Quantcast
Channel: Ελλάδα
Viewing all articles
Browse latest Browse all 831

[Armageddon] Αποκαλυψη Το Ενατο Κυμα

$
0
0

Αποκαλυψη Το Ενατο Κυμα


Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ Επτά σημάδια ότι γερνάμε επικίνδυνα! ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΑ ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΤΟΥ ΑΙΔΟΙΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ ΤΟΥΣ 7 tips για την κατακράτηση υγρών Σε ποια ομάδα ανήκει η ψυχή σας; Tο ρόφημα που γιατρεύει τα πάντα Σε πόσες μέρες μια συμπεριφορά γίνεται συνήθεια Ευλογημένοι οι μοναχικοί! Η ψυχολόγος μας συμβουλεύει: Πώς οι λέξεις που χρησιμοποιείτε θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος Νέα επαναστατική τεχνική «cut-and-paste» του DNA Ο ΜΕΓΑΛΟΦΥΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ Φιλία Ανθρώπινες φωνές από το πουθενά Θάνατος NEA ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΥΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ”AΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ; Η Έξοδος από το Ευρώ με τα Μάτια του ΔΝΤ (Αργεντινή-Ελλάδα) Κοσμογονία-Θεογονία και Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία “Πολεμήστε” την κακή διάθεση μέσα από 10 κόλπα Θύμωσε με τον Μπένι ο κουρασμένος; Ψήστε μια ζουμερή μπριτζόλα να τον καλμάρουμε Το κλειδί για την κατανόηση των γυναικών από ένα αγόρι 12 ετών!!! ΓΚΑΓΚΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ Μίζον ελληνικό λεξικό Απόφαση βόμβα του ΣτΕ! Αντισυνταγματικό το χαράτσι για την ατμοσφαιρική ρύπανση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Posted: 31 Jan 2014 01:50 PM PST

Τέχνη υψηλού καλωδίου, 1948
Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς σκηνοθέτες και τον τιμούν κορυφαίοι συνάδελφοί του, όπως οι αδελφοί Κοέν και ο Τιμ Μπάρτον. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ  έχει πει, ότι κανείς δεν θα μπορέσει να απαθανατίσει μια εικόνα, καλύτερα από τον Κιούμπρικ.
Στην πραγματικότητα, η ξεχωριστή δεξιότητα του Κιούμπρικ πίσω από την κάμερα και η ικανότητά του να δημιουργεί μια οπτική ίντριγκα, εκδηλώθηκε πολύ πριν ασχοληθεί με το Χόλιγουντ.
Χορεύτριες στα καμαρίνια του Copacabana Club, 1948
Χορεύτριες στα καμαρίνια του Copacabana Club, 1948
Από τα 17 του χρόνια ήταν ένα εξαιρετικό ταλέντο. Το 1945, πούλησε για 25 δολάρια μια φωτογραφία στο περιοδικό «Look», που απεικόνιζε τον σπαραγμό ενός εφημεριδοπώλη για τον θάνατο του προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ.
Λίγους μήνες αργότερα, ο Κιούμπρικ προσελήφθη, ως ο νεότερος φωτογράφος στην ιστορία του περιοδικού και εργαζόταν εκεί έως το 1950, όταν άρχισε να ασχολείται με τον κινηματογράφο.
η ηθοποιός του Broadway Betsy Von Furstenberg, 1949
Η ηθοποιός του Broadway, Betsy Von Furstenberg, 1949
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναδείχθηκε το ιδιαίτερο ύφος του. Οι φωτογραφίες του είναι εκλεκτής ποιότητας, καθώς αποτελούν ένα σύνθετο μείγμα σύνθεσης, δράματος, φωτός και μυστηρίου.
Στη Νέα Υόρκη, δημοσιεύτηκαν (VandM) πρόσφατα 25 φωτογραφίες, που επιλέχθηκαν μέσα από 10.000 αρνητικά, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμα μόνο στα αρχεία του μουσείου της πόλης.
Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ όταν ήταν πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, 1948
Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, όταν ήταν πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, 1948
Στη συλλογή περιλαμβάνονται εικόνες, που δείχνουν το ανθρώπινο και καλλιτεχνικό δράμα, με τα οποία είναι ποτισμένο το έργο του Κιούμπρικ, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που ακολουθούν.
"Στον φράχτη" από τη συλλογή "Οι λούστροι", (1947)
«Στον φράχτη», από τη συλλογή «Οι λούστροι», 1947
Φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (1948)
Φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, 1948
mixanitouxronouΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Επτά σημάδια ότι γερνάμε επικίνδυνα!

Posted: 31 Jan 2014 01:43 PM PST

Επτά σημάδια ότι γερνάμε επικίνδυνα!
Πέρα από τις ρυτίδες και τις άσπρες τρίχες, υπάρχουν μερικά ανησυχητικά συμπτώματα της γήρανσης που δεν πρέπει να αγνοούμε.
Δείτε ποια είναι αυτά.
1. Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα
Περίπου στην ηλικία των 50, η κύστη αρχίζει να αποδυναμώνεται με αποτέλεσμα τη συχνοουρία. Παράλληλα, με την πάροδο των ετών ο οργανισμός παράγει μικρότερες ποσότητες της αντι-διουρητικής ορμόνης. Εάν η συχνότητα ενούρησης και το χρώμα των ούρων παρουσιάζουν μεταβολές, συνιστάται η επίσκεψη στο γιατρό.
2. Οι δυσκολίες στην ακοή
Η ακοή μας ξεκινά να εξασθενεί μόλις από τα 25 χρόνια, η διαφορά όμως γίνεται εντονότερη από τα 60 και μετά. Αυτό οφείλεται στη μείωση των νευρικών ινών που βρίσκονται στο ακουστικό νεύρο.
3. Οι δυσκολίες στην ανάγνωση
Η πρεσβυωπία ξεκινά συνήθως να εκδηλώνεται μετά τα 40 χρόνια της ζωής. Έτσι, μπορεί να χρειαστούν γυαλιά για να διαβάσουμε μια εφημερίδα ή ένα βιβλίο.
4. Η δύσπνοια
Η δύσπνοια μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής κατανομής του οξυγόνου στην καρδιά και τους πνεύμονες. Μπορεί να εκδηλωθεί εντονότερα λόγω της αποχής από την άσκηση.
5. Η αποδυνάμωση της φωνής
Οι φωνητικές χορδές αποδυναμώνονται όσο μεγαλώνουμε. Μετά την εμμηνόπαυση, η φωνή των γυναικών μπορεί να γίνει πιο βαθιά, λόγω της έλλειψης οιστρογόνων.
6. Η προτίμηση στις δυνατές μυρωδιές
Όσο μεγαλώνουμε, συνήθως μας αρέσουν περισσότερο οι δυνατές μυρωδιές. Από την ηλικία των 55 και μετά, η όσφρηση γίνεται πιο αδύναμη, κυρίως λόγω καταστροφής των νευρικών απολήξεων της μύτης.
7. Καθημερινά κενά μνήμης
Δε βρίσκετε πού αφήσατε τα κλειδιά σας ή τι ανεβήκατε να πάρετε από τον επάνω όροφο; Μάλλον κάτι δεν πάει καλά… Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μνήμη μας αρχίζει να αποδυναμώνεται από τα 20 κιόλας χρόνια της ζωής. Τα κενά και η απώλεια μνήμης μπορεί να οφείλονται στη μειωμένη παραγωγή συγκεκριμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο ή απλώς στην έντονη κούραση.
onmed
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΑ ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΤΟΥ ΑΙΔΟΙΟΥ

Posted: 31 Jan 2014 01:35 PM PST

alt
Στα εβραϊκά Ταλμούδ διαβάζεις: «Τα μικρά χείλη του αιδοίου είναι η πόρτα. Τα μεγάλα χείλη είναι τα σκαλοπάτια. Και η κλειτορίδα είναι το κλειδί», Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση λέει ο αποδυτηριάκιας. Σήμερα, που νομίζουμε ότι όλα λέγονται και όλα επιτρέπονται, επικρατεί στην πραγματικότητα βαθύ σκότος.
Τα είπαν όλα, τα φώτισαν όλα οι σοφοί των αρχαίων λαών, όχι μόνον για το πέος, για το αιδοίο κι άλλα ανήθικα που η σημερινή επικυρίαρχη θρησκεία, ο χριστιανισμός, τα αντιμετώπισε σαν ταμπού.
Τι κάνανε οι χριστιάνοι στα αγάλματα των αρχαίων Ελλήνων, ενός λαού που λάτρεψε το γυμνό σώμα. Κατέστρεφαν τα γεννητικά όργανα του άνδρα. Μην πάμε αλλού την κουβέντα. Και ακόμα γιατί στα ρούχα της αρχαίας Ελλάδος επικρατούσε το λευκό χρώμα, ενώ ο χριστιανισμός μπουκάρησε με το μαύρο.
Όλη τη σοφία του κόσμου την διαβάζεις στα Ταλμούδ της εβραιοσύνης. Έπρεπε να μεσολαβήσει ο μεσαίωνας και από την Αναγέννηση πλέον οι ποιητές και συγγραφείς να προσεγγίσουν λογοτεχνικά και χωρίς ντροπή το ανδρικό μόριο και τον γυναικείο βωμό, όπου καίει το θυμίαμά του ο αρσενικός.
«Φτερά» τα είπαν τα μεγάλα χείλη του αιδοίου, αλλά και τα μικρά. Να επιστρέψουμε στηναρχαιότητα. Φοβερά πράγματα. Την εικόνα της κλειτορίδας οι Έλληνες βλέπανε μέσα στον καρπό της μυρτιάς, που ήταν αφιερωμένο φυτό στην Αφροδίτη. Γι' αυτό και το αιδοίο αποκαλείται «Ναός της Αφροδίτης». Και «Όρος της Αφροδίτης» το τριχωτό μέρος του εφηβαίου. Κάτι τελευταίο. Είναι πασίγνωστο ότι από την ερωτική ποίηση όλων σχεδόν των παληών λαών δεν λείπει το ρόδο. Γιατί; Μέσα στο ρόδο, που πλησιάζει το χρώμα του αιδοίου, φαντασιωνόντουσαν τα μικρά και τα μεγάλα χείλη.
apodytiriakias
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Posted: 31 Jan 2014 01:27 PM PST

alt
Θα σου πω αυτό που κανένας δεν λέει για το πώς θα μεγαλώσει το πουλί σου, χωρίς να πας σε κανένα γιατρό. Και ό, τι πω, ουδείς επιστήμων και ειδικός είναι σε θέση να το αμφισβητήσει. Κατ' αρχάς, πριν πούμε οτιδήποτε, το θεωρώ απαραίτητο να σημειώσω δύο βασικά, βασικότατα πραγματάκια. Είμαστε στο θέμα μας, δεν ξεφεύγουμε. Λοιπόν.
Νούμερο ένα, εσύ με το μικρό πέος, σε μήκος ή, και σε πάχος, που νοιώθεις κομπλεξικός, μειονεκτικός, μάθε ότι τη δουλειά σου την κάνεις μια χαρά μ' αυτό που έχεις. Κι εσύ να ευχαριστιέσαι και το θηλυκό να ικανοποιείται.
Με δέκα πόντους να την κάνεις να σπαρταράει και με είκοσι πόντους, αν είσαι μάπα το καρπούζι, να μη ξανασηκώσει τα πόδια το κορίτσι μαζύ σου.
Νούμερο δύο, δεν είσαι περισσότερο άνδρας αν την έχεις μεγάλη τη μαλαπέρδα. Ένας ομοφυλόφιλος, κάποια ξεφωνημένη αδερφάρα πιθανότατα να την έχει διπλάσια, σκέτο ρόπαλο να 'ναι το εργαλείο του, άσχετο αν δεν το χρησιμοποιεί.
Γεννήθηκες με μπάμια, όχι μπανάνα. Κανένα πρόβλημα. Όπως μέχρι κάποια ηλικία ψηλώνεις, έτσι και το πέος σου φθάνει στα δικά του όρια, και δεν πάει άλλο. Πώς δεν πάει! Πάει και παραπάει, σου λέει ο δόκτωρ αποδυτηριάκιας. Χωρίς να κάνεις καμμία επιμήκυνση, σε πλαστικό. Χωρίς καμμία χειρουργική επέμβαση στην κρεατόβεργα σου. Λοιπόν.
Θες μεγαλύτερη τσουτσού. Δεν θα σου μεγαλώσει κι άλλο μετά τα 17-18 χρόνια σου. Νόμος. Σκήπτρο και παλαμάρι καραβίσιο δεν θα γίνει ποτέ. Από λουκάνικο να φέρνει σε αγγούρι μπορείς να το καταφέρεις αν το πολυχρησιμοποιείς. Μόνον έτσι. Κι όχι με το χέρι.
Μέχρι και δύο πόντους αβάτζο θα ΄χεις αν το δουλεύεις μέσα στο ζιζί. Ό, τι λέω. Συχνά,συστηματικά να εισέρχεσαι στο Ναό της Αφροδίτης. Μόνον αν πυρώνεις τις ωοθήκες, όπως άλλος ανάβει το τζάκι, η σαρμέλα σου θα πάρει μπόι.
apodytiriakias
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ ΤΟΥΣ

Posted: 31 Jan 2014 01:25 PM PST

alt
Η Μαντόνα στα 55 της είναι με 26χρονο. Κούγκαρ η κυρία. Στην ίδια ηλικία με την τραγουδίστρια η Σάρον Στόουν, άλλη τεράστια γυναίκα, κυκλοφορεί επίσης με 26χρονο. Κούγκαρ κι αυτή.
stone
Ώριμες κυρίες που έχουν περάσει την κλιμακτήριο αλλά δεν το βάζουν κάτω. Με τίποτα. Στο σεξ δεν υπάρχει ηλικία. Ρώτησε τη γιαγιά της, πριν χρόνια η Σοφία Λώρεν πότε σταμάτησε να πηγαίνει με άνδρα. Πότε της κόπηκε η διάθεση και η 80χρονη γιαγιά απάντησε στην εγγονή: Εμένα ρωτάς; Ρώτα μια μεγαλύτερή μου!
lauren
Με 26χρονο βγαίνει και η Τζένιφερ Λόπεζ. Άλλη αγριόγατα. Άλλο κούγκαρ. Γυναίκες που μ'έναν πολύ νεώτερό τους άνδρα θέλουν να νοιώσουν αυτοπεποίθηση. Είναι κούκλες, αισθησιακές, ελκυστικές και εντελώς απενοχοποιμένες. Είναι κούγκαρ.
jaylo
Άγριο ζώο το κούγκαρ. Αιλουροειδές θηλαστικό. Έτσι τις λένε στην Αμερική τις γριές κότες που καμακώνουν πιτσιρικάδες. Γυναίκες-κούγκαρ. Στην Ελλάδα τις λένε τεκνατζούδες. Πουρούδες. Γυναίκες πουροκυνηγούς.
Μεγάλη γυναίκα, και το μεγάλη δεν παραπέμπει στην ηλικία της, η Σούζαν Σάραντον. Δεν θα την σνομπάριζε ποτέ ένας αληθινός άνδρας. Θα είχε να πάρει τόσα πολλά στο γήπεδό της, εννοώ στο κρεββάτι της. Στα 67 της χρόνια η Σάραντον έχει ζευγαρώσει με 34χρονο. Κούγκαρ κι αυτή. Μία ακόμα Εύα που ψάχνει τον παράδεισό της.
saranton
Η απόλυτη τεκνατζού, τεκνομαζώχτρα στην πολύ αλανιάρικη γλώσσα, είναι η Τζόαν Κόλινς, που στα 80 της γκομενίζει δημοσίως μ'έναν 48χρονο. Καλά, αυτή δεν θα την πω κούγκαρ. Αυτή είναι γυναίκα-βρυκόλακας. Και το υπερηφανεύεται ότι είναι ακόμα αναμένο το τζάκι της.
collins
apodytiriakias
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

7 tips για την κατακράτηση υγρών

Posted: 31 Jan 2014 01:17 PM PST

timthumb.php
Η κατακράτηση υγρών, αν και δεν αποτελεί ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε άτομα, που πάσχουν από διαβήτη ή έχουν κακή κυκλοφορία του αίματος κ.λπ. Πώς μπορούμε να την αντιμετωοπίσουμε;
Υπάρχουν 7 βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε εάν πάσχετε από κατακράτηση υγρών. Το click@Life σας τους προσφέρει και σας ενημερώνει για τα «πρέπει» και τα «μη» της κατακράτησης υγρών.
1. Stop στο αλάτι
Εάν πάσχετε από κατακράτηση υγρών πρέπει να περιορίσετε δραστικά μάλιστα, την κατανάλωση αλατιού. Το νάτριο αυξάνει την κατακράτηση, γι" αυτό καλό θα ήταν να το αποφύγετε. Επιπλέον, σε συνταγές που απαιτούν αλάτι, δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερο πιπέρι ή κάποιο άλλο μπαχαρικό για να ενισχύσετε τη γεύση του. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι, ότι θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και έτοιμων φαγητών, που «ξεχειλίζουν» από αλάτι.
2. Φάτε μπανάνες
alt
Προσθέστε την στα δημητριακά σας, φτιάξτε ένα smoothie ή απλά ξεφλουδίστε την και φάτε την. Όποιον τρόπο και αν επιλέξετε, η μπανάνα περιέχει υψηλές ποσότητες καλίου, το οποίο βοηθά στην εξάλειψη της κατακράτησης υγρών. Εναλλακτικά, αν βαρεθείτε να τρώτε μπανάνες, δοκιμάστε μία χούφτα σταφίδες.
3. Παγάκια για την ανακούφιση
Συνήθως, η κατακράτηση υγρών είναι «ορατή» στους αστραγάλους. Για να απαλλαγείτε, πάρτε μία παγοκύστη (ή παγάκια σε μία πλαστική σακούλα), τυλίξτε την σε μία πετσέτα και αφήστε την επάνω στους αστραγάλους σας για πέντε με δέκα λεπτά. Μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.
Το καλοκαίρι, αν το πρόβλημα νιώθετε ότι έχει επιδεινωθεί, κάντε ένα ποδόλουτρο με κρύο νερό. Στην περίπτωση ωστόσο, που πάσχετε από διαβήτη ή έχετε κακή κυκλοφορία του αίματος καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, για να σας ενημερώσει για το τι πρέπει να κάνετε.
4. Γιαούρτι
alt
Αν αισθάνεσθε φούσκωμα, λόγω της κατακράτησης υγρών, επιλέξτε να φάτε ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Οι ευεργετικές του ιδιότητες θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία πέψης και θα συμβάλλουν στην αύξηση των καλών βακτηριδίων στο έντερο.
5. Φυσικά διουρητικά
Τα φυσικά διουρητικά είναι μία ακόμη καλή επιλογή, αν υποφέρετε από κατακράτηση υγρών. Το λάχανο, ο χυμός από βατόμουρα, το τσάι είναι μερικές μόνο από τις γευστικές επιλογές που υπάρχουν.
6. Πίνετε νερό
alt
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά όταν αισθάνεστε, ότι έχετε κατακράτηση υγρών, πιείτε ένα ποτήρι νερό. Λογικά, θα είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, αλλά η αλήθεια είναι, ότι το νερό ξεπλένει τον οργανισμό καλύτερα από οτιδήποτε άλλο και μπορεί να μειώσει το φούσκωμα.
Στις περιπτώσεις προεμμηνορροϊκού συνδρόμου ενδείκνυνται 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα και περισσότερα εάν ασκείστε. Ωστόσο, αν η κατακράτηση υγρών προκαλείται από οποιαδήποτε άλλη πάθηση, φροντίστε να ρωτήσετε το γιατρό σας αν μπορείτε να πίνετε τόσο νερό.
7. Βιταμίνες
Όταν αισθάνεστε σα …μπαλόνι, καλό θα ήταν να αυξήσετε τις ποσότητες των βιταμινών Α και D, που λαμβάνετε. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες βοηθούν να μειωθεί η ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων και η κατακράτηση των υγρών.
Τα «πρέπει» και… τα «μη»
alt
• Κινήστε τα πόδια σας. Οι αστράγαλοι μπορεί να πρηστούν, λόγω της κατακράτησης υγρών. Για να το αποφύγετε, αρκούν μικρές κινήσεις, όπως οι ασκήσεις, που λειτουργούν για τους μυς της γάμπας. Με τον τρόπο αυτό το αίμα και το περιττό υγρό από την περιοχή του αστραγάλου, μετακινούνται και δε συσσωρεύονται στα κάτω άκρα. Καλές τακτικές είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, η αεροβική και ο χορός. Αν ωστόσο, οι αστράγαλοί σας διογκώνονται, ενώ κάθεστε στο γραφείο σας, για παράδειγμα, δοκιμάστε να σηκώνετε τα πόδια σας επάνω παράλληλα με το πάτωμα κάθε λίγα λεπτά.
• Κρατήστε τα πόδια σας ψηλά. Την ώρα που είστε ξαπλωμένοι και διαβάζετε το αγαπημένο σας βιβλίο ή παρακολουθείτε τηλεόραση, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι και ακουμπήστε τα πόδια σας, ώστε να είναι ψηλά. Η τακτική αυτή μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην αποστράγγιση υγρών από τα πρησμένα άκρα.
• Πετάξτε τα στενά ρούχα. Η πίεση που ασκούν τα στενά ρούχα και υφάσματα στο πάνω μέρος των μηρών και τη μέση σας, περιορίζουν την απομάκρυνση των υγρών από τα κάτω άκρα.
• Μείνετε μακριά από το πρόχειρο φαγητό. Το επιπλέον αλάτι, που περιέχει, είναι κακό συστατικό για την καταράτηση υγρών αλλά και πολλές ασθένειες.
• Καταναλώστε 6 μικρά γεύματα την ημέρα, αντί για 3 μεγάλα.
• Μην καπνίζετε.
• Μην πίνετε (ή τουλάχιστον περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ).
• Μην κάθεστε σταυροπόδι. Όταν κάθεστε έτσι, περιορίζετε τη ροή του αίματος μέσω των φλεβών του μηρού, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το οίδημα στο κάτω μέρος των ποδιών.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση ωστόσο, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
clickatlife
newsitamea
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Σε ποια ομάδα ανήκει η ψυχή σας;

Posted: 31 Jan 2014 12:25 PM PST

flower11

Το αρχείο της ψυχής μας μπορεί να μας πει ένα σωρό πληροφορίες σχετικά με το σκοπό της ζωής μας, για το ποιοι είμαστε σε ψυχικό επίπεδο και...

τι ήρθαμε να κάνουμε στη Γη.
Σίγουρα έχουμε αισθανθεί ότι η ζωή μας έχει ένα βαθύτερο, πιο ουσιαστικό σκοπό, αλλά δν ξέρουμε ποιος είναι. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα 7 τύπων ψυχής, που θα βοηθήσει να ανακαλύψουμε τον αληθινό εαυτό μας.
Φροντιστές ~ Caregivers
Η πεμπτουσία του χαρακτήρα τους είναι η επιθυμία να αναλάβουν τη φροντίδα των άλλων. Για το λόγο αυτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μακροχρόνια φροντίδα παιδιών ή ηλικιωμένων. Αν και ορισμένοι απ αυτούς ικανοποιούν την ανάγκη τους να γαλουχήσουν στο πλαίσιο της ανατροφής μιας οικογένειας, πολλοί άλλοι αναζητούν εργασία σε χώρους όπως σχολεία, νοσοκομεία, καθώς κ καταφύγια ζώων. Η μακροχρόνια φροντίδα των ατόμων με αυτισμό, Αλτσχάιμερ κ ψυχικών ασθενειών γίνεται συχνά η ευθύνη τους.
Έχουν την τάση να θέτουν τις ανάγκες των άλλων μπροστά από τις δικές τους. Αυτό το χαρακτηριστικό τούς κάνει απαραίτητους στα άτομα του περιβάλλοντός τους που χρειάζονται φροντίδα. Μάλιστα, θα φρουρήσουν με όλη την ψυχή τους εκείνους που έχουν αναλάβει να φροντίζουν, αφού συχνά θεωρούν υποχρέωσή τους να μάχονται για άλλα άτομα, τα οποία δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Η ενσυναίσθησή τους, τους επιτρέπει να καταλάβουν τα λεκτικά συναισθηματικά σήματα. Αυτή η δυνατότητα θα τους πει πότε κάποιος χρειάζεται τη βοήθειά τους και τον καλύτερο τρόπο για να τους βοηθήσει. Είναι σύνηθες, πάντως, γι αυτούς τους τύπους, διαισθητικά να γνωρίζουν τι χρειάζεται κάποιος σε κάθε δεδομένη στιγμή.
Δημιουργοί~ Creators
Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι δημιουργοί ασχολούνται με τη δημιουργικότητα όλων των ειδών. Αυτό περιλαμβάνει τις συμβατικές καλλιτεχνικές αναζητήσεις, όπως φωτογραφία ή ζωγραφική, καθώς και δραστηριότητες όπως χορός, κηπουρική, μαγειρική και μουσική. Χωρίς μια δημιουργική διέξοδο, οι Δημιουργοί μπορεί να γίνουν δυστυχισμένοι και αυτός είναι ένας λόγος για να συντονιστούν για να εκφραστούν δημιουργικά σε ό, τι κάνουν. Έχουν τη δυνατότητα να είναι πρωτότυποι και θα χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να βρουν νέους ή καλύτερους τρόπους για να μεταδώσουν τις ιδέες τους.
Η ευαισθησία είναι ένα χαρακτηριστικό τους, αν και μπορεί να είναι κάπως δύσκολο να τη διαχειριστούν σε αυτόν τον σκληρό σύγχρονο κόσμο. Ωστόσο, τους δίνει ένα πλεονέκτημα όταν πρόκειται για την πρόσβαση στο διαισθητικό μέρος του εαυτού τους και, για το λόγο αυτό, πολλοί από αυτούς λειτουργούν ως μέντιουμ. Το χαρακτηριστικό του ιδεαλισμού, τους επιτρέπει να δουν το καλό στους άλλους καθώς και τις δυνατότητες που ενυπάρχουν σε ανθρώπους και καταστάσεις.
Εκπαιδευτές~ Educators
Οι εκπαιδευτές έχουν τον τρόπο τους με την διδασκαλία. Κατέχουν το δώρο της πειθούς που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα συμβατικό πλαίσιο, όπως μια σχολική τάξη ή σε ένα λιγότερο παραδοσιακό χώρο, όπως μια αίθουσα συνεδριάσεων ή ένα ηλεκτρονικό φόρουμ συζήτησης.
Δεδομένου ότι η εκπαίδευση είναι ο σκοπός τους, είτε καταλήξουν σε μια τάξη είτε σε ένα λιγότερο επίσημο περιβάλλον, όταν πρόκειται να αναπτύξουν ένα θέμα, μπορούν να δείξουν αξιοθαύμαστη υπομονή. Είναι σημαντικό για αυτούς να γνωρίζουν ότι έγιναν κατανοητοί στο ακροατήριό τους.
Οι περισσότεροι έχουν την επιθυμία να δείξουν τι ξέρουν στους άλλους. Για τους Εκπαιδευτές δεν υπάρχει νόημα να έχουν γνώση, χωρίς να υπάρχουν μαθητές να τους τη μεταδώσουν. Και γνωρίζουν ότι έχουν πολλά να προσφέρουν. Τα μέλη της οικογένειάς τους μπορεί να γίνουν κατά καιρούς ένα αιχμάλωτο ακροατήριο.
Πολλά από αυτά που ξέρουν μπορεί να προέρχονται από μελέτη, αλλά μπορεί επίσης να έχουν εμπειρική εικόνα και γνώση για ένα θέμα, συσσωρευμένη μέσα από πολλές ζωές. Οι εκπαιδευτές είναι άνετοι σε ακαδημαϊκές επιδιώξεις και απολαμβάνουν την απόκτηση γνώσεων, κυρίως μέσω των βιβλίων.
Βοηθοί~ Helpers
Θα βρούμε αυτές τις ψυχές στον τόπο του ατυχήματος, πίσω από τον πάγκο σε ένα κατάστημα ή να κάνουν μια επίπονη εργασία, όπως η συλλογή απορριμμάτων, δηλαδή θέσεις εργασίας που αποφεύγουν πολλοί. Έχουν κοινή λογική και μια ρεαλιστική προσέγγιση σε προβλήματα, η οποία εξασφαλίζει τη λύση τους. Με μότο στη ζωή «σήκωσε τα μανίκια σου και κάνε την δουλειά», κρατούν το σύγχρονο κόσμο και την υποδομή των κοινωνιών να μην καταρρεύσει.
Είναι σημαντικό να βρουν κάτι ή κάποιον που μπορούν να αφιερώσουν τον εαυτό τους – είτε αυτό λέγεται καριέρα, σύντροφος, οικογένεια ή φίλοι. Σπάνια θα αναζητήσουν έναν ηγετικό ρόλο, δεδομένου ότι είναι πιθανώς πιο ευτυχισμένοι όταν εργάζονται στα παρασκήνια. Πολλοί από αυτούς θα περάσουν πολλά χρόνια στην ίδια δουλειά και θα είναι μάλιστα περήφανοι που δεν έχουν χάσει μια ημέρα εργασίας.
Όταν πρόκειται για την έκφραση των συναισθημάτων τους, δεν θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να παρασυρθεί. Όντας σταθεροί και γειωμένοι μέσα τους, κρατούν μια ισχυρή προσήλωση στο φυσικό επίπεδο και δεν αποσπάται η προσοχή τους σε πτήσεις της φαντασίας. Σκοπός τους δεν είναι να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά να τον κρατήσουν στη «στροφή» ομαλά.
Κυνηγοί ~Hunters
Ως κυνηγοί, έχουν και τα δύο πόδια τους να πατούν σταθερά στο έδαφος. Είναι προσανατολισμένοι στο στόχο και θα φέρουν ένα έργο στην ολοκλήρωσή του, με μεθοδευμένο τρόπο. Έχουν μια ισχυρή πρακτική φύση και μπορεί μερικές φορές να μην σταματήσουν να μυρίσουν τα λουλούδια.
Η λογική προσέγγιση στη ζωή δυσκολεύει μερικές φορές την πρόσβαση στο συναισθηματικό και διαισθητικό εαυτό τους. Επίσης η υπερβολή στη λογική τους κάνει καχύποπτους με αυτούς που βασίζουν τις αποφάσεις τους στα προαισθήματα ή κάτι άλλο, πέρα από τα απλά γεγονότα. Η πίστη τους στην οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους τους είναι ισχυρή, όπως και η ικανότητά τους να οργανώνουν τους άλλους.
Ηγέτες~ Leaders
Θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα αναλάβουν οτιδήποτε άλλο, πέρα από τον ηγετικό ρόλο σε οποιαδήποτε ομάδα. Στην πραγματικότητα, η λήψη κάθε είδους υποτακτικού ρόλου μπορεί να τους κάνει να αισθανθούν ταπεινωτικά. Ως ένα είδος αρχηγού, έχουν ένα φυσικό αέρα εξουσίας και ένα χάρισμα που τους κάνει να ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος.
Θα έχουν σε αυτή τη ζωή μια έμφυτη σοφία, η οποία είναι ο λόγος που οι άνθρωποι τούς ψάχνουν για συμβουλές. Μπορεί επίσης να παίρνουν αποφάσεις, χωρίς να σκέπτονται τη συμμετοχή των άλλων, κάτι που πιθανόν να λειτουργήσει άψογα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε άλλες περιπτώσεις όμως, ίσως να δίνουν την εντύπωση ότι είναι αλαζόνες.
Μπορεί να είναι δύσκολο να βρουν καλά πρότυπα ρόλων, λόγω της σπανιότητας του είδους Leader, αλλά πάντοτε ανατρέχουν στην ιστορία για να δούνε πώς κάποια άτομα χρησιμοποιούσαν τις ηγετικές τους ικανότητες. Δεν είναι κάθε leader ένας πρόεδρος, βέβαια, αλλά μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε από την εσωτερική εμπιστοσύνη τους και μερικές φορές από την κλίκα οπαδών ή βοηθών που τους περιστοιχίζουν.
Διασκεδαστές ~ Performers
Συνήθως πρόκειται για γοητευτικούς ανθρώπους με έντονη την αίσθηση της διασκέδασης. Λόγω της επιθυμίας τους να επικοινωνούν, τείνουν να είναι πιο ομιλητικοί απ' ό, τι τα άλλα είδη ψυχών. Θα τείνουν να είναι καλοί στα λόγια και ίσως λειτουργήσουν ακόμα και με μια δραματική αίσθηση, όταν πρόκειται για την έκφραση του εαυτού τους. Γενικά, αισθάνονται άνετα να είναι στο επίκεντρο της προσοχής, την οποία προσελκύουν με τον τρόπο που ντύνονται ή συμπεριφέρονται. Η παθιασμένη φύση τους και η τάση να εκφράζουν έντονα συναισθήματα μπορεί να τους κάνει να φαίνονται λίγο ασταθείς στους πιο γήινους τύπους.
Περισσότερο από κάθε άλλο ψυχικό τύπο, χρειάζονται την έγκριση των άλλων. Θα πρέπει να τους πουν μπράβο, όταν έχουν κάνει μια δουλειά καλά. Μιλώντας για θέσεις εργασίας, μπορεί να βρουν αφόρητο το να περάσουν οκτώ ώρες την ημέρα σε ένα μοναχικό μέρος, καθώς το να συνδεθούν με τους άλλους είναι μέσα τους πολύ ισχυρό.
Πνευματικοί~ Spiritual
Αυτό που τους ενώνει είναι μια βαθιά πεποίθηση ότι υπάρχει ένας κόσμος πέρα από αυτόν. Θα έχουν την επιθυμία να εκφράσουν την πνευματικότητά τους με κάποιο τρόπο και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θρησκεία ή άλλες πνευματικές πρακτικές. Είναι ιδιαίτερα διαισθητικοί και μπορεί να είχαν ψυχικές εμπειρίες στο παρελθόν. Τείνουν να χρησιμοποιούν την έκτη αίσθηση τους, όταν πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων.
Είναι βαθιά συμπονετικοί και νιώθουν μια έντονη ανάγκη να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο ή να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν το καλύτερο στη ζωή τους. Φιλανθρωπικές οργανώσεις και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί είναι χώροι όπου μπορούν να εκφράσουν την επιθυμία της ψυχής τους να βοηθήσουν τους άλλους.
Όποιο και αν είναι το έργο που θα επιλέξουν, θα πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν έναν υψηλότερο σκοπό. Δεν είναι αρκετό για αυτούς απλά να πάρουν μια επιταγή στο τέλος της εβδομάδας. Θα πρέπει να υπάρχει μια αίσθηση ότι κάποιος έχει ωφεληθεί από τις προσπάθειές τους.
Στοχαστές~ Τhinkers
Οι περισσότεροι εκπρόσωποι αυτού του τύπου είναι εγκεφαλικοί, σκεπτικιστές, που προεξοφλούν συχνά τα συναισθήματα τους μέσω της ορθολογικής ανάλυσης. Αυτή η νοητική προσέγγιση της ζωής μπορεί να τους κάνει να εμφανίζονται κάπως συγκρατημένοι και απαθείς στους γύρω τους. Όταν πληγώνονται, θα πρέπει να αναλύσουν ή να εξορθολογήσουν το τι συνέβη πριν επιτρέψουν στον εαυτό τους να νιώσουν τα συναισθήματά τους. Όταν τα συναισθήματα όμως τους καταβάλλουν, μπορούν να νιώσουν πράγματα τόσο βαθιά, όσο κανένα άλλο είδος ψυχής.
Η αγάπη για τα βιβλία είναι ένας απ τους πιο κοινούς δείκτες για αυτό το είδος της ψυχής. Στην πραγματικότητα, οι βιβλιοθηκάριοι είναι σχεδόν πάντα τύποι στοχαστές, όπως και οι περισσότεροι ερευνητές επιστήμονες, συγγραφείς και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε στοχαστής καταλήγει σε μια βιβλιοθήκη ή πανεπιστήμιο. Μπορούν να βρουν τη θέση τους σε όλο τον κόσμο και πάντα αναγνωρίζονται από την αναλυτική προσέγγισή τους στη ζωή.
Συνήθως η ακαδημαϊκή τους μάθηση έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο, όπως και το να γράφουν. Μπορεί να τους φανεί χρήσιμο να μεταφέρουν ένα φορητό υπολογιστή μαζί τους που θα τους βοηθήσει να καταγράψουν τις σκέψεις τους, κάθε φορά που τους έρχονται. Απολαμβάνουν τις συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο, καθώς αυτό τους επιτρέπει να επεξεργαστούν τις σκέψεις τους, μέσω της συζήτησης και της ανάλυσης.
magazine
r-u-sirius
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Tο ρόφημα που γιατρεύει τα πάντα

Posted: 31 Jan 2014 12:12 PM PST

rofima
Αϋπνίες, ανησυχία, κατάθλιψη, κρύωμα, δυσπεψία, όλα μαζί;
Μια παραλλαγή ενός αρχαίου ινδικού ροφήματος που θα σας θεραπεύσει!Δεν ξέρω τίποτα περί αγιουρβέδα και βοτάνων, αλλά ξέρω πόση διαφορά μπορεί να κάνει η γεύση στην ψυχολογία και η ψυχολογία όλων είναι στον πάτο. Θα έχετε δοκιμάσει το αλκοόλ, αλλά προτείνω αρχαία ινδική σοφία: Με βάση το haldi ka doodh που σημαίνει «γάλα με κουρκουμά» και με λίγο ψάξιμο ακόμα, βρήκα μία συνταγή που ισχυρίζεται όχι χαρίζει την αθανασία. Παραλίγο. Νομίζω ότι έχει τηv γεύση της ζεστασιάς μιας μαλακιάς κουβέρτας την ώρα που ρεμβάζεις. Δεν είναι και λίγο.
Έχουμε και λέμε: Ο κουρκουμάς είναι ένα κίτρινο μπαχαρικό που δίνει γεύση στο κάρυ και χρώμα στηv μουστάρδα και πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη που υπάρχουν. Τζίντζερ και κάρδαμο, που ενισχύουν την πέψη. Κανέλα, που ρυθμίζει το ζάχαρο, πιπέρι καγιέν που βοηθάει το κυκλοφορικό σύστημα, γαρίφαλο, επίσης αντιφλεγμονώδες και αντιβακτηριδιακό, όπως και το μέλι.
Κι αν όλα αυτά δεν σας νοιάζουν, η γεύση του είναι τέλεια. Η αναλογίες είναι εντελώς ενδεικτικές, κάντε το ανάλογα με τις προτιμήσεις σας:
•3 φλιτζάνια πλήρες γάλα•1 ½ κουταλάκια κουρκουμά•½ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη•½ κουταλάκι κάρδαμο,•πιπέρι καγιέν•2-3 Γαρίφαλα•Ένα ξυλάκι κανέλα ή ½ κουταλάκι σκόνη•Μέλι
Βάλτε τα συστατικά σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετε αργά το γάλα, χωρίς να βράσει. Προσθέστε μέλι στα φλιτζάνια και τέλος!
Στην υγιειά σας!!
pentapostagma
r-u-sirius
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Σε πόσες μέρες μια συμπεριφορά γίνεται συνήθεια

Posted: 31 Jan 2014 12:07 PM PST

image0101
Ο Αριστοτέλης ήταν σαφής: «Είμαστε αυτό που κάνουμε επαναλαμβανόμενα».
«Αν οι νέοι συνειδητοποιούσαν πόσο γρήγορα θα γίνουν δέσμιοι των συνηθειών τους, θα έδειχναν μεγαλύτερη προσοχή στη συμπεριφορά τους» είχε γράψει ο William James.
Πώς ακριβώς όμως μπορεί κανείς να «επανασυνδέσει» τις συνήθειές του από τη στιγμή που θα παγιωθούν στην καθημερινή του ρουτίνα;
Ήδη οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι θέλει κάτι παραπάνω από τη «δύναμη της συνήθειας», γράφει από την πλευρά της η Maria Popova στο brainpickings.org.
Όταν ο ψυχολόγος Jeremy Dean καταπιάστηκε με το ζήτημα του «πόσο καιρό μπορεί να πάρει σε κάποιον να δημιουργήσει ή να αλλάξει μια συνήθεια», μελετώντας ιστοσελίδες με περιεχόμενο ψυχολογίας και συμβουλευτικής, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση: 21 ημέρες.
Και όσο κι αν ακούγεται περίεργο, αυτός ο μοναδικός και συγκεκριμένος αριθμός ημερών είχε εφαρμογή στα πάντα: από το να ξεκινήσει κανείς μια δίαιτα, μέχρι το να κρατά ημερολόγιο. Ωστόσο, δεν υποστηρίζεται από αδιάψευστα και πιο συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα.
Στο βιβλίο «Making Habits, Breaking Habits: Why We Do Things, Why We Don't, and How to Make Any Change Stick» ο Dean εξερευνά την πραγματική επιστήμη που «κρύβεται» πίσω από τις συνήθειες, μέσα από υπάρχοντα εμπειρικά στοιχεία σχετικά με τη διαμόρφωση των συνηθειών.
Ο ίδιος αναφέρει μια έρευνα, που δίνει πιο εμπεριστατωμένη απάντηση γύρω από το ερώτημα του «πόσος καιρός χρειάζεται για να "ριζώσει" μια νέα συνήθεια».
Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από το University College London, οι 96 συμμετέχοντες σε αυτήν κλήθηκαν να επιλέξουν μια καθημερινή συμπεριφορά που ήθελαν να μετατρέψουν σε συνήθεια.
Όλοι επέλεξαν κάτι που δεν έκαναν ήδη, και το οποίο θα μπορούσαν να το κάνουν σε καθημερινή βάση. Πολλές από τις απαντήσεις που έδωσαν είχαν να κάνουν με ζητήματα γύρω από την υγεία: για παράδειγμα να τρώνε ένα φρούτο μαζί με το μεσημεριανό τους, ή να τρέχουν για 15 λεπτά μετά από το δείπνο.
Επί 84 ημέρες (όσο διήρκεσε η έρευνα), έμπαιναν σε μια ιστοσελίδα και ανέφεραν αν έκαναν ή όχι αυτό που είχαν επιλέξει, και πόσο αυτοματοποιημένη ένιωθαν τη συμπεριφορά τους.
Αυτή η έννοια της δράσης χωρίς σκέψη –γνωστή στις επιστήμες ως «αυτοματισμός»- αποδεικνύεται ως κεντρικός μοχλός των συνηθειών.
Αυτό βοηθά ακόμη στο να φωτιστεί το πραγματικό ερώτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της έρευνας: πόσος καιρός χρειάστηκε για να γίνει μια συμπεριφορά συνήθεια.
Σύμφωνα με τον Dean κατά μέσο όρο όλοι οι συμμετέχοντες που παρείχαν αρκετά στοιχεία, χρειάστηκαν 66 μέρες μέχρι να τους δημιουργηθεί μια συνήθεια.
Φυσικά, υπήρχαν σημαντικές διαφορές στο πόσο καιρό χρειάστηκε για να διαμορφωθεί μια συνήθεια, ανάλογα με το τι είχε βάλει στόχο ο καθένας.
Εκείνοι που είχαν «αποφασίσει» να πίνουν ένα ποτήρι νερό μετά το πρωινό κατάφεραν να «αυτοματοποιήσουν» τη συμπεριφορά τους μετά από περίπου 20 μέρες, ενώ εκείνοι που είχαν θέσει ως στόχο να τρώνε ένα κομμάτι φρούτου με το φαγητό τους χρειάστηκαν τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο για να μετατρέψουν τη συμπεριφορά αυτή σε μια συνήθεια.
Περισσότερο δυσκολεύτηκαν όσοι αποφάσισαν να εντάξουν τη γυμναστική στη ζωή τους, με έναν συμμετέχοντα να χρειάζεται 84 ημέρες για να κάνει «αυτόματα» 50 καθίσματα μετά το πρωινό καφεδάκι του.
Το να περπατάει για 10 λεπτά μετά το πρωινό, ήταν πιο εύκολο για κάποιον άλλον, ο οποίος ενέταξε «αυτοματοποιημένα» αυτή τη συνήθεια στην καθημερινότητά του μετά από 50 ημέρες.
Αυτό όμως που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι υπήρχε μια κυρτή σχέση ανάμεσα στη συνήθεια και τον αυτοματισμό, που σημαίνει ότι κάθε προηγούμενη επανάληψη ήταν πιο επωφελής από την επόμενη σε ό,τι αφορά την εγκαθίδρυση μιας συνήθειας, και τα οφέλη σταδιακά συρρικνώνονταν με το πέρασμα του χρόνου.
Παρότι η έρευνα κάλυψε χρονικό διάστημα μόλις 84 ημερών, κάνοντας αναγωγή στις καμπύλες, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η εγκαθίδρυση μιας συμπεριφοράς ως συνήθειας μπορεί να χρειαζόταν μέχρι και 254 ημέρες για να δημιουργηθεί!
Αυτό που έδειξε η μελέτη αυτή είναι ότι οι 21 ημέρες που αναφέρουν αρκετοί για τη δημιουργία μιας συνήθειας, μπορεί να είναι αρκετές αν ο στόχος σας είναι για παράδειγμα να… πίνετε ένα ποτήρι νερό μετά το πρωινό σας.Οτιδήποτε πιο δύσκολο και επίπονο, το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειάζεται περισσότερο καιρό για να «αυτοματοποιηθεί».
medicalnews
r-u-sirius
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Ευλογημένοι οι μοναχικοί!

Posted: 31 Jan 2014 12:03 PM PST

lonely1
Αν δεν σε χρειάζεται κανένας,αισθάνεσαι άχρηστος, χωρίς νόημα.
 
Αν κάποιος σε έχει ανάγκη, αυτό σου δίνει νόημα, αισθάνεσαι σπουδαίος.
 
Αν δεν αποβάλεις εκείνη την ανάγκη να σε χρειάζονται, δεν θα μπορέσεις να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου.
 
Εσύ όμως δεν μπορείς να ζήσεις με τον εαυτό σου. Κάθε φορά που είσαι μόνος, δεν αισθάνεσαι καλά. Αμέσως αισθάνεσαι δύσκολα. Σε πιάνει μια βαθιά αγωνία. Τι να κάνεις; Πού να πας; Πηγαίνεις στο κλαμπ, πηγαίνεις στο θέατρο ή για ψώνια, πηγαίνεις κάπου, για να συναντήσεις τους άλλους.
 
Ψάχνεις παντού για μάτια που θα σου δώσουν σημασία. Τι είδους ζωή είναι αυτή; Mόνο οι γνώμες των άλλων έχουν σημασία, όχι εσύ;
Ευλογημένοι οι μοναχικοί!
 
Ποιος είναι ο μοναχικός άνθρωπος; Εκείνος που έχει αποβάλει την ανάγκη να τον χρειάζονται, εκείνος που είναι τελείως ικανοποιημένος με τον εαυτό του έτσι όπως είναι, εκείνος που δεν ζητάει καμία σημασία από σένα, από τα μάτια σου, από τις αντιδράσεις σου.
 
Αν του δώσεις την αγάπη σου, θα σου είναι ευγνώμων. Αν πάλι δεν του τη δώσεις, δεν παραπονιέται. Αν τον επισκεφθείς, είναι ευχαριστημένος. Αν δεν τον επισκεφθείς, είναι το ίδιο ευχαριστημένος. Όταν βρίσκεται με το πλήθος, το χαίρεται, κι όταν ζει σε ένα ερημητήριο, το χαίρεται επίσης. Αν κάποιος περπατά δίπλα του, πολύ καλά. Αν κάποιος φύγει, και πάλι πολύ καλά.
 
Ποτέ δεν περιμένει κανέναν και ποτέ δεν κοιτάζει πίσω.
Μόνος του είναι ολοκληρωμένος. Δεν μπορείς να κάνεις έναv μοναχικό άνθρωπο δυστυχισμένο, γιατί έμαθε να ζει με τον εαυτό του και να είναι ευτυχισμένος με τον εαυτό του. Είναι αυτάρκης."
 
(Osho)
r-u-sirius
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Η ψυχολόγος μας συμβουλεύει: Πώς οι λέξεις που χρησιμοποιείτε θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Posted: 31 Jan 2014 11:56 AM PST

Έχουν οι λέξεις συναίσθημα εκτός από τον εννοιολογικό τους προσδιορισμό; Κι όμως έχουν. Φέρουν το συναίσθημα που συνειρμικά μας προκαλούν στο άκουσμα ή στη χρήση τους.Για αυτό και προσπαθώντας να χάσω βάρος, ξεκινώντας δηλαδή μια προσπάθεια να αλλάξω τον εαυτό μου, είναι σημαντικό να προσέχω τί λέξεις χρησιμοποιώ. Σε μια τέτοια σημαντική στιγμή, όπως είναι αυτή της Αλλαγής μου, τόσο της εικόνας μου, όσο και των συνηθειών μου, της διαδράσης μου με τους άλλους και της συναισθηματικό - νοητικής μου ισορροπίας, το πώς νιώθω είναι η κινητήριος δύναμη μου. Συνεπώς οι λέξεις που χρησιμοποιώ πρέπει να με ενεργοποιούν θετικά .Δίαιτα.Τί σκέπτομαι ή νιώθω όταν λέω ότι « θα κάνω Δίαιτα»;Μήπως για τους περισσότερους που την χρησιμοποιούν σημαίνει ΘΥΣΙΑ ;Ας δούμε μερικά παραδείγματα του τί μπορεί να σημαίνει: • Τιμωρία, γιατί μέχρι τώρα δε τρεφόμουν σωστά και συνεπώς για την εικόνα που απέκτησα και την έλλειψη αυτοσυγκράτησης μου θα «τιμωρηθώ» με Δίαιτα .• Έλλειψη ευχαρίστησης. Η τροφή για εμένα είναι μια σημαντική ευχαρίστηση – απόλαυση – επιβράβευση. Τα συντηρητικά πλαίσια της Δίαιτας θα μου τη στερήσουν.• Απομόνωση. Όλοι μπορούν να τρώνε αυτό που θέλουν και όσο θέλουν εκτός από εμένα .• Ντροπή. Γύρω μου όλοι απολαμβάνουν την αψεγάδιαστη εικόνα τους εκτός από εμένα, που πρέπει να κάνω Δίαιτα γιατί είμαι χοντρός/η .• Φόβος / ανησυχία. Θα μπορέσω γρήγορα να προσαρμοστώ στο πρόγραμμα της Δίαιτας και συνεπώς να έχει αποτέλεσμα η Θυσία μου;Για σκεφτείτε τώρα: Μήπως αν χρησιμοποιώ την έκφραση «Διατροφικός Προγραμματισμός» όλα τα παραπάνω ανατρέπονται; Ας δούμε σε αυτή την περίπτωση η προσπάθεια για να αλλαγή τι μπορεί να σημαίνει :• Δεν είναι τιμωρία αλλά Φροντίδα . Τώρα είναι η στιγμή που θα ασχοληθώ και θα φροντίσω το σώμα μου .• Δεν είναι έλλειψη ευχαρίστησης. Γιατί η ευχαρίστηση στη ζωή μου δε βρίσκεται στην ανεξέλεγκτη και μηχανική κατανάλωση φαγητού.• Δεν απομονώνομαι από τους άλλους. Υπάρχει απεριόριστη ποικιλία σωστών τροφών που μπορώ να επιλέξω και στις κοινωνικές μου δραστηριότητες και επιπλέον αντί να νιώθω «προβληματικός» μπορώ να επικοινωνήσω στους άλλους τα οφέλη των νέων μου διατροφικών συνηθειών .• Δε πρέπει να νιώθω ντροπή. Το αντίθετο πρέπει να νιώθω περήφανος/η και ισχυρός/η ότι θα καταφέρω να υποστηρίξω την επιλογή μου για Αλλαγή .Ανάμεσα στο πρέπει (την ανάγκη δηλαδή) να κάνω δίαιτα (που σημαίνει θυσία) και στο ξεκινώ (που δείχνει μια προσωπική επιλογή) ένα σωστό Διατροφικό Προγραμματισμό, εμείς θα επιλέξουμε το δεύτερο !Ας αρχίσουμε λοιπόν την Αλλαγή μας από τις ίδιες τις λέξεις !Από τη Μάγδα Δασκαλάκη Εξελικτική ψυχολόγοneadiatrofisΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Νέα επαναστατική τεχνική «cut-and-paste» του DNA

Posted: 31 Jan 2014 11:53 AM PST

DNA_orbit_animatedΜια μέθοδος απλούστερης και ταχύτερης «χειραγώγησης» του DNA κατά βούληση ανοίγει το δρόμο σε μια νέα εποχή γενετικής ιατρικής. Η τεχνική -ένα είδος «cut-and-paste» των γονιδίων- επιτυγχάνει την ακριβέστερη τροποποίηση (κατευθυνόμενη μετάλλαξη) του γενετικού υλικού ενός ζωντανού οργανισμού.
Το επίτευγμα αυτής της «κοπτοραπτικής» των γονιδίων από κινέζους επιστήμονες, που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά με επιτυχία σε μαϊμούδες, μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στη μάχη εναντίον διαφόρων ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και ο αυτισμός.
Οι κινέζοι γενετιστές, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Τζιαχάο Σα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο διεθνώς περιοδικό βιολογίας "Cell" (Κύτταρο), σύμφωνα με το "Science", το "Nature" και τη βρετανική «Γκάρντιαν, εφάρμοσαν για πρώτη φορά σε μαϊμούδες τη νέα τεχνική με την ονομασία Crispr/Cas9. Η μέθοδος επιτρέπει την προσθήκη νέων γονιδίων, τη διαγραφή υπαρχόντων γονιδίων ή την τροποποίησή τους.
Έως τώρα η εν λόγω τεχνική -που αναπτύχθηκε πρόσφατα στο ΜΙΤ των ΗΠΑ- είχε εφαρμοστεί μόνο σε ποντίκια και αρουραίους. Σε πιο εξελιγμένα ζώα (πιθήκους και μαϊμούδες) η επιθυμητή μετάλλαξη, δηλαδή η εισαγωγή συγκεκριμένων γονιδίων στο σώμα τους, μέχρι σήμερα γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο της χρησιμοποίησης ως οχήματος – φορέα ενός ακίνδυνου ιού. Όμως αυτή η τεχνική (που δημιούργησε την πρώτη μεταλλαγμένη μαϊμού το 2000), ενώ όντως επιτυγχάνει αποτελεσματικά τη γενετική τροποποίηση, δεν έχει την αναγκαία ακρίβεια, καθώς ενσωματώνει τα γονίδια της μετάλλαξης σε απρόβλεπτα και τυχαία σημεία του DNA των ζώων.
Οι μακάκοι στην Κίνα είναι τα πρώτα στον κόσμο πρωτεύοντα θηλαστικά (όπου ανήκουν και οι άνθρωποι), των οποίων το γονιδίωμα τροποποιήθηκε με τη νέα γενετική τεχνική μεγάλης ακρίβειας. Οι κινέζοι επιστήμονες μετάλλαξαν με απολύτως στοχευμένο τρόπο δύο γονίδια σε γονιμοποιημένα ωάρια των μακάκων, τα οποία στη συνέχεια μετέφεραν σε παρένθετες μητέρες, από τις οποίες μερικές γέννησαν και άλλες απέβαλαν.
 Τα δίδυμα πιθηκάκια Ningning και Mingming πυ γεννήθηκαν στα πλαίσια των πειραμάτων στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ
Τα δίδυμα πιθηκάκια Ningning και Mingming που γεννήθηκαν στα πλαίσια των πειραμάτων στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ
Γενετιστές από όλο τον κόσμο χαιρέτισαν το νέο βήμα στο πεδίο της γενετικής μηχανικής, λόγω των τρομερών δυνατοτήτων που ανοίγει, καθώς με ταχύτητα και ακρίβεια οι επιστήμονες θα μπορούν να αφαιρούν ελαττωματικά γονίδια από τα κύτταρα και να τα αντικαθιστούν με άλλα υγιή, όχι πλέον μόνο σε τρωκτικά, αλλά και σε ζώα πολύ πιο συγγενικά με τον άνθρωπο. Θα μπορούν έτσι με στοχευμένο τρόπο, για πειραματικούς λόγους, να αλλάζουν ακόμα και ένα μοναδικό «γράμμα» του κώδικα του DNA μαϊμούδων και πιθήκων. Αυτές ακριβώς οι δυνατότητες δείχνουν τις θεραπευτικές προοπτικές της νέας μεθόδου.Οι επιστήμονες ιδίως ενδιαφέρονται να κάνουν σχετικές κλινικές δοκιμές στους εγκεφάλους ανεπτυγμένων ζώων, με την ελπίδα νέων γενετικών θεραπειών για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες που πλήττουν τους ανθρώπους – αλλά εδώ αρχίζουν και οι βιοηθικές αντιρρήσεις.Οι συνεχείς γενετικές πρόοδοι εγείρουν νέα διλήμματα βιοηθικής φύσης, κυρίως όσον αφορά την χρησιμοποίηση των ζώων για εργαστηριακά πειράματα. Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων ανησυχούν ότι, αντί να περιοριστεί η χρήση των συγγενικών προς τον άνθρωπο εξελιγμένων πειραματόζωων (πιθήκων και μαϊμούδων) στα επιστημονικά εργαστήρια, θα αυξηθεί στο μέλλον.Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση "Humane Society International" ζήτησε την πλήρη απαγόρευση της γενετικής «χειραγώγησης» (μετάλλαξης) των πρωτευόντων πειραματόζωων, με το σκεπτικό ότι οι άνθρωποι έχουν μεγάλη ευθύνη ιδίως απέναντι στα έξυπνα ζώα και δεν πρέπει να τα κάνουν να υποφέρουν σωματικά και ψυχικά.Διευθυντικό στέλεχος της οργάνωσης δήλωσε ότι η γενετική μηχανική δίνει στους επιστήμονες «σχεδόν απεριόριστη δύναμη να δημιουργούν άρρωστα ζώα» και επεσήμανε πως «δεν είναι τυχαίο ότι η νέα έρευνα εγκαινιάζεται στην Κίνα, όπου σήμερα δεν υπάρχουν καθόλου νόμοι ή επιβεβλημένοι ηθικοί έλεγχοι στα πειράματα με ζώα».Όμως πέρα από τα ζώα, ανακύπτουν ευρύτερα ζητήματα βιοηθικής, καθώς η νέα τεχνική στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθεί για να αλλάζει κατά βούληση το DNA των ανθρώπινων εμβρύων – κάτι που αναβιώνει το φάσμα της ευγονικής.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - www.theguardian.comphysicsggΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Ο ΜΕΓΑΛΟΦΥΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Posted: 31 Jan 2014 11:47 AM PST

ΠΩΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΗΓΑΔΙ ΣΤΟ ΑΣΣΟΥΑΝ
ΜΕΤΡΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ
Η πρώτη φορά στην Ιστορία της Μαθηματικής Γεωγραφίας, κατά την οποία έγινε πραγματική μέτρηση για τον υπολογισμό της περιμέτρου της Γης, ήταν από τον Ερατοσθένη τον Κυρηναίο, ο οποίος υπολόγισε με εκπληκτική ακρίβεια την περίμετρο της Γης από… ένα πηγάδι στο Ασσουάν. Για τη μέτρηση αυτή ο Ερατοσθένης είχε γράψει ιδιαίτερη πραγματεία, όπως πληροφορούμαστε από την «Διόπτρα» του Ήρωνος του Αλεξανδρέως, ο οποίος αναφερόμενος στο μέγεθος της περιμέτρου της Γης σημειώνει: «Ερατοσθένης εν τω επιγραφομένω περί αναμετρήσεως της Γης».
      Πληροφορίες προγενέστερων του Ερατοσθένη αστρονόμων έλεγαν, ότι περί την Συήνη (σημερινό Ασσουάν) την 21ην Ιουνίου οι ακτίνες του Ήλιου έπεφταν κάθετα προς το οριζόντιο επίπεδο. Αυτό το συμπέραιναν εξ αιτίας ενός πηγαδιού, το οποίο κάθε 21η Ιουνίου φωτιζόταν ολόκληρο από τις ακτίνες του Ήλιου μέχρι τον πυθμένα του.
http://www.freeinquiry.gr/upload/files/erat222.jpg
                            
                                     Ο υπολογισμός της περιμέτρου της Γής από τον Ερατοσθένη.
      Με την βοήθεια του βασιλιά Πτολεμαίου, ο οποίος διέθεσε το αναγκαίο σώμα βηματιστών, ο Ερατοσθένης μέτρησε την απόσταση Συήνης – Αλεξάνδρειας, την οποίαν βρήκε 5.000 στάδια (S, βλ. σχήμα). Μετά μέτρησε τη γωνία, που σχηματίζεται στην Αλεξάνδρεια από την κατακόρυφο του τόπου και των ακτίνων του Ήλιου, και την βρήκε ίση με το πεντηκοστό της περιφέρειας κύκλου και λίγο περισσότερο ακόμη [περίπου 8 πρώτα λεπτά (γωνία φ στο σχήμα)]. Με τον παρακάτω απλό τρόπο υπολόγισε το μήκος της περιμέτρου της Γης ίσο προς 252.000 στάδια.
http://www.freeinquiry.gr/upload/files/erat333.jpg
  Το στάδιο της Ελληνιστικής Εποχής υπολογίζεται ίσο με 157,5 μέτρα (κατ' άλλους 164 μ.). Τα 252.000 στάδια ισούνται με 39.690 χιλιόμετρα. Με σημερινές δορυφορικές μετρήσεις προκύπτει, πως ο μέσος όρος της περιμέτρου της Γης είναι 40.048 χιλιόμετρα.
Ίων Δημόφιλος
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ -ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ        ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ ………2009μΧ
http://www.hellinon.net/Eratosthenis.htm
theancientweb
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Φιλία

Posted: 31 Jan 2014 11:36 AM PST

            
Μάνα κι αν έρθουν οι φίλοι μουκι αν έρθουν και δικοί μας.Να μη τους πεις κι απόθανανα τους βαροκαρδίσεις.Στρώσε τους τάβλα να γευτούν, κλίνη να κοιμηθούνε.Στρώσε τους παραπέζουλανα βάλουν τ' άρματά τους,και σαν ξυπνήσουν το πρωίκαι σ' αποχαιρετούνε,πες του τος πως απόθανα.
(Κρητικό ριζίτικο τραγούδι)
              
   Φιλία είναι ο συναισθηματικός και πνευματικός δεσμός ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους ανθρώπους, που βοηθά τον άνθρωπο να προκόψει σε κάθε πεδίο της ζωής, στηρίζοντας και στηριζόμενος σε αληθείς και ειλικρινείς επιλογές ζωής.
            Σήμερα, κάθε άλλο παρά ποτέ, σε μια γενική σύγχυση άφιλης κοινωνίας, άφιλων συμπεριφορών και άφιλης μάζας ατόμων που διακριτικά ονομάζονται πρόσωπα, η φιλία ως ζητούμενο είναι ίσως το πιο δύσκολο πεδίο που μπορεί να εντοπίσει ο καθένας μέσα του. Ο άνθρωπος έγινε «λεπτός» περισσότερο από αυτό που έπρεπε και οι αναζητήσεις φιλικών σχέσεων θέλουν γερά κότσια που απαιτούν βουτιά στα βαθιά. Επειδή όμως στα βαθειά ο λεπτός κρυώνει εύκολα, κρύωσαν μαζί του και φιλίες, και συμπεριφορές και αναζητήσεις. Έτσι απόμεινε ο άνθρωπος να κοιτάζει στα ρηχά για βαθιές φιλίες.
            Ο άνθρωπος σήμερα, εύκολα μπερδεύοντας το σωστό και το λάθος αξιολογεί τις φιλίες του στο παρόν και με τις συνθήκες που ορίζουν οι περιστάσεις και όχι οι φιλίες. Τα συμπεράσματα αυτής της λογικής δεν είναι πάντα λογικά. Κάτι τέτοιο είχε στο μυαλό του και ο Γκαίτε όταν έλεγε«Αν ο κροκόδειλος έφαγε τον εχθρό σου, αυτό δεν σημαίνει πως έγινε και φίλος σου».Πραγματικά, ο προσδιορισμός του φίλου πλέον γίνεται σε σύγκριση με τον εχθρό. Έτσι, η φιλία κατάντησε να προσδιορίζεται όχι από τα ενυπάρχοντα σε αυτήν ευγενή αισθήματα, αλλά από τα εχθρικά χτυπήματα των μη φίλων. Πλέον φίλος δεν είναι αυτός που μας γεμίζει την ύπαρξη, αυτός που μας κάνει να βελτιωνόμαστε ως υπάρξεις ανθρώπινες, αυτός που στο βλέμμα καταλαβαίνει την βούληση. Φίλος πλέον είναι όποιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί εχθρός. 
            Με τούτα τα κριτήρια οι φιλίες χάνονται εύκολα και ο άνθρωπος όχι μόνο απομυθοποιεί το αγαθό της φιλίας, αλλά ακόμα χειρότερα απογυμνώνει την ύπαρξή του από κάθε καλό και αγαθό που θα μπορούσε να δεχθεί από φίλο και φιλική σχέση. Αποτέλεσμα είναι η ίδια η απογοήτευση που βίωσε ο Έμερσον όταν έγραφε «Βαδίζουμε μόνοι μας σ' αυτό τον κόσμο. Οι φίλοι, όπως τους επιθυμούμε, είναι όνειρα και μύθοι».
            Η φιλία δεν αντιμάχεται τις έχθρες για να προσδιορίσει την ύπαρξή της, μήτε και σέβεται εύκολα την θέση του Α. Τέννυσον «δεν κάνει φίλους όποιος δεν έκανε εχθρούς». Η φιλία ξεφεύγει από αυτά τα μικροπρεπή σχήματα και πορεύεται στην ολοκλήρωση της, ακόμα και όταν βρίσκεται στο τέλος μόνη με τον εαυτό της. Τούτο, γιατί από όποια πλευρά και αν δει κάποιος το νόημα της φιλίας, δεν μπορεί να βρει μέσα της μήτε ίχνος έχθρας, γιατί κάθε έχθρα είναι ασυμβίβαστη με την υπαρξιακή δομή της φιλίας.
Ο άνθρωπος σήμερα πάσχει στο δεδομένο πως δεν έχει φίλους. Η αλλοτρίωση, η μοναξιά και η αποξένωση των ανθρώπων, οδηγούν τον άνθρωπο σε απομόνωση και η παρουσία φίλου φαντάζει όλο και πιο δύσκολη. Ο Ι.Παναγιωτόπουλος λέει πολύ σωστά το λόγο του, και είναι λόγος ουσίας από σοβαρά χείλη, ότι, «ο αιώνας μας είναι αιώνας των γνωριμιών και όχι των φιλιών». Πραγματικά, σήμερα οι φίλοι μετριούνται με ποσότητες και όχι με ποιότητες. Σήμερα οι φίλοι προσδιορίζονται από το κάλεσμα και την αποδοχή σε διάφορους χώρους του διαδικτύου, σήμερα έχουμε φίλους που δεν τους είδαμε ποτέ, που δεν ήπιαμε ένα ποτήρι κρασί μαζί τους, που δεν κάτσαμε ανταμωμένοι ο ένας απέναντι στον άλλον.
Και ακόμα χειρότερα, αυτές οι πρακτικές πέρασαν στην καθημερινότητα μας. Δεν μας βολεύουν οι φιλίες οι παραδοσιακές. Δεν θέλουμε τόσο βάρος στις πλάτες μας, γιατί είπαμε… λεπτύναμε... Στο ερώτημα, γιατί άραγε συμβαίνει τούτο το παράδοξο πράγμα, την απάντηση την έχει ο Χ. Γκιμπράν: «Έργο του φίλου είναι να εκπληρώσει τις ανάγκες σου, αλλά όχι να γεμίσει το κενό σου» . Τις περισσότερες φορές τον φίλο τον αντιμετωπίζουμε ως στοιχείο ζωής που θα γεμίσει τα κενά μας. Μέγα λάθος. Οι φίλοι δεν είναι για να γεμίζουν τα κενά! Ή ακόμα πιο άκομψα, τον φίλο σου δεν τον ρίχνεις στο κενό σου για να το γεμίσεις!!! Ο φίλος οφείλει να δει την ανάγκη σου και να την εκπληρώσει με την αποδοχή και την κατανόηση ή πιο ουσιαστικά με την παρουσία του και μόνο. Εκεί όμως σταματά και το έργο του. Δεν είναι στο ρόλο του και δεν πρέπει να αξιώνεις να καλύψει το κενό που προκύπτει από την ανάγκη σου. Το κενό που έχει καθένας είναι υποχρεωμένος να το γεμίσει μόνος του. Ολομόναχος, σε μια πορεία καταλαγής με το εαυτό του, σε μια πορεία αυτοαναγνώρισης της παρουσίας του, σε έναν δρόμο υπαρξιακής πλήρωσης.
Επειδή όμως αυτοί οι δρόμοι είναι και κουραστικοί και επώδυνοι, μάθαμε να χρεώνουμε τους φίλους με τέτοια έργα για να βολέψουμε τις υπάρξεις μας σε μαλακά στρώματα άνεσης. Σαφώς, όταν ο φίλος αρνηθεί τέτοιους ρόλους και δίκαια χαθεί, τότε έρχεται η ώρα των λόγων του Μπ. Σω που περίτρανα φωνάζουν: «Και στην φιλία, και στην αγάπη τελικά έρχεται ο χρόνος για ξεκαθάρισμα λογαριασμών».Το αποτέλεσμα τέτοιων ξεκαθαρισμάτων δεν είναι εύκολο. Όχι γιατί οι συνέπειες είναι τραγικές. Αυτές μπορεί ο άνθρωπος να τις βιώσει και να τις ξεπεράσει. Είναι δύσκολο πράγμα, γιατί απαιτεί ανατροπή της ίδιας της ύπαρξης του ανθρώπου που το επιχειρεί. Σε αυτή την περίπτωση τα καταφέρνουν μόνο όσοι έχουν καταφέρει να είναι φίλοι πρώτα πρώτα με τον εαυτό τους. Είναι οι άνθρωποι που έχουν δώσει την ίδια απάντηση που έδωσε ο Σενέκας χρόνια πιο πριν: «Ρωτάς τι κατάφερα; Έγινα φίλος του εαυτό μου».
Αν ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να είναι φίλος με τον εαυτό του, δεν μπορεί ποτέ να ελπίζει σε ουσιαστική φιλία με τον όποιο άλλον. Άνθρωπος που δεν μπορεί να απολαύσει μια στιγμή μαγείας, κάνοντας έναν περίπατο μόνος του, πίνοντας έναν καφέ μιλώντας με τον εαυτό του, θαυμάζοντας την ηρεμία μέσα του, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του ίδιου του του εαυτού, δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρει να περπατήσει με φίλο, να έχει με φίλο παραγωγικές μικρές στιγμές, να δει την φιλία με ηρεμία. Γι' αυτό κάποιοι φωτισμένοι άγνωστοι πιτσιρικάδες έκανα σημαία τους μια μεγάλη αλήθεια που λέει: «Μην περπατάς μπροστά μου. Δεν θέλω αρχηγό και ίσως να μη σε ακολουθήσω. Μην περπατάς πίσω μου. Δεν θέλω οπαδό και μπορεί να σε χάσω. Περπάτα δίπλα μου, θέλω έναν αληθινό φίλο».
            Το να περπατάς ως φίλος δίπλα στο φίλο, είναι ανατροπή της παγκόσμιας λογικής τάξης των πραγμάτων. Τέσσερα πόδια άσχετα, να έχουν το ίδιο βήμα, δεν είναι νόμος της φύσης που αφορά τον άνθρωπο. Ακόμα και τα τετράποδα του ζωικού βασιλείου δεν συντονίζουν πρακτικά τα τέσσερα ποδάρια τους. Και όμως στην φιλία τούτο είναι το μείζον. Γι΄ αυτό και η φιλία είναι επανάσταση. Κάτι τέτοιο δήλωσε και ο Γιάννης Τσαρούχης όταν ξεστόμισε εκείνο το λόγο που λέει: «Φιλία είναι η συμφωνία δύο ανθρώπων εναντίον όλου του κόσμου».
            Κάθομαι και συλλογιέμαι φίλους που "έφυγαν", φίλους που χάθηκαν, φίλους που απορρίφτηκαν και φίλους που έμειναν. Χαμογελάω στο πέρασμα των σκέψεων σαν διμοιρίτης που κλίνει κεφαλήν επί δεξιά σε εξέδρα επισήμων και χάνεται στην πορεία της παρέλασης. Γυρνώ το κεφάλι και πάλι και βλέπω δίπλα μου συντρόφους στον ίδιο βηματισμό. Οι άλλοι κάθονται ακόμα στην εξέδρα και φουσκώνουν από έπαρση και άγνοια. Το μέσα μου αποκτά την δύναμη του Ναπολέοντα όταν πρόφερε εκείνο το«Ω! Παντοδύναμε, προστάτεψέ με απ' τους φίλους μου, με τους εχθρούς θα τα βγάλω μόνος μου».  Και τα πόδια μου είναι πιο δυνατά! Τόσο δυνατά που τρέχουν μέχρι την βιβλιοθήκη. Τα χέρια μου πιο στιβαρά από ποτέ, κατεβάζουν το βιβλίο του Χαλίλ Γκιμπράν. Και το στόμα μου με θέρμη προσευχής διαβάζει το υπέροχο ποίημα του για την «Φιλία»….
Φιλία
Κι ένας νέος είπε, 
 - Μίλησε μας για τη Φιλία.
Κι εκείνος αποκρίθηκε λέγοντας:
-Ο φίλος σας είναι η εκπλήρωση των αναγκών σας.
Είναι το χωράφι που εσείς σπέρνετε με αγάπη και θερίζετε με ευγνωμοσύνη.
Και είναι το τραπέζι σας και το παραγώνι σας.
Γιατί πηγαίνετε στο φίλο με την πείνα σας, και τον αναζητάτε για τη γαλήνη σας.
Όταν ο φίλος σας εκφράζει τις σκέψεις του, δε φοβάστε το όχι στη δική σας σκέψη, ούτε αποσιωπάτε το ναι.
Και όταν εκείνος είναι σιωπηλός, η καρδιά σας δεν παύει για ν' ακούσει την καρδιά του.
Γιατί στη φιλία, όλες οι σκέψεις, όλες οι επιθυμίες, όλες οι προσδοκίες γεννιούνται και μοιράζονται χωρίς λέξεις, με χαρά που είναι άφωνη.
Όταν χωρίζεσαι από το φίλο σου, δε λυπάσαι, γιατί αυτό που αγαπάς πιο πολύ σ' αυτόν μπορεί να είναι πιο φανερό στην απουσία του, όπως ο ορειβάτης βλέπει πιο καθαρά το βουνό από την πεδιάδα.
Και μη βάζετε κανένα σκοπό στη φιλία εκτός από το βάθεμα του πνεύματος. Γιατί η αγάπη που γυρεύει κάτι άλλο εκτός από την αποκάλυψη του δικού της μυστηρίου δεν είναι αγάπη παρά ένα δίχτυ που ρίχνεται στη θάλασσα και μόνο το ανώφελο θα πιάσει.
Και δίνετε το καλύτερο εαυτό σας στο φίλο σας. αφού θα γνωρίσει την άμπωτη του κυμάτου σας, δώστε του να γνωρίσει και την παλίρροιά του.
Είναι ο φίλος σας κάτι που θα έπρεπε να γυρεύετε όταν έχετε ώρες που θέλετε να σκοτώσετε;
Καλύτερα να γυρεύετε το φίλο σας πάντα όταν έχετε ώρες να ζήσετε. Γιατί έργο του φίλου σας είναι να εκπληρώσει τις ανάγκες σας, αλλά όχι να γεμίσει το κενό σας.
Και μέσα στη γλύκα της φιλίας κάνετε να υπάρχει γέλιο, και μοίρασμα χαράς.
Γιατί στις δροσοστάλες των μικρών πραγμάτων η καρδιά βρίσκει την καινούργια αυγή της και ξανανιώνει.
 Β.Α.Γκρίλλας
grvasileios
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Ανθρώπινες φωνές από το πουθενά

Posted: 31 Jan 2014 11:33 AM PST

Σκέπτομαι, είναι η λογική διαδικασία κατά την οποία  ο άνθρωπος, με αφετηρία την νόηση,  δύναται να απλοποιήσει το σύνθετο ή να συνθέσει το απλό, προσδιορίζοντας επαρκέστερα την Ύπαρξή του.
 Γράφω, είναι η τέχνη, κατά την οποία ο άνθρωπος δύναται, να αποδώσει πρακτικά την διαδικασία και τα συμπεράσματα που έχει καταλήξει, ότι προσδιορίζουν την Ύπαρξή του.
 Κοινή συνισταμένη της σκέψης και της γραφής είναι ο λόγος. Ως λόγος, προσδιορίζεται, τόσο η κάθε λογική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όσο και η έκφραση του ανθρώπου καθ' οιονδήποτε τρόπο.
 Στις μέρες μας, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της αποσύνδεσης της σκέψης και της γραφής από την διαδικασία του λόγου. Ο  άνθρωπος είτε σκέπτεται, χωρίς την κάλυψη των κριτηρίων του λόγου, είτε χειρότερα γράφει, χωρίς το αποτέλεσμα της γραφής να είναι φιλτραρισμένο από την λογική διαδικασία. Το αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης τακτικής είναι ο αποπροσανατολισμός του ανθρώπου από την ίδια την Ύπαρξη.
 Στο βασανιστικό ερώτημα που προκύπτει για το τί ακριβώς καθορίζει αυτόν τον αποπροσανατολισμό, τα πράγματα δυσχεραίνουν πολύ περισσότερο. Ο αποπροσανατολισμός του ανθρώπου σήμερα, δεν έχει να κάνει με λανθασμένες επιλογές μόνο ή με λανθασμένες πορείες ζωής. Είναι βαθύτερος και δυστυχώς δύσκολα ιάσιμος. Και τούτο διότι, εκτείνεται στην σφαίρα των ανθρωπίνων κριτηρίων. Σήμερα ως αντικειμενικά ορθό προσλαμβάνεται το υποκειμενικό, που ο καθένας έχει προσδιορίσει μέσα του. Το «νομίζω», το «πιστεύω», το «θεωρώ», το «αντιλαμβάνομαι», έχουν ταυτιστεί με το «Έτσι είναι!». Μάλιστα με μεγάλη ευκολία αυτό το «έτσι είναι», μετατρέπεται στην προσωπική πεποίθηση σε έτσι «Είναι».
 Από το σημείο αυτό ο άνθρωπος χάνει απόλυτα τον έλεγχο, γιατί έχει μετατρέψει την υποκειμενικότητά του σε αντικειμενική πραγματικότητα . Αν τεθεί, επιπρόσθετα σε όλα αυτά, και το δεδομένο του προσωπικού εγωισμού, τότε η ανθρώπινη φύση απεμπολύει   κάθε δυνατότητα βελτίωσης και επανόδου στο όντως «όντος», αντικειμενικά ορθό.
 Είναι τρομερά δύσκολο ο ανθρώπινος νους, να συλλάβει την πραγματική διάσταση μεταξύ λόγου και παραλόγου που επικρατεί σήμερα στην ανθρώπινη νόηση. Στις μέρες που διερχόμαστε, οι περισσότεροι μιλούν για παραλογισμό και δυστυχώς συχνά παρατηρούνται δύο προεκτάσεις ενός και μόνου προβλήματος. Η πρώτη προέκταση είναι πως, όσοι μιλούν για παραλογισμό – και θέλω να είμαι ειλικρινής πρώτα με τον εαυτό μου – ουσιαστικά μιλούν ενώ είναι μέρος του προβλήματος. Η δεύτερη προέκταση είναι πως στην προσπάθεια να δοθούν  ενδεχόμενες λύσεις – και για να είμαι και πάλι ειλικρινής μιλώ για όλους μας – καταφεύγουμε σε παράλογες, ως και παραλογιστικές επιδερμικές προτάσεις. Σε αυτήν την βάση ο παραλογισμός, ως φαινόμενο του καιρού μας, παραμένει σαν σιωπηρή κατατρώγουσα νόσος, κάθε στοιχείο, που μπορεί να προσδιορίσει τον άνθρωπο ως όντος Άνθρωπο. Το αποτέλεσμα:
Ανθρώπινες φωνές από το πουθενά,
Ψάχνουν απεγνωσμένα τον ήχο.
Κρύβονται στα ποτάμια του μυαλού
και πνίγονται στο απύθμενο βάθος
του αρρωστημένου από φόβο εγωισμού.
Μιλούν χωρίς να ακούγονται
και σαν ακούγονται παύουν να λένε...
Γιατί ο άνθρωπος   έμαθε να σιωπά
όχι από μέσα του ,
αλλά από το ίδιο το Είναι.
 
Και ενώ όλα τούτα φαντάζουν τόσο απογοητευτικά υπάρχει κάτι πολύ αισιόδοξο: το ότι ο άνθρωπος ακόμα  πονάει....

Θάνατος

Posted: 31 Jan 2014 11:30 AM PST

Με απόλυτη βεβαιότητα, το ουσιαστικότερο, το βαθύτερο και επί αιώνες ανερμήνευτο ερώτημα του ανθρώπου, είναι το σχετιζόμενο με το θάνατο. 
Σε όλη την πορεία της ζωής ο θάνατος αποδεικνύεται, ως το δεδομένο που λειτουργεί συνθετικά και αντιθετικά, κατορθώνοντας την γέννηση ισχυρών προβληματισμών στην ανθρώπινη φύση. 
Σε αυτό ακριβώς το σημείο, παρατηρείται το πρώτο παράδοξο του θανάτου. Ενώ δηλαδή, ο θάνατος αποτελεί την λήξη του γεγενημένου,ο ίδιος κατορθώνει και να γεννά. Εφόσον υπάρχει αυτή η αφετηριακή βάση στον ανθρώπινο συλλογισμό,  κρίνεται ερώτημα ουσίας, το αν ο θάνατος μπορεί να λειτουργεί στην ύπαρξη παραγωγικά, γεννώντας στην ιδία την σύστασή του. 
Ο ορθότερος ίσως, τρόπος προσέγγισης του θανάτου, απαιτεί την απαλλαγή της παρουσίας του από την ανθρώπινη ύπαρξη -τουλάχιστον αρχικά- και την αναγωγή του στο πεδίο της ανθρώπινης φύσης. Τούτο, διότι ο θάνατος δεν αποτελεί δεδομένο της αποκλειστικότητας του ανθρώπου. 
Μια τέτοια θεώρηση, θα παρέδιδε πλασματική εικόνα συμπερασμάτων. Αντίθετα, η αναγωγή στο πεδίο της ανθρώπινης φύσης, αποκαθιστά την αξιοπρέπεια, ενός πραγματικά υγιούς στοχασμού, καθόσον παρουσιάζει το θάνατο, ως δεδομένο που αφορά οτιδήποτε σχετίζετε προς το περικλείον  και περικλειόμενο του ανθρώπου περιβάλλοντος. Ο θάνατος, ως υπαρκτικό στοιχείο, δεν σχετίζεται μόνο με την ανθρώπινη ύπαρξη και σαφώς δεν αφορά μόνο την ανθρώπινη οντότητα. Όλο το φάσμα της φύσης του ανθρώπου, βιώνει εν καιρώ το θάνατο του. Σε αυτή την λογική εκμηδενίζεται το εγωιστικό κέντρο του στοχασμού.
Κάθε φιλοσοφική, θρησκευτική, ανθρωπολογική η άλλη θεώρηση, ουσιαστικά θέτει ως στόχο την υπέρβαση του θανάτου. Ο ανθρώπινος τρόπος σκέψης, επιχειρεί να δώσει κάθε δυνατή προέκταση, για να ξεπεράσει το κέντρο ή το κεντρί του θανάτου. 
Χιλιάδες περιγραφές θα μπορούσαν να καταγραφούν και άπειρες θεωρίες έχουν την δυνατότητα να παρουσιαστούν. 
Ωστόσο, το γεγονός –ή γιατί όχι, το συμβάν- του θανάτου παραμένει απροσδιόριστο. Σε αυτή την προοπτική μεταξύ γεγονότος και συμβάντος ενδέχεται να ξεσπάσει πόλεμος θεωριών. Στην γενική αντίληψη ο θάνατος είναι γεγονός. Σε ελάχιστα «σαλεμένα μυαλά» , ο θάνατος είναι συμβάν. Η διαφορά γεγονότος και συμβάντος είναι καθοριστική. 
Στο γεγονός, λανθάνει πάντα η επικινδυνότητα της στατικότητας. Στο συμβάν, εμπεριέχεται η δύναμη της ενεργητικής διάθεσης. Όσες θεωρίες καθιστούν το θάνατο ως συμβάν, έχουν και προτάσεις υπέρβασης. Αντίθετα, όσες θεωρούν γεγονός τον θάνατο, αδυνατούν να απαλλάξουν την ανθρώπινη φύση απ' αυτό, που τόσο ισχυρά επιχειρούν να μελετήσουν. Το γεγονός έχει βιωθεί και δεν ανατρέπεται. 
Το συμβάν βιώνεται και άρα μπορεί ο άνθρωπος να καθορίσει την εξέλιξη του. Είναι παράδοξη η θέση -σίγουρα είναι «παράδοξη» η θέση- πώς ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα του καθορισμού της εξέλιξης του, εντός του θανάτου. Ωστόσο, όταν στον θάνατο μιλούμε για εξέλιξη, ουσιαστικά νοηματοδοτούμε την λογική, την ορθή και την ουσιώδη του διαχείριση. Τίποτε παραπάνω, από την ορθή βιωματική σχέση με αυτόν, υπό την λογική ότι ο άνθρωπος , ό,τι βιώνει αυτό και δύναται να το υπερβεί.
Ο θάνατος τρομάζει τη ζωή, όταν ο άνθρωπος βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να τον αντιμετωπίσει, είτε κατ' αντίθεσιν της ζωής, είτε ως λήξη της ζωής, είτε ως σύνθεση της ζωής. Ο άνθρωπος ο ζωντανός, έχει δίκαιο να φοβάται την διακοπή της ζωντάνιας του. 
Αντίθετα ο άνθρωπος της ύπαρξης δεν φοβάται το συμβάν του θανάτου, γνωρίζοντας πως και αν ακόμα ο θάνατος σταματά την ζωή αδυνατεί να πάψει την Ύπαρξη. Ο Θάνατος είναι αν-Ύπαρκτος. 
Στερείται δηλαδή οντολογικής παρουσίας, διότι δεν έχει μέσα του ίχνος ψήγματος Ζωής. Αυτό είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα του ανθρώπου. Ο άνθρωπος είναι ύπαρξη ή ορθότερα ο άνθρωπος που έχει καταστεί Ύπαρξη, γνωρίζει και βιώνει την αλήθεια πως ο Βίος δεν σχετίζεται με την ζωή! Άλλο πράγμα το «βιώνω» και άλλο το «ζω»! 
Όταν ζεις ο θάνατος δεν υπάρχει. Όταν βιώνεις, τότε στην ύπαρξή σου εμπεριέχεται και ο θάνατος. Γεννιέσαι μαζί με το θάνατο. Πορεύεσαι μαζί με τον θάνατο. Όταν ζεις ο θάνατος στέκεται πάντα απέναντι. Είναι η αντίθεση της γέννησης σου. Γεννιέσαι και είναι αντίκρυ σου. Γεννιέσαι αντικρίζοντας την αντίθεση, σε ένα κόσμο που σου ζητά διαρκώς να συνθέσεις. 
Βιώνω τον θάνατο μου, σημαίνει πως ζω το δράμα του κοντυλοφόρου που γράφει αυτές τις γραμμές χάνοντας την μελάνη του από την γραφίδα. Παράλληλα θαυμάζω, βιώνοντας το, πώς ο θάνατος του κονδυλοφόρου γεννά καρπερή σκέψη, δίνοντας τη ζωή στο νεκρό κομμάτι χαρτιού που ζωοποιείται από το θάνατο της μελάνης. Αυτό σημαίνει βιώνω με τον θάνατο. Αντίθετα ζω το θάνατο μου σημαίνει, πως τα αδίστακτα λόγια του χαρτιού, δεν μπορούν να σαλέψουν το κέντρο του μυαλού μου αφήνοντας την μελάνη μόνιμα νεκρή πάνω στην λευκή σελίδα.
Το ουσιαστικότερο λάθος που εντοπίζει η ανθρώπινη σκέψη, σε όλες τις προσπάθειες ερμηνείας του θανάτου, είναι ο συσχετισμός του και η εξάρτηση του από το χρόνο. Ο θάνατος σαφώς συμβαίνει εν χρόνω στην ζωή του ανθρώπου. Ωστόσο, το δεδομένο ότι επέρχεται σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή, δεν δεσμεύει επ' ουδενί το θάνατο στην χρονικότητα. 
Ο χρόνος αφορά τον άνθρωπο και όχι το θάνατο. Με δεδομένο αυτό, είναι παραλογισμός ο προσδιορισμός του μικρού ή μεγάλου, του νέου ή γέρου, του ακμαίου ή ασθενή ενώπιον του θανάτου. Ο θάνατος χρονικά είναι ανύπαρκτος, διότι αν προσδοθεί σε αυτόν χρονική υπαρξιακή διάσταση, τότε παραμένει ανερμήνευτη η γέννηση της ζωής. Επιπρόσθετα θα μπορούσε ο άνθρωπος να προσδιορίσει την χρονική συνάντηση του με τον θάνατο, κάτι που δεν το καταφέρνουν μήτε οι αυτόχειρες. 
Η ζωή γεννάται εν χρόνω και κλείνει εν χρόνω. Ο θάνατος δεν κρατά ημερολόγιο, γι' αυτό και δεν μπορεί να προσδιορίσει ούτε την ζωή στην αφετηρία της, ούτε και την λήξη της στο σύνολο της. Τούτος είναι και ο λόγος που ο καθένας πεθαίνει μόνος, ταλαιπωρώντας το θάνατο, ο οποίος δεν μπορεί να μας κερδίσει όλους στην αυτή στιγμή. Αυτό κατ' ουσίαν σημαίνει πως ο θάνατος σε αυτόν που βιώνει ως Ύπαρξη, αποτελεί απλά μια διαχειρίσιμη στιγμή, και όχι τροχοπέδη που εξαρτά την ύπαρξη από τον όποιας λογής τάφο.
Η ζωή θέλει πάντα το χώρο της, τη Γή, τον Ήλιο, το Νερό, τα στοιχεία του κόσμου. Κατ΄ αντίθεσιν ο θάνατος δεν θέλει τίποτα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς ο θάνατος δεν έχει απαιτήσεις; Δεν έχει απαιτήσεις,  διότι είναι ανυπαρξία κατάστασης ζωής ή δεν θέλει τίποτα διότι τα έχει όλα συνυφασμένα εντός της ζωής που κινείται; 
Στο ερώτημα αυτό δεν στάθηκε ποτέ κανένας. Ενδεχομένως αν κάποιοι στέκονται σε αυτό το συλλογισμό να σιωπούν, από διακριτικότητα, για να μην αναγκάσουν τους συνανθρώπους τους, να τους οδηγήσουν σε ψυχιατρική μονάδα κλειστού τύπου, ως αποτελούντες την ουσιωδέστερη αντίθεση της κατά κόσμον κρατούσας λογικής. 
Τώρα, πόση λογική μπορεί να έχει η ακροβασία στην ζωή και στο θάνατο ή στην σύνθεση βιώματος και ύπαρξης, είναι μεγάλο θέμα που δεν δύναται να αναλυθεί σε ελάχιστες γραμμές. Σε κάθε περίπτωση τίθεται ως πρόχειρο και ανεπιχειρηματολόγητο συμπέρασμα η άποψη, ότι ο θάνατος δεν θέλει τίποτε, γιατί έχει ένα στοιχείο που δεν υπάρχει στην ζωή. Ο θάνατος είναι αυτάρκης!
Αποτελεί την μοναδική βεβαιότητα, είναι το μόνο αναντικατάστατο και το απολύτως προσωπικό στοιχείο στον άνθρωπο ο θάνατος του! Καμία άλλη προοπτική στην ζωή μας δεν έχει στον απόλυτο βαθμό αυτά τα χαρακτηριστικά εκτός από την προοπτική του θανάτου. 
Η μοναδική βεβαιότητα, συνίσταται στην σιγουριά της ύπαρξης ή έστω πιο ανάλαφρα της ζωής, πώς θα πρέπει κάποια στιγμή να αγκαλιάσει το θάνατο. Η αναντικατάστατη παρουσία αυτού του δεδομένου, δεν επιτρέπει καμία εκπροσώπηση του τύπου: «Δεν μπορώ να παραβρεθώ, σε παρακαλώ βίωσε αντί για μένα το θάνατο μου.» Αυτό ακριβώς, καθορίζει την απολυτότητα του προσωπικού χαρακτήρα του θανάτου. Θανατούμαι ή θανατώνομαι Εγώ προσωπικώς για τον εαυτό μου! 
Αυτή είναι η ορθή σχέση του Εγώ με τον θάνατο. Με αυτά τα χαρακτηριστικά στοιχεία είναι αδιανόητο στον ανθρώπινο στοχασμό να συλλάβει το Θάνατο, ως κάτι το απρόσωπο. Το ερώτημα που τίθεται, είναι για το αν έχει ο θάνατος πρόσωπο και αν έχει πρόσωπο τότε έχει και ύπαρξη, και αν έχει ύπαρξη τότε έχει και οντότητα κ.τ.λ.. Μια απλή άποψη, θα μπορούσε να ισχυριστεί πως πολλά στοιχεία στην ζωή του ανθρώπου δεν έχουν μήτε πρόσωπο, μήτε ύπαρξη μήτε οντότητα, και όμως στην αντίληψη και μόνο του ανθρώπου είναι σαν να έχουν. 
Για παράδειγμα η Ελευθερία, αποτελεί βιωματική κατάσταση, δεν έχει πρόσωπο, οντότητα και ύπαρξη, αλλά άπαντες την αποδέχονται μετά χαράς, έτσι ασχημάτιστη, βιώνοντας την ενέργεια των συνεπειών που προσφέρει. Μάλιστα στην αντίληψη  καθίσταται προσωποποιημένη ισχυρά, αν και δεν πληρεί καμία υπαρξιακή προϋπόθεση. 
Εν προκειμένω, αυτό που επιχειρείται να προβληθεί, είναι ότι πολλά στοιχεία που αφορούν την ανθρώπινη φύση ή ύπαρξη δεν είναι απαραίτητο να χαρακτηρίζονται με ταυτότητα. Γιατί άραγε ο Θάνατος θανατώνεται τόσο άκαρδα από τον άνθρωπο,  μόνο και μόνο γιατί στερείται υπαρκτικών γνωρισμάτων; Ίσως εδώ ο άνθρωπος είναι πιο θανατηφόρος από τον ίδιο τον Θάνατο!
Η μοναδική θεώρηση μου μάχεται σθεναρά το θάνατο, όσο καμία άλλη, είναι η Ορθόδοξη. Αν απαλλάξουμε το στοχασμό μας, από τα όρια της όποιας θρησκευτικότητας, θα δούμε πώς η προοπτική της όποιας Ανάστασης ή ανάστασης, στοχεύει στην κατάλυση του θανάτου. Και όμως, αυτό που δίνει το γοητευτικότερο προβάδισμα στην ορθόδοξη θεώρηση, σε σχέση προς κάθε άλλη, είναι πως αντιμάχεται το συμβάν του θανάτου, με μία μοναδική αξιοπρέπεια, που επιτρέπει ακόμα και το θάνατο του Θεού της. Μια μοναδική αξιοπρέπεια που προκαλεί απόλυτη αποδοχή του θανάτου, προτείνοντας μια υπέρβαση εκλογικευμένη και πρακτικά αντιμετωπίσιμη. 
Η φιλοσοφική διάσταση αυτού του τολμήματος –απαλλαγμένη από κάθε θρησκευτική ή θεολογική προοπτική- παραδίδει την αξιοπρεπέστερη βίωση του θανάτου. Αυτή ακριβώς η θεώρηση, αποδίδει το συσχετισμό θανάτου και βιώματος, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει τον βιωματικό χαρακτήρα της πρακτικής του φαινομένου του θανάτου. Πρέπει να γίνει σαφές, ότι η αναφορά σε ένα θρησκευτικό τρόπο στοχασμού, δεν αποσκοπεί στην κατάδειξη μιάς αλάνθαστης θεολογικής ή θρησκευτικής λογικής. Το επιδιωκόμενο στην περίπτωση αυτή, είναι η αλήθεια της φιλοσοφικής θεώρησης του θανάτου, η οποία συνθετικά έχει το δικαίωμα να προσεγγίζει με απόλυτη ελευθερία κάθε χώρο στην προσπάθεια, είτε σύνθεσης, είτε ανάλυσης, της διαρκώς επιχειρούμενης σοφίας.
Ο θάνατος φοβίζει κατά κοινή συνισταμένη τον άνθρωπο. Λάθος! Ο άνθρωπος, που ξέρει να διαπραγματεύεται μια ολόκληρη ζωή, βιώνοντας την ύπαρξη του, δεν μπορεί να φοβάται. Για την ακρίβεια, αδυνατεί να φοβάται. 
Δεν θα ήταν άσκοπη η τοποθέτηση, ότι ο άνθρωπος φοβάται, όχι εξαιτίας του προσωπικού του θανάτου που επέρχεται, αλλά διότι αδυνατεί να διαχειριστεί το θάνατο των άλλων που βιώνει. 
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να φοβάται κάτι για το οποίο ο ίδιος δεν έχει εμπειρία και γνώση. Αυτό λοιπόν που τρέμει είναι η εμπειρία του άλλου που ζεί στο θάνατο. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, είναι πλασματικός ένας χαρακτηριζόμενος προσωπικός φόβος θανάτου. Ο τρόμος του θανάτου, είναι εμπειρία που μας την μεταγγίζει ο άνθρωπος που πεθαίνει και όχι ο ζωντανός. 
Ο πόνος ενός αποχωρισμού, η έκπληξη μιάς τελεσίδικης απομάκρυνσης, η προοπτική μιάς μη προοπτικής, μας εκθέτει τόσο την συμπεριφορά όσο και την λειτουργία. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε να αποδεχθούμε, ότι στερούμαστε πρόσωπα, λόγια, συναισθήματα, κοινές εμπειρίες. Ενδόμυχα λανθάνει έντονος εκνευρισμός, διότι αυτός που μετέχει του θανάτου, βιώνει μια εμπειρία από την οποία μας εξαιρεί, στην οποία μας «απαγορεύει» να μετέχουμε! Και αυτό ο εγωισμός μας δεν το αντέχει. 
Στο θάνατο, πολλές φορές, οι αντιδράσεις αποδεικνύουν, ότι ο πόνος είναι περισσότερο προϊόν της προδοσίας του δικού μας εγωιστικού «θέλω», παρά αυτού καθ' αυτού του δεδομένου, πως κάποια ύπαρξη διαφοροποιείται στον άξονα της πορείας του βίου της. Αντιδρούμε γιατί χάσαμε, γιατί στερούμαστε, γιατί αδυνατούμε, γιατί κάτι μας λείπει. Ποτέ όμως δεν μας προκάλεσε πόνο ή ανησυχία, η αβεβαιότητα που βιώνει αυτός που επιλέγεται ή επιλέγει το θάνατο.
Ο θάνατός, ή επειδή βαίνουμε σε συμπέρασμα, ο Θάνατος, δεν είναι το τραγικότερο πράγμα στην ζωή του ανθρώπου. Τραγικοί είναι οι μικροί θάνατοι που σπάνια αντιλαμβανόμαστε. Ο άνθρωπος δεν πεθαίνει. Ο άνθρωπος πορεύεται στην διαφοροποίηση του, και πορεύεται με την σταθερότητα της ολοκλήρωσης, η οποία εμπεριέχει και την εμπειρία του θανάτου. Ευτυχείς και πλήρεις, όσοι κατορθώνουν να ολοκληρώσουν την Ύπαρξή τους στο βαθμό που θα τους επιτρέψει, να απολαύσουν την βιωματική εμπειρία του θανάτου, μεταβαίνοντας στο Επέκεινα, με την ασφάλεια, ότι έζησαν κάθε στιγμή Ζωής, ζωοποιώντας ακόμα και την παγωμένη ανάσα της Μετάβασης.
grvasileios
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

NEA ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΥΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ”AΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ;

Posted: 31 Jan 2014 11:21 AM PST

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
ΔΩΔΕΚΑΣΕΛΙΔΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΝΔΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΥ ΡΑΓΚΝΙΝΤΟΥΡ ΑΡΝΑΤΟΝΤΙΡ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ .
Η  ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ 6 ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ. ΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ/ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ-ΡΩΣΙΑΣ-ΔΑΝΙΑΣ-ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ-ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ/ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ/ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ/ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ/ΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
ΑΡΧΙΚΑ Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 2008 ΣΤΟ ΡΕΥΚΙΑΒΙΚ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΤΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ. ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΕΚΤΟΤΕ ΤΗΝ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ, ΤΗ ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑ. ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΙΝΔΙΑ.
ΤΟ 2007 ΚΑΙ ΤΟ 2008 ΤΟ ΒΔ ΠΕΡΑΣΜΑ ΗΤΑΝ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΟ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2009 ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ  ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΑ ΠΑΓΟΘΡΑΥΣΤΙΚΑ, ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΤΕΝΑ. ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΙ ΙΔΙΑΖΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΚΤΙΚΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΛΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.
ΒΑΣΕΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 25% ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ. ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ 90 ΔΙΣ ΒΑΡΕΛΙΑ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ. ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΕΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΕΦΙΚΤΗ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ , ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΗΝ ΠΡΟΣΚΤΗΣΗ 5 ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ AEGISΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΕΝΩ Η ΜΟΣΧΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΗΝ ΕΝΤΑΞΗ 13 ΝΕΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΝΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΡΑΣΗΣ. ΑΠΟ ΤΟ 2007 Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΜΠΑΡΕΝΤΣ-ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗΣ, ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΛΑΒΙΚ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΤΟ 2006, ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΑΞΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 68 ΦΟΡΕΣ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ-ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ.
Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ. ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΟΘΡΑΥΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΣΤΟΛΟΥ, ΕΝΩ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΑΡΚΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΕΝΩ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ FSB  ΕΧΕΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Η ΜΟΣΧΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ. Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΧΩΡΟ.
Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ. Η ΟΤΑΒΑ ΑΡΧΙΣΕ ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ. ΗΔΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ 500 ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΕNANISIVIK KAI RESOLUTE BAY. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ  ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ.
Η ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΑΡΚΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2009, ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΕΝΤΣ/ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ/ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ/ΕΝΩ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
 Η ΔΑΝΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΞΗΣΕ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ. ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΤΗΝ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ. 57.000 ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 4 ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. ΑΣ ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ Η ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΝΙΑ. Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΩΣ ΛΙΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΤΕΛΟΣ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ. Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΚΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΩΣ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΕΔΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΡΑΝΤΑΡ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ.
ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΖΩΗΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ-ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΑΜΦΙΒΙΟΥ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ/Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΡΚΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΡΙΣΕΩΝ/ΕΝΑ ΑΡΚΤΙΚΟ-ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΛΠ.
Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΙΝΔΙΑ  ΕΧΟΥΝ  ΛΑΒΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΗ-ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΣΤΟ ΑΡΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΔΙΟΔΩΝ.
ΤΕΛΟΣ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΣΤΟ ΑΡΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2009 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΩΣ ΖΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΧΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ, ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ 3 ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΕΝΩ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ.
analystsforchange
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Η Έξοδος από το Ευρώ με τα Μάτια του ΔΝΤ (Αργεντινή-Ελλάδα)

Posted: 31 Jan 2014 10:44 AM PST

του Σπύρου Στάλια*Στην του Έκθεση του Μαρτίου του 2012 το ΔΝΤ (March 2012, IMF Country Report No. 12/57, σελίδες 229, μπορείτε να την αναζητήσετε στο διαδίκτυο, δυστυχώς μόνο στα Αγγλικά) ένοιωσε την ανάγκη να περιγράψει ένα λεπτομερές σενάριο που αφορά στην έξοδο της Ελλάδος από το Ευρώ. Για πρώτη φορά ένα τέτοιο σενάριο προσήλθε από ένα διεθνές θεσμικό όργανο. Το σημείο αυτό της Έκθεσης επιμελώς απεκρύβη από την ελληνική κοινή γνώμη.Έως τώρα τέτοια σενάρια είχαν περιγραφεί από ανεξάρτητους οίκους αξιολόγησης, από Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα, από άλλους μελετητές, κυρίως από την Αμερική και την Αγγλία και όλα συγκλίνουν στην άποψη ότι τελικά η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από το Ευρώ.Κοινός παρανομαστής όλων αυτών των απόψεων ήταν ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν εξήλθε από τέτοια κρίση και οδηγήθηκε στην ανάπτυξη με μόνο μέσο την εσωτερική υποτίμηση των...αμοιβών, την διάλυση του κοινωνικού κράτους με παράλληλη διατήρηση ενός τόσου ισχυρού νομίσματος. Η συνταγή αυτή οδηγεί στην πλήρη καταστροφή.Η αίσθηση που αποκομίζει κάποιος για τους λόγους που οδήγησαν το ΔΝΤ στην διατύπωση αυτού του σεναρίου είναι ότι μάλλον θέλει να αποστασιοποιηθεί.Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά το ΔΝΤ εισάγει το σενάριο της απομάκρυνσης της Χώρας μας από την ζώνη του Ευρώ και την υιοθέτηση ενός νέου νομίσματος και σαν παράδειγμα χρησιμοποιεί την Αργεντινή κυρίως.Χαρακτηριστικά η Έκθεση αναφέρει στη ότι 'η περίπτωση της Αργεντινής είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς είναι πιθανό να εξελιχτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της Ελλάδος μοιάζουν δυσμενεστέρα σε σχέση με την πρότερο διεθνή εμπειρία' (σελ. 49)'.Η έκθεση ως προς την Αργεντινή αναφέρει ότι ' η χώρα μεταξύ των ετών 1998-2002 είχε παγιδευτεί σε ένα καθοδικό σπιράλ, και η σταθεροποίηση μέσω της εσωτερικής υποτίμησης (όπως η Ελλάδα τώρα) τελικά αποδείχτηκε αδύνατη και έτσι για να επιτευχτεί η ανάκαμψη αποφασίστηκε η υποτίμηση του νομίσματος (σελ.49).'Τον Ιανουάριο του 2002, το εθνικό νόμισμα αποσυνδέθηκε από το δολάριο και υποτιμήθηκε κατά 70%. Η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών (πτώχευση) σε $155 δις δημοσίου χρέους. Μετά από τη στάση πληρωμών και λόγω της υποτίμησης του νομίσματος, το χρέος ανήλθε στο 150% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 26% το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 11% το βιοτικό επίπεδο επέστρεψε στα επίπεδα του 1968 και η ανεργία έπιασε το 25%.'Χρειάστηκαν όμως μόνον μόλις τρεις μήνες, σε πείσμα όλων αυτών, η οικονομία να εισέλθει σε μια αυτοδύναμη και διαρκή ανάπτυξη (σελ.49)' τονίζει η Έκθεση. Πράγματι από τότε η Αργεντινή είχε μέση ανάπτυξη της τάξης του 8% ετησίως και υπήρξε μια υποδειγματική οικονομία.Η Ελλάδα πάσχει ακριβώς στα ιδία σημεία, δυσμενέστερα, με εκείνες τις χώρες που υποτίμησαν το νόμισμα τους, όπως 'υπερβολικό δημόσιο χρέος, έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, έλλειψη διεθνών επενδύσεων, ελάχιστες εξαγωγές, δομές καθόλου ευέλικτες στην αγορά εργασίας, παράγωγης και υπηρεσιών, πολιτική και κοινωνική αστάθεια'(σελ.49).Αλλά αν μια 'ισχυρή πολιτική βούληση που θα ήταν αποφασιστική για την εκτέλεση αυτού του σχεδίου (έξοδος από το Ευρώ), που θα απαιτήσει διαρκή προσπάθεια για μια επώδυνη προσαρμογή' (σελ 49), υιοθετήσει τη δραχμή, τότε η Ελλάδα θα μπει άμεσα στο δρόμο της ανάπτυξης. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 50%, ο πληθωρισμός θα εκτιναχτεί στο 35% με έτος βάσης το 2012 και το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 10%. Η ανάκαμψη όμως θα είναι ραγδαία. Το επόμενο έτος το 2014 θα ανέλθει κατά 6% το ΑΕΠ ενώ ο πληθωρισμός θα αποκλιμακώνεται με ταχύτατο ρυθμό κάτω του 5% έως το 2014 (σελ 46).Μένει να δούμε λοιπόν τι είναι εκείνο που φοβίζει τόσο πολύ την έξοδο της Ελλάδος από το Ευρώ. Η Έκθεση του ΔΝΤ τονίζει ότι 'Οι έμμεσες δευτερογενείς επιπτώσεις είναι πιο ενδιαφέρουσες. Οι αντιλήψεις για την σταθερότητα της αγοράς της Ευρώπης θα τεθούν σε δοκιμασία, και οι επενδυτές θα θεωρήσουν πιθανή και άλλη έξοδο (χώρας) από το Ευρώ (που μια τέτοια πιθανότητα ένα τοίχος προστασίας θα μετρίαζε αλλά δεν θα εξαφάνιζε).Επιπροσθέτως η χρήση εργαλείων για την διαχείριση της εξόδου από το Ευρώ, όπως πάγωμα καταθέσεων, ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων θα προξενούσε σε άλλες αδύνατες περιοχές του Ευρώ άμεση απόσυρση κεφαλαίων. Εκτός αυτών, τραπεζικές μοχλεύσεις με σκοπό την μείωση των πιστωτικών κίνδυνων θα οδηγούσε πιθανότατα σε μια αυτοεκπληρούμενη κρίση σε ασθενείς χώρες με κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες χώρες, (domino effect).Και η Έκθεση καταλήγει 'Οι ανταγωνιστές της Ελλάδος (π.χ. στον Τουρισμό) θα απολέσουν δραστηριότητες λόγο της ταχυτάτης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος που θα προέλθει από την υποτίμηση του νομίσματος (σελ.47).Συνοψίζοντας η Έκθεση του ΔΝΤ δεν περιγράφει μια καταστροφή της Ελλάδος από μια πιθανή υιοθέτηση της δραχμής, όπως ορισμένοι Μνημονιακοί και Τραπεζίτες τρομοκρατούν τον Ελληνικό Λαό, αλλά σημειώνουν την ευεργετική για την ανάπτυξη της χώρας έξοδο από το Ευρώ (σελ. 46 μετά σχεδιαγραμμάτων), πράγμα που το Μνημόνιο καθ' οιονδήποτε τρόπο ως τώρα δεν εγγυάται αλλά αντιθέτως θα απαιτήσει και νέα επώδυνα μέτρα.*Ο Σπύρος Στάλιας είναι οικονομολόγου Ph.D π. Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΚΕ-ΟΛΠgatarosΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Κοσμογονία-Θεογονία και Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία

Posted: 31 Jan 2014 09:27 AM PST

Η Θεογονία αποτελεί την Ιερή παρακαταθήκη των Ελλήνων και κατά πάσα πιθανότητα είναι δημιούργημα του Ιερατείου των Ελικωνιάδων Μουσών παρά το ότι αποδίδεται στον Ησίοδο ο οποίος συνέλεξε , επεξεργάστηκε και κατέγραψε τις προ της εποχής του παραδόσεις που αφορούσαν την γενεαλογία των θεών και την περιγραφή πανάρχαιων εποχών και γεγονότων…Αμφιβολίες αναφορικά με την Πατρότητα της Θεογονίας υπήρχαν και στην αρχαιότητα όπως κάνει λόγο και ο Παυσανίας (Βοιωτικά, 31, 4) . Ο Διογένης ο Λαέρτιος θεωρούσε ως πρώτο ποιητή της Θεογονίας τον Μουσαίο – τον Υιό του Ευμόλπου -( Διογένης Λαέρτιος : Βίοι Φιλοσόφων – Προοίμιο 1,3 ) . Όποιος και αν είναι ο δημιουργός της Θεογονίας κατ εμέ δεν έχει σημασία και θα πρέπει να νιώθουμε τεράστια ευγνωμοσύνη στην «Θεια Πρόνοια» που το Λίκνο του Ελληνικού Λόγου κατόρθωσε να επιβιώσει της καταστροφικής μανίας των εχθρών της Γνώσης , της ελευθερίας του Λόγου και του Πολιτισμού. Στην αρχή της , ο δημιουργός ποιητής της Θεογονίας επικαλείται τις Μούσες του Ελικώνος βοηθώντας τον να εξιστορήσει – τραγουδήσει τα μελλούμενα και όσα έχουν ήδη παρέλθει . Οι μούσες λόγω της στενής τους σχέσης με τον Θεό Απόλλωνα ο οποίος ητο ο άρχων του χορού τους ως (Μουσηγέτης) θεωρείται ότι είχανε την μαντική ικανότητα. Οι μούσες είναι Τέκνα του Διός και της Τιτανίδος Μνημοσύνης και γεννήθηκαν στην Αρχαία Θράκη (Σημερινή Πιερία). Οι μούσες είναι το αίτιον της πάσης φύσεως εμπνεύσεως σχετικά με τον Λόγο και εποπτεύουν την Νόηση σε όλες τις μορφές της . Μας αναφέρει ο Πλάτων στον Φαίδρο (245 Α) :
«Όποιος λοιπόν φτάνει στις πύλες τις ποιητικές δίχως την συντροφιά της μανίας των Μουσών, έχοντας την πεποίθηση ότι θα γίνει ικανός ποιητής με την τέχνη του και μόνο, η προσπάθεια του μένει ατελέσφορη , καθότι η ποίηση των σωφρονούντων, επισκιάζεται από εκείνη των εμπνεόμενων υπό της Μανίας»
Ο ποιητής της Θεογονίας λοιπόν εμπνέεται από τις πανίσχυρες Μούσες και αποκτάει την ικανότητα της «Διηγήσεως» για το παρελθόν και το μέλλον… Εξάλλου όποιος θνητός εμπνέεται από τις Θυγατέρες του Άνακτα Δία (που διαπλάθουν τα ήθη και καταπραύνουν τα πάθη , λαμβάνοντας γνώση για τους Νόμους και τις Συνήθειες των Αθανάτων) έχει την δυνατότητα να προσεγγίσει τον Όλυμπο και να λάβει μέρος στα συμπόσια των Θεών ….Κατά την Κοσμογένεση της Θεογονίας, στην Αρχή υπήρξε το ΧΑΟΣ ( Η τοι μεν πρώτιστα Χάος γένετ (ΘΕΟΓ.116) .Δεν γίνεται αναφορά, η επεξήγηση αναφορικά με το Χάος πέραν ότι είναι η πρωτογενής ουσία της δημιουργίας του Κόσμου. Χιλιάδες είναι οι ερμηνείες περί του τι είναι το «Χάος» και η κατ ουσίαν η πρωταρχική δημιουργός ουσία . Προσωπική μου εκτίμηση – πεποίθηση είναι πως το Χάος αντιπροσωπεύει την προ της μεγάλης «Εκρήξεως» (Bing Bang) κατάσταση τόσο σε πνευματικό όσο και σε υλικό επίπεδο… Μια κατάσταση που μόνο ως «Κενό» « Χάσμα» και ως «απύθμενο» διάστημα μπορεί να χαρακτηριστεί με πλήρη την έλλειψη του «Νόμου» που διέπει τα πάντα στο Σύμπαν.Στην συνέχεια δημιουργήθηκε η «Γαία» . Στην προσπάθεια κάθε μας ερμηνείας ας δούμε τι είπε ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας επ αυτού .
« Όπως λέγεται , όλα είναι γη . Και ο Ησίοδος λέγει ότι πρώτη η γη δημιουργήθηκε από τα σώματα» - Αριστοτέλης – Μετά τα Φυσικά Α' 8-989a
« Θα ήτο ορθότερο να ονομάζαμε την Γαία Γεννήτειρα, όπως λέγει ο Όμηρος» Πλάτων – Κρατύλος 410 C
Παράλληλα και οι Ορφικοί ονομάζουν την Γαία , Μητέρα των Μακάρων και των Θνητών ανθρώπων, έδρανο του Αθανάτου Κόσμου , αιωνία και πολύσεπτη μακαρία Θεά ( Ορφικός Ύμνος της Γης) . Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε και να συλλογιστούμε ως Γαία συμβολίζεται τόσο η «Ύλη» ( Όλοι οι Πλανήτες και οι αστέρες κατά πάσα πιθανότητα) όσο και ο Κόσμος ο Πνευματικός των Αθανάτων ψυχών καθώς και των Θεών . Οπότε ως Γαία θεωρούνται τα πάντα όσα μπορούμε να αντιληφθούμε και να μην αντιληφθούμε στον κόσμο μας . Με λίγα λόγια η «Στέρεα» από κάθε άποψη βάση της Δημιουργίας και όλων των κόσμων όπου διέπονται από τον Βασιλέα Νόμο
« Νόμος ο πάντων Βασιλεύς, θνητών Τε και Αθανάτων» (Πλάτων – Γοργίας 484 Β – Απολογία Πινδάρου)
Σαφέστατα εδώ μπορούμε ευκόλως να κατανοήσουμε και την «Δημιουργία» του πλανήτη μας της Γης, όπως και κάθε Ουρανίου Σώματος εξάλλου, στο σύμπαν και στους Γαλαξίες.Μέχρις εδώ παρατηρούμε πως η Ελληνική σκέψη συμπίπτει και είναι απόλυτα εναρμονισμένη με την φύση μη δεχόμενη «Υπερφυσικό» Θεό – Δημιουργό – Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος , ούτε σαφέστατα και την άκρως εσφαλμένη λογική πως τα πάντα ξεκίνησαν εκ του Μηδενός διότι τίποτα δεν προέρχεται από το Μηδέν …
« Δεν είναι δυνατόν να συντεθεί κάτι από το μηδέν» Πρόκλος - Στοιχείωσις Θεολογική« Από το τίποτε , πάλι τίποτε βγαίνει» ( ΑΛΚΑΙΟΣ : 76Β, 23D)« Τίποτε δεν γίνεται από το μη ον, ούτε καταστρέφεται καταλήγοντας στο μη ον» - Διογένης Λαέρτιος : Δημόκριτος 9,44
Για αυτό εξάλλου και τοποθετείται ως κοσμογονική πρωταρχική ουσία το αιώνιο και άφθαρτο «Χάος» όπου και εκεί σε άγνωστη και μη δοσμένη χρονική (εάν μπορεί να γίνει μέτρηση) περίοδο συντελέστηκαν οι απαραίτητες προεργασίες της δημιουργίας της «Γαίας» .Ως τρίτο Κοσμογονικό στοιχείο ακολουθεί ο Έρως ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο κάλλιστος ανάμεσα στους αθάνατους Θεούς (Θεογ. 120) . Ο Κοσμογονικός έρωτας είναι η απαραίτητη δύναμη που δίχως την συμβολή του θα ήταν αδύνατον να δομηθεί ο σύμπαν κόσμος. Ως «δύναμη» ορίζεται κάθε αίτιο το οποίο είναι ικανό να επενεργήσει και να παράγει ένα αποτέλεσμα . Ο Έρωτας κατά τον Jean Richepin « Είναι η δύναμη της έλξεως η οποία οδηγεί τα στοιχεία στις ενώσεις και τις συνθέσεις τους, έχοντας απεριόριστη ισχύ της οποίας ουδείς δύναται να διαφύγει» . Ο Paul Decharme θεωρεί τον Έρωτα ως « Την ελκυστική δύναμη , την τα στοιχειώδη μόρια συμφύρουσα και μιγνύσα, ο οποίος ουδέν αφ εαυτού παράγει , αλλά δια της ενεργείας αυτού πάντα τα όντα τείνουσι προς ένωσι , εκ Δε της ενώσεως ταύτης πηγάζει η ζωή» .Είναι προφανές πως γίνεται λόγος για την δύναμη της έλξης σε κάθε επίπεδο . Κάτι που η σύγχρονη επιστήμη έχει μελετήσει και έχει αποδεκτεί 100% . Όλα στο σύμπαν έλκονται μεταξύ τους είτε σε μοριακό επίπεδο είτε σε Βιολογικό, ψυχικό και πλανητικό. Η έλξη και η ένωση στο σύμπαν είναι η πρωταρχική αιτία της δημιουργίας της ζωής σε κάθε πλαίσιο της, έχοντας άπειρες μορφές και νοήματα μα έχοντας πάντα τον πρώτο λόγο στο καθετί. Να σημειωθεί πως δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός του Άνακτα ως Ζευς και Δίας (Ζεύξης – Έρως) και (Διαίρεσης – Απωθήσεως) , αρμονίας – Δυσαρμονίας κ.ο.κ . Εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε πως η αποκρυπτογράφηση της Θεογονίας και η προσεκτική της μελέτη και ανάλυση μας φέρνει μπροστά σε εκπληκτικά μυστικά τόσο επιστημονικού όσο και πνευματικού ενδιαφέροντος που δικαίως μας δίνει την εντύπωση της υπάρξεως ενός πολιτισμού πανάρχαιου με απίστευτη γνώση και ανάπτυξη από όπου προήλθε και η αποκρυπτογραφημένη αυτή γνώση στο βάθος των αιώνων η οποία σαφέστατα παραμένει μέχρι σήμερα «Άγνωστη» λόγο της αυστηρότητας τηρήσεως άκρατης μυστικότητας επι του περιεχομένου της….! Σχετικά με τον Έρωτα ο Πλάτων μας λέγει :
« Ο Έρως ονομάζεται έτσι , διότι εισρέει έξωθεν και η ροή αυτή δεν είναι οικεία στον άνθρωπο που την υφίσταται, αλλά ερχόμενη απ έξω δια των οφθαλμών. Δια τούτο από το «εσρείν» ονομάσθη παλαιότερον «έσρος» τώρα Δε Έρως καλείται» Πλάτων – Κρατύλος 420 Β
Επίσης στον Φαίδρο ο Πλάτων λέγει :
« Και όταν, δυναμωμένη από τις δικές της επιθυμίες , οδεύει προς τον πόθο του σωματικού κάλλους, επικρατώντας τη αγωγής, απ αυτή την δύναμη παίρνοντας το όνομα, εκλήθη έρως» Πλάτων – Φαίδρος 238 C
Εκ πρώτης όψεως εδώ ο Πλάτωνας βρίσκεται σε οφθαλμοφανή αντίφαση των λεγομένων του όμως είναι σημαντικό να επισημανθεί και να τονισθεί η πεποίθηση τόσο του Πλάτωνα όπως και του Σωκράτη και άλλων στην ύπαρξη 2 ειδών Έρωτα. Τον «Ουράνιο» και τον «Πάνδημο» όπως επίσης παρομοίως και 2 Θεές Αφροδίτες .
« Οι πάντες λοιπόν γνωρίζομε ότι δεν υπάρχει Αφροδίτη δίχως Έρωτα. Αν βεβαίως ήτο μία , ένας θα ήταν και ο Έρως. Εφόσον όμως είναι δύο, υποχρεωτικός δύο είναι και οι Έρωτες. Πώς λοιπόν δεν είναι δύο οι Θεές ; Η μια η μεγαλύτερη και χωρίς μητέρα , του Ουρανού η Θυγατέρα , την οποια και Ουρανία ονομάζομε, η Δε νεώτερη θυγατέρα του Διός και της Διώνης , την οποια "Πάνδημο" καλούμε . Είναι ανάγκη λοιπόν, και ο Έρως , ο οποίος είναι συνεργός με την δεύτερη, ορθώς να απόκαλείται Πάνδημος, ο άλλος Δε Ουράνιος» . Πλάτων – Συμπόσιο 180 D
Προφανώς και περί του δευτέρου «Ουράνιου» Έρωτος γίνεται λόγος στην Θεογονία. Για να δούμε όμως και την επίκληση του Λουκιανού του Σαμοσατέως προς τον Έρωτα η οποία έχει τρομερό ενδιαφέρον και ουσία
« Μόνο εσύ, Ουράνιε Δαίμον, να μου παρασταθής καιρίως, ευγνωμονώντας την φιλία, Έρως Ιεροφάντη των μυστηρίων, όχι εκείνο το κακό νήπιο το οποίο παίζει στα χέρια των ζωγράφων, αλλά εκείνος τον οποίο η πρωτόσπαρτη αρχή εγέννησε , τέλειον από την στιγμή της γέννας. Διότι εσύ είσαι εκείνος ο οποίος έδωσες μορφή στο παν από την αφανή και συγκεχυμένη ομορφιά. Εσύ ετράβηξες σαν ταφόπλακα το χάος από το μνήμα που ευρίσκετο όλος ο κόσμος και εκείνο το κατεπόντισες στα έσχατα βάθη του Ταρτάρου , όπου στα αλήθεια υπάρχουν « Σιδερένιες Πύλες και χάλκινο σκαλοπάτι» , ώστε με άρρηκτα δεσμά , αδυνατεί να πάρη την οδό της επιστροφής . Και αφού με λαμπρό φως την σκοτεινή νύκτα απεμάκρυνες , έγινες δημιουργός παντός αψύχου και εμψύχου» Λουκιανός – Έρωτες , 32 – 432
Στο Ορφικό ύμνο περί Έρωτος οι ορφικοί τον φαντάστηκαν ως κατέχοντα τα κλειδιά των πάντων, του ουρανίου αιθέρος , της θαλάσσης και της γης μα και του σκοτεινού Ταρτάρου και κρατώντα το πηδάλιο όλων αυτών.
« Για εμάς ο Έρως , ως Βασιλεύς και άρχων και αρμοστής , από τον Ησίοδο, τον Πλάτωνα και τον Σόλωνα, από τον Ελικωνα στην ακαδημία στεφανωμένος οδηγείται και στολισμένος εισέρχεται, έχοντας μαζί πολλά ζευγάρια αγάπης και κοινωνικότητος» Πλούταρχος – Ερωτικός 763 F
Βλέπουμε λοιπόν τον απύθμενο σεβασμό και σημασία που έδιναν οι Αρχαίοι στοχαστές και φιλόσοφοι στην σημασία του Έρωτα ως πρωταρχικής ουσίας της δημιουργίας του Κόσμου…Επόμενο στάδιο της δημιουργίας μετά τον Έρωτα είναι η δημιουργία του «Ουρανού» εκ της Γαίας η οποία τον δημιουργεί ίσο με τον εαυτό της, ο οποίος την καλύπτει επακριβώς (ΘΕΟΓ. 126-127) Αυτό είναι απόλυτα λογικό από την στιγμή που ο Ουρανός αντιπροσωπεύει την έννοια του χώρου που καταλαμβάνει το Σύμπαν. Είναι δεδομένο πως κάθε τι καταλαμβάνει χώρο ίσο με τον εαυτό του επομένως θα ήταν αδύνατο να μην ισχύει και για το σύμπαν η αρχή αυτή . Ετυμολογικά Ουρανός σημαίνει το «Άνωθεν Όριο» εκ του ΟΥΡΟΣ+ΑΝΩ . Με απλά λόγια θα λέγαμε πως ο Ουρανός είναι το όριο του χώρου που καταλαμβάνει η Γαία σε κάθε επίπεδο. Το ζεύγος Ουρανός – Γαία από την στιγμή που συντελείται είναι αδιαίρετο και αυτό είναι απόλυτα φυσικό.
« Διότι το όλον και το άπαν συνηθίσαμε να το ονομάζουμε ουρανό… Είναι Δε φανερό ότι δεν υπάρχει ούτε τόπος , ούτε κενό , ούτε χρόνος πέρα του ουρανού» Αριστοτέλης – Περί Ουρανού (278 b, 20…279 α, 11)
Ο Ουρανός με λίγα λόγια είναι το αχανές «Διάστημα» σε κάθε πλαίσιο του είτε υλικό είτε Πνευματικό . Αναλύοντας βήμα προς βήμα την Ελληνική Κοσμολογία ανακαλύπτουμε τρομερές «επιστημονικές» και «πνευματικές» αλήθειες περί της ροής των πραγμάτων και της «φύσης» τους . Πράγματα που αν μελετήσετε σε βάθος τα επόμενα κεφάλαια της Θεογονίας θα σας αφήσουν πραγματικά άναυδους για το βάθος και την ουσία τους…. Συνοπτικά στην συνέχεια η Θεογονία κάνει λόγο περί της γενέσεως του Ερέβους – Νύκτας – Γένος Νυκτός – Αιθέρος – Πόντου – Τιτάνων – Ωκεανού – Κοίου – Κριού – Υπερίωνος – Ιαπετού – Θείας- Ρείας – Θέμιδος – Μνημοσύνης – Φοίβης – Τηθύος – Κρόνου .Η ελάχιστη αυτή «ανάλυση» των αρχικών κεφαλαίων της Θεογονίας – Κοσμογονίας μπορεί να δώσει μια γεύση περί των μυστικών και των γνώσεων που αυτή κρύβει στα σπλάχνα της… Την σημερινή μου αναφορά την κάνω μόνο και μόνο για να καταδείξω την υπεροχή σε κάθε πλαίσιο του Ελληνικού Λόγου έναντι του εχθρικού προς την λογική και την φύση Ιουδαικού, που μας έχουν επιβάλλει εδώ και τόσους αιώνες.Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Άγγελο Πολίτη για το εξαίσιο βιβλίο του « Ο Τρίτος Όλυμπος» (Εκδόσεων Ερωδιός) για την μοναδική ερμηνεία και αποκωδικοποίηση που κάνει προς την Θεογονία του Ησιόδου και να το συστήσω ανεπιφύλακτα σε κάθε αγνό αναζητητή της αλήθειας και του Λόγου ….
Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία 
Αν αναλύσουμε από ετυμολογική άποψη τον όρο Φιλοσοφία στα συνθετικά στοιχεία του, φιλία - σοφία, δηλώνεται η τάση, η εσωτερική διάθεση για την γνώση του κόσμου. Όταν μάλιστα η τάση αυτή κορυφώνεται, τότε μεταστοιχειώνεται σε έναν έρωτα διαρκή για την γνώση του κόσμου και του εαυτού του. Με δεδομένο ότι η γνώση αυτή για τον άνθρωπο δεν είναι ποτέ πλήρης, δικαιολογεί και τη διαρκεί αναζήτηση, το αδιάκοπο κυνήγι της γνώσης, τη συνεχή έρευνα. Έτσι, είναι ευνόητο πως η μάθηση που παράγεται και δημιουργείται από την πίεση της Φιλίας αυτής προς την γνώση ονομάζεται Φιλοσοφία = Ο όρος Φιλοσοφία, Φιλόσοφος, φιλοσοφικός είναι καθαρά Ελληνικός και με τον Ελληνικό τύπο χρησιμοποιείται σε όλες τις γλώσσες της οικουμένης. Πρώτος ο Πλάτων χρησιμοποιεί στα έργα του τον όρο Φιλοσοφία, αλλά από τους προσωκρατικούς ο Ηράκλειτος αναφέρει τον όρο φιλόσοφος στο 35ο απόσπασμα " Χρη γαρ ευ μάλα πολλών ιστόρας φιλοσόφους άνδρας είναι" (= είναι απαραίτητο οι άνδρες που είναι φίλοι της σοφίας, να έχουν ερευνήσει πάρα πολλά πράγματα). Ωστόσο, ο Διογένης ο Λαέρτιος και ο Κικέρων αναφέρουν ότι πρώτος ο Πυθαγόρας (580-500 π.χ) έκανε χρήση του όρου Φιλόσοφος : "Ερωτηθέντα υπό Λέοντος του Φλειασίων τυράννου τις είη, φιλόσοφος ειπείν και τον βίον εοικέναι πανηύρει ως ουν εις ταύτην οι μεν αγωνιούμενοι, οι δε κατ εμπορίαν, οι Δε γε βέλτιστοι έρχονται θεαται, ούτως εν τω βίω , οι μεν ανδραποδώσεις, έφη, φύονται δόξης και πλεονεξίας θηραταί, οι Δε φιλόσοφοι της αληθείας".(Διογ.Λαέρτ8,8)(= Όταν ο Λέων, ο τύραννος των Φλειασίων ρώτησε τον Πυθαγόρα τι είναι, του απάντησε πως είναι φιλόσοφος. Είπε ακόμη ο Πυθαγόρας ότι η ζωή μοιάζει με πανηγύρι' όπως λοιπόν άλλοι έρχονται στο πανηγύρι, για να αγωνισθούν, άλλοι για να εμπορευθούν, ενώ οι καλύτεροι έρχονται για να απολαύσουν το θέαμα του πανηγυριού, έτσι κατά τον ίδιο τρόπο και στην ζωή, εκείνοι που έχουν φύση δουλική, γεννιούνται από την φύση τους με έφυτη επιθυμία να επιδιώκουν την δόξα και την πλεονεξία, αλλά όμως οι φιλόσοφοι εχουν έμφυτο τον έρωτα της αλήθειας.) Επίσης, ο Ρωμαίος ρήτορας, Κικέρων στο σύγγραμά του "Τουσκουλαναί Διατριβαί" μας πληροφορεί ότι ο Πυθαγόρας αποκρίθηκε στον Τύραννο Λέοντα : " Δεν γνωρίζω καμμία τέχνη, αλλά είμαι φιλόσοφος". Με τον Κικέρωνα συμφωνεί και ο Ιάμβλιχος. Ο Πυθαγόρας πρόσθεσε ότι " Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι καταφρονούν όλα τα άλλα πράγματα ασχολούνται μετα ζήλον εις την έρευναν της φύσεως όντων" - αυτούς ονόμασε Φιλοσόφους .Ωστόσο η κριτική έρευνα έδειξε πως τα σχετικά με τον Πυθαγόρα και τον Λέοντα είναι μεταγενέστερης εποχής και πλασμένα από τον Ηρακλείδη τον Ποντικό, μαθητή του Πλάτωνα , ο οποίος ήθελε να παρουσιάσει τον Πυθαγόρα ως αρχηγέτη του Θεωρητικού βίου. Μετά από την αποδεικτική αυτή έρευνα η αρχαιότερη χρήση της λέξης Φιλόσοφος απαντάται στον Ηράκλειτο . Όσον αφορά στο ρήμα Φιλοσοφέω-ώ απαντάται στον Ηρόδοτο (Α,30) όπου ο βασιλέας των Λυδών, Κροίσος, λέει στον ΣΣόλωνα "...ως φιλοσοφέων γην πολλήν θεωρίης είνεκεν επελήλυθας" (Από αγάπη προς την γνώση, από έρωτα πρα την φοσία έχεις περιέλθει πολλές φορές). Το ρήμα αυτό ττο συναντούμε και στα Ιπποκρατικά συγγράμματα (Ι 620 και ΙΧ 232 L) Ο ΘουκυδίδηςΔεν αναφέρεται στην φιλοσοφία ως μια ιδιαίτερη επιστήμη, αλλά με τον όρο αυτόν εννοεί μια βαθύτερη εξέταση των πραγμάτων με όργανο την σκέψη. Ο Ξενοφών στα "Απομνημονεύματα" χρησιμοποιεί το ρήμα φιλοσοφώ......Ο Ευθύδυμος συνομιλώντας με τον Σωκράτη, λέει " ωμήν φιλοσοφείν φιλοσοφίαν" (Φανταζόμουν ότι ασχολούμαι με την φιλοσοφία, με την οποία πίστευα πως θα μορφωθώ). Ο Ξενοφών , επίσης, παρουσιάζει τον Σωκράτη στο "Συμπόσιον" να λεει πως είναι αυτουργός Φιλοσοφίας (= Αυτοδίδακτος στην φιλοσοφία).Ωστόσο, κατά τον Πλάτων , η Σοφία είναι κτήμα του Θεού. Άλλωστε, και στην "Απολογία", ο Σωκράτης δηλώνει απερίφραστα πως " η Μόνη αληθινή Σοφία είναι η Θεική σοφία, ενώ η ανθρώπινη είναι μηδαμινή". Επομένως η μάθηση και η έφεση για μάθηση συνιστούν τον όρο Φιλοσοφία.Ο Αριστοτέλης στο έργο του "Μετά τα Φυσικά" διατυπώνει την άποψη ότι "έστι του φιλοσόφου περί πάντων δύνασθαι θεωρείν"(= γνώρισμα του φιλοσόφου είναι η ικανότητα να μπορεί να εξετάζει θεωρητικός όλη γενικώς την πραγματικότητα).Για τους Στωικούς Φιλοσόφους , η φιλοσοφία ορίζεται ως τέχνη, υιοθετώντας μια πρακτική αντίληψη για την φιλοσοφία. Θεωρούν δηλαδή ότι η φιλοσοφία είναι τέχνη με την οποία ο άνθρωπος μπορεί να κάνει κτήμα του την αρετή και να την εφαρμόσει στην ζωή του. Παρόμοια αντίληψη για την Φιλοσοφία έχει και ο Επίκτητος, που την ορίζει ως "τέχνη περί βίου" και "εφόδιον εις τον βίον" ενώ κατά τον Επίκουρο, η φιλοσοφία είναι η τέχνη που εξασφαλίζει στον άνθρωπο την ευδαιμονία της ζωής. Μάλιστα, έλεγε το εξής: " Την φιλοσοφίαν, έλεγεν, είναι λόγος και διαλογισμός του ευδαίμονα βίου περιποιούσαν". Το φυσικό μέρος της φιλοσοφίας - κατά τον Επίκουρο - χρησιμεύει για να απαλλάξει τον άνθρωπο από τον φόβο του θανάτου και από την ιδέα της ύπαρξης θεών.Ως προς τις απόψεις του Πλωτίνου και των Νεοπλατωνικών φιλοσόφων, επαναλαμβάνουν τα όσα είχαν υποστηρίξει περί της φιλοσοφίας ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης . Θεωρούν ότι η Φιλοσοφία είναι γενική επιστήμη που μελετά το σύνολο της πραγματικότητας ( Η Φιλοσοφία περί πάντα τα όντα καταγίνεται). Ως κυριότερο κλάδο αυτής δέχονται "την πρώτην φιλοσοφίαν, την οποίαν ο Πρόκλος, ακολουθώντας τον Αριστοτέλη ονομάζει και θεολογικήν". Στους κόλπους της Νέο-Πλατωνικής φιλοσοφίας αναπτύσσεται και η θεωρία περί τριαδικής εξελικτικής αναπτύξεων των όντων ( μονή, πρόοδος, επιστροφή), την οποία ο Γερμανός Φιλόσοφος Hegal (Έγελος) ανανέωσε κατά τον παρελθόντα αιώνα και έγινε ο ιδρυτής -εισηγητής της νεότερης διαλεκτικής, την οποία αργότερα παρέλαβε και υιοθέτησε ο Κάρλ Μάρξ . Οι κατοπινοί Νεοπλατωνικοί του 5ου αιώνα και ιδίως ο μαθητής του Πρόκλου Αμμώνιος έδιναν του εξής ορισμούς στην φιλοσοφία :" Φιλία της σοφίας" , κατά τον Πλάτωνα"Γνώσις των όντων η όντα" (= η Γνώση των όντων από την γενική οντολογική κατασκευή τους), κατά τον Αριστοτέλη"Γνώσις Θείων και ανθρωπίνων" κατά τους Στωϊκούς"Τέχνη Τεχνών και επιστήμη Επιστημών", Κατά τον Αριστοτέλη"Ομοίωσις Θεώ κατά το δυνατόν Άνθρωπων" , κατά τον Πλάτωνα, (Θεαίτητος 176 Α, Νομ. 716 D)," Μελετητής Θανάτου", κατά τον Πλάτωνα (Φαίδων 64 Α και 67 Α).Οι παραπάνω ορισμοί είναι οι επικρατέστεροι κατά την Ελληνορωμαικήν Αρχαιότητα.Κατά τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες, η Φιλοσοφία ταυτίζεται με την Ευσέβεια κατά τον Απολογητή Ιουστίνο , ο οποίος γράφει στον Αντωνίνο τον Ευσεβή, " Πανταχού ακούεται ότι υμείς μεν ουν λέγεσθε ευσεβείς και φιλόσοφοι και ερασταί παιδείας" (Παντού ακούγεται ότι εσείς, βέβαια, ονομάζεσθε ευσεβείς και φιλόσοφοι και εραστές της παιδείας.) Προσθέτει επίσης ότι τα διδάγματα του Πλάτωνα δεν είναι ξένα προς την διδασκαλία του Ιησού Χριστού και χαρακτηρίζει την φιλοσοφία ως "μέγιστον κτήμα και τιμιώτατον" (= ως απόκτημα σπουδαιότατο και πολυτιμότατο), γιατι αυτή μας φέρει κοντά στον θεό. Κατά τον Ιουστίνο τον Απολογητή , ο Χριστιανισμός είναι η μόνη ασφαλής και σύμφορος Φιλοσοφία" .Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς ονομάζει την Ελληνική Φιλοσοφία "Χρήσιμη προς Θεοσέβεια" και "προπαίδεια" για τους Έλληνες οι οποίοι γίνονται κάτοχοι της πίστης με λογικές αποδείξεις. Η Φιλοσοφία συντελεί ως θεία προπαρασκευή για την απόκτηση της θεϊκής αλήθειας , η οποία κατά τον - Κλήμεντα - συνεργεί προς την κτήσιν της Σοφίας . Ο ίδιος ονομάζει την φιλοσοφία "Ζητησιν της αλήθειας ". Αξιοσημείωτο είναι στην Ελληνική Ανατολή από τον 4ο αιώνα μ.χ τα γενικότερα προβλήματα της φιλοσοφίας απετέλεσαν θέμα της δογματικής διδασκαλίας. Ο Γρηγόριος ο Νύσσης τονίζει " Η Αντίληψις ότι η ευσέβεια έγκειται εις μόνον τα δόγματα προσιδιάζει κατ εξοχήν εις τους Έλληνας" . Βεβαίως αναγνωρίζει την υπεροχήν της πίστης , αλλά θεωρεί αξιοσύστατον και την "ηθικήν και φυσικήν φιλοσοφία, γεωμετρίαν Τε και αστρονομίαν και λογικήν πραγματείαν" (Γρηγ. Νύσσης" Θεωρία εις τον του Μωυσέως Βίον", 44) . Εν γένει στην Ανατολική ορθοδοξία επικράτησε η τάση του ταυτισμού της φιλοσοφίας με την Θεολογία . Ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός γράφει στα "Κεφάλαι Φιλοσοφίας" (Γ) " Σοφία Δε αληθής ο Θεός εστίν η συν αγάπη προς τον θεόν αυτή έστιν η αληθής φιλοσοφία".Στον Δυτικό Χριστιανισμό επικρατεί η τάση πως η φιλοσοφία είναι θεραπαινίς (υπηρέτρια) coucilla της θεολογίας. Κατά τους δυτικούς φιλοσόφους του μεσαίωνα, είναι διαφορετικές οι πηγές από τις οποίες αντλούν την γνώση η φιλοσοφία και η Θελογία.Πηγή :Μεγάλες Μορφές της Αρχαίας Ελλάδας : Φιλόσοφοι - Εργασία της Δρ. Ελένης Δερμιτζόγλου - Εκδόσεις Ιστοριογνωσία
-----------------------------------------------
Λείπει η Φιλοσοφία στις μέρες μας... Καλώς η κακώς πλέον η Φιλοσοφία όπως κάποτε άνθισε και έφερε τεράστια γνώση και φως στην ανθρωπότητα δεν υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες... Η συνέχεια της Φιλοσοφίας ως "Τέχνης" δεν μπορεί παρά να είναι ο "Αποκρυφισμός" και ο "Εσωτερισμός" μαζί με την Θεοσοφία διότι μόνο αυτά τα μονοπάτια έχουν ως σημαία τους το " Ουδεμία Θρησκεία η Νόμος, Υπερτέρα της Αλήθειας" ...Ρητό το οποίο μπορεί να το χρησιμοποίησαν οι Ελευθεροτέκτονες, οι θεοσοφιστές και πολλοί Αποκρυφιστές αλλά είναι Ρητό ατόφια Ελληνικό δείχνοντας περίτρανα πως η Φιλοσοφία επιβίωσε ΟΧΙ ως Θεολογία.....αλλά ως "απόκρυφη τέχνη" στον Πνευματικό μεσαίωνα που επικράτησε στην ανθρωπότητα...
Οι θεοί του παρελθόντος, οι σημερινοί μας δαίμονες....
K.C
knight-of-creation
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

“Πολεμήστε” την κακή διάθεση μέσα από 10 κόλπα

Posted: 31 Jan 2014 09:23 AM PST

«Πολεμήσετε» την κακή διάθεση μέσα από 10 κόλπαΜήπως ξυπνήσατε στραβά ή έχετε κυριευθεί από κακή διάθεση λόγω του άγχους στο γραφείο και των λογαριασμών που τρέχουν; Και όμως, μόνο ένα «κλικ» χρειάζεται ο εγκέφαλος, ώστε να συντονιστεί με τη θετική «συχνότητα». Παρακάτω θα βρείτε 10 κόλπα που ενισχύουν τη ψυχική και σωματική σας υγεία σε ελάχιστο χρόνο… καθώς συνοδεύονται από επιστημονικές αποδείξεις!
- Κόψτε μαχαίρι τον πρωινό καφέ και ακούστε μουσική:  Σύμφωνα με μελέτη του "The Scandinavian Journal of Economics", ο πρωινός καφές μπορεί να οδηγήσει προς το άγχος! Καλό είναι λοιπόν, αντί να πιείτε καφέ να επιλέξετε τη μουσικοθεραπεία, ακούγοντας τραγούδια και επικεντρώνοντας το νου σας στην αναπνοή. Τα χαλαρωτικά τραγούδια βοηθούν στην αργή αναπνοή και μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό ακόμα και μέχρι 35%, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες.
- Χαμογελάστε, ακόμα και εάν δεν το αισθάνεστε!: Έχει αποδειχθεί ότι το χαμόγελο βοηθά το σώμα και το μυαλό να απομακρυνθεί από το άγχος. Έρευνα του "Psychological Science" σε 170 φοιτητές ανακάλυψε ότι όταν χαμογελούσαν, οι ρυθμοί της καρδιάς επανέρχονταν σε φυσιολογικά επίπεδα. «Το χαμόγελο προκαλεί θετικά συναισθήματα στο ψυχολογικό και νευροβιολογικό «κομμάτι» μας. Έτσι, οδηγούμαστε προς την ευτυχία», αναφέρει ο ψυχολόγος του Harvard, Jeff Brown.
- Δοκιμάστε πράσινες σαλάτες και γυμναστική: Εάν τρώτε πράσινη σαλάτα καθημερινά, τρέχετε τρεις φορές την εβδομάδα στη γειτονιά σας και κάνετε μαθήματα γιόγκα… θα γίνετε πιο υγιείς! Καλό είναι να λέτε «ναι» στους ξηρούς καρπούς για έξτρα ενέργεια, έτσι ώστε να ενισχύσετε τη ψυχική ευεξία σας.
- Ξαπλώστε με ανοιχτά μάτια: Εάν θέλετε να ξεκλειδώσετε το δημιουργικό ταλέντο σας… σκεφτείτε ξαπλωμένοι! Επιστήμονες από το «Εθνικό Πανεπιστήμιο» της Αυστραλίας, δοκίμασαν την ικανότητα 20 ατόμων όσον αφορά την επίλυση γρίφων με αναγραμματισμούς και παζλ, αποδεικνύοντας ότι όσοι ήταν ξαπλωμένοι έβρισκαν τη λύση 12% πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους. Αυτό συμβαίνει, γιατί όταν το σώμα βρίσκεται σε οριζόντια θέση, το μυαλό απελευθερώνει λιγότερη νοραδρεναλίνη, μια χημική ουσία που εμποδίζει τη δημιουργική σκέψη.
- Φάτε σαν σνακ μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να «ακονίσει» το μυαλό σας και να το οδηγήσει προς την εγρήγορση. Το Πανεπιστήμιο "Northumbria" στην Αγγλία προσέφερε στους φοιτητές του ρόφημα με μαύρη σοκολάτα και τους ζήτησαν να μετρήσουν ανάποδα. Μετά από 90 λεπτά ήταν σε θέση να απαντήσουν χάρη στις φλαβονόλες του κακάο, ενός αντιοξειδωτικού φυτού που διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Παράλληλα, πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι περίπου 35 γρ. μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορούν να διώξουν το στρες του γραφείου.
- Αφήστε κλειστό το Facebook για 2-3 μέρες: Ερευνητές του "IE Business School" της Μαδρίτης βρήκαν ότι το Facebook οδηγεί τους χρήστες να αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους… ακόμα και εάν δεν το καταλαβαίνουν! «Ειδικά όσοι είχαν π.χ. 1.000 φίλους τείνουν ασυναίσθητα να συγκρίνουν τις ζωές τους με τους άλλους, με αποτέλεσμα να γεμίζουν αρνητικά συναισθήματα», αναφέρει ο Dilney Goncalves, επίκουρος καθηγητής Μάρκετινγκ στο IE Business School.
- Αφήστε το tablet και το smartphone μακριά από το κρεβάτι σας: «Όχι» το tablet και το iphone δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να «κλείσετε» μια κουραστική ημέρα. Το φως που αντανακλάται από τις συσκευές οδηγεί στην καταστολή της μελατονίνης, δηλαδή της ορμόνης που σηματοδοτεί ότι ήρθε η ώρα του ύπνου.«Μια ή δυο ώρες πριν κοιμηθείτε, απενεργοποιήστε τα, καθώς μπορούν να καταστείλουν την παραγωγή της ουσίας κατά 22%», προτείνει ο Frank Lipman, ιδρυτής του Eleven Wellness Center στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, για έναν πιο γρήγορο ύπνο, οι Ελβετοί ερευνητές συστήνουν τις κάλτσες, καθώς το «ζέσταμα» των ποδιών διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και οδηγεί στην έναρξη της υπνηλίας.
«Πολεμήσετε» την κακή διάθεση μέσα από 10 κόλπα- Περπατήστε για μια ώρα στα πάρκα της Αθήνας: Το περπάτημα ή το τζόκινγκ στη φύση βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Michigan. Μια ώραπερπάτημα στο Εθνικό πάρκο αρκεί για να βελτιωθούν οι επιδόσεις της μνήμης και της προσοχής κατά 20% σε σχέση με το περπάτημα μέσα στην κίνηση της πόλης. Παράλληλα, Ιαπωνική έρευνα αποδεικνύει ότι μια βόλτα στο δάσος ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τις συγκεντρώσεις της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης στο σώμα για τουλάχιστον μια εβδομάδα.
- Φάτε μερικά μούρα… κάνει καλό!: Τα μούρα και τα βατόμουρα, όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αλλά οδηγούν και προς το χαμόγελο. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Circulation", οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες από 25 έως 42 ετών, που καταναλώνουν τρεις ή περισσότερες μερίδες μούρων την εβδομάδα, έχουν κατά 34% μειωμένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες γυναίκες.
- Απαλλαγείτε από τη σκόνη των μαξιλαριών: Τα ακάρεα της σκόνης αποτελούν το «μαγνήτη» των αλλεργιών και σας στερούν τον ξεκούραστο ύπνο. Οι έρευνες διαπιστώνουν ότι ένα μαξιλάρι μπορεί να διπλασιάσει το βάρος του μέσα σε τρία χρόνια εξαιτίας της σκόνης του σπιτιού. Γι' αυτό, πρέπει είτε να πλένετε συχνά τα μαξιλάρια του δωματίου σας, είτε να τα αντικαθιστάτε κάθε 12 μήνες… ώστε να χαλαρώνει το σώμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
flowmagazine
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Θύμωσε με τον Μπένι ο κουρασμένος; Ψήστε μια ζουμερή μπριτζόλα να τον καλμάρουμε

Posted: 31 Jan 2014 09:08 AM PST

Ένα πράγμα έκανε ο Καραμανλή, να εμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όχι ότι είχε κι άλλη επιλογή κι έσπευσαν να του το ακυρώσουν.του Στρατή ΜαζίδηΕκνευρισμένος διαβάζουμε ότι είναι ο πρώην πρωθυπουργός με τον ...αναπληρωτή πρωθυπουργό Βενιζέλο.Ο κος Καραμανλής οφείλει να γνωρίζει πως όσο σκληρή κι αν είναι η μοίρα των νενέκων (θα το δούμε σε λίγα χρόνια με τη σημερινή άρχουσα πολιτική κάστα) άλλο τόσο κι ακόμη σκληρότερη είναι με τους κουρασμένους, βαριεστημένους και χλιαρούς.Ο πάλαι ποτέ καταλληλότερος πρωθυπουργός όδευε τέτοιες ημέρες πριν δέκα χρόνια σε μια θριαμβευτική επικράτηση. Χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε, πέτυχε την επανεκλογή του με μεγάλη πάλι εκλογική διαφορά παρά το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος του στέρησε την άνετη πλειοψηφία στη Βουλή.Ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Υπό νορμάλ συνθήκες θα ήταν πρωθυπουργός τουλάχιστον ως το 2012.  Πάρα ταύτα δεν έκανε απολύτως τίποτε. Δεν άλλαξε τη χώρα, δε μάζεψε τα οικονομικά, άφησε τη χώρα να εκτροχιαστεί εντελώς παρά τα όποια μαγειρέματα της ΕΛΣΤΑΤ κι ένα βράδυ με φεγγάρι την κοπάνησε.Ένας δειλός και άτολμος άνθρωπος που είχε την ευκαιρία να μείνει στην ιστορία επέλεξε το τίποτε, το ρόλο του σιωπηλού παρόντα.Άλλωστε τα περήφανα "όχι", τα διαδέχθηκαν τα ταπεινωτικά "ναι σε όλα".Μόνος του διάλεξε και όρισε τη μοίρα του. Ας καθίσει λοιπόν τώρα να θερίσει τα όσα έσπειρε με την ατολμία του. Δε δικαιούται δια να ομιλεί. Έχει τεράστια ευθύνη για ότι ζούμε σήμερα.Κι αν έχει θυμό, ας του ψήσουν μια ζουμερή μπριτζόλα να καλμάρει... Διότι μπορεί από τη θέση ευθύνης να την κοπάνησε, αλλά τα προνόμια και το μισθό τα κράτησε...FreepenΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Το κλειδί για την κατανόηση των γυναικών από ένα αγόρι 12 ετών!!!

Posted: 31 Jan 2014 09:01 AM PST

Οι άνθρωποι αναζητούν διαρκώς τρόπους για να βρουν, να ξαναφτιάξουν ή να τελειώσουν μια σχέση. 
Η αγάπη είναι δύσκολη. 
Αφήνει αμέτρητους ανθρώπους σε σύγχυση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι ψάχνουν έναν εύκολο τρόπο για να καταλάβουν το άλλο φύλο.
Αυτό το 12χρονο αγόρι... Λοιπόν,  έσπασε τον κωδικό. Γνωρίζει το κλειδί για την κατανόηση των γυναικών.
 Μπορεί να είναι κυνικός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνει λάθος. Γι'αυτόν τον  λόγο  λένε ότι οι άνδρες είναι από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη.
elitedaily
viralnova
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

ΓΚΑΓΚΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ

Posted: 31 Jan 2014 08:25 AM PST

alt
Καραμπινάτο φασιστικό μέτρο είναι να βάλουν κι άλλο καπέλο στα τσιγάρα. Μιλάει ο μέγιστος ανά την υφήλιο αντικαπνιστής αποδυτηριάκιας. Άλλο αυτό. Εδώ κρίνουμε πολιτικές αποφάσεις δήθεν δημοκρατικών πολιτευμάτων που δρουν χολερικά σαν ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Δεν είναι μαγκιά να τα παίρνεις από τον καπνιστή για να ενισχύσεις το κονδύλι της υγείας, όπως κάνει ο Άδωνις. Αυτό είναι γκαγκστερισμός, όχι κοινωνική πολιτική.
Η φορολόγηση έχει την έννοια της ανταπόδοσης. Το κράτος τα παίρνει, και πολύ καλά κάνει, από τους πολίτες για να τους τα επιστρέψει. Όχι νταηλίκι να τα αρπάζει από κάποιους για να τα δώσει σ' άλλους.
Αν το κράτος θαρρεί ότι επιβάλλεται να κυνηγήσει το τσιγάρο, ας κάνει ιδιώνυμο αδίκημα το καπνίζειν και σ' αυτό θα βρει σύμφωνους όσους υποφέρουν από τους καπνιστές. Άλλο αυτό.
apodytiriakias
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Μίζον ελληνικό λεξικό

Posted: 31 Jan 2014 08:07 AM PST

Mizοn ellhniko lexikoΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΥΛΙΔΗ

Με παραδείγματα

Μιζοσκόταδο (το): Προσπάθεια συσκότισης και συγκάλυψης της αλήθειας στην υπόθεση της Siemens. (Η δικαιοσύνη ψάχνει τους ενόχους στο μιζοσκόταδο)
Μιζοκακόμοιρος (ο): πολιτικός για τον οποίον υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τις μίζες, αλλά παριστάνει τον κακόμοιρο προκειμένου να πείσει σχετικά με την αθωότητά του. (Διάβασες τις δηλώσεις που έκανε ο
Τσουκάτος βγαίνοντας από τον ανακριτή; Τον εγκατέλειψε το κόμμα του λέει ο μιζοκακόμοιρος).
Μιζοτιμής (επίρρημα): Ελάττωση της τιμής της μίζας κατά το ήμισυ, σε περιόδους όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός πολιτικών πρόθυμων να εμπλακούν. (Εκεί που τα είχαμε βρει και ήμασταν έτοιμοι να συμφωνήσουμε, μπλέχτηκε και ο Κυριάκος και μας έκανε χαλάστρα. Η συμφωνία έκλεισε μιζοτιμής).
Μιζεκλίκι (το):πρόγευση /μικρή προκαταβολή μίζας. (Ο εξοπλισμός του πολιτικού γραφείου του με καινούργιο τηλεφωνικό κέντρο ήταν το μιζεκλίκι της υπόθεσης. Τα χοντρά λεφτά δόθηκαν αργότερα).
Μιζονέτα (η): πολυτελής κατοικία που αποκτήθηκε ως αντάλλαγμα πολιτικής εκδούλευσης. (Είδες την μιζονέτα του Άκη στο Πανόραμα; Έχει ένα WC λιγότερο από την βίλα του Μητσοτάκη)
Μιζοτάκης (ο): Ο λήπτης μίζας μέσω "αγοράς" τηλεφωνικού κέντρου (Εγώ δεν πήρα μίζες. Μόνο ένα τηλεφωνικό κέντρο αγόρασα αξίας κάποιων χιλιάδων ευρώ)
Μιζανπλί (το): προϊόν συναλλαγής που αποδίδεται εις είδος, συνήθως με μορφή κοσμημάτων ή άλλων τιμαλφών, σε συζύγους, ερωμένες ή κόρες πολιτικών. (Βλέπεις την κοτρώνα που φοράει στο χέρι το τσουλί; Μιζανπλί του υπουργού από την υπόθεση του OTE είναι…)
Μιζολιθική εποχή: Χρονικά συμπίπτει με περιόδους όπου εξαγγέλλονται μεγάλα έργα, μεγάλες διοργανώσεις, μεγάλες αγορές του αιώνα κλπ. και πέφτουν οι μεγάλες μίζες. (Γαμώ την ατυχία μου… Τώρα βρήκαμε να είμαστε έξω από τα πράγματα; Τώρα που είναι η μιζολιθική εποχή και τρώει η μίζα σίδερο; )
Μιζολαβητής (ο):παρένθετο πρόσωπο που μεσολαβεί στο δαιδαλώδες σύστημα διακίνησης της μίζας, μέσα από εμβάσματα, off-shore εταιρείες κλπ, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη του μαύρου πολιτικού χρήματος. (Ισχυρίζεται ότι τον έμπλεξαν χωρίς να το θέλει. Θα την γλυτώσει φτηνά όμως. Ένας απλός μιζολαβητής ήταν.)
Μιζάνοιχτος (ο): πολιτικός που εντέχνως αφήνει να διαρρεύσει σε επιχειρηματικούς κύκλους ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις συναλλαγής. (Εκλογές έρχονται. Τα έξοδα πολλά. Δηλώνω μιζάνοιχτος σε υποψήφιους… χορηγούς.)
Απομιζώ: σύγχρονη γραφή του ρήματος απομυζώ. Το ρήμα "απομυζώ" που σημαίνει "αναρροφώ, βυζαίνω, αποσπώ συνεχώς χρήματα" μετατρέπεται σε "απομιζώ" όταν ο ενεργών είναι πολιτικό πρόσωπο. (Απομίζησε τους πάντες επί υπουργίας του. Να φανταστείς ότι τον αποκαλούσαν ο μίστερ 2%. Τόση ήταν η προμήθειά του)
Μιζά κι ανέσωστα: μεγάλα έργα που δεν τελείωσαν ποτέ για ευνόητους λόγους. (Κι αυτό το έργο μιζό και ανέσωστο έμεινε. Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί?)
Μιζότο: παραδοσιακό πιάτο του Εργολαβιστάν (Κυρία Υπουργού σε εστιατόριο: Θέλω να παραγγείλω ένα ριζότο για μένα και ένα μιζότο για τον σύζυγό μου, τον κ. Υπουργό)
Μιζόλα: μίζα + όλα = μεγάλη μίζα. Συνώνυμο: παρταόλα. (Θα πάρω μια μπριζόλα και μια μιζόλα).
Ομ(ιζ)όλογα: Σεμνά και ταπεινά μικρογεύματα (Θα πάμε στα Goody's ή θα φάμε ομιζόλογα;)
Κο-μίζω: φέρω προσφορά μίζας. Λατινιστί: Veni Vidi MizziΠαροιμί(ζ)ες και παροιμι(ζ)ώδεις εκφράσεις* Θα φάει η μίζα σίδερο.* Δεν σηκώνει μίζα στο σπαθί του. * Όποιος έχει την μίζα, μιζιάζεται.* Αγάλι αγάλι γίνεται η αγορά με μίζα. * Ανεμομιζώματα, ανεμοσκορπίσματα. * Πολιτικός αν μιζωθεί, την μυρωδιά την έχει.* Βγάζει κι από τη μίζα ξίγκι.* Εκεί που μας χρωστούσανε, τους δώσαμε και μίζα.* (ακ)Άκιε… ο βραστήρας αυγών να είναι Siemens!* Στην αναβροχιά, καλός είναι και ο βραστήρας.* Φοβού τους Γερμανούς και μίζα φέροντες * Πέσε μίζα να σε φάω.* Το έξυπνο πουλί από τη μίζα φτιάχνεται. * Θέλω ν' αγιάσω, μα η Siemens δεν μ' αφήνει.* Άμα δεν πάει η μίζα στον υπουργό, πάει ο υπουργός στη μίζα.* Αυτός θέλει και την μίζα ολόκληρη και το κόμμα χορτάτο.* Άμα δώσεις μίζα διάβαινε… * Από μίζα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν δοθεί.* Κάποιο λάκκο έχει η μίζα… * Σαν θέλει η Siemens και ο υπουργός, τύφλα νά'χει ο λαόςΔεν είναι δικά μου αυτά, κάποιος μου τό'στειλε χωρίς, δυστυχώς , να αναφέρεται ο μιζοεμπνευστής τουpavlidiscartoons
rodosalarm
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Απόφαση βόμβα του ΣτΕ! Αντισυνταγματικό το χαράτσι για την ατμοσφαιρική ρύπανση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Posted: 31 Jan 2014 08:03 AM PST

Απόφαση βόμβα του ΣτΕ! Αντισυνταγματικό το χαράτσι για την ατμοσφαιρική ρύπανση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με δύο αποφάσεις του, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΑΕΡ), που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.Το ΣτΕ έκρινε ότι το εν λόγω ειδικό τέλος (ΕΤΜΑΕΡ), που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί φόρο, καθώς δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους.Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΕΤΜΑΕΡ προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και το ύψος του επίμαχου ειδικού τέλους καθορίζεται ανά εξάμηνο με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Φιλοκτήμονα Αρναούτογλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Αριστόβουλο Βώρο, αναφέρει ότι«το ανταποδοτικό τέλος διακρίνεται από το φόρο κατά το ότι αποτελεί μεν και αυτό, όπως ο φόρος, αναγκαστική παροχή, καταβάλλεται, όμως, έναντι ειδικής αντιπαροχής ήτοι έναντι ειδικώς παρεχόμενης δημόσιας υπηρεσίας». Και η δημόσια αυτή υπηρεσία «παρέχεται προεχόντως χάριν δημοσίου σκοπού, εξυπηρετούνται, όμως, με αυτήν ταυτοχρόνως και όποιοι την χρησιμοποιούν, που φέρουν και το βάρος των δαπανών της».Σε άλλο σημείο των αποφάσεων, σημειώνεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί φόρο και όχι εδικό τέλος και αυτό γιατί το ΕΤΜΕΑΡ«δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους». Και δεν τον έχει γιατί δεν αποτελεί ειδική αντιπαροχή, αλλά «αποβλέπει στην οικονομική ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού του νόμου 2773/1999», με τον οποίο ρυθμίζονται θέματα παραγωγής και συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.Ακόμη, το ΣτΕ αναφέρει ότι ο νόμος 4001/2011, ο οποίος αναθέτει στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να ορίσει τη μεθοδολογία διαμόρφωσης του ύψους του ΕΤΜΑΕΡ και αφετέρου, παρέχει εξουσιοδότηση στη ΡΑΕ να καθορίσει τον συντελεστή χρέωσης ανά κατηγορία καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αντίθετος στο άρθρο 78 παράγραφος 4 του Συντάγματος. Το άρθρο αυτό του Συντάγματος καθορίζει την έννοια του φόρου και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί αυτός να επιβληθεί. Κατά συνέπεια, το ΕΤΜΕΑΡ δεν μπορεί να καθοριστεί με υπουργική απόφαση, παρά μόνο με νόμο. Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας του θέματος, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια.Τέλος, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει πολίτες της Αττικής, όπως και διάφορες εταιρείες, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της ΡΑΕ, με την οποία καθορίστηκαν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για το β΄ εξάμηνο του 2013.tamplonewsΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
You are subscribed to email updates from Αποκάλυψη Το Ένατο Κύμα To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. Email delivery powered by Google Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610
-- Ανάρτηση Από τον/την Blogger στο Armageddon τη 1/31/2014 11:11:00 μ.μ.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 831

Trending Articles