέρα το πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας ανέφερε ότι ένα ΟΥΦΟ είχε εντοπιστεί στον εναέριο χώρο του Λος Άντζελες, με την πασίγνωστη φωτογραφία να πιστοποιεί το γεγονός. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε μάλιστα ότι επρόκειτο για παρεξήγηση, με την προσπάθεια συγκάλυψης να οδηγεί τον κόσμο να πιστέψει ότι πράγματι κάτι συνέβη εκείνο το βράδυ. Ήταν όντως επίθεση εξωγήινων; Προφανώς όχι, καθώς το ΑΤΙΑ ήταν απλώς ένα αερόστατο! Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα παραήταν τεταμένο, με τις ΗΠΑ να έχουν μόλις δεχθεί ένα ύπουλο χτύπημα από τους Ιάπωνες και την κυβέρνηση και τον στρατό να υπερβάλλουν στις αντιδράσεις τους. Πόσο μάλλον που η εφημερίδα «πείραξε» τη φωτογραφία για να κάνει το μπαλόνι να μοιάζει περισσότερο με ιπτάμενο δίσκο. Χρόνια αργότερα μάλιστα το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα θα αναπαραγόταν πειραματικά, αποδεικνύοντας πως ποτέ δεν συνέβη μάχη γήινων και εξωγήινων για την τιμή της Πόλης των Αγγέλων Ο άντρας που αιωρείται  Ο Κόλιν Έβανς ήταν ένας πνευματιστής από την Ουαλία που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να αιωρείται, με τα πνεύματα που καλούσε να τον βοηθούν στο απόκοσμο κατόρθωμά του. Η πραγματικότητα ήταν ωστόσο αρκούντως πιο εγκόσμια: ο Έβανς πηδούσε απλώς από την καρέκλα του και με τη βοήθεια ενός καλωδίου που είχε στο χέρι λειτουργούσε τη φωτογραφική μηχανή, απαθανατίζοντας το έκπληκτο ύφος του πλήθους. Το έκπληκτο ύφος του πλήθους ήταν βέβαια για το γεγονός ότι έβλεπαν έναν ξυπόλητο άντρα να πηδάει από τη θέση του στα καλά καθούμενα και όχι επειδή μπορούσε να αιωρείται! Πώς να αποτυπωθεί όμως ο λόγος της αντίδρασης στη φωτογραφία; Ο ταξιδιώτης του χρόνου  Στο σημαντικό γεγονός του εγκαινιασμού της Χρυσής Γέφυρας του Καναδά το 1941, τα φλας άστραφταν βροχή. Μέσα στο πλήθος λοιπόν, που είναι ντυμένο με ενδύματα του '40, διακρίνουμε έναν άντρα που φοράει μπλούζα με στάμπα «Μ», σκούρα γυαλιά και ένα φλις, κρατώντας στα χέρια του ποιος ξέρει τι γκάτζετ από το μέλλον! Όταν μάλιστα οι Αρχές του Καναδά έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία, πολλοί αναγνώρισαν στον τύπο τον πρώτο ταξιδιώτη του μέλλοντος! Και για να είμαστε ειλικρινείς, μοιάζει όντως σαν τη μύγα μες στο γάλα, μιας και οι άνθρωποι στον Β' Παγκόσμιο δεν ντύνονταν έτσι, σωστά; Λάθος! Κι αυτό γιατί ό,τι φορά ο «ταξιδιώτης» ήταν πράγματι διαθέσιμο εκείνη την εποχή. Τα γυαλιά μάλιστα είναι τα ίδια που φορά η Μπάρμπαρα Στάνγουικ στην ταινία «Double Indemnity» (1944), ενώ η απόκοσμη συσκευή ταυτοποιήθηκε και ήταν απλώς μια φωτογραφική μηχανήΠερίφημες «απόκοσμες» φωτογραφίες που αποδείχτηκε ότι ήταν καλοστημένη απάτη!Όλοι έχουμε «αυτόν» τον φίλο, ξέρετε, αυτόν που πιστεύει ότι υπάρχουν πόλεις στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, αυτόν που αναγνωρίζει τελώνια και δαιμονικές δυνάμεις σε κάθε βήμα και θεωρεί πραγματικές όλες τις εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας της οικουμένης! Αυτός λοιπόν ο φίλος όλο και ανακαλύπτει κάποια φωτογραφία που πιστοποιεί την παραφυσική δράση απόκοσμων φαινομένων και την κομίζει με σαρδόνιο χαμόγελο για να υποστηρίξει τη θεωρία του ότι το σύμπαν λειτουργεί με περίεργο -τουλάχιστον!- τρόπο. 
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Τα Τρία Τέταρτα Όλων Των Smartphones Περιέχουν Κώδικα Της NSA

Posted: 15 Jul 2013 10:32 PM PDT

Web
Τα Τρία Τέταρτα Όλων Των Smartphones Περιέχουν Κώδικα Της NSA στο Λειτουργικό τους Σύστημα. Η Android Google επιβεβαιώνει ότι τα τηλέφωνα Android έρχονται με «Βελτιώσεις στην Ασφάλεια» που έχουν προστεθεί από την NSA, αναφέρει το Bloomberg:
Η κυρία Gina Scigliano εκπρόσωπος της Google επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία έχει ήδη ενσωματώσει μερικά προγράμματα της NSA στον προγραμματισμό του λειτουργικού Android. «Όλος ο κώδικας του Android και των συνεισφερόντων προγραμματιστών είναι διαθέσιμος για έλεγχο στο source.android.com» είπε η Scigliano αρνούμενη οποιονδήποτε περαιτέρω σχόλιο.
Μέσω του πρότζεκτ ανοικτού κώδικα του Android, η Google συμφώνησε να ενσωματώσει κώδικα, που πρώτα αναπτύχθηκε από την υπηρεσία το 2011, στις μελλοντικές εκδόσεις του λογισμικού της για τα κινητά τηλέφωνα, το οποίο τρέχει στα τρία τέταρτα των smartphones, παγκόσμια.
Οι αξιωματούχοι της NSA λένε ότι ο κώδικας τους, γνωστός ως «Βελτιώσεις στην Ασφάλεια για το Android», απομονώνει τις εφαρμογές ώστε να εμποδίσει τους hackers και τους διαφημιστές από το να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά η εταιρικά στοιχεία που είναι αποθηκευμένα στην συσκευή. Τελικά όλα τα νέα τηλέφωνα, τα tablets, οι τηλεοράσεις , τα αυτοκίνητα, και άλλες συσκευές που βασίζονται στο Android θα περιέχουν κώδικα της  NSA, είπε η Vanee' Vines εκπρόσωπος της υπηρεσίας σε μια δήλωση της με e-mail.
Σε μια παρουσίαση το 2011 που πήραμε από το Bloomberg Businessweek, η NSA περιλαμβάνει μεταξύ των πλεονεκτημάτων του προγράμματος ότι «κανονικά είναι αόρατο για τους χρήστες». Η Vines δεν είπε εάν η δουλειά της υπηρεσίας στο Android και σε άλλα λογισμικά είναι μέρος η βοηθά το Prism, το πρόγραμμα για το οποίο τόση φασαρία έχει γίνει με τον Edward Snowden.
του JacobSloan
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Τι Μπορεί Να Κάνει Ένα Drone?? Απλά Σπέρνει τον Θάνατο!!!

Posted: 15 Jul 2013 10:32 PM PDT

Εκτέλεση Σε Ζωντανή Μετάδοση!!!
Αυτή Είναι Η Πολιτική Ομπάμα..
YES, WE CAN!!! 
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Πολύ Ισχυρός Σεισμός Έπληξε Την Περιοχή Των South Sandwich Islands

Posted: 15 Jul 2013 07:50 AM PDT

Ένας πολύ  ισχυρός σεισμός με καταγεγραμένο  μέγεθος  7.2 (USGS και EMSC προκαταρκτικές εκθέσεις) χτύπησε νότια των  South Sandwich Islands στις 15  Ιουλίου 2013 στις 14:03 UTC. Τόσο το USGS και το EMSC μέτρησαν το βάθος στα 30 χιλιόμετρα .
Το Επίκεντρο βρισκόταν στη θάλασσα, 185 χιλιόμετρα (115mi) SSE  του Bristol Island, South Sandwich Islands και 2.587 χιλιόμετρα (1607mi) ESE από την Ushuaia, Αργεντινή στις συντεταγμένες 60.600 ° Ν 25.400 ° W.
Δεν υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων.
Αυτός ο χάρτης σεισμικότητας έχει προκύψει από τη συνένωση του καταλόγου ISC (από το 1964), τον Κατάλογο  EMSC Euro-Med και τον EMSC κατάλογο πραγματικού χρόνου. Ως εκ τούτου, δείχνουν την σεισμικότητα από το 1964 μέχρι την εμφάνιση του σεισμού.
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Η αλήθεια για τον σωστό συνδυασμό των τροφών.

Posted: 15 Jul 2013 07:50 AM PDT

Σίγουρα δεν είναι κάτι καινούριο η θεωρία που αφορά τους συνδυασμούς διαφορετικών τροφών, ούτε προέκυψε στις μέρες μας. Ήδη ήταν γνωστό από το 19ο αιώνα, ανάμεσα σε άλλες διατροφικές θεωρίες που απασχολούσαν τον κόσμο, ότι για να αφομοιώσουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, για να χάσουμε βάρος, ακόμα και για να βελτιώσουμε την ψυχική μας διάθεση, θα πρέπει να συνδυάζουμε συγκεκριμένες τροφές και να μην αναμιγνύουμε τροφές που περιέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά επειδή δεν ακολουθούν όλες οι τροφές τον ίδιο χρόνο και τρόπο πέψης.Ένα τυπικό παράδειγμα σύμφωνο με αυτή τη θεωρία είναι το κρέας και το ψάρι που περιέχουν κυρίως πρωτεΐνες, οπότε θα πρέπει να τρώγονται μόνο με λαχανικά και να αποφεύγεται ο συνδυασμός τους με ψωμί ή πατάτες που περιέχουν υδατάνθρακες.Η σύγχρονη επιστημονική άποψη είναι ότι: Δεν υπάρχει συνδυασμός τροφών που να θεωρείται περισσότερο υγιεινός ή ότι είναι κατάλληλος για την εύκολη απώλεια βάρους. Εάν επιτυγχάνει το άτομο να χάνει βάρος αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προσέχει πολύ περισσότερο την ποσότητα τροφών που καταναλώνει παρά το συνδυασμό των τροφών που εφαρμόζει.Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες... Όταν η ποσότητα του φαγητού είναι μικρή δεν επιβαρύνει καθόλου η ανάμειξη των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών, ούτε μειώνει την αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών ούτε προκαλεί αύξηση στο σωματικό λίπος. Αντίθετα, αν συνδυαστεί υδατάνθρακας μαζί με πρωτεΐνη και λαχανικά έχουμε πολλά οφέλη, διότι η αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ μικρή, χορταίνουμε πολύ περισσότερο και ξοδεύουμε κατόπιν πολλές θερμίδες εξαιτίας του περιεχομένου του γεύματος. Επομένως το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να συνδυάζουμε αρκετά είδη τροφών, αλλά να τρώμε μικρές ποσότητες. Η εξαίρεση βέβαια στον κανόνα πάντα υπάρχει. Γι' αυτό, αν θέλουμε να πετύχουμε ιδιαίτερα αποτελέσματα ως προς την τόνωση της ψυχικής μας διάθεσης θα πρέπει να τρώμε ξεχωριστά τις πρωτεϊνούχες από τις υδατανθρακούχες τροφές. Αυτό επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι από τα αμινοξέα τρυπτοφανη και τυροσίνη που λαμβάνουμε από τις τροφές μας. Έτσι, για παράδειγμα τα ζυμαρικά όταν τρώγονται μόνα τους προκαλούν ηρεμία και χαλάρωση, ενώ το κρέας προκαλεί διέγερση. Άρα, ως ένα βαθμό μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας διάθεση.Τροφές που επηρεάζουν θετικά τη διάθεση μας - Ψάρια, πιτυρούχο ψωμί, μακαρόνια, άγριο ρύζι και φρούτα ενισχύουν την καλή διάθεση, γιατί προάγουν την παραγωγή σεροτονίνης, και μας βοηθούν να αισθανόμαστε καλά.- Καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κολοκυθόσποροι, αβοκάντο και όσπρια διεγείρουν την παραγωγή ακετυλοχολίνης με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτοσυγκέντρωση και η ευεξία.- Μέλι, σταφίδες, κακάο, σοκολάτα, καφές, πιπέρι και αλκοόλ αυξάνουν την παραγωγή ντοπαμίνης και νοραδρεναλίνης, δρώντας σαν ήπια διεγερτικά και ευφραντικά.- Εσπεριδοειδή, κανέλα, πιπερόριζα (τζίντζερ), γαρίφαλο, κάρδαμο τονώνουν τις σεξουαλικές ορμόνες και βελτιώνουν την τοπική κυκλοφορία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.Πρέπει να θυμόμαστε Αν συνηθίζετε να τρώτε τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες μαζί με τις τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες αλλά σε μικρές ποσότητες δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα στην αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών, γιατί η πέψη π.χ του αμύλου γίνεται στο στόμα και στο έντερο, ενώ η πέψη των πρωτεϊνών στο στομάχι. Επιπλέον, αυτός ο συνδυασμός θα καθυστερήσει την άνοδο του σακχάρου στο αίμα και η ινσουλίνη θα προλάβει να δράσει πιο αποτελεσματικά. Αν κάνετε συνδυασμό διαφορετικών ειδών τροφών στο ίδιο γεύμα και φάτε μεγάλες ποσότητες, ασφαλώς η πέψη θα επιβαρυνθεί, η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών θα καθυστερήσει και, επειδή θα κουραστεί τοστομάχι από το μεγάλο φόρτο, θα μεγαλώσει το πεπτικό στρες.Πρέπει να γεμίζουμε το πιάτο μας με διαφορετικά λαχανικά και φρούτα. Έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι μερικές τροφές που καταναλώθηκαν μαζί, λόγω του συνδυασμού αυξάνουν τηναντιοξειδωτική τους δράση, καθώς και τη δυνατότητα του σώματος να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες.Δεν ταιριάζουν όμως όλα μεταξύ τους! Γι' αυτό φροντίζουμε να τα ξεχωρίζουμε και τα καταναλώνουμε είτε μαζί είτε σε διαφορετικές ώρες. Π.χ συνδυάζονται μεταξύ τους το πορτοκάλι, ο ανανάς, το καρότο, τοσταφύλι, το ακτινίδιο και η πιπεριά, γιατί το ένα ενισχύει τη δράση των συστατικών του άλλου. Δεν ταιριάζουν μεταξύ τους στο ίδιο γεύμα...Οι πατάτες με τα φρούτα, η μελιτζάνα με το αβοκάντο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο, καθώς και τα κολοκυθάκια με τη ντομάτα. Ο συνδυασμός αυτών των τροφίμων προκαλεί δυσπεψία και τα συστατικά τους δρούν ανταγωνιστικά.Σωστός συνδυασμός είναι τα μπρόκολα και οι ντομάτες επειδή τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους απορροφούνται καλύτερα και είναι πιο δραστικά στις ελεύθερες ρίζες όταν ενώνονται. Μαγειρέψτε τις ντομάτες με λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι και θα έχετε καλύτερη αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό σας. Αν τρώτε τα λαχανικά ωμά, προσθέστε και λίγο ελαιόλαδο για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να επεξεργαστεί και να απορροφήσει τα καροτένιά τους! Εάν είστε αθλητές ή γυμνάζεστε συστηματικά, για να εξασφαλίσετε την θρεπτική επάρκεια στη διατροφή σας, δεν αρκεί να τρώτε τα πάντα. Πρέπει να ξέρετε τι περιέχουν οι τροφές, ποιες τροφές συνδυάζονται μεταξύ τους και ποιες όχι, για να γνωρίζετε πότε ο οργανισμός σας αφομοιώνει στο μεγαλύτερο βαθμό τα συστατικά που χρειάζεται.- Λάχανο ή ντομάτα ή αγγούρι με αυγά-Ψάρια ή θαλασσινά με αγγουροντομάτα ή μαρούλι ή ντομάτα ή κολοκυθάκια ή χόρτα.- Ζυμαρικά με σάλτσα από λαχανικά ή πράσινη σαλάτα και με ξηρούς καρπούς.- Κόκκινα κρέατα ή πουλερικά και γενικά ζωικές πρωτεϊνούχες τροφές με ωμά λαχανικά και χόρτα ή βρασμένα στον ατμό.- Λαχανικά που έχουν διαφορετικό χρώμα μεταξύ τους, π.χ τα καρότα (πορτοκαλί χρώμα) με λάχανο ή αρακά (πράσινο χρώμα) και ντομάτα (κόκκινο χρώμα) με αγγούρι (πράσινο χρώμα)- Κόκκινο κρασί (1 ποτηράκι) με όσπρια ή λαδερά φαγητά στα οποία όμως το ελαιόλαδο θα προστεθεί ωμό. Ξηροί καρποί με λαχανικά ( π.χ. τα βάζετε στις σαλάτες ) ή γιαούρτι ή γλυκά φρούτα (ειδικά καρύδια ή ηλιόσπορους με μήλο ή αχλάδι).- Ρύζι με αρακά και ντομάτα και επίσης με φακές, ρεβίθια ή άλλα όσπρια.- Όσπρια με ανάλατες ελιές και λίγο λεμόνι ή ελαιόλαδο και τυρί ή γιαούρτι ή ψωμί ολικής αλέσεως.- Χόρτα ή λαχανικά με ωμό ελαιόλαδο ή λινέλαιο και φρέσκο λεμόνι.- Χυμοί φρούτων και λαχανικών αραιωμένοι με νερό. Ο χυμός μήλου μαζί με καρότο είναι τελικά πλουσιότερος σε καροτίνη και βιταμίνες από το σκέτο χυμό μήλου, γιατί τα συστατικά τους αλληλοσυμπληρώνονται και αφομοιώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό!- Πράσινα λαχανικά με ψωμί ολικής αλέσεως.- Συνδυασμός τροφών αλλά σε μικρές ποσότητεςΜικρή ποσότητα θεωρείται ότι είναι ίσο με την παλάμη (χωρίς τα δάχτυλα ) για τις πρωτεΐνες, και ότι χωράει στη χούφτα ή μέχρι ένα φλιτζάνι για τα υπόλοιπα.- Αυγά με ψωμί ή πίτες (αλεύρι ολικής αλέσεως)- Άπαχο γιαούρτι με συνοδευτικό κρέας ή κοτόπουλο αλλά όχι με ψάρι.- Γαλακτοκομικά με δημητριακά τα οποία δεν είναι εμπλουτισμένα με φυτικές ίνες γιατί αν περιέχουν φυτικές ίνες μειώνεται η απορρόφηση του ασβεστίου.- Αποξηραμένα φρούτα με γιαούρτι (όχι προβιοτικό ή επιδόρπιο).- Κόκκινα κρέατα (αρνί, κατσίκι, μοσχάρι, χοιρινό) χωρίς ορατό λίπος ή κοτόπουλο, στρουθοκάμηλο, γαλοπούλα χωρίς πέτσα με ρύζι αναποφλοίωτο ή σάλτσα ντομάτας, ψωμί με -πίτουρο ή ανανά ή αποξηραμένα φρούτα ή μήλο.- Τυρί με ψωμί ολικής αλέσεως ή βραστά λαχανικά ή κομπόστες φρούτων .- Όλες οι τροφές που περιέχουν αρωματικά χόρτα (βασιλικό, δυόσμο θυμάρι, ρίγανη) και προσδίδουν γεύση στο φαγητό.- Τυρί με ψωμί ολικής αλέσεως ή βραστά λαχανικά ή κομπόστες φρούτων.- Τροφές με υδατάνθρακες και τροφές με πρωτεΐνες στο ίδιο γεύμα. Οι πρωτεϊνούχες τροφές πρέπει να είναι φτωχές σε λιπαρά και οι υδατανθρακούχες πλούσιες σε φυτικές ίνες. - Αυγά με άλλες μορφές ζωικής πρωτεΐνης, επειδή αυξάνεται η απορρόφηση των μη βασικών αμινοξέων και μειώνεται ή απορρόφηση κάποιων βασικών.- Γάλα και γιαούρτι με αρτοσκευάσματα και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, επειδή οι φυτικές ίνες δεσμεύουν το ασβέστιο και το μαγνήσιο.- Αλκοολούχα ποτά με ξηρούς καρπούς και σνακ, γιατί αυξάνεται πολύ η πρόσληψη των θερμίδων.- Γαλακτοκομικά με χορταρικά «ειδικά με σπανάκι», γιατί δημιουργούνται άλατα που δεν απορροφώνται εύκολα και επιβαρύνουν τα νεφρά.- Γλυκά φρούτα μαζί με ξινά φρούτα, γιατί αυτός ο συνδυασμός προκαλεί ενοχλήσεις στο πεπτικό και αφετέρου εμποδίζει την επαναπορρόφηση της σεροτονίνης, με αποτέλεσμα την κόπωση.- Γλυκά και τυποποιημένα επιδόρπια με τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, γιατί αυτός ο συνδυασμός καταστρέφει τις βιταμίνες Β, ενώ αυξάνεται η πρόσληψη θερμίδων και αποσταθεροποιείται το σάκχαρο του αίματος.Περισσότερη προσοχή! Αποφύγετε τον συνδυασμό:- Κόκκινων κρεάτων με κίτρινα τυριά π.χ (χοιρινό με κεφαλοτύρι), επειδή αυξάνει την πρόσληψη κορεσμένου λίπους, καθυστερεί την πέψη των λιπαρών (κουράζει το συκώτι) και εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου (πιθανόν να οδηγήσει σε προβλήματα νεφρών).- Επεξεργασμένων υδατανθράκων ή και υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μεταξύ τους (π.χ. πατάτες με μακαρόνια ή λευκό ψωμί με άσπρο ρύζι, ή βρασμένο καλαμπόκι με φρυγανιά), επειδή αυξάνεται απότομα το σάκχαρο του αίματος και οι απαιτήσεις σε ινσουλίνη.- Θαλασσινών ή ψαριών μεταξύ τους ή και με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ τυριά ή αυγό ή διαφορετικά είδη θαλασσινών ή ψαριών μεταξύ τους), γιατί υπάρχει κίνδυνος δυσανεξίας και αλλεργίας.- Θαλασσινών ή ψαριών με λαχανικά (λάχανο οποιουδήποτε τύπου, μπρόκολο, κουνουπίδι), επειδή αυτά δεσμεύουν το ιώδιο και παρεμποδίζεται η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς.- Κόκκινου κρασιού με τυριά, επειδή αυξάνεται η αρνητική δράση της τυραμίνης και αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.- Κρέατος (είτε και κοτόπουλο ή κιμάς, αλλαντικά) με μακαρόνια ή πατάτες ή αποφλοιωμένο ρύζι ή τηγανιτά λαχανικά (π.χ τηγανιτά κολοκυθάκια ή μελιτζάνες) ή με λευκό ψωμί, επειδή φορτώνεται υπερβολικά το στομάχι, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και μειώνεται η αφομοίωση του σιδήρου.- Κρέατος ή κοτόπουλου ή ψαριού ή θαλασσινών με βούτυρο ή μαργαρίνες ή μαγιονέζα, επειδή αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.- Όσπριων με αλλαντικά ή παστά, επειδή αυξάνουν το ουρικό οξύ και μειώνεται η δράση των φυτοοιστρογόνων.- Προβιοτικών γαλακτοκομικών (γιαούρτι, προβιοτικά γιαούρτια, κεφίρ) μαζί με άλλες τροφές, επειδή μειώνεται η ευεργετική τους δράση στο έντερο (όταν τα τρώμε μόνα τους μπορεί να προκαλέσουν ξινίλες)- Πολλών και διαφορετικών τροφών στο ίδιο γεύμα, επειδή αυξάνεται το πεπτικό καιοξειδωτικό στρες και τα θρεπτικά συστατικά των τροφών δεν αφομοιώνονται σωστά. - Τροφών που περιέχουν ζωικό λίπος με ανθρακούχα ποτά, επειδή το ανθρακικό καθυστερεί τη χώνεψη και δημιουργεί πρόβλημα στο μεταβολισμό των λιπών.-Φρέσκων φρούτων (εκτός μήλου, ανανά και μάνγκο) με άλλες τροφές (εκτός γαλακτοκομικών), επειδή δεν απορροφάται κανονικά η βιταμίνη C και κάποια φλαβονοειδή.Γενικά, τα φρούτα πρέπει να τρώγονται μία με δύο ώρες πριν ή μετά το φαγητό, χωρίς να συνοδεύονται από άλλες τροφές. Ειδικά το σταφύλι, το καρπούζι και το πεπόνι δεν πρέπει να τρώγονται μαζί με άλλα φρούτα.- Ψαριού με πατάτες ή γιαούρτι ή τζατζίκι ή τυρί, επειδή μειώνεται ή συνολική απορρόφηση ασβεστίου και αυξάνεται η απορρόφηση φωσφόρου.- Φυσικών χυμών φρούτων ή λαχανικών μαζί με άλλες τροφές, επειδή μειώνεται η αντιοξειδωτική δράση των συστατικών τους (εκτός αν θέλουμε να ενισχύσουμε την απορρόφηση του σιδήρου).Οι παραπάνω προτάσεις αφορούν τη διατροφή υγιών ατόμων, με στόχο την καλυτέρευση της υγείας και την αύξηση της σωματικής τους απόδοσης και με την προϋπόθεση ότι ασκούνται συστηματικά. Ανάλογα όμως με τα προβλήματα υγείας ή το αδυνάτισμα που επιδιώκει το άτομο υπάρχουν ευνοϊκοί ή δυσμενείς συνδυασμοί τροφών.Αρκετοί διαιτολόγοι προτείνουν σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος, την ανάμειξη διαφορετικών πρωτεϊνούχων τροφών στο ίδιο γεύμα (π.χ. μπιφτέκι με μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά μαζί με αυγό και ψωμί), για να πετύχουν την αύξηση του χορτασμού, την καθυστέρηση της πείνας και την σταθεροποίηση του σακχάρου.Το συμπέρασμα μετά από όλα αυτά είναι ένα:Ανάλογα με το πώς επιλέγουμε τις τροφές, τί ανάγκες έχουμε και με ποιόν τρόπο τις συνδυάζουμε, οι τροφές μπορεί να γίνουν το φάρμακο ή το φαρμάκι μας. ΠΗΓΗΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

ΦΟΒΟΣ

Posted: 15 Jul 2013 07:21 AM PDT

Γράφει ο ΚούρκουλοςΟ φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Είναι ένας μηχανισμός προστατευτικού χαρακτήρα, μια φυσιολογική αμυντική αντίδραση του οργανισμού χωρίς να απαιτείται συνειδητή σκέψη.Ο φόβος πρέπει να διακρίνεται από τη σχετική συναισθηματική κατάσταση του άγχους το οποίο εκδηλώνεται ως εσωτερική ένταση και το οποίο συνήθως συμβαίνει χωρίς την ύπαρξη οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής, απειλής μάλιστα που γίνεται αντιληπτής ως ανεξέλεγκτης ή αναπόφευκτης. Στην περίπτωση της συναισθηματικής κατάστασης του φόβου έχουμε να κάνουμε σχεδόν πάντα με μελλοντικά γεγονότα, με καταστάσεις ή συμπεριφορές τις οποίες μπορούμε να διαφύγουμε ή να αποφύγουμε. Ο φόβος θα μπορούσε επίσης να είναι μια στιγμιαία αντίδραση σε κάτι που συμβαίνει στο παρόν. Όταν όμως ο φόβος συνεχίζει να υφίσταται, ενώ δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος και σε καταστάσεις υπερβολικού στρες, τότε μετατρέπεται σε φοβία και γίνεται εμπόδιο στην φυσιολογική αντιμετώπιση της καθημερινότητας του ατόμου.Η φοβία είναι ένας επίμονος και παράλογος φόβος κάποιου συγκεκριμένου αντικειμένου ή κατάστασης, που έχει ως αποτέλεσμα την επιθυμία αποφυγής αυτού αντικειμένου που στην πραγματικότητα δεν αποτελεί σπουδαία πηγή κινδύνου.Η ψυχοφυσιολογική αντίδραση του φόβου είναι αποτέλεσμα διέγερσης ενός αμυντικού συστήματος με το οποίο είναι προικισμένος ο άνθρωπος. Σήμερα μάλιστα γνωρίζουμε ότι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την αντίδραση αυτή είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, η οποία είναι μέρος του μεταιχμιακού συστήματος, το οποίο σχετίζεται με τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Η αμυγδαλή δέχεται πληροφορίες από το θάλαμο (τον ενδιάμεσο σταθμό οπτικών κι ακουστικών οδών) και μάλιστα οι πληροφορίες φτάνουν στην αμυγδαλή νωρίτερα από ότι φτάνουν στο φλοιό. Έτσι η άμεση αυτή προβολή του θαλάμου μπορεί να διεκπεραιώνει σύντομα αρχέγονες συναισθηματικές αποκρίσεις, κάτι που είναι σημαντικό σε περίπτωση κινδύνου. Με άλλα λόγια εξηγεί το γιατί είμαστε ικανοί να αντιδράσουμε σχεδόν αστραπιαία στον κίνδυνο, προτού προλάβουμε να σκεφτούμε και να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει.Επίσης ο θάλαμος προετοιμάζει την αμυγδαλή να δεχθεί προβολές από ανώτερα φλοιικά κέντρα, όπως είναι ο κοιλιακός έσω προμετωπιαίος φλοιός, που μεταφέρουν πιο πολύπλοκες πληροφορίες για τη γνωστική αντιπροσώπευση του συναισθήματος, ώστε να δημιουργηθεί συνειδητή συναισθηματική εμπειρία. Ειδικά για το συναίσθημα του φόβου, η προβολή του θαλάμου στην αμυγδαλή είναι πολύ σημαντική και μάλιστα οι πληροφορίες που μεταβιβάζει φθάνουν σ'αυτήν ταχύτερα από τις αισθητικές πληροφορίες του φλοιού. Επομένως, η άμεση αυτή προβολή του θαλάμου επιτρέπει την ταχεία δραστηριοποίηση της αμυγδαλής σε αρχέγονα συναισθηματικά ερεθίσματα, ειδικά υπό το καθεστώς απειλής.ΠΗΓΗΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Βότανα γι καθαρισμ το σπιτιο.

Posted: 15 Jul 2013 07:16 AM PDT

Βότανα γι καθαρισμ το σπιτιο.
Οι χημικές ουσίες σήμερα χρησιμοποιούνται κατά κόρον μπορούμε όμως με την βοήθεια των Βοτάνων και των Αιθερίων Ελαίων να τις αποφύγουμε, τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις, μέσα στο σπίτι μας..!!!!Οι συνταγές που θα βρείτε πιο κάτω γίνονται εύκολα και είναι πολύ αποτελεσματικές.
ΣΥΝΤΑΓΈΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ
1) Γενικής Χρήσης Καθαριστικό / Απολυμαντικό για Κουζίνα και Μπάνιο.
2 κουτ. σούπας Βορικό Οξύ (Borax) φλυτζ. Χυμό Λεμονιού2 φλυτζ. Ζεστό Νερό20 σταγόνες Αιθ. Έλαιο Τσαϊόδενδρου (Melaleuca Alternifolia)
Βάζουμε τα τρία πρώτα υλικά σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα.Κλίνουμε και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το Αιθέριο Έλαιο και ξανακουνάμε το μπουκάλι μας με δύναμη ώστε να ανακατευτεί καλά και το έλαιό μας.Χρησιμοποιούμε όπως ένα οποιοδήποτε καθαριστικό/απολυμαντικό υγρό.
2) Κρέμα Καθαρισμού για Νεροχύτες, Νιπτήρες, Μπανιέρες.
½ φλυτζ. Μαγειρικής Σόδας2 κουτ.σούπας Υγρό Απορρυπαντικό Πιάτων10 σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Δενδρολίβανου (Rosmarinus Officinalis)
Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μικρό μπολ μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.Για να το χρησιμοποιήσουμε βουτάμε ένα υγρό σφουγγάρι στο μπολ και τρίβουμε την επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε.Ξεπλένουμε καλά.
3) Κατά του Σκόρου στις Ντουλάπες.
½ φλυτζ. Αποξηραμένο Θυμάρι½ φλυτζ. Ολόκληρα Γαρίφαλα
Ανακατεύουμε τα βότανα και γεμίζουμε μικρά υφασμάτινα σακουλάκια τα οποία τοποθετούμε στην Ντουλάπα μας εκεί που χρειάζεται.
4) Αποσμητικό Χώρου και για τον Σκουπιδοτενεκέ μας.
1 φλυτζ. Χλιαρό Νερό25 σταγόνες Αιθέριο Έλαιο ΛεβάνταςΑναμιγνύουμε το Νερό με το Έλαιο της Λεβάντας σε ένα μπουκάλι και ψεκάζουμε τον χώρο η τον σκουπιδοτενεκέ πριν βάλουμε σακούλα.
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Γιατροσόφια με: Τσάι για την παχυσαρκία, την εφίδρωση των ποδιών, το λαιμό και τον βήχα και τα ερεθισμένα μάτια!

Posted: 15 Jul 2013 07:16 AM PDT

Για την παχυσαρκία Tο τσάι περιέχει τανίνες, τεΐνη, σάκχαρα, βιταμίνες, θεοφυλλίνη, πολυφαινόλες καιφλαβονοειδή, που διεγείρουν την έκλυση της αδρεναλίνης στον οργανισμό και παρατείνουν το χρόνο δράσης της. Eπίσης, ευνοούν την απελευθέρωση και την αποβολή του λίπους από το λιπώδη ιστό. Aν, λοιπόν, θέλετε να αδυνατίσετε, θα πετύχετε πιο εύκολα το στόχο σας πίνοντας 3-4 φλιτζάνια πράσινο ή μαύρο τσάι την ημέρα.Για την εφίδρωση των ποδιών Πολύ πλούσιο σε τανίνες, το τσάι παίζει έναν «αποξηραντικό» ρόλο και μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό, αν έχετε πρόβλημα έντονης εφίδρωσης των ποδιών. Aρκεί να βράσετε 4 λίτρα νερό με 2-3 φακελάκια τσάι, να το αφήσετε να κρυώσει και να κάνετε μέσα σε αυτό ένα ποδόλουτρο για 20 περίπου λεπτά. Aν το πρόβλημά σας είναι πολύ έντονο, μπορείτε να ακολουθείτε αυτή τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα.Για το λαιμό και τον βήχαΤσαϊ με λεμόνι και μέλι: Tο τσάι έχει φλαβονοειδή, και αυτά μάλλον βοηθούν εν γένει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το κρυολόγημα. O μηχανισμός με τον οποίο το καταφέρνουν αυτό, πάντως, δεν είναι γνωστός.Ένας λόγος που βοηθά το τσάι πιθανόν να είναι και μόνον η θερμοκρασία του, μια που το χειμώνα το πίνουμε συνήθως όλοι ζεστό. Tο ζεστό αφέψημα (όχι το χλιαρό) έχει αντιική δράση, ανεξάρτητα από το τι περιέχει - τσάι,χαμομήλι ή οτιδήποτε άλλο. Oι περισσότεροι ιοί του αναπνευστικού -όχι όλοι όμως- αντιπαθούν την πολλή ζέστη. Άλλος ένας λόγος που βοηθά το τσάι πιθανόν να είναι και το λεμόνι που βάζουμε σε αυτό - το λεμόνι είναι αντισηπτικό. Eπίσης, βοηθά και το τσάι με λεμόνι και μέλι - επίσης άγνωστο πώς. Ίσως το μέλι μάς βοηθά επειδή απλούστατα μας κάνει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, που πάντα επιδεινώνει το κρύωμα, αφού ευνοεί τον πολλαπλασιασμό μικροβίων και ιών, μειώνοντας παράλληλα (άγνωστο γιατί) τις άμυνες του οργανισμού. Tο μέλι με το λεμόνι είναι και από μόνα τους πολύ χρήσιμα. Στύψτε μισό λεμόνι σε δύο κουταλιές μέλι.Eίναι ένα "φάρμακο" που θα το ευχαριστηθείτε, γιατί σπάει η έντονη γλυκύτητα του μελιού και μένει η όμορφη γεύση του.
Για τα ερεθισμένα μάτια Αν νιώθετε τα μάτια σας ερεθισμένα και ξηρά από την έκθεση στον ήλιο, τη σκόνη και τον αέρα, φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι και αφήστε το να κρυώσει. Κάντε κομπρέσες με το τσάι για 5-10 λεπτά και θα νιώσετε αμέσως καλύτερα. Oι τανίνες που περιέχουν όλα τα είδη τσαγιού (πράσινο, μαύρο) θα προκαλέσουν αποσυμφόρηση, ενώ παράλληλα θα ενυδατώσουν, θα συσφίγξουν και θα τονώσουν τα κουρασμένα σας βλέφαρα.ΠΗΓΗΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Υπάρχει ανθρώπινος μηχανισμός αυτοθεραπείας;

Posted: 15 Jul 2013 07:02 AM PDT

Ο σύγχρονος πολιτισμός παραδέχεται ως αληθινό, ό,τι είναι ορατό και μετρήσιμο. Η ύπαρξη ενός φαινομένου αποδεικνύεται μέσα από την ανάλυση του μηχανισμού του και κρίνεται από τα αποτελέσματα και τις συνέπειές του.Όμως η επιστήμη στέκει πολλές φορές αμήχανη μπροστά σε περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει λογική εξήγηση όπως συμβαίνει στα περιστατικά αυτοίασης που αναφέρονται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια.Το γεγονός ότι το σώμα επηρεάζεται από το πνεύμα είναι γενικά παραδεκτό και αποτυπώνεται ακόμα και στη γλώσσα αφού στην καθημερινότητά μας είναι συχνές οι φράσεις «μου έκοψε τη χολή», όταν τρομάζουμε, «ράγισε η καρδιά μου», όταν λυπόμαστε και άλλες προτάσεις που συνδέουν το συναίσθημα με το σώμα.Τι συμβαίνει όμως όταν δύσκολες ιατρικές υποθέσεις βρίσκουν τη λύση τους χωρίς την παρέμβαση της επιστήμης ή όταν αρκεί ένα χαπάκι πλασίμπο για να διορθώσει μια βλάβη που έχει υποστεί ο ανθρώπινος οργανισμός; Πρόκειται για τη δύναμη της θέλησης ή της πίστης, είναι άραγε θαύματα ή πράγματι ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αυτοθεραπεύεται;Κάποιοι πρωτοπόροι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στον κυτταρικό και μοριακό τομέα αποδείχτηκε η ύπαρξη αλληλεπιδράσεων ανάμεα στο νευρικό, ορμονικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Η μαγνητική τομογραφία και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων δίνουν τη δυνατότητα να δούμε ποιές εγκεφαλικές δομές ενεργοποιούνται όταν κάποιος παίρνει ένα φάρμακο που δεν περιέχει καμιά δραστική ουσία και στη συνέχεια να καταγράψουμε την αντίδραση του οργανισμού του.Παρά τη διστακτικότητα της παραδοσιακής ιατρικής απέναντι στα φαινόμενα αυτοϊασης, όλο και περισσότεροι γιατροί αναγνωρίζουν ότι τα τραυματικά γεγονότα που συμβαίνουν σε ένα άτομο, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό του σύστημα, ότι η καλή ψυχολογία και η πίστη στη θεραπεία δρουν ευεργετικά στην πορεία της υγείας ενός ασθενούς με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται ο τρόπος σκέψης της επιστημονικής κοινότητας.Γεγονός παραμένει ότι η φαντασία, η χαλάρωση και ο διαλογισμός, ορισμένες φορές ακόμα και η προσευχή μπορούν να επιφέρουν μεταβολές στο σώμα. Ίσως στο μέλλον, η μεγαλύτερη ανακάλυψη να είναι ο μηχανισμός αυτοθεραπείας του ανθρώπου.ΠΗΓΗΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

9 τρόποι για να αξιοποιήσετε τα... αποφάγια

Posted: 15 Jul 2013 07:00 AM PDT

Σε παγκόσμιο επίπεδο πετάμε έως και 50% των τροφίμων μας. Περίπου το 20% αυτής της απώλειας είναι αναπόφευκτο, αλλά ένα επιπλέον ποσοστό είναι «δυνητικά» βρώσιμο. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα φαγητά εκείνα που σπαταλάμε και ας ανακαλύψουμε νέους τρόπους για να τα αξιοποιήσουμε.

Έχετε σκεφτεί ότι δε χρειάζεται να πετάτε τις φλούδες από τις πατάτες; Αν το φαγητό παρασκευάζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τότε μπορούν να καταναλωθούν. Και δεν είναι τα μόνα φαγητά που αντί για τον κάδο μπορούν να βρεθούν στο πιάτο μας. Τα αποφάγια μπορούν να χωρέσουν σε ένα κυρίως πιάτο και με την παρακάτω λίστα μπορεί να σας έρθει μια έμπνευση που δεν είχατε φανταστεί.
Πατάτες
Η τροφή που σπαταλάμε περισσότερο είναι οι πατάτες, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι να τις αξιοποιήσουμε. Αν είναι βρασμένες, μπορείτε να τις μετατρέψετε σε μια πατατοσαλάτα που θα διαρκέσει για μέρες στο ψυγείο. Εναλλακτικά, βράστε και πολτοποιήστε και προσθέστε ό,τι σας αρέσει ή αφήστε τες απλά ως πουρέ και παγώστε τες, για να ξαναζεσταθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με διάφορες προσθήκες. Ένα μπολ από πουρέ στο ψυγείο είναι πάντα χρήσιμο.
Μήλα
Τις περισσότερες φορές τα μήλα οδηγούνται στον κάδο ανέγγιχτα. Μια μηλόπιτα μπορεί να φτιαχτεί με μερικά μόνο συστατικά στο ντουλάπι και στη συνέχεια να καταψυχθεί σε μερίδες. Διαφορετικά, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας φρέσκο χυμό (ο οποίος επίσης μπορεί να είναι παγωμένος) ή καθαρίστε τα μήλα πριν τα μαγειρέψετε με λίγο νερό, μερικές σταφίδες και κανέλα για μια νόστιμη, εύκολη πουτίγκα ή σερβίρετέ τα για πρωινό μαζί με γιαούρτι, πάλι παγωμένα.
Φέτες ψωμιού
Στην εμφάνιση του πρώτου πράσινου σημαδιού, οι περισσότεροι πετάμε το ψωμί χωρίς καν να ελέγξουμε αν το υπόλοιπο είναι εντάξει. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να χρησιμοποιήσετε το ψωμί που απέμεινε, από το να φτιάξετε φρυγανιές για να τις τρίψετε πάνω από το τυρί για τα μακαρόνια, μέχρι πουτίγκα από ψωμί και βούτυρο ή και να το συνδυάσετε με τα μήλα που απέμειναν, για μια βρετανική πουτίγκα.
Ρύζι
Όλοι ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να μαγειρέψουμε το περισσευούμενο ρύζι, αλλά κατανοούμε επίσης τις ανησυχίες που πάνε μαζί με το μαγείρεμα και δικαίως. Χρειάζεται λοιπόν να του φερθούμε με σεβασμό και δε θα πρέπει να το θερμαίνουμε περισσότερο από δύο φορές (μια φορά το μαγείρεμα και δεύτερη το ζέσταμα). Ως περίσσευμα κρυώνει γρήγορα και έχει αμέτρητες χρήσεις στην κουζίνα, από τις σαλάτες ρυζιού μέχρι το τηγανητό ρύζι με αυγό ή τα γεμιστά.
Ζυμαρικά
Μια από τις αβεβαιότητες της ζωής είναι αν θα μαγειρέψετε περισσότερα ζυμαρικά απ' ό,τι χρειάζεστε. Δε θα πρέπει πάντως να φοβάστε, αφού η σαλάτα ζυμαρικών είναι νόστιμη και μπορεί να ετοιμαστεί σε λίγα λεπτά, χρησιμοποιώντας διάφορα καλούδια από το ψυγείο και τα ντουλάπια. Ένας από τους ευκολότερους και πιο γευστικούς τρόπους είναι να προσθέσετε μια σάλτσα ντομάτας με λουκάνικα και να ανακατέψετε τα ζυμαρικά σας. Πασπαλίστε τα από πάνω με τυρί και βάλτε τα στο γκριλ μέχρι να αρχίσουν να κάνουν φυσαλίδες.
Σταφύλια
Μπορεί να μην περιμένατε τα σταφύλια να βρίσκονται σε αυτήν τη λίστα, αλλά είναι ένα από τα φρούτα που πετάμε πιο συχνά. Τείνουν να μαλακώνουν αρκετά γρήγορα και χαλάνε όταν εκτίθενται σε ήλιο ή σε θέρμανση. Μια μάλλον ασυνήθιστη αλλά νόστιμη λύση για να τα χρησιμοποιήσουμε, είναι να τα κάνουμε τουρσί ή μαρμελάδα ως συνοδευτικό των τυριών μας, να τα παγώσουμε και να τα βάλουμε σε ποτά ως παγάκια.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι συχνά αποτελεί παρελθόν μετά την ημερομηνία λήξης του και είναι δύσκολο να κάνουμε οτιδήποτε μαζί του. Μπορείτε πάντως να το μετατρέψετε σε παγωμένο γιαούρτι ή να του προσθέσετε μερικά φρούτα και να φτιάξετε μια γευστικότατη πουτίγκα που θα διατηρηθεί στην κατάψυξη.
Λουκάνικα
Αρκετοί αφήνουν τα λουκάνικα μέχρι να χαλάσουν, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τα χρησιμοποιήσετε. Φτιάξτε τα με σάλτσα ντομάτας για να συνοδεύσετε τα ζυμαρικά σας ή κάντε τα γέμιση για το ψητό σας.
Μπανάνες
Τέλος, οι μπανάνες συνήθως πετιούνται όταν αρχίσουν να μαυρίζουν. Αυτό όμως είναι το σημείο που η μπανάνα φτάνει στο πιο νόστιμο σημείο της για πολλές συνταγές. Θα τις χρειαστείτε σε αυτή την κατάσταση για να φτιάξετε κέικ μπανάνας, παγωτό ή smoothie. Απλά παγώστε τες και πετάξτε τες σε ένα μπλέντερ μαζί με γάλα. Μπορούν επίσης, να καταψυχθούν ολόκληρες μόλις αρχίσουν να μαυρίζουν και να χρησιμοποιηθούν όταν θα τις χρειαστείτε.
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Μας χρωστούν το χρέος μας!

Posted: 15 Jul 2013 06:41 AM PDT

Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου
Η επίσκεψη Σόιμπλε στην Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να διατυπωθούν επιτέλους επισήμως και σε υψηλούς τόνους οι δίκαιες απαιτήσεις της χώρας μας απέναντι στο Βερολίνο, έστω και με καθυστέρηση έξι και πλέον δεκαετιών. Δυστυχώς, από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου μέχρι σήμερα, καμμιά ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να πράξει το αυτονόητο: να θεμελιώσει δηλαδή με ακράδαντα επιχειρήματα, να διατυπώσει πειστικά και να προωθήσει με δυναμισμό τα εθνικά μας αιτήματα για αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου προς τη ναζιστική Γερμανία, για επανόρθωση των τεράστιων βλαβών που προκάλεσαν οι κατακτητές στις υποδομές της χώρας και για επιστροφή των κλαπέντων αρχαιολογικών μας θησαυρών.
Δυστυχώς, όπως έχουμε γράψει και στο πρόσφατο παρελθόν στη στήλη αυτή, το πολιτικό μας σύστημα επέδειξε -με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις- απίστευτη και ύποπτη ολιγωρία. Και το χειρότερο είναι ότι όσοι γενναίοι τόλμησαν κατά καιρούς και έθεσαν το ζήτημα αντιμετωπίστηκαν από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτικών, αλλά και των δημοσιογράφων, περίπου ως γραφικοί.
Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ υπουργός Οικονομικών έρχεται στην Αθήνα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη χώρα του, βέβαιος προφανώς ότι θα κάνει έναν υγιεινό περίπατο, που θα τον ωφελήσει επικοινωνιακά και θα ενισχύσει τα ποσοστά του στις κάλπες του Σεπτεμβρίου. Είναι στο χέρι μας να τον διαψεύσουμε! Η Ελλάδα της ύφεσης και της ανεργίας, η Ελλάδα των λουκέτων και των αυτοκτονιών, η Ελλάδα του μνημονίου και της τρόικας δεν μπορεί να μετατραπεί σε «σκηνικό» για την προεκλογική «παράσταση» του κ. Σόιμπλε. Οι ευθύνες του ίδιου και της κυβέρνησής του για τη σημερινή εικόνα αποσάθρωσης της κοινωνίας μας και για τη συνακόλουθη εθνική μας κατάθλιψη είναι τεράστιες. Και γίνονται ακόμη μεγαλύτερες όταν το γερμανικό κράτος αρνείται προκλητικά να πληρώσει όσα αποδεδειγμένα μας χρωστά. Το Βερολίνο που έχει ήδη κερδίσει δεκάδες δισ. ευρώ στις «πλάτες» των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, την περίοδο της κρίσης, το Βερολίνο που δεν έδειξε ποτέ πραγματική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, οφείλει τώρα να επιστρέψει τα λεφτά που μας έκλεψε επί κατοχής, υπό τη μορφή αναγκαστικού δανείου.
ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ του περασμένου Απριλίου, για το ίδιο θέμα, σημειώναμε ότι, αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα ακριβή στοιχεία των αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι πρόκειται για 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. ευρώ για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, δηλαδή για 162 δισ. ευρώ συνολικά. Τόσο ο Μανώλης Γλέζος, που πρωτοστατεί εδώ και δεκαετίες στον αγώνα για την επιστροφή των γερμανικών οφειλών, όσο και πολλοί διαπρεπείς οικονομολόγοι τονίζουν ότι στο ποσό αυτό δεν έχουν υπολογισθεί οι τόκοι. Με δεδομένο ότι τα ποσά αυτά ήταν καταγεγραμμένα σε δολάρια, με το μέσο επιτόκιο των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, δηλαδή με 6%, η σημερινή αξία των αποζημιώσεων μπορεί να είναι πολλαπλάσια! Στις 2 Ιουλίου του 2011, ο οικονομολόγος και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης κ. Ζακ Ντελπλά δήλωσε στην εφημερίδα Les Echos ότι οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 575 δισ. δολάρια.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ σε ό,τι αφορά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των λογαριασμών που τηρούσε, γνωρίζει το σύνολο των καταβολών προς τους κατακτητές, σε όλο το διάστημα της κατοχής. Μόνο από την πρώτη αποτίμηση, που είχε κάνει αμέσως μετά τον πόλεμο, φαίνεται ότι το ποσό αντιστοιχούσε σε 4,5 εκατ. χρυσές λίρες Αγγλίας Σημειώστε ότι οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής είχαν αρχίσει να το αποπληρώνουν σε δόσεις, από τον Απρίλιο του 1943 έως τα τέλη του 1944. Οι πληρωμές αυτές, για τις οποίες λογικά υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία στην κεντρική μας τράπεζα, αποτελούν ουσιαστικά αναγνώριση της οφειλής.
Η ΝΟΜΙΚΗ και ηθική βάση των ελληνικών απαιτήσεων είναι εξαιρετικά ισχυρή. Και τώρα είναι -επιτέλους- η ώρα της αποφασιστικής και ανυποχώρητης διεκδίκησης. Οπως εύστοχα υπενθυμίζει ο αιώνιος έφηβος Μανώλης Γλέζος στην ανοικτή επιστολή που απευθύνει σήμερα προς τον κ. Σόιμπλε, μέσω της εφημερίδας μας, «η φτωχή και καθημαγμένη Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που δάνεισαν το 1953 την ηττημένη Γερμανία, προκειμένου να ανακάμψει». Είναι και ηθικό λοιπόν το χρέος του Βερολίνου απέναντι στη χώρα μας. Και οι πολιτικοί μας ταγοί οφείλουν να το θυμίσουν στον Γερμανό υπουργό, για να πάψει να μας κουνά κάθε τόσο προκλητικά το δάκτυλο, απευθύνοντας προειδοποιήσεις και συγκεκαλυμμένες απειλές. Μας χρωστούν το χρέος μας! Τα ποσά τα γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι αυτά που επιδίκασε το 1946 η Διασυμμαχική Επιτροπή υπέρ της Ελλάδας. Και όπως ο Μανώλης Γλέζος επισημαίνει: «Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε! Δεν επιζητούμε εκδίκηση, αλλά δικαίωση» Την Πέμπτη φθάνει στην Αθήνα, εκτός από τον κ. Σόιμπλε, και η ώρα της αλήθειας! Και για Ελληνες και για Γερμανούς
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Έτσι βγαίνουμε από την κρίση – Οι 4 προτάσεις

Posted: 15 Jul 2013 06:35 AM PDT

Ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας ΓιάννηςΒαρουφάκης σε κείμενο με τίτλο  «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη νούμερο 4», κάνει τέσσερις προτάσεις, οι οποίες κατά την άποψη του θα «βγάλουν» την Ευρωζώνη από την οικονομική κρίση.
Το κείμενο το  συνυπογράφει μαζί με τον καθηγητή οικονομίας Στιούαρτ Χόλαντ και τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Οστιν του Τέξας Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.
Δείτε τις προτάσεις:
Πρώτη Πρόταση:
«Για την ώρα, προτείνουμε ότι οι τράπεζες οι οποίες έχουν ανάγκη ανεκεφαλαιοποίησης από το ESM (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να απευθύνονται απευθείας στο Ταμείο, αντί να υποχρεώνεται η κάθε κυβέρνηση να δανείζεται για λογαριασμό της τράπεζας. Οι τράπεζες στην Κύπρο, στην Ελλάδα και την Ισπανία, θα "έπεφταν" σε μια τέτοια πρόταση. Τότε το ESM και όχι η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση, ανακεφαλαιοποίηση και επίλυση στις προβληματικές τράπεζες χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότης για τον σκοπό αυτό».
Στη συνέχεια της πρώτης πρότασης, ο κ. Βαρουφάκης και οι άλλοι δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές, σημειώνουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παραιτούνται από την εποπτεία και την επίλυση των παθογενειών μιας προβληματικής τράπεζας, με αποτέλεσμα οι μετοχές να περάσουν στο ESM και την ΕΚΤ. Το ESM θα διορίσει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα προχωρήσει σε πλήρη ανάλυση της κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τράπεζα, με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί, πάνω από όλα, το κούρεμα των καταθέσεων. Αφού η τράπεζα έχει η ESM θα πωλήσει τις μετοχές για την απόσβεση του κόστους.
Δεύτερη Πρόταση:
«Η συνθήκη του Μάαστριχτ, επιτρέπει σε κάθε μέλος-κράτος της Ε.Ε. Να εξυπηρετεί εθνικό χρέος μέχρι το 60% του Α.Ε.Π.. Από την αρχή της κρίσης το 2008, τα περισσότερα μέλη της Ευρωζώνης έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο. Προτείνουμε να δώσει η ΕΚΤ στα κράτη-μέλη την ευκαιρία να μετατρέψουν το χρέος τους με την σύμβαση του Μάαστριχτ, ενώ τα εθνικά μερίδια από το χρέος που θα μετατραπεί, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από το κάθε κράτος μέλος».
Τρίτη Πρόταση
Η τρίτη πρόταση του κ. Βαρουφάκη, έχει να κάνει με την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να καταπολεμηθεί η λιτότητα. «Η Ε.Ε. Έχει ήδη μια στρατηγική ανάκαμψης και επαναφοράς στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης για το 2020, το οποίο στην ουσία έχει "συρρικνωθει" από την λιτότητα. Προτείνουμε να ξεκινήσει η Ε.Ε. Ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα για να καταπολεμηθεί η ύφεση, να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα και να ολοκληρωθούν οι δεσμεύσεις της Συνθήκης της Ρώμης, για την αναβάθμιση του επίπεδου ζωής».
Τέταρτη Πρόταση
Η τέταρτη πρόταση του κ. Βαρουφάκη, είναι η δημιουργία ενός «εκτάκτου προγράμματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο θα εγγυηθεί την πρόσβαση στη διατροφή και στις βασικές ενεργειακές ανάγκες όλων των Ευρωπαίων, μέσω της δημιουργίας μιας ΕυρωπαϊκήςΥπηρεσίας Τροφίμων το οποίο θα ακολουθεί το μοντέλο του αντίστοιχου προγράμματος των ΗΠΑ και ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ελάχιστης Ενέργειας. Αυτά τα προγράμματα, θα χρηματοδοτηθούν από την Κομισιόν».
Εκτός από τις προτάσεις του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στην Ευρώπη και επισημαίνει πως αυτή την στιγμή υπάρχει «η χειρότερη ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση από τα τέλη του '40. Σε κράτη- μέλη όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία αλλά και αλλού στην Ευρωζώνη, οι βασικές ανάγκες δεν εξυπηρετούνται. Αυτό ισχύει κυρίως για τους ηλικιωμένους, τους ανέργους, τα ανήλικα παιδιά, τα παιδιά στα σχολεία, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους αστέγους». Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως στην Ευρώπη υπάρχει κίνδυνος λόγω της έξαρσης του εξτρεμισμού και αναφέρεται στην άνοδο του ναζισμού σε χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από την κρίση.
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Νέο ξεκίνημα

Posted: 15 Jul 2013 04:39 AM PDT

Μετά την εκλογή του στην προεδρία του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως από σήμερα (Δευτέρα) όλες και όλοι μαζί πιο ενωμένοι ξεκινούν τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία, για να σταματήσουν την κοινωνική καταστροφή και να ξαναχτίσουν την Ελλάδα. Μη βιάζεστε παιδιά, ούτε 4 χρόνια δεν πέρασαν από το πρώτο Μνημόνιο.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι εντελώς γελοίο να έχει διαλυθεί η κοινωνία της χώρας σου και εσύ να συζητάς για τις συνιστώσες σου αλλά, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ την βρίσκουν με αυτά τα πράγματα, δεν θέλω να τους το χαλάσω.
Ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται ακόμα για τις συνιστώσες και τους απασχολούν τα λευκά ψηφοδέλτια και η διαφωνία Τσίπρα-Γλέζου, οι «απέναντι» είναι πιο ενωμένοι από ποτέ.
Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, καναλάρχες και οικονομική ελίτ έγιναν μια γροθιά και -με την συνδρομή της ΔΗΜΑΡ- μας τρέλαναν στις μπουνιές.
Από την άλλη, έχουμε 800 διαφορετικά μέτωπα αντίστασης στα Μνημόνια, ενώ μέσα σε αυτά τα μέτωπα υπάρχουν άλλα μικρότερα μέτωπα. Η λέξη «μέτωπο» έχει πια μια νέα έννοια: Όλοι χώρια.
«Μπάτσοι, TV, νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί» ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας. Το φώναξες κι εσύ, το φώναξα κι εγώ.
Ναι, καλοί μου άνθρωποι, αυτοί δουλεύουνε μαζί, εμείς γιατί δεν δουλεύουμε μαζί;
Εν τω μεταξύ, οι επιτιθέμενοι είναι αδίστακτοι, ενώ οι αμυνόμενοι -αντί να πέσουν πάνω σε αυτούς που τους διαλύουν τη ζωή και να τους ξεσκίσουν- φοβούνται και ζητούν από τους βιαστές τους συμπάθεια και κατανόηση.
Τα κόμματα της Αριστεράς, οι άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις και οι εργατοπατέρες κατάφεραν να κουράσουν τους πολίτες που αντιστάθηκαν, να τους εξουθενώσουν, να τους απογοητεύσουν και, τελικά, να τους στείλουν στα σπίτια τους.
Αυτό συνέβη σε μια εποχή που οι συνθήκες ήταν ιδανικές -και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών πιο έτοιμο από ποτέ-, για να σπάσουν οι διαχωριστικές γραμμές και να δημιουργηθεί ένα τεράστιο λαϊκό μέτωπο που θα απαιτήσει Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα και Αξιοπρέπεια.
Κόμματα που φέρθηκαν σαν μαγαζάκια θέλουν τώρα να πείσουν πως έχουν τη λύση για τα προβλήματα της χώρας και την πρόθεση να σώσουν την χώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση. Είναι αναπόφευκτο και απόλυτα λογικό, μετά από εκατοντάδες σαρωτικά μέτρα που διέλυσαν την ελληνική κοινωνία, μετά από μέτρα που -όπως αναφέρουν ξένοι έγκυροι αναλυτές- δεν έχουν παρθεί ποτέ σε καμιά άλλη χώρα του «πολιτισμένου» κόσμου.
Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πολύ χρήσιμος για την ελληνική κοινωνία, αν είχε γίνει κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Τότε που δεν το περίμενε και που ο Τσίπρας δεν είχε πάρει ακόμα σβάρνα τις συναντήσεις με τους Σόιμπλε και τους Μπόμπολες.
Και ίσως αυτό να είχε γίνει, αν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος -όπως και τα κόμματά τους- ήταν πιο τολμηροί και αποφασιστικοί. Γιατί αυτοί που τους ψήφισαν ήταν.
Βέβαια, οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν διαφορετικά στις εκλογές του 2012. Ψήφισαν ξανά αυτούς που είχαν ήδη λερωμένα τα χέρια τους, αυτούς που διέλυσαν την χώρα. Με αποτέλεσμα να τους διατηρήσουν στις θέσεις τους.
Οπότε, η σημερινή γκρίνια τους με αφήνει αδιάφορο. Δυο ερωτήσεις κάνω πάντα στους συνομιλητές μου: «Τι ψηφίσατε στις εκλογές;» και «Πού ήσασταν όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο;». Μετά, κόβω την κουβέντα.
Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι συστημικά. Άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο.
Γι' αυτό δεν ευθύνονται μόνο τα κόμματα αλλά και ο μικροαστισμός που διαπερνά την ελληνική κοινωνία και την διαφεντεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Οι «νοικοκυραίοι» -δεξιοί και αριστεροί- κυριαρχούν και ζουν με τον φόβο να μην χάσουν αυτά που έχουν ήδη χάσει αλλά δεν το έχουν πάρει χαμπάρι και κάνουν σαν να τα έχουν ακόμα.
Ό,τι συμβαίνει με τους «νοικουραίους», συμβαίνει και με τους πολιτικούς. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά;
Οπότε, ποια αλλαγή και ποια αντίσταση να υπάρξει, όταν τόσοι πολλοί προσπαθούν να διατηρήσουν αυτά που έχουν -ή νομίζουν πως έχουν- και ζουν με έναν διαρκή φόβο;
Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών που έχει γυρίσει την πλάτη στα κόμματα. Απόλυτα λογικό και υγιές.
Υπάρχει κι ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι των πολιτών που τα έχει ήδη χάσει όλα και βρίσκεται κοντά στην εξαθλίωση.
Από αυτά τα δυο κομμάτια -που ένα μέρος τους είναι κοινό- μπορεί να προκύψει κάτι θετικό για την κοινωνία και την χώρα.
Αλλά θα πρέπει πρώτα να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να χαθεί οριστικά κάθε ελπίδα πως υπάρχει άλλος τρόπος.
Εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα καταφέρει και δεν γίνει ΠΑΣΟΚ (που ήταν το μέτρο των δυνατοτήτων μας μέχρι τώρα). Δύσκολο. Πολύ δύσκολο. Και θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ζούμε σε μια χώρα που όλοι έχουν δίκιο. Και όλοι είναι σπουδαίοι και μοναδικοί. Οι αριστεροί ακόμα περισσότερο σπουδαίοι και μοναδικοί.
Βέβαια, υπάρχει πάντα το ερώτημα πως, αφού είμαστε όλοι τόσο σπουδαίοι, τα έχουμε κάνει μαντάρα;
Ποτέ άλλοτε τόσοι καλοί μαζεμένοι δεν πέτυχαν ένα τόσο χάλια αποτέλεσμα.
Η χρεοκοπία γύρισε τον καθρέφτη πάνω μας. Δεν μπορεί, κάποτε θα κοιταχτούμε.
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

ΠΑΡΑΠΟΝΟ - ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

Posted: 15 Jul 2013 04:05 AM PDT

Αναρωτιέμαι μερικές φορές: Είμαι εγώ που σκέφτομαι καθημερινά πως η ζωή μου είναι μία;??? Όλοι οι υπόλοιποι το ξεχνούν;??? Ή πιστεύουν πως θα έχουν κι άλλες, πολλές ζωές, για να κερδίσουν τον χρόνο που σπαταλούν; Μούτρα. Ν' αντικρίζεις τη ζωή με μούτρα. Τη μέρα, την κάθε σου μέρα. .Να περιμένεις την Παρασκευή που θα φέρει το Σάββατο και την Κυριακή για να ζήσεις. Κι ύστερα να μη φτάνει ούτε κι αυτό, να χρειάζεται να περιμένεις τις διακοπές. Και μετά ούτε κι αυτές να είναι αρκετές. Να περιμένεις μεγάλες στιγμές. Να μην τις επιδιώκεις, να τις περιμένεις. Κι ύστερα να λες πως είσαι άτυχος και πως η ζωή ήταν άδικη μαζί σου. Και να μη βλέπεις πως ακριβώς δίπλα σου συμβαίνουν αληθινές δυστυχίες Που η ζωή κλήρωσε σε άλλους ανθρώπους. Σ' εκείνους που δεν το βάζουν κάτω και αγωνίζονται. Και να μην μαθαίνεις από το μάθημά τους. Και να μη νιώθεις καμία φορά ευλογημένος που μπορείς να χαίρεσαι τρία πράγματα στη ζωή σου, Την καλή υγεία, δυο φίλους, μια αγάπη, μια δουλειά, μια δραστηριότητα που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δημιουργείς, Ότι έχει λόγο η ύπαρξή σου. Να κλαίγεσαι που δεν έχεις πολλά. Που κι αν τα είχες, θα ήθελες περισσότερα. Να πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα και να μην ακούς. Να μαζεύεις λύπες και απελπισίες, Να ξυπνάς κάθε μέρα ακόμη πιο βαρύς. Λες και ο χρόνος σου είναι απεριόριστος. Κάθε μέρα προσπαθώ να μπω στη θέση σου. Κάθε μέρα αποτυγχάνω. Γιατί αγαπάω εκείνους που αγαπούν τη ζωή. Και που η λύπη τους είναι η δύναμή τους Που κοιτάζουν με μάτια άδολα και αθώα, ακόμα κι αν πέρασε ο χρόνος αδυσώπητος από πάνω τους. Που γνωρίζουν ότι δεν τα ξέρουν όλα, γιατί δεν μαθαίνονται όλα. Που στύβουν το λίγο και βγάζουν το πολύ. Για τους εαυτούς τους και για όσους αγαπούν. Και δεν κουράζονται να αναζητούν την ομορφιά στην κάθε μέρα, στα χαμόγελα των ανθρώπων, στα χάδια των ζώων, Σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, σε μια πολύχρωμη μπουγάδα. Όσο κι αν κανείς προσέχει όσο κι αν το κυνηγά πάντα, πάντα θα 'ναι αργά ....Δεύτερη Ζωή δεν έχει... ΠΗΓΗΠΗΓΗΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Η λυπητερή μουσική μπορεί να φέρει ευχάριστα συναισθήματα

Posted: 15 Jul 2013 03:59 AM PDT

mousiki krebbati
Ιάπωνες ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μουσικής και διάθεσηςΗ λυπητερή μουσική στην πραγματικότητα μπορεί να μας προκαλέσει ευχάριστα συναισθήματα υποστηρίζουν Ιάπωνες ερευνητές σε έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο ανοιχτής πρόσβασης περιοδικό Frontiers in Psychology.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκυο ζήτησαν από 44 εθελοντές μουσικούς και μη - να ακούσουν δυο κομμάτια με λυπητερή μελωδία και ένα με χαρούμενο σκοπό.
Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια αξιολόγησαν τόσο την αίσθησή τους για το κομμάτι που άκουσαν όσο και τη συναισθηματική τους κατάσταση.
Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η λυπητερή μουσική προκαλούσε αντικρουόμενα συναισθήματα κυρίως επειδή οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν το μελαγχολικό σκοπό ως πιο λυπημένο και λιγότερο ρομαντικό, χωρίς όμως οι ίδιοι να αισθάνονται πιο λυπημένοι και με λιγότερο ρομαντική διάθεση όταν τον άκουγαν.
Η εξήγηση που δίνουν οι ιάπωνες ερευνητές είναι ότι σε αντίθεση με τη στεναχώρια στην καθημερινή ζωή, η λύπη που βιώνουμε μέσω της τέχνης, όπως είναι ένα μουσικό κομμάτι, στην πραγματικότητα μας προκαλεί ευχαρίστηση ίσως επειδή πρόκειται για μια στεναχώρια που δεν αποτελεί μια αληθινή απειλή για την ασφάλειά μας. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα αρνητικά τους συναισθήματα στην καθημερινή τους ζωή.
«Τα συναισθήματα που μας προκαλεί η μουσική δεν έχουν άμεση επίπτωση ούτε συνιστούν απειλή συγκριτικά με εκείνα που βιώνουμε στην καθημερινή ζωή. Επομένως μπορούμε ακόμη και να απολαμβάνουμε δυσάρεστα συναισθήματα όπως η λύπη. Εάν μάλιστα έχουμε στεναχώριες στην καθημερινή μας ζωή, η λυπητερή μουσική μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο ανάλαφροι» προσθέτουν οι ερευνητές.
ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Η ερωτική ζωή στα χρόνια του Ομήρου

Posted: 15 Jul 2013 03:56 AM PDT

Screenshot_5
Ο Έρωτας: Μετά την διασφάλιση της επιβίωσης, το δεύτερο σημαντικό μέλημα στη ζωή ενός ομηρικού ήρωα ήταν ο Έρωτας. Εδώ προς διευκόλυνση των αναγνωστών- θα πρέπει να χωρίσουμε το θέμα μας σε μικρότερα τμήματα, εξετάζοντας λεπτομερέστερα κάθε έκφανση της ερωτικής συμπεριφοράς.
Ο Πλατωνικός έρωτας: Πιστεύουμε πως στα Ομηρικά χρόνια δεν είναι δυνατόν παρά να υπήρχε και αυτή η σπανίζουσα μορφή έρωτα. Στα Έπη απαντούμε λίγους, ελάχιστους στίχους, όπου ο Όμηρος αναφέρεται σε κάτι που μοιάζει σ' αυτό που πολύ αργότερα χαρακτηρίστηκε «πλατωνικός έρωτας», και που δεν είναι τίποτ' άλλο από έναν έρωτα που από την αντιξοότητα των περιστάσεων δεν πρόλαβε να πάψει να είναι «πλατωνικός». Σ' ένα τέτοιο στίχο, λοιπόν, βλέπουμε τη Βρισηίδα να οδηγείται στον Αγαμέμνονα «αέκουσα» (χωρίς την θέλησή της) (Ιλ. Α, 348). Και ήταν φυσικό γιατί ο Αγαμέμνονας θα μπορούσε να ήταν και πατέρας της  από απόψεως ηλικίας και ήταν και παντρεμένος. Αντίθετα με τον Αχιλλέα που άφηνε, που και νεότερος ήταν και ωραίος και ανύπαντρος και ο οποίος της άρεσε.
«Νεαρούς να γλυκοκουβεντιάζουν» μας παρουσιάζει ο Όμηρος στους στίχους (Ιλ. Χ, 127) και είναι μια από τις τρυφερές εικόνες τις τόσο σπάνιες που συναντά κανείς στους συνεχώς οργισμένους και αιματόβρεχτους στίχους της Ιλιάδας. Να ακόμη μερικοί, σταχυολογημένοι και από τα δύο Έπη: Η θεά Ειδοθέα, κόρη του θαλασσινού Πρωτέα, ερωτεύεται τον Μενέλαο (Οδ. α, 366), αλλά οι σχέσεις τους αυτές παραμένουν σε πλατωνικό επίπεδο, αν κρίνει κανείς από όσα αφηγείται ο Μενέλαος επί παρουσία της γυναίκας του Ελένης. Τελείως παιδιάστικη είναι η συμπεριφορά της Ναυσικάς όταν πρωτοσυναντά τον Οδυσσέα, και τη μια τον βλέπει «αείκελον» (ασκημομούρη), και την άλλη δε «θεοίσιν έοικεν» (έμοιαζε σαν θεός) (Οδ. ζ, 242).
Η περίπτωση της Ναυσικάς πιστοποιεί για μια ακόμη φορά την αιώνια γοητεία των «γκρίζων κροτάφων» στις νεαρές ηλικίες, γιατί πουθενά ο Όμηρος δεν μας λέει αν ο Οδυσσέας ήταν ωραίος άντρας. Η Ναυσικά, παρ' όλο τον ενθουσιασμό της, δείχνει αρκετά πεπειραμένη και σέβεται το τι θα πει ο κόσμος αν την δούν μ' έναν άγνωστο (Οδ. ζ, 285). Δεν θέλει ν' ακουστούν γι' αυτήν τα κουτσομπολιά που η ίδια ομολογεί ότι κάνει για τις άλλες, που «ανδράσι μίσγηται, πριν γ' αμφάδιον γάμον ελθείν», δηλαδή: «που δίχως του πατέρα τους τη γνώμη και της μάνας / και πριν ακόμη παντρευτούν με τα παλικάρια σμίγουν». (Οδ. ζ, 288).
Άγνωστο για ποιους λόγους, το πιθανότερο είναι για καθαρά καιροσκοπικούς, ο Οδυσσέας, όλως απρόσμενα για ένα πρόσωπο σαν κι αυτόν, στα αισθήματα της Ναυσικάς, κρατά μια αξιοπρεπή αρνητική στάση και περιορίζει σε στενά πλατωνικά πλαίσια, παρ' όλες τις παροτρύνσεις του πατέρα της Αλκίνοου, που προσπαθεί να την παντρέψει την κόρη του «άρων των αρών» που λένε. Άσχετα τώρα από όλα αυτά, εννοώ τις γεμάτες δυσπιστία σκέψεις, που μπορεί να είναι χρήσιμες και απαραίτητες στην καθημερινή ζωή αλλά δεν είναι διόλου ευχάριστες, ο Όμηρος στο επεισόδιο αυτό του έρωτα της Ναυσικάς για τον Οδυσσέα, βρίσκει την ευκαιρία να γράψει ανεπανάληπτους σε χάρη και τρυφερότητα στίχους. Παρουσιάζει τη Ναυσικά ακουμπισμένη στην παραστάδα μιας πόρτας να περιμένει να βγει ο Οδυσσέας από το λουτρό. Του λέει κοιτώντας τον μ' αγάπη: «Καλό σου ταξίδι ξένε, και θυμήσου σαν φτάσεις / στην πατρίδα σου, πως τη ζωή σου μου χρωστάς». (Οδ. ε, 457)
Μια άλλη σκηνή γεμάτη λεπτότατο λυρισμό, είναι εκείνη του αποχαιρετισμού του Οδυσσέα και της Κίρκης.
«Οι μεν κοιμήσαντο παρά πρυμνήσια νηός / η δε με χειρός ελούσα φίλων απονόσφιν εταίρων / εισέ τε και προσέλεκτο και εξερέεινεν έκαστα / αυτάρ εγώ τη πάντα κατά μοίραν κατέλεξα».
Και του λέει η Κίρκη: «Ταύτα μεν ουν πάντα πεπείρανται, συ δ' άκουσον». (Οδ. μ, 231)
Και η απόδοση:«Τότε όλοι κοιμηθήκανε κοντά στα παλαμάρια / κι αυτή απ' το χέρι μ' έπιασε κι αλάργα από τους συντρόφους / με κάθισε και στρίμωνε κοντά μου και ρωτούσε / κι εγώ όλα της τα ιστόρησα με τάξη κι όπως ήταν».
Και του λέει η Κίρκη: «Έτσι όλα αυτά τελειώσανε, μον' άκουσέ με τώρα». Πιο γαλήνιο, πιο αξιοπρεπή χωρισμό, είναι δύσκολο να διαβάσει κανείς.
Ο γάμος: ο συζυγικός έρωτας, οικογένεια, προβλήματα, γκρίνιες.  Ο γάμος με μια γυναίκα, τη νόμιμη σύζυγο, έπαιζε έναν ξεχωριστό και σημαντικό ρόλο στη ζωή των Ομηρικών ανθρώπων. Στην απόφαση για ένα γάμο, έστω και ελεύθερου ανθρώπου, φαίνεται πως παρενέβαιναν και άλλοι παράγοντες, εκτός από τους συναισθηματικούς, αν υπήρχαν κι αυτοί πιθανόν οικονομικοί, ταξικοί που είναι το ίδιο. Ο Αχιλλέας περιμένει να τον παντρέψει ο πατέρας του (Ιλ. I, 393-99): «Γιατί», λέει, «εμένα αν γυρίσω σπίτι μου, μια φορά ο Πηλέας έπειτα, θα με παντρέψει ο ίδιος Εκεί που βρισκόμουν ακόμα, πάρα πολύ το τραβούσε η ψυχή μου να παντρευτώ γυναίκα με στεφάνι. Μια που να μου ταιριάζει».
Παρ' όλον ότι ο Αχιλλέας είχε ήδη στη Σκύρο ένα γιο, τον Νεοπτόλεμο (Ιλ. Τ, 327). Κατά μείζονα λόγο αυτό ίσχυε για τα κορίτσια που έπρεπε να έχουν τη γνώμη του πατέρα και της μάνας τους. Αν και απ' αυτά που λέει η Ναυσικά (Οδ. ζ, 286), δεν ήταν πάντα απαραίτητο.
Τη γυναίκα το στεφάνι του γάμου την καθιστούσε πρόσωπο σοβαρό, που έπρεπε να έχει ξεχωριστή εκτίμηση. Ο Μενέλαος κατηγορεί τους Τρώες ότι του έκλεψαν «κουριδίην άλοχον» γυναίκα δηλαδή επίσημη, νόμιμη, στεφανωμένη, και αυτό ήταν σοβαρότερο από την αρπαγή μιας οποιασδήποτε άλλης γυναίκας (Ιλ. Ν, 626). Να υποθέσουμε ότι η σπουδαιότητα που απέδιδαν στο πρόσωπο της νόμιμης συζύγου, της «στεφανωμένης», είχε σχέση με τη στερεή δομή της οικογένειας και των οικογενειακών και κοινωνικών δεσμών που έπαιζαν τότε, αλλά και σήμερα, τόσο σημαντικό ρόλο;
Είναι μια σκέψη. Μια άλλη είναι ότι τη νόμιμη σύζυγο, την αγόραζαν ουσιαστικά, και η απώλειά της σήμαινε την απώλεια σημαντικού περιουσιακού στοιχείου. Πέραν όμως απ' αυτές τις ρεαλιστικές σκέψεις, υπήρχαν και ηθικά παραγγέλματα, τουλάχιστον στην επιφάνεια, όπως εκείνο του στίχου (Ιλ. I, 341), που συμβουλεύει: «Ο γνωστικός άντρας πρέπει ν' αγαπάει τη γυναίκα του, κι αν ακόμα την άρπαξε στον πόλεμο». Η απουσία της γυναίκας τους τούς κόστιζε πολλαπλώς: «Γιατί κι ένα μόνο μήνα μένοντας κανείς μέσ' το πολύκουπο καράβι του μακριά από τη γυναίκα του στενοχωριέται» (Ιλ. Β, 292).
Και ο Σαρπηδόνας λέει στον 'Εκτορα (Ιλ. Ε, 480), «(άφησα στη Λυδία) γυναίκα αγαπημένη και γιο μωρό». Η Πηνελόπη επίσης «τον άντρα μου ποθώ και αιώνια τον θυμούμαι» (Οδ. α, 343). Και μάλιστα τον ονειρεύεται: «Αυτή τη νύχτα πάλι εγώ, τον είχα στο πλευρό μου / ως ήταν όταν έφυγε με το στρατό και τόσο / χαιρόμουν, που είπα αληθινό, κι όχι όνειρο πως ήταν». (Οδ. γ,). Βέβαια υπήρχαν και καθυστερημένες και ύποπτες συζυγικές αγάπες. Και βλέπουμε έτσι την Ελένη, όταν η πλάστιγγα έγειρε προς το μέρος των Αχαιών και οι Τρωαδίτισσες άρχισαν τα μοιρολόγια, να δηλώνει χωρίς καμιά συστολή: «μα εγώ πετούσα από χαρά, γιατί είχε πια γυρίσει / μέσα η καρδιά μου, κι ήθελα στο σπίτι να γυρίσω».  (Οδ. λ, 268)
Αυτά έλεγε ξεδιάντροπα η Ελένη, οπότε αναγκάζεται ο Μενέλαος να της πει εις επήκοον όλων: «τρεις γύρους το' φερες το κουφωτό λημέρι (το δούρειο ίππο), το ψηλαφούσες κι έκραζες των Δαναών τους πρώτους με τ' όνομά τους, τη φωνή των γυναικών τους ίδια κάνοντας». (Οδ. δ, 277-9)
Τέλος μιαν έντονη επιθυμία ν' αποκτήσουν γυναίκα, και μάλιστα όμορφη, είχαν και οι δούλοι (Οδ. ξ, 63). Σπίτι και γυναίκα υπόσχεται ο Οδυσσέας στον Εύμαιο και τον Φιλοίτιο αν τον βοηθούσαν να ξεκάνει τους Μνηστήρες (Οδ. φ, 213).
Όλα αυτά ήσαν βέβαια καλά και ωραία, υπό τον όρον ότι οι σχέσεις του ζεύγους ή­σαν αγαθές, κάτι που το εύχεται ο Οδυσσέας στη Ναυσικά (Οδ. ζ, 182): «Γιατί δεν έχει πιο όμορφο παρ' όταν με μια γνώμη αγαπημένο αντρόγυνο, φροντίζει για το σπίτι». Φυσικά δεν έλειπαν οι mariages de raison ( Γάμοι κατά συνθήκην). Σε μια τέτοια περίπτωση η Θέτις μέμφεται την τύχη της γιατί ο Δίας την πάντρεψε με τον Πηλέα, και παραπονιέται: «υπομονεύτηκα να πλαγιάζω μ' άνθρωπο (θνητό) / μ' όλο που δεν το ήθελα καθόλου» (Ιλ. Σ, 433-4). Μια εξήγηση, από πολλές άλλες, είναι και γιατί το παιδί της θα γεννιόταν «θνητό».
Κατά την ημέρα του γάμου όλοι γιόρταζαν, και χάριζαν δώρα σ' αυτούς που έρχονταν να πάρουν τη νύφη (Οδ. ζ, 27). Όταν μπορούσε ο πατέρας, έδινε κάποια προίκα στην κόρη του, που παντρευόταν, υπό την μορφή δώρων (Ιλ. I, 290). Και μια και μιλήσαμε για δώρα, ας προσθέσουμε, πως σπουδαίο δώρο εθεωρείτο μια μαύρη προβατίνα με το αρνάκι της (Ιλ. Κ, 215). Αντίθετα η ημέρα της επιστροφής της χήρας, αλλ' ασφαλώς και της ζωντοχήρας, αν και στον Όμηρο δεν αναφέρεται καμία περίπτωση διαζυγίου ή αποπομπής συζύγου, η ημέρα αυτή ήταν ημέρα συμφοράς.
Τις κατάρες της αποπεμπομένης χήρας, συνόδευαν η οργή των θεών και των ανθρώπων (Οδ. β, 135). Αν όμως η απερχόμενη χήρα είχε εξασφαλίσει την αντικατάσταση του μακαρίτη, τότε η συμπεριφορά της σκληρυνόταν. Από εκεί κει πέρα έπρεπε να καταβληθεί ειδική προσοχή και μεταχείριση. Γι' αυτό και η Αθηνά συμβουλεύει τον Τηλέμαχο:
    «Μον' ζήτα απ' τον βροντόφωνο Μενέλαο να σε στείλει να βρεις ακόμα σπίτι σου την ακριβή σου μάνα, γιατί της λέν' τ' αδέρφια της κι ο γέρος της πατέρας να πάρει τον Ευρύμαχο, που τους Μνηστήρες όλους περνά στα δώρα, κι έδωσε χιλιάδες γαμοπροίκια, μη σου τ' αδειάσει φεύγοντας το σπίτι άθελά σου. Γιατί την ξέρεις την καρδιά πώς είναι της γυναίκας. Το σπίτι εκείνου προσπαθεί να τ' αρχονταίνει μόνο που θα την πάρει, και ξεχνά τα πρώτα τα παιδιά της και μήτε πια τον νοιάζεται τον πεθαμένο άντρα». (Οδ. ο,14)
Αλλοίμονο. Πόσα περισσότερα ήξερε η καημένη η Αθηνά από όσα μαθαίναμε εμείς στο σχολειό για την «πιστή Πηνελόπη».
«Γιος του πως είμαι (του Οδυσσέα) η μάνα μου μού λέει, μα εγώ δεν ξέρω, γιατί τη φύτρα του κανείς δεν την γνωρίζει ο ίδιος», λέει ο μόλις εικοσαετής αλλά σοφός ήδη Τηλέμαχος στην Αθηνά (Οδ. α, 215).
Πώς έβλεπαν οι άντρες της ομηρικής εποχής τις γυναίκες: Οι γνώμες που είχαν οι άνδρες της ομηρικής εποχής για τις γυναίκες δεν ήταν πάντα κολακευτικές γι' αυτές: «Άλλο πιο άπονο θεριό δεν έχει από τη γυναίκα» μας διαβεβαιώνει ο Αγαμέμνων (Οδ. λ, 426), και ίσως με το δίκιο του. Γι' αυτό και συμβουλεύει: «Γι' αυτό ποτέ σου μη σταθείς καλός πια σε γυναίκα / μήτε να της εμπιστευτείς το μυστικό που ξέρεις / μόν' άλλα να της λες, κι άλλα στο νου να κρύβεις». (Οδ. λ, 441-3)
Κατά της Κλυταιμνήστρας καταφέρεται και η ψυχή του Αμφιμέδοντα ενός από τους Μνηστήρες- «που άφησε στων θηλυκών το γένος, / φήμη κακή που να μισούν και τις καλές ακόμα».(Οδ.ω,200-2) Ο Ήφαιστος καταφέρεται εναντίον της μάνας του της Ήρας και την αποκαλεί «κυνώπιδα», δηλαδή σκυλομούρα, γιατί, επειδή ήταν κουτσός, τον είχε πετάξει μακριά όταν ήταν μικρός (Ιλ. Σ, 397). Μερικές φορές οι καταγγελίες αυτές, είχαν και κάποια δόση αλήθειας, κάποια βάση. Η Μελανθώ, επί παραδείγματι, η πιο όμορφη από το υπηρετικό προσωπικό των ανακτόρων, το είχε παρακάνει. Γιατί, παρ' όλον ότι η Πηνελόπη τη μεγάλωσε σαν κόρη της και της χάριζε διάφορα αξεσουάρ, αυτή η αχάριστη: «Ευρυμάχω μισγέσκετο και φιλέεσκεν» ( Ευτυχισμένη πλάγιαζε με τον Ευρύμαχο) (Οδ. σ, 325).
Ο αναγνώστης, αν θέλει να εξηγήσει την μορφή της Πηνελόπης, θα πρέπει να ανατρέξει λίγο παραπάνω (Οδ. ο, 14), εκεί όπου ο Ευρύμαχος περιγράφεται ως εξαιρετικά γαλαντόμος και στις αγκάλες του οποίου φαίνεται ότι ήταν έτοιμη να πέσει η Πηνελόπη, και χωρίς τις παραινέσεις του πατέρα της και των αδελφών της.
Ο συζυγικός έρωτας και οι γκρίνιες: Παρ' όλες τις πικρές γνώμες που είχαν οι άντρες για το γυναικείο φύλο, τις γυναίκες τις παντρεύονταν. Και εξακολουθούν να τις παντρεύονται ακόμη μέχρι των ημερών μας. Η πλάνη ξεκινά ξεκινούσε μάλλον από τη ροζ εικόνα μιας γυναικούλας καθισμένης με τα παιδάκια της γύρω από κάποιο τραπέζι. Αλλ' αν κρίνει κανείς από τα συμβαίνοντα στα τραπέζια στον Όλυμπο, μπορεί να σχηματίσει μιαν εικόνα και για το τι γινόταν στα σπίτια των κοινών θνητών. Η σκηνή, και τότε όπως και τώρα, άρχιζε πρώτα-πρώτα με μια ελαφρά γκρίνια.
Δίας και Ήρα: Ο Δίας τρέμει κυριολεκτικά τη γκρίνια της Ήρας, γιατί τόλμησε η ανιψιά του η Θέτις να του ζητήσει μια χάρη (Ιλ. Α, 51 ) και κάνει ό,τι μπορεί για να την αποφύγει. Τελικά δεν την αποφεύγει. Η Ήρα τον είδε και ζητά να μάθει τι είπαν μεταξύ τους. Ο Δίας αρνείται να δώσει εξηγήσεις και της απαγορεύει να αναμιγνύεται στις δουλειές του. Η Ήρα βγάζει μια γλώσσα τόση, τον αποκαλεί «δολομήτη», δηλαδή πανούργο (Ιλ. Α, 540-3), και ο Δίας οργίζεται. «Δαιμόνια», της λέει, «όλο νομίζεις, και ποτέ δεν έκανα κάτι χωρίς να το μάθεις. Μ' αυτά που κάνεις δεν κερδίζεις παρά να βγεις περισσότερο από την καρδιά μου Θα κάνω ό,τι μ' αρέσει. Και κοίτα να μη σε πιάσω στα χέρια μου». (Ιλ. Α, 561 κ.ε.)
Η Ήρα «ακέουσα καθήστο», κάθισε χωρίς να βγάλει μιλιά (Ιλ. Α, 569). Επεμβαίνει ο γιος της ο Ήφαιστος, που λέει της Ήρας: «Σώπαινε και κάνε υπομονή, μη σου δώσει κανένα χέρι ξύλο και δεν μπορώ να βλέπω να σε δέρνουν, και μας αναποδογυρίσει το τραπέζι και δεν φάμε μια πιρουνιά γλυκό φαΐ» (Ιλ. Α, 570-74). Αλλά μετά τον καυγά οι σχέσεις αποκατεστάθησαν, και όταν ο Δίας πήγε να κοιμηθεί ανέβηκε στο κρεβάτι και ξάπλωσε δίπλα του και η Ήρα (Ιλ. Α, 611), και: "Une reconcilia­tion vaut toujours la peine de la dispute" ( Για μια συμφιλίωση αξίζει τον κόπο να φιλονικήσεις).
Παρ' όλα αυτά οι σχέσεις του θεϊκού ζεύγους παρέμεναν πάντα τεταμένες. «Με την Ήρα δεν συγχύζομαι τόσο ούτε θυμώνω, γιατί πάντα συνηθίζει να εναντιώνεται σ' ό,τι κι αν πω», καταλήγει απελπισμένος ο Δίας (Ιλ. Ε, 407). Το οξύθυμο του Διός είναι και άλλοθεν γνωστόν.
Ο Άρης μαθαίνει το θάνατο του γιου του Ασκάλαφου, και οργισμένος απειλεί ότι θα παρακούσει τις εντολές του Δία, και θα πάει να τιμωρήσει τους Αχαιούς. Η πάντα σοφή Αθηνά τον συμβουλεύει: «Άφησε τα τώρα αυτά. Θέλεις να μας δώσεις τίποτα λαχτάρες; Γιατί τον ξέρεις. Είναι άξιος (ο Δίας) να αφήσει τους Τρώες και τους Αχαιούς, και να'ρθη εδώ απάνω στον Όλυμπο, και να μας αρπάξει έναν- έναν» «Ος τ' αίτιος ος τε και ουκί» ( Αυτόν που έφταιγε και αυτόν που δεν έφταιγε). (Ιλ. Ο, 131-7)
Στους ελεεινούς αυτούς τρόπους δεν υστερούσε και η γυναίκα του Δία, η Ήρα, η οποία σε μια στιγμή οργίζεται με την Άρτεμη, της παίρνει το τόξο και τη δέρνει μ' αυτό (Ιλ. Τ, 491).
Παράλληλα όμως με τους καυγάδες, υπήρχαν και στιγμές γαλήνης, έστω και επιφανειακής. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας απατηλής στιγμής, η Ήρα προσπαθεί ν' αποκοιμήσει τον Δία, ώστε να μπορέσει να συνδράμει τους προστατευόμενούς της τους Αχαιούς, παρ' όλον ότι ο Δίας είχε διατάξει στους θεούς αυστηρή ουδετερότητα (Ιλ. Θ, 10-1, Ξ, 311-352).
Παρφουμαρισμένη και συνοδευόμενη από τον θεό Ύπνο, με τον οποίον είχε προηγουμένως συνεννοηθεί, ανεβαίνει στην κορυφή Γάργαρο της Ίδης, απ' όπου ο Δίας παρακολουθούσε τα διατρέχοντα στην Τροία. (Κάτι σαν πύργο ελέγχου ας πούμε). Μόλις την είδε ο Δίας, ο έρωτας του θόλωσε το νου, σαν τότε που μικρά παιδιά πρωτόσμιγαν ερωτικά πηγαίνοντας κάθε τόσο στο κρεβάτι κρυφά από τους γονείς τους (Ιλ. Ξ, 295). «Πώς από δω;» τη ρωτά. Κι αυτή δίνει μιαν αόριστη και παραπλανητική απάντηση. Ότι δήθεν πάει να κάνει επίσκεψη στους θετούς γονείς της, τον Ωκεανό και την Τηθή, γιατί έχουν αρχίσει τους καυγάδες και δεν κοιμούνται πια στο ίδιο κρεβάτι, και πάει να τους συμφιλιώσει, και ότι ήρθε να του το πει ότι θα λείπει για να μην ανησυχεί. Ο Δίας δείχνει ότι πείθεται, αλλά δεν παραιτείται από το σκοπό του, και της λέει:
«Ήρα, εκεί μπορείς να πας κι αργότερα. Έλα τώρα να πλαγιάσουμε και να χαρούμε τον έρωτα, γιατί ποτέ ως τώρα δεν είχα μια τόσο έντονη ερωτική διάθεση σαν κι αυτήν, ούτε με τις άλλες κι αναφέρει σωρεία δεσμών του με διάφορες θεές και θνητές ούτε και με σένα». Η Ήρα φέρνει αντιρρήσεις. Όχι, όχι εδώ, γιατί μας βλέπουν. Να πάμε σπίτι, «επεί νυ τοι εύαδεν ευνή» (αφού πεθύμησες κρεβάτι) (Ιλ. Ξ, 340). Τελικά βρίσκεται μια άλλη λύση που συμβίβαζε και το επείγον του πράγματος αλλά και τη σεμνοτυφία της Ήρας.
Ξαπλώνουν πάνω στη φρέσκια χλόη, «λωτόν θ' ερσήεντα (δροσερόν) ιδέ κρόκον, η δ' υάκινθον» πυκνό και μαλακό, και τυλίγονται μ' ένα χρυσό σύννεφο αδιαπέραστο από τις ακτίνες του ήλιου, και πολύ περισσότερο από τα αδιάκριτα βλέμματα, χωρίς να σκεφτεί ο Δίας ότι τυλιγμένον μέσα στο χρυσό σύννεφο δεν τον έβλεπαν, βέβαια, αλλά δεν έβλεπε κι εκείνος τι γινόταν στην Τροία. Δαμασμένος από τον έρωτα και τον ύπνο ο Δίας κοιμόταν ήσυχος, κρατώντας στην αγκαλιά του την Ήρα. Ο Ύπνος, δασκαλεμένος από πριν, τρέχει και ειδοποιεί τον Ποσειδώνα που προστάτευε τους Αχαιούς. Οι τελευταίοι περνούν στην αντεπίθεση και απωθούν τους Τρώες μέχρι τα τείχη της πόλης τους.
Εκείνη τη στιγμή ξυπνά ο Δίας, πετάγεται πάνω, βλέπει τον Ποσειδώνα με το μέρος των Αργείων, αγριοκοιτάζει την Ήρα και της λέει: «πολύ πρόστυχος ήταν ο δόλος σου Ήρα (Ιλ. 9,14) και δεν ξέρω αν δε σε ξαναδείρω με το λουρί. Ή μήπως ξέχασες τότε που σε κρέμασα ψηλά από τα πόδια;» Την απειλεί ότι θα της κάνει και άλλα πολλά για να σταματήσει τις απάτες, και για να δει ότι δεν θα κερδίσει τίποτα με τον έρωτα και το κρεβάτι «ην (ευνήν) εμίγης ελθούσα θεών άπο και με ηπάτησας». (Ιλ. Ο, 32-33) Η Ήρα προσποιείται την τρομαγμένη, και του ορκίζεται στο «στεφάνι» τους, «το μεν ουκ αν εγώ ποτέ μαψ ομόσαιμι» (που πάνω του ποτέ όρκο ψεύτικο δεν παίρνω) (Ιλ. Ο, 40) πως όλα αυτά τα έκανε ο Ποσειδώνας! Ο Δίας χαμογελάει και έκτοτε η ιστορία συνεχίζεται. 
Άλλες πτυχές της Ομηρικής ψυχής: Παρ' όλον ότι οι ομηρικοί ήρωες και ο κόσμος τους ζούσαν σ' ένα σκληρό περιβάλλον, και για να μπορέσουν να επιβιώσουν έπρεπε να είναι ψυχικά ανάλογα προετοιμασμένοι, εν τούτοις βλέπουμε και σκηνές που φωτίζουν και από άλλη πλευρά την ομηρική ψυχή. Ο Αχιλλέας αγαπάει τη μητέρα του, και το δείχνει. Σε στιγμές μεγάλης θλίψης προσεύχεται σ' αυτήν (Ιλ. Α, 351). Ο Χρύσης προσφέρει λύτρα αμέτρητα για να πάρει πίσω τη Χρυσηΐδα, την κόρη του. (Ιλ. Α, 13)
Και σε πολλές άλλες περιπτώσεις βλέπουμε μέσα σ' εκείνες τις θηριώδεις ψυχές ότι κρύβονταν και τρυφερότητα λίγη ή πολλή, κυρίως για συγγενείς εξ αίματος, πρώτου, το πολύ και δεύτερου βαθμού. Δεν έλειπαν όμως και οι οπορτουνιστικές σκέψεις. Άλλωστε είναι κι αυτές τόσο ανθρώπινες. Η χήρα Βρισηίδα κλαίει και χτυπιέται πάνω στο νεκρό του Πάτροκλου, γιατί της είχε υποσχεθεί ότι θα την πάντρευε με τον Αχιλλέα, που είχε σκοτώσει τον άντρα και τρία αδέλφια της (Ιλ. Τ, 287-98).
Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις άγριου μίσους. Ο Αγαμέμνων παραπονείται για τη συμπεριφορά της γυναίκας του και την αποκαλεί «σκύλα» (Οδ. λ, 409). Σε μιαν άλλη σκηνή μας δίνει ο Όμηρος τη φοβερή εικόνα μιας μάνας, της Αλθαίας, να κλαίει, και γονατισμένη να χτυπάει τη γη με τα χέρια της, καλώντας τον Άδη και την Περσεφόνη να σκοτώσουν το γιο της τον Μελέαγρο, επειδή της είχε σκοτώσει στη μάχη τον αδελφό της (Ιλ. I, 587-8).
Ο σαρκικός έρωτας, το sex: Αναφέραμε πάρα πάνω τον πλατωνικό έρωτα και τον συζυγικό οικογενειακό έρωτα, έτσι όπως τους απαντούμε στα Έπη. Μένει τώρα ν' ασχοληθούμε και με τον σαρκικό έρωτα, αυτόν που διεθνώς πια ονομάζουμε sex και που απασχολεί σημαντικό αριθμό στίχων. Σ' αυτόν τον έρωτα μπορούσε βέβαια να συνυπάρχει και η τρυφερότητα, η αγάπη, η συμπάθεια ή κάποιο άλλο ευγενές αίσθημα, αλλά δεν ήταν αναγκαίο.
Οι γυναίκες:  Τις γυναίκες τις αποκτούσαν ή με το σπαθί τους, και οι εκστρατείες είχαν σχεδόν αποκλειστικό σκοπό την αρπαγή γυναικών (Οδ. λ, 403). Οι σκηνές του Αγαμέμνονα είναι γεμάτες με γυναίκες (Ιλ. Β, 225). Και ο Αχιλλέας απειλεί ότι θα φορτώσει τα καράβια του με χαλκό, χρυσάφι, σίδερο και όμορφες γυναίκες, και θα φύγει για την πατρίδα του (Ιλ. I, 365). Ή τις κέρδιζαν στους αγώνες όταν έπαθλο ήταν μια ή περισσότερες γυναίκες. Ένα αμάξι με δυο άλογα ή μια γυναίκα του κρεβατιού αθλοθετεί ο Αγαμέμνων (Ιλ. Ε, 291). Ένα τρίποδα ή μια γυναίκα αθλοθετούν όταν πεθάνει κανένας τρανός (Ιλ. Χ, 164). Επτά γυναίκες που να ξέρουν λεπτές εργασίες προσφέρει ο Αγαμέμνων στον Αχιλλέα για να τον εξευμενίσει (Ιλ. I, 270), και του υπόσχεται άλλες είκοσι μετά την κατάληψη της Τροίας. Χώρια που του χαρίζει και μια από τις τρεις κόρες του, όποια θέλει (Ιλ. I, 284).
Ένας τρίποδας με αφτιά και μια καλή γυναίκα, ειδικευμένη σε λεπτές εργασίες, ορίζεται σαν πρώτο έπαθλο στους αγώνες αρματοδρομίας που οργάνωσε ο Αχιλλέας κατά την ταφή του Πάτροκλου (Ψ, 263). Άλλοτε πάλι τις αγόραζαν, κι έτσι βλέπουμε τον Ιφιδάμα, να πληρώνει για τη γυναίκα του, την κόρη του Κισσέα, 100 βόδια, και υπόσχεται και 1000 γιδοπρόβατα (Ιλ. Λ, 244). Την Ευρύκλεια, «που μόλις είχε βγάλει χνούδι», την αγόρασε ο Λαέρτης για 20 βό­δια (Οδ. α, 430).
Κατά κανόνα, για να πάρουν μια γυναίκα έπρεπε να πληρώσουν, με μοναδική εξαίρεση τον Αγαμέμνονα, που υπόσχεται να δώσει πολλά στον Αχιλλέα, αν θελήσει να παντρευτεί μια από τις τρεις κόρες του* (Ιλ. I, 148). Ένας από τους λόγους που οι Μνηστήρες αποφεύγουν να πάνε να ζητήσουν την Πηνελόπη επίσημα από τους δικούς της, τον πατέρα της Ικάριο και τ' αδέρφια της είναι και αυτός. Το ότι δηλαδή έπρεπε να πληρώσουν για να την πάρουν και μάλιστα πολλά (Οδ. β, 52), χώρια που το δικαίωμα επιλογής το είχε ο Ικάριος. Ενώ πολιορκώντας την στην Ιθάκη, και πιο ευχάριστα περνούσαν και δεν πλήρωναν ούτε μια δραχμή.
 * Ο Αγαμέμνων αναφέρεται στις τρεις κόρες του, την Ηλέκτρα, την Χρυσόθεμι και την Λαοδίκεια. Την άλλη κόρη του, την Ιφιγένεια είχε θυσιάσει στην Αυλίδα.
Χωρισμός των γυναικών κατά κατηγορίες: Τις γυναίκες τις χώριζαν σε τρεις κατηγορίες, τρεις ποιότητες. Η πρώτη περιελάμβανε τις γυναίκες του κρεβατιού, που ήσαν και οι ακριβότερες. Η δεύτερη εκείνες που ήξεραν να πάρουν τα χέρια τους και να κάνουν κάποια λεπτή εργασία. Και τέτοιες περίφημες ήσαν οι γυναίκες της Λέσβου (Ιλ. I, 270), και της νήσου των Φαιάκων (Οδ. η, 109-10), αν και από αυτές τις τελευταίες, σκλάβες δεν αναφέρονται. Και τέλος, η τρίτη κατηγορία, όλες τις άλλες, που τις χρησιμοποιούσαν κυρίως για να αλέθουν στους χειρόμυλους (Οδ. υ, 110), και άλλες χοντροδουλειές. Μερικές προορίζονταν για πιο σύνθετες ασχολίες. Ο Αγαμέμνων θέλει τη Χρυσηΐδα και για να υφαίνει και για να κοιμάται μαζί του (Ιλ. Α, 31).
Εκτός από μια περίπτωση, δεν αναφέρονται γυναίκες σε γεωργικές εργασίες, κάτι που αργότερα ήταν ο κανόνας. Η εξαίρεση είναι εκείνη όπου η δούλα του πατέρα του Εύμαιου συνελήφθη από ληστές «αγρόθεν ερχομένη» (Οδ. β, 427). Δεν είναι αρκετά ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο, αλλά δεν έχουμε κι άλλο. Και για να σχηματίσουμε μιαν ιδέα, έστω και αμυδρά, του κόστους μιας γυναίκας θα προσθέσουμε την εξής πληροφορία. Ένας μεγάλος τρίποδας άξιζε τόσο όσο και 12 βόδια, μια σκλάβα καλή, τέσσερα βόδια (Ιλ. Ψ, 702). Και στο Ιλ. Ψ, 752 μαθαίνουμε πως ένα βόδι άξιζε μισό χρυσό τάλαντο.
Από τις πληροφορίες αυτές, κάνοντας μιαν αναγωγή του βοδιού σε πιθανή ποσότητα κρέατος, έχουμε μια πολύ θολή πληροφορία για το ποια ήταν η αγοραστική αξία του τάλαντου, και ποια μιας σημερινής καλής γυναίκας. Εκτός των αρετών που αναφέρθηκαν πάρα πάνω, και η παρθενία ήταν ένας συντελεστικός παράγων στην κοστολόγηση μιας γυναίκας (Ιλ. I, 132). Ο Αγαμέμνων υπόσχεται ότι η Βρισηίδα είναι απείραχτη όταν την επιστρέφει στον Αχιλλέα, «παρ' όλον ότι το αντίθετο είναι φυσικό να γίνεται ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες» (Ιλ. I, 276). Πλην της παρθενίας, το ανάστημα, η επιδεξιότητα στα χέρια, το μυαλό, τα έργα, έπαιζαν αποφασιστικό ρόλο στον Αγαμέμνονα, και γι' αυτό δηλώνει ότι προτιμά τη Χρυσηΐδα από την Κλυταιμνήστρα (Ιλ. Α, 113).
Τέλος και η ομορφιά ήταν ένας σημαντικός παράγοντας, και φυσικά όμορφες γυναίκες εθεωρούντο -ποιες άλλες; οι Μωραΐτισσες. «Αχαΐδα καλλιγύναικα» αναφέρει ο Όμηρος (Ιλ. Γ, 75, 258). Και τα νιάτα, φυσικά, έπαιζαν κι αυτά το ρόλο τους. Και ο Οδυσσέας είχε την ειλικρίνεια να δηλώσει στην Καλυψώ: «Συμπάθα λατρευτή θεά. Καλά κι εγώ το ξέρω σαν πόσο φαίνεται άσχημη μπροστά σου η Πηνελόπη στ' ανάστημα και τη μορφή, τις δυο σας όποιος συγκρίνει θνητή είναι εκείνη, μα θεά κι αγέραστη είσαι ατή σου» (Οδ. ε, 215-16)
To sex: Φαίνεται πως στο σημείο αυτό οι ομηρικοί ήρωες είχαν προχωρημένες αντιλήψεις. Γι' αυτό και η Θέτις συνιστά στο γιο της Αχιλλέα: «Αγαθόν δε γυναίκα περ' εν φιλότητι μίσγεσθαι» ( γιατί είναι καλό να συνευρίσκεται κανείς με γυναίκα που αγαπά). (Ιλ. Ω, 130) Συμβουλή που δεν πάει χαμένη, γιατί ο Αχιλλέας, παρ' όλα τα κλάματα για τον Πάτροκλο, παίρνει και τη Βρισηίδα δίπλα του, όταν πέφτει να κοιμηθεί, για να τον πάρει ο ύπνος (Ιλ. Ω, 676). Αυτή η σύσταση της Θέτιδας εύρισκε πλήρη εφαρμογή, όχι μόνο στους άντρες, αλλά και στις κοπέλες, για τις οποίες γράφει ο Όμηρος: «ευνή και φιλότητι, τας τε φρένας ηπεροπεύει θηλυτέρησι γυναιξί, και η κ' ευεργός έησιν» που θα πεί: «(το κρεβάτι και ο έρωτας) τα κάνουν αυτά, τα μυαλά των κοριτσιών να στρίψουν κι ας ήταν πρώτα φρόνιμα» (Οδ. ο, 421)
Τη συμβουλή που είπαμε πάρα πάνω ότι η Θέτις έδωσε στο γιο της τον Αχιλλέα, την είχε από τον πατέρα της τον Δία, του οποίου οι κατακτήσεις υπερβαίνουν σε αριθμό όλων των άλλων θεών. Μόνος του καυχόμενος αναφέρει τους δεσμούς του με τη γυναίκα του Ιξίονα δεν θυμάται τ' όνομα της τη Δανάη με τα ωραία πόδια, την κόρη του Φοίνικα ούτε αυτηνής θυμάται τ' όνομα, κι ας του γέννησε τον Μίνωα και τον Ραδάμανθυ τη Σεμέλη, την Αλμήνη, τη Δήμητρα, τη Λητώ (Ιλ. Ξ, 307-27), τη Λαοδάμεια (Ιλ. Ζ, 197), την Αντιόπη (Οδ. λ, 260).
Όλες αυτές οι συναντήσεις, όχι μόνο του Δία αλλά και των άλλων θεών και ημιθέων, είχαν σαν αποτέλεσμα να γεννιούνται εκάστοτε από ένα έως δύο παιδιά, γεγονός που αποδεικνύει ότι: «ουκ αποφώλιαι ευναί αθανάτων», που σημαίνει σ' ελεύθερη μετάφραση πως «οι θεοί δεν παίζαν στο κρεβάτι» (Οδ. λ, 249). Τελικά, από τη σωρεία των ερωτικών περιπετειών που συναντούμε στον Όμηρο αναφέρουμε: Τον Άρη με την Αστυόχη (Ιλ. Β, 515), «την ντροπαλή παρθένα που γέννησε δυο γιους όταν ανέβηκε στο ανώι να κοιμηθεί και ο θεός Άρης πήγε και πλάγιασε κρυφά μαζί της».
Τον Αγχίση με την Αφροδίτη, που γέννησαν τον Αινεία (Ιλ. Β, 8). Τον Βουκολίωνα με την Αβαρβαρίη (Ιλ. Ζ, 24), τον Βελερεφόντη με την Άντεια (Ιλ. Ζ, 159). Τον Τιθωνό με την Αυγή (Ιλ. Λ, 1· Οδ. ε, 1). Τον Σπερχειό με την Πολυδώρα (Ιλ. Π, 175). Τον Ερμή με την Πολυμήλη (Ιλ. Π, 180). Τον Οδυσσέα με την Καλυψώ, που ο δεσμός τους κράτησε επτά χρόνια (Οδ. α, 14, 55). Τον Ποσειδώνα με την Βόωσσα (Οδ. α, 71). Τη Δήμητρα με τον Ιασίωνα (Οδ. ε, 125).
Τον Ποσειδώνα με την Περίβοια (Οδ. η, 57). Τον Ενιπέα με την Τυρώ (Οδ. λ, 235). Τον Ποσει­δώνα με την Ιφιμέδεια (Οδ. λ, 305). Την Ερι­φύλη, που απατούσε τον άνδρα της «επί χρήμασιν» (Οδ. λ, 326). Τον Τιτυό, ο οποίος ξε­πλήρωσε στον Δία όλα τα στεφάνια που δεν σεβάστηκε, απλώνοντας χέρι στη Λητώ, την επίσημη μαιτρέσσα του Δία (Οδ. λ, 580). Άσε πια τους Μνηστήρες, που περιμένοντας από τριετίας να πει η Πηνελόπη το ναι έσερναν τις σκλάβες «αεικελίως κατά δώματα καλά» (απρεπώς, ανάρμοστα προς τα ωραία δωμάτια) (Οδ. π, 108). Εδώ όμως σταματά το κουτσομπολιό αυτό. Αυτό το «ποιος, πού, ποιαν».
Τα νόθα: Κάτω από αυτές τις τόσο διαδεδομένες στον Ομηρικό κόσμο συναντήσεις Θεών με θνητές, και με τις συνέπειές τους, νομίζω πως θα πρέπει να δούμε τις τόσο φυσικές προγαμιαίες ή εξωσυζυγικές σχέσεις, που τα προϊόντα τους έσπευδαν να τα περιβάλουν με θεϊκή ιδιότητα, για να τα προστατέψουν, και να προστατευθούν και οι ίδιες οι μητέρες, από την οργή του περιβάλλοντος. Η λύση αυτή, η αναγνώριση δηλαδή της θείας επέμβασης στη γέννηση του νεογνού, απήλλασσε και τους άνδρες από την υποχρέωση να παίξουν αυτόν τον δυσάρεστο ρόλο του αρσενικού τιμωρού και εκδικητή. Βόλευε όλο τον κόσμο. Και το μικρό, και τη μητέρα, και τον μη πατέρα.
Καμιά φορά, οι γείτονες ήσαν κάπως δύσπιστοι και είχαν αμφιβολίες για την πατρότητα του νεογέννητου. Όπως στην περίπτωση της Πολυδώρας της αδελφής του Αχιλλέα, που παρ' όλη την επιμονή της ότι ο Μενέσθιος ήταν γιος του άντρα της του Βώρου, δεν έπεισε κανέναν. Ήταν κοινό μυστικό πως τον είχε συλλάβει με τον «ακούραστο» Σπερχειό (Ιλ. Π, 175).
Μια περίπτωση συζυγικής τρυφερότητας και αφοσίωσης είναι και η Θεανώ, που για χάρη του άντρα της Αντήνορα, του μεγάλωσε το νόθο γιο του, εξ ίσου φροντισμένα με τα δικά της παιδιά (Ιλ. Ε, 70). Νόθος ήταν και ο Μέδοντας ο νόθος γιος του Οϊλέα, βασιλιά της Θαυμακίας (Δομοκός) (Ιλ. Β, 727), και ο Τεύκρος ο γιος του Τελαμώνα (Ιλ. Θ, 284).
Το ρεκόρ στα νόθα, το είχε ο Πρίαμος, ο οποίος είχε πενήντα παιδιά, εξ ων, δέκα εννέα ομομήτρια. Τα άλλα όλα νόθα. (Ιλ. Ω, 495) Τα παιδιά, γνήσια και νόθα, συνήθως μεγάλωναν μαζί, χωρίς διακρίσεις. Αλλά όταν ερχόταν η ώρα της διανομής της πατρικής περιουσίας «μα λιγοστά σε μένα μου δώσανε στη μοιρασιά κι ένα του σπίτι μόνο» (Οδ. ξ, 210), παραπονείται στη φανταστική του διήγηση ο Οδυσσέας, που σημαίνει, πως ήταν συνηθισμένο να γίνεται έτσι στην πραγματικότητα.
Απαγωγές: Καμιά φορά ο ερωτικός παροξυσμός οδηγούσε και σε απαγωγή της κόρης, η οποία φεύγουσα συναπεκόμιζε και όσα τιμαλφή προλάβαινε. Τέτοια ήταν και η περίπτωση της Ελένης, που φεύγοντας με τον Πάρι, του σηκώνει το σπίτι του Μενέλαου, αφήνοντάς του μόνο το μικρό κοριτσάκι τους την Ερμιόνη. (Ιλ. Γ, 175) Αργότερα, νοσταλγεί τον Μενέλαο (Ιλ. Γ, 139), και αναγνωρίζει την άπρεπη συμπεριφορά της, «τα αίσχεα και ανείδεά της» ( τις αισχρές και άσχημες πράξεις της). (Ιλ. Γ, 242) Οι τύψεις όμως αυτές δεν την εμποδίζουν να καταφύγει στην κρεβατοκάμαρα του Πάρι, διαμαρτυρόμενη καθ' οδόν στη θεά Αφροδίτη, γιατί την έσπρωχνε προς τα εκεί (Ιλ. Γ, 395-420). Εκεί την περίμενε ο Πάρις, ο οποίος αφού τη γλύτωσε παρά τρίχα στη μονομαχία του με το Μενέλαο, είναι τώρα εκτός εαυτού από ερωτική διάθεση, και επίμονα απαιτεί από την Ελένη «εδώ και τώρα».
Ο έρωτας και το θέατρο: Ανυπέρβλητη σε νάζι και υποκρισία είναι η σκηνή που ακολουθεί. Η Ελένη, παρ' όλες τις διαμαρτυρίες και τις κατάρες κατά του Πάρι, που της λέει με κατεβασμένα μάτια, «όσσε πάλιν κλίνασα», τον ακολουθεί και στο σκαλιστό κρεβάτι (Ιλ. Γ, 448). Και όλα αυτά καθ' ον χρόνον η μάχη μαινόταν έξω από τα τείχη, και ο Μενέλαος έψαχνε ανάμεσα στους Τρώες πολεμιστές, να τον βρει. Ο Έρωτας θέλει και λίγο θέατρο.
Γι' αυτό και ο Όμηρος βάζει τη θεά Αφροδίτη να λαβαίνει μέρος στη μάχη, και μάλιστα να τραυματίζεται στο χέρι (Ιλ. Ε, 335). Μεταφέρεται με ασθενοφόρο της εποχής, και συγκεκριμένως με τα άλογα του Άρη, εσπευσμένως στον Όλυμπο, όπου ο πατέρας της ο Δίας της λέει: «Δεν είναι για σε παιδάκι μου τα έργα του πολέμου. Συ τις ευχάριστες δουλειές του γάμου να κοιτάζεις». (Ιλ. Ε, 429)
Η Αφροδίτη σαν θεά του Έρωτα ήταν άφθαστη σε τερτίπια ερωτικά και τις σχετικές γνώσεις, που τις διέθετε μάλιστα αφιλοκερδώς. Η Ήρα καταφεύγει στις συμβουλές της, προκειμένου να ξυπνήσει το συζυγικό ενδιαφέρον του Δία (Ιλ. Ξ, 215). Το θέατρο όμως αυτό θέλει και προσοχή και δεν πρέπει να το αφήνουμε να φτάνει στα άκρα. Σε μια θεατρική χειρονομία, ο Πάρις καλεί σε μονομαχία τον Μενέλαο, και γλυτώνει ως εκ θαύματος (Ιλ. Γ, 69 κ.ε.).
Εκεί όμως που το θέατρο φτάνει στην αποκορύφωσή του, είναι στη σκηνή όπου ο Οδυσσέας, «επεί ουκέτι ήνδανε νύμφη», (γιατί του γύρισε η καρδιά να ζει με την νεράιδα, με δικά μας λόγια, αφού βαρέθηκε να ζει εφτά χρόνια με την Καλυψώ, κι ας ήτανε Νεράιδα), άρχισε να χρησιμοποιεί τα μεγάλα μέσα. Κατέβαινε κάτω στην παραλία, και: «Όλη μέρα κάθονταν σε βράχους σ' ακρογιάλια με κλάμα, πόνους, στεναγμούς, σπαράζοντας τα στήθια». Αλλά τη νύχτα κατ' ανάγκην, «μέσα στις όμορφες σπηλιές μαζί της εκοιμόταν, χωρίς να θέλει αυτός εκείνη το ζητούσε» (Οδ. ε, 154-5).
Τα ίδια επαναλαμβάνονται αργότερα και με την Κίρκη (Οδ. ι, 3), της οποίας δεν αρνείται τας αγκάλας, τη συμβουλή του Ερμή ακολουθώντας (Οδ. κ. 297), και την πρόταση της ίδιας: «να πάμε στο κρεβάτι μου μαζί να κοιμηθούμε, το στρώμα και τ' αγκάλιασμα κάθε υποψία να σβήσουν» (Οδ. κ, 3). Έτσι κι έγινε. «Και τότε εκεί καθίσαμε ολόκληρο ένα χρόνο» (Οδ. κ, 467).  
Παρ' όλον ότι οι πολλαπλοί έρωτες που παρεμβάλλονται στα Έπη αφήνουν ελεύθερο έδαφος για την παρεμβολή τολμηρών λεπτομερειών, που τόσο ενθουσιάζουν συγγραφείς και αναγνώστες, εντούτοις δεν τις συναντούμε παρά ελάχιστες φορές, κι εκείνες υπονοούμενες. Μια φορά στην Ιλιάδα (Ιλ. Τ, 261-3), ορκίζεται ο Αγαμέμνων: «Μη μεν εγώ κούρη Βρισηίδι χείρ' επέκεινα ούτ' ευνής πρόφασιν κεχρημένος ούτε τευ άλλου αλλ' έμεν' απροτίμαστος ενί κλισίησιν εμήσιν».
 Μια άλλη πληροφορία που εμφανίζει τον Αχιλλέα να κοιμάται με την Διομήδη, και τον Πάτροκλο με την Ίφη στην ίδια σκηνή (Ιλ. I, 662-7), δεν μπορεί να στηρίξει κατηγορία για amours en commun (κοινοί έρωτες), αν και τίποτα δεν τους αποκλείει. Και τέλος μια τρίτη. Ασφαλώς δεν έβαλε τυχαία ο Όμηρος την Πηνελόπη να αναγνωρίζει τον Οδυσσέα, μόνο όταν της έκανε περιγραφή του κρεβατιού τους (Οδ. ψ, 205).
Κάποια αλληγορία κρύβεται πίσω από τους στίχους αυτούς. Μόνο από τις λεπτομέρειες της περιγραφής πείθεται η Πηνελόπη για την ταυτότητα του Οδυσσέα, και: «εκείνοι τότε, στο παλιό κρεβάτι με λαχτάρα, της παντρειάς θυμήθηκαν την ορισμένη τάξη» (Οδ. ψ, 296). Από την αποφυγή της παράθεσης τέτοιων λεπτομερειών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα Έπη, στη μορφή τουλάχιστον που τα κληρονομήσαμε, προορίζονταν για συντηρητικό ακροατήριο.
Η ομοφυλοφιλία:  Σ' όλα τα Έπη συναντούμε δύο σχετικούς υπαινιγμούς. Ο πρώτος, στους στίχους (Ιλ. Ε, 266), εκεί που ο Δίας αρπάζει το ωραίο βοσκόπουλο, τον Γανυμήδη, τον γιο του Τρώα, και για αποζημίωση δίνει στον συγκαταβατικό πατέρα μια περίφημη ράτσα αλόγων, του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο, που και μεγαλύτερός του ήταν (Ιλ, Λ, 787) και ιατρικές γνώσεις είχε (Ιλ. Λ, 830). Οι υπερβολές του πένθους του Αχιλλέα για τον φίλο που έχασε, γεννούν μερικές αμφιβολίες. Οι πράξεις του Αχιλλέα μέχρι ποίου σημείου μπορούν να θεωρηθούν πράξεις ανθρώπου οργίλου που δεν ελέγχει εαυτόν; Ή είναι πραγματικά δείγματα βαθειάς ερωτικής απελπισίας; Ας δούμε τους σχετικούς στίχους: Στο στίχο (Ιλ. Π, 247) ο Αχιλλέας προσεύχεται στο Δία «ασκηθής μοι έπειτα θοάς επί νήας ίκοιτο» (μετά την μάχη ας μου γυρίσει γερός ο Πάτροκλος- κοντά στα γρήγορα καράβια).
Στους στίχους (Ιλ. Τ, 317 κ.ε.) στους οποίους, αναφερόμενος ο Αχιλλέας στις αρετές του νεκρού Πάτροκλου, λέει: «Φίλτατ' εταίρων» μου έφερνες νόστιμο φαγητό μέσα στη σκηνή γρήγορα και πρόθυμα. Και παρακάτω: «αυτόν (τον Πάτροκλο) εγώ δεν θα τον ξεχάσω, ούτε ζωντανός, ούτε πεθαμένος» (Ιλ. Χ, 388) Και τώρα η πολυσυζητημένη σκηνή της εμφάνισης του φάντασματος του Πάτροκλου (Ιλ. Ψ, 69). Εμφανίζεται το φάντασμα και λέει του κοιμισμένου Αχιλλέα: «Κοιμάσαι, αλλά με ξέχασες, Αχιλλέα. Όσο ζούσα με φρόντιζες. Τώρα που πέθανα όχι πια. Θάψε με όσο μπορείς πιο γρήγορα για να περάσω τις Πύλες του Άδη». «Ζωντανοί πια δε θα συσκεφτούμε μακριά από τους αγαπημένους συντρόφους». Και ακόμη τον παρακαλεί: «Μη εμά σων επάνευθε τιθήμεναι οστέ, Αχίλλευ» (Τα κόκκαλά μου να μη μπουν χωριστά από τα δικά σου).  (Ιλ. Ψ, 83)
Μέχρις εδώ δεν μπορεί να βρει κανείς στη σχέση Αχιλλέα Πάτροκλου τίποτ' άλλο από μια μεγάλη φιλία. Οι στίχοι όμως (Ιλ. Ψ, 97) αφήνουν ανοιχτό ένα παραθυράκι: «αλλά μοι άσσον στήθι- μίνυν θά περ αμφιβαλόντε αλλήλους ολοοίο τεταρπώμεθα γόοιο» (αλλά στάσου πιο κοντά μου. Για λίγο. Κι αγκαλιασμένοι ας παρηγορηθούμε κλαίγοντας), λέει ο Αχιλλέας στο φάντασμα του Πάτροκλου. Ένα δεύτερο παραθυράκι ανοίγουν οι στίχοι (Ιλ. Ω, 6). Ο Αχιλλέας δεν μπορεί να κοιμηθεί και στριφογυρίζει πάνω στο κρεβάτι του: «Πατρόκλου ποθέων ανδρότητά τε και μένος ευ ηδ' οπόσα τολύπευσε συν αυτώ και πάθεν άλγεα» (ποθώντας ή θυμούμενος τον ανδρισμό ή την γενναιότητα και το θάρρος του Πατρόκλου και όσα υπέφερε μαζί του και όσους γνώρισε πόνους).
Αν δοθεί η πονηρά ερμηνεία εις τον όρο «ανδρότητα», τότε εύκολα θα μπορούσε να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι οι θρυλικοί αυτοί φίλοι ήσαν και ομοφυλόφιλοι. Αν όμως δώσουμε στο «ποθέων ανδρό­τητα και μένος» την ερμηνεία «νοσταλγώντας την παλικαριά και το θάρρος, και τα όσα τραβήξανε μαζί», τότε καταπίπτει η επαρίστερος αυτή σκέψη. Αργότερα, όταν σκοτώθηκε και ο Αχιλλέας, τα οστά του μπαίνουν μαζί με του Πάτροκλου, στον ίδιο αμφιφορέα, σύμφωνα με την εντολή και του Αχιλλέα και του Πατρόκλου.
Ενώ τα οστά του Αντίλοχου, που κι εκείνος ήταν από τους επιστήθιους φίλους του Αχιλλέα, μπαίνουν χωριστά (Οδ. Ω, 76-7). Αλλά είναι τόσο δύσκολο από το λίγο φως που δίνουν τα παραθυράκια αυτά στα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής, να βγάλει κανείς ένα κατηγορηματικό συμπέρασμα! Πάντως ένα είναι βέβαιο και σαφές. Στα Ομηρικά Έπη αποφεύγουν να θίξουν το θέμα της ομοφυλοφιλίας, κι αυτό μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι το γνώριζαν, αλλά δεν το ευλογούσαν.
Ο έρωτας σαν ποινή ή εκδίκηση: Τα αισθήματα που υποκινούσαν τον έρωτα στους Ομηρικούς ανθρώπους δεν ήσαν πάντα ευγενικά. Υπάρχουν περιπτώσεις που βλέπουμε ήρωες να εμφανίζονται σαν ερωτευμένοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν. Τέτοια είναι η περίπτωση του Αχιλλέα, που την Βρισηίδα δεν την αγαπά, παρ' ότι δηλώνει «εγώ αυτήν την αγαπούσα μέσα από την καρδιά μου, μ' όλο που την κέρδισα με το κοντάρι μου» (Ιλ. 1,343), αλλά είναι οργισμένος γιατί θεωρεί τον εαυτό του ταπεινωμένο (Ιλ. Α, 293). Μια δεύτερη περίπτωση είναι εκείνη που ο σοφός Νέστορας παροτρύνει τους Αχαιούς να μη βιάζονται να φύγουν και να γυρίσουν σπίτια τους «πριν τινα παρ' Τρώων αλόχω κατακοιμηθείναι» ( πριν κανείς πλαγιάσει με κάποια Τρωαδίτισσα) (Ιλ. Β, 355).  
Λέγεται πως ο Έρωτας είναι μια από τις ευγενέστερες εκδηλώσεις της ανθρώπινης ψυχής. Συνήθως ο ένας αγαπά, ο άλλος υφίσταται την αγάπη του πρώτου. Ουαί όμως και αλλοίμονο σ' εκείνον που θα επιχειρήσει να παρεμβληθεί σ' αυτή την χιλιοτραγουδημένη τρυφερή σχέση. Ή και απλώς τολμήσει να ζητήσει, ο ένας από τους δύο, τη διακοπή, ή και προσωρινή αναστολή, της επιβεβλημένης και αναγκαστικής αυτής αγάπης. Κάπως έτσι γεννιέται η ζήλεια. Πολλοί στίχοι του Ομήρου έχουν αφιερωθεί στην αντίθετη αυτή αλλά και απαραίτητη πλευρά του έρωτα. Σταχυολογούμε όσους μπορούμε.
Ο Αμύντορας, ο πατέρας του γερο-Φοίνικα, είχε οργιστεί εναντίον του γιου του από την εξής αφορμή: Ο Αμύντορας είχε στο σπίτι του μεταξύ του προσωπικού του και μια κοπελίτσα «καλλικόμοιον», κι αδιαφορούσε για τα μαραμένα κάλλη της γυναίκας του. Η τελευταία πείθει το γιο της να πλαγιάσει με την κοπελίτσα πρώτος αυτός ώστε να σιχαθεί το γέρο. Έτσι κι έγινε. Το έμαθε όμως ο γέρος και τον καταριέται. Κι ο γιος αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι (Ιλ. 1,448-75).
Ο Λαέρτης είχε αγοράσει μια νεαρή σκλάβα «πρωτόχνουδη», με την οποία όμως απέφυγε να κοιμηθεί, για να μη ζηλέψει η γυναίκα του η Αντίκλεια, η μητέρα του Οδυσσέα (Οδ. α, 430).
Η μικρή Ευρύκλεια όμως, δεν ξέρω πώς τα κατάφερε, και είχε γάλα για να θηλάσει τον Οδυσσέα όταν ήταν βρέφος (Οδ. τ, 4). Δεν ζήλευαν όμως μόνο οι άνθρωποι. Ζήλευαν και οι θεοί. Οργισμένη η Καλυψώ τους στηλιτεύει: «Σκληροί θεοί, ζηλιάρηδες, πιο πάνω σεις απ' όλους, / που σκάζετε με τις θεές, αν με θνητό πλαγιάσουν / κι αν ίσως κάμει ομόκλινο κι αν πάρει στο κρεβάτι της καμιά τον ποθητό της» (Οδ. ε, 118).
Ζηλιάρης όμως ήταν και ο Δίας, που δεν θα το περίμενε κανείς. Έτσι, κι όταν η Δήμητρα «πήγε σε βαθυχόρταρο χωράφι να πλαγιάσει / με τον Ιασίονα αγκαλιά, καμένη από την αγάπη / τόμαθε ο Δίας στη στιγμή, και μ' ένα αστροπελέκι / καυτό χτυπώντας τούσβησε τη νιότη του κι εκείνου. / Τώρα έτσι πάλε σκάσατε, θεοί, μαζί μου, πόχω / άνδρα θνητόν», τους καταμαρτυρεί η Πηνελόπη (Οδ. ε, 125).
Λόγους να ζηλεύει και ν' ανησυχεί είχε και ο Αγαμέμνων. Γι' αυτό κι όταν έφευγε για την Τροία, ανέθεσε σ' έναν τραγουδιστή, άνθρωπο της εμπιστοσύνης του, την παρακολούθηση της γυναίκας του Κλυταιμνήστρας. «Κι όταν μια μέρα η μοίρα της την έσπρωξε να πέσει / (στην αγκαλιά του Αίγισθου) πέταξε τον τραγουδιστή / σ' ερημονήσι απάνω / κι εκεί τον άφησ' άσπλαχνα, τα όρνια να τον φάνε» (Οδ. γ, 24).
Μια περίπτωση που ίσως πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο, είναι η ξέφρενη ζήλεια που νιώθει ο Οδυσσέας κυρίως για «τας ομωάς του» ( τις δούλες του). (Οδ. η, 225)
Η πρώτη σκέψη που τον απασχολεί, δεν είναι: τι έκανε η γυναίκα του, αλλά θέλει να μάθει «των γυναικών τη γνώμη». Ποιες γυναίκες τον ατιμάζουν και ποιες όχι (Οδ. π, 304, τ, 497, τ, 500). Όχι μόνον αυτός, αλλά και ο γιος του ο Τηλέμαχος, δείχνει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τις ερωτοτροπίες των νεαρών κοριτσιών που είχαν σαν σκλάβες στ' ανάκτορα. Μεταμφιεσμένος ο Οδυσσέας, άκουγε τις δούλες που ξεπόρτιζαν το βράδυ, και «ένδον η κραδίη (του) υλάκτει», και δεν του πήγαινε ύπνος από τη ζήλεια του (Οδ. υ, 5-10).
Η ερμηνεία που δίνει ο Όμηρος μπερδεύει αντί να ξεδιαλύνει τα πράγματα: «Κι ως τρέχει η σκύλα ολόγυρα στα τρυφερά κουτάβια / σα νιώσει ξένο κι αλυχτά κι ορμά να τον δαγκώσει / έτσι αλυχτούσε κι η καρδιά στα στήθια του Δυσσέα / κι έβραζε τις παράνομες δουλειές αυτές να βλέπει» (Οδ. υ, 14-7). Κάτι τέτοιο επαναλαμβάνει απευθυνόμενος στους Μνηστήρες λίγο πριν αρχίσει ο φόνος τους. (Οδ . χ, 37).
Αυτή η ζήλεια είναι εκείνη που οδήγησε τον Οδυσσέα στην απόφαση να καταδικάσει εις θάνατον τις δώδεκα κοπέλες, τα δουλάκια, του υπηρετικού προσωπικού των ανακτόρων, με μόνη την κατηγορία ότι «μ' αγάπες σμίγανε κρυφά με τους Μνηστήρες» (Οδ. χ, 464). Απόφαση που σπεύδει με ικανοποίηση να εκτελέσει ο γιος του Τηλέμαχος, και τις κρεμάει σαν τσίχλες. Κι αυτές λίγο τα πόδια τίναξαν και πέταξε η ψυχή τους» (Οδ. χ, 473). Γιατί όμως; Τραυματισμένος εγωισμός του αρσενικού; Είναι πολύ πιθανόν, γιατί βλέπουμε και τον Τηλέμαχο να ζηλεύει: «και προτιμώ να πέσω να πεθάνω / παρά τις άνομες δουλειές αυτές να βλέπω πάντα / τις δούλες / αδιάντροπα να σέρνετε μέσ' τ' όμορφο παλάτι», λέει απευθυνόμενος στους Μνηστήρες (Οδ. γ, 316-9).
Στη συγχορδία αυτή της ζήλειας που παίζεται στ' ανάκτορα μπαίνει και η Ευρύκλεια, η οποία στην επίμονη ερώτηση του Οδυσσέα· «Μόν' έλα τώρα να μου πεις, απ' του σπιτιού τις δούλες / ποιες τι ψωμί μου ατίμασαν, και ποιες δεν έχουν κρίμα» (Οδ. χ, 417-8), απαντά: «Πενήντα στο παλάτι σου έχεις γυναίκες δούλες / /δώδεκα απ' όλες έπεσαν σ' αδιαντροπιά μεγάλη» (Οδ. χ, 421- 4). Κι εδώ ο αναγνώστης βλέπει τον Οδυσσέα να ενδιαφέρεται για το τι έκαναν οι δούλες.
Κι ενώ μπορούσε να ρωτήσει τη γριά Ευρύκλεια στην οποίαν είχε και κάθε εμπιστοσύνη, για το τι έκανε η Πηνελόπη με τους τόσους Μνηστήρες, δεν το κάνει, αποφεύγει να μάθει την αλήθεια, συμβιβάζεται με τη βολική και αόριστη σκέψη «ότι ήθελαν να του πάρουν το ταίρι του», και δίνει μια καθαρή εικόνα ενός bon mari. Και η Πηνελόπη καταλαμβάνεται από μια τέτοια άγρια ζήλεια εναντίον της όμορφης Μελανθώς, αλλά εκείνη ήταν καθαρή αντιζηλία, γιατί η Μελανθώ κοιμόταν με τον Ευρύμαχο (Οδ. σ, 32). Αυτά όμως τα είπαμε πάρα πάνω.
Η ζήλεια ήταν μια έκρηξη τραυματισμένου εγωισμού. Τις δούλες όμως τις αγόραζαν, όπως άλλωστε και τη σύζυγο, και αποτελούσαν περιουσιακό στοιχείο. Οι Ομηρικοί ήρωες θα είχαν κάθε λόγο να το βλέπουν να πολλαπλασιάζεται, γιατί το παιδί της δούλας ήταν κι εκείνο δούλος γεννημένος. Γιατί λοιπόν, όχι μόνο δεν το επεδίωκαν, αλλά και αυστηρά το απαγόρευαν; Εκτός από την ψυχολογική εξήγηση που έγινε δεκτή πάρα πάνω, θα πρέπει, νομίζω, να δεχθούμε ακόμη ότι ο ανεξέλεγκτος αριθμός γεννήσεων μέσα σ' ένα κοινωνικό πυρήνα δημιουργούσε ανεπιθύμητα προβλήματα όχι μόνο επισιτιστικά, αλλά και κοινωνικής ισορροπίας.
Από τις πιο σπαρταριστές σκηνές ζήλειας στον Όμηρο, είναι εκείνη του Ηφαίστου Αφροδίτης Άρη. Θα την αφηγηθούμε περιληπτικά, γιατί είναι λίγο μεγάλη (Οδ. θ, 265 κ.ε.): Ο Άρης «παρασύρει» την Αφροδίτη και ατιμάζουν το στρώμα του άντρα της του Ηφαίστου. Τους βλέπει όμως ο Ήλιος «μιγαζομένους φιλότητι», και το λέει του Ηφαίστου. Θυμώνει ο απατημένος σύζυγος και αποφασίζει να τους συλλάβει έπ' αυτοφώρω. Και αρχίζει να κατεβαίνει ένα-ένα τα σκαλοπάτια της ζήλειας.
Πρώτα, πιάνει και φτιάχνει ένα αόρατο και άθραυστο δίχτυ και τυλίγει μ' αυτό, πάνω κάτω και ολόγυρα, το συζυγικό κρεβάτι, και λέει της γυναίκας του ότι έχει δουλειές στη Λήμνο και ότι θα λείψει μερικές ημέρες. Δεν είχε επιβιβαστεί καλά- καλά στο καΐκι, όταν ο Άρης πηγαίνει στο σπίτι του, βρίσκει την Αφροδίτη, και χωρίς περιστροφές της λέει: «Δεύρο, φίλη, λέκτρον δε τραπείομεν ευνηθέντες» (Έλα, αγάπη μου, και πάμε στο κρεβάτι να ξαπλώσουμε). «Είπε, κι εκείνη με χαρά να κοιμηθούν ποθούσε / και στο κρεβάτι ανέβηκαν γλυκό να πάρουν ύπνο».
Μπλέκονται όμως στα δίχτυα του Ηφαίστου και δεν μπορούν πια να αποχωριστούν.
Ο Ήφαιστος επιστρέφει, στέκεται στην εξώπορτα και βάζει τις φωνές, καλώντας τον κόσμο να είναι μάρτυρας της διαπραττομένης μοιχείας, διότι φαίνεται ότι από τότε η Δικονομία απαιτούσε να υπάρχει το στοιχείο του nudus ad nudam ( γυμνός ενώπιον γυμνής). «Ελάτε να δείτε τα ρεζιλίκια (έργα γελαστά) τ' ανυπόφορα / που εμένα του σακάτη μου κάνει η Αφροδίτη / / Δέστε πώς κοιμούνται αγκαλιασμένοι / ανεβασμένοι πάνω στο κρεβάτι μου». Από το σημείο αυτό και πέρα ο Ήφαιστος τα σκαλοπάτια της ζήλειας τα κατεβαίνει δύο-δύο. Τους κρατά δεμένους ώσπου να έρθει ο Δίας, να δει τα χάλια της κόρης του της ξετσίπωτης (κυνώπιδος), και του επιστρέφει τα δώρα που της είχε κάνει.
Σε λίγο αρχίζουν να μαζεύονται οι θεοί. Από σεμνοτυφία οι θεές δεν πήγαν να δούν το θέαμα (Οδ. ε, 324). Οι θεοί βλέποντας τους δύο μοιχούς δεμένους χωρίς να μπορούν να ξεκολλήσουν ο ένας από τον άλλον, ξεραίνονται στα γέλια, και αναρωτιούνται μεταξύ τους:
«Θάθελες τάχα στα σφιχτά δεσμά πιασμένος νάσαι / αν στο κρεβάτι πλάγιαζες με τη χρυσή Αφροδίτη;» Και ο άλλος απαντά: «Μακάρι αυτό να γίνονταν, κι ας ήμουν τυλιγμένος / με δίχτυα τρεις φορές περισσότερα / κι όλοι ας κοιτάζανε οι θεοί με τις θεές, εγώ όμως / στην αγκαλιά μου τη χρυσή Αφροδίτη νάχω».
Νέα γέλια των θεών υποδέχονται την απάντηση. Επεμβαίνει ο Ποσειδώνας, και προτείνει να δοθεί από τον Άρη μια αποζημίωση στον Ήφαιστο, και αυτός να τον λύσει, και εγγυάται ο ίδιος την πληρωμή της αποζημιώσεως. Ο Ήφαιστος δέχεται και λύνει τους μοιχούς. Πετιούνται απάνω, κι ο Άρης φεύγει για τη Θράκη, «κι η Αφροδίτη γελαστή κατά την Κύπρο πήγε» (Οδ. ε, 362). 
Αιμομιξίες: Το φαινόμενο αυτό που δεν λείπει από καμιά κοινωνία, στον Όμηρο το απαντούμε τρεις φορές. Μια τότε που ο Όμηρος γράφει ότι ο Δίας ήταν αδελφός και σύζυγος της Ήρας (Ιλ. Σ, 35). Μια δεύτερη, που ο Αίολος παντρεύει τους γιους του με τις κόρες του (Οδ. κ. 7), και μια τρίτη, του Αλκίνοου που είχε παντρευτεί την ανιψιά του την Αρήτη, κόρη του αδελφού του Ρηξήνορα (Οδ. η, 65).
Τάκης ΜαύροςΔελτίο Ιστορικών Μελετών Ναυπλίου, τ. 111-114, Μηνιαία έκδοση Δήμου Ναυπλιέων, 1997.
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
You are subscribed to email updates from Αποκαλυψη Το Ενατο Κυμα To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. Email delivery powered by Google Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610
-- Ανάρτηση Από τον/την Blogger στο Armageddon τη 7/16/2013 11:18:00 μ.μ.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 831

Trending Articles