Χρήση των βοτάνων σε παράλληλες θεραπευτικές τεχνικές Ποδόσφαιρο και φίλαθλοι: συνταγή για βία Από πού έρχεται η ώρα που βλέπουμε στα smartphone και τον υπολογιστή μας; «Μοναξιά και ελευθερία: η αξία του να είσαι μόνος» Η ΙΚΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Ο δύσκολος δρόμος προς την αυτογνωσία Το λυχνάρι του Διογένη του Κυνικού.... Η Μυθολογία μέσα από την Αστρολογία * Παρθένος* Η Αρχαία Ελληνική ονοματοδοσία Η ΝΕΚΡΙΚΗ ΑΜΑΞΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ “Οι Σκέψεις ΣΟΥ … είναι δικές σου; Απειλεί ο Κέρι τη Μόσχα, δεν ιδρώνει το αυτί του Πούτιν Τι θα έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες αν είχαν οικονομία σε ύφεση Ο Υπνωτισμός Οι Μυστικές Δυνάμεις του Ανθρώπου Ένδειξη ψυχικής διαταραχής οι εφιάλτες στα παιδιά Τα δέκα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε προσπαθώντας να ζεσταθούμε Ποιος φταίει; Οι τρεις πλευρές του γάμου (μέρος 3ο) Οι τρεις πλευρές του γάμου (μέρος 2ο) Οι τρεις πλευρές του γάμου (μέρος 1) Τόσο κοντά,μα τόσο μακριά... Εσύ ακούς τη σιωπή; Πώς μιλούν οι παπαγάλοι; Δώστε προσοχή στα πρησμένα πόδια
Χρήση των βοτάνων σε παράλληλες θεραπευτικές τεχνικές
Posted: 02 Mar 2014 04:10 PM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
1) Οι βασικές αρχές της Ομοιοπαθητικής είχαν διατυπωθεί και ήταν σε ισχύ από την εποχή του Ιπποκράτη. Ουσιαστικά εδραιώθηκε τον 18ο αιώνα με θεμελιωτή τον Γερμανό παθολόγο Samuel Hahnemann. Η Ομοιοπαθητική, θεωρεί ότι τα συμπτώματα μιας ασθένειας δεν είναι δημιουργήματα του νοσογόνου παράγοντα αλλά εκδηλώσεις της προσπάθειας του οργανισμού να τον αντιμετωπίσει. Δηλαδή, η θεραπεία δεν προέρχεται από το φάρμακο αλλά από τον ίδιο τον οργανισμό ενισχύονταν την άμυνά του απέναντι στη νόσο. Ταομοιοπαθητικά φάρμακα αποτελούνται από ουσίες που προέρχονται από τη φύση (φυσικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης) και παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο. Οι ουσίες αυτές έχουν αραιωθεί πάρα πολύ και έχουν υποστεί ομοιοπαθητική δυναμοποίηση, δηλ. το ομοιοπαθητικό διάλυμα κατά τη διαδικασία της αραίωσής του έχει υποστεί και μια σειρά από κρούσεις (δονήσεις) και δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα.
2) Ο Μπαχ πίστευε πως οι σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα ήταν ικανά να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος κάνοντάς μας έτσι ευάλωτους στη μόλυνση και την ασθένεια, τόσο φυσικά-σωματικά όσο και ψυχικά. Πίστευε πως το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να δώσουμε στους άλλους είναι το να είμαστε ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι εμείς οι ίδιοι. Προσπαθώντας, λοιπόν, να αποκαταστήσει στην ανθρώπινη φύση αυτή τη δυσαρμονία ο Μπαχ κατέφυγε στη φύση. Άφησε την καταξιωμένη θέση του επιστήμονα στην κλινική ιατρική, και ακολουθώντας τη βαθύτερη ανάγκη του για έρευνα έθεσε τις βάσεις για τα Ανθοϊάματα. Τα βήματά του τον οδήγησαν στο Μάουντ Βέρνον της Αγγλίας και εκεί, σε αυτή την πλούσια φύση που ήταν γεμάτη από δάση και αγρούς, ανακάλυψε τα 38 είδη φυτών, θάμνων και δένδρων. Μέσω της παρατήρησης, της ευαισθησίας και της διαίσθησής του παρασκεύασε από αυτά τα ανθοϊάματα, είτε με τη μέθοδο του βρασμού, είτε με την έκθεσή τους στον ήλιο, χρησιμοποιώντας τις θετικές δονήσεις των φυτών, τη δική τους συχνότητα, απελευθερώνοντας τις θεραπευτικές τους ιδιότητες με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας και την ανακούφιση της ανθρώπινης φύσης.
Ακόμη και η χρήση των βοτάνων με τη μορφή του ελαίου μέσω τηςΑρωματοθεραπείας έχει δυναμικά αποτελέσματα. Η Αρωματοθεραπεία, δηλαδή η χρήση αρωματικών φυτών και των εκχυλισμάτων τους, παρουσιάζεται σαν μία από τις πρώιμες μορφές ιατρικής. Παρόλα αυτά η χρήση της χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια πριν, και σε αυτό συνηγορούν πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα. Οι επιδράσεις των αιθέριων ελαίων επιτυγχάνονται κυρίως μέσω της αίσθησης της όσφρησης.
3) Μια άλλη επιστήμη της ζωής περιέρχεται από δυο ινδικές λέξεις ayur - ζωή και veda γνώση, δηλαδή Αγιουρβέδα. Η ιατρική της περιγράφεται ως η «Γνώση του πώς να Ζεις» και εδώ η ασθένεια θεωρείται έλλειψη ισορροπίας και τα βότανα μαζί με τον έλεγχο της διατροφής χρησιμοποιούνται για να αποκαταστήσουν την ισορροπία. Η Αγιουρβέδα συνδέει τον μικρόκοσμο του ατόμου με τον κόσμο, με τρεις πρωταρχικές δυνάμεις: Πράνα (αναπνοή της ζωής) + Άγκνι (το πνεύμα του φωτός ή φωτιάς) + Σόμα (μια εκδήλωση αρμονίας, συνοχή και αγάπης). Η ιατρική της δίνει έμφαση στην θεραπεία του ατόμου ως σύνολο με κατάλληλα γιατρικά για τον νου, το σώμα και το πνεύμα. Τα πρώτα κείμενα της Αγιουρβέδα χρονολογούνται γύρω στο 2.500 π.Χ., ενώ διαδοχικά προστέθηκαν και νέες βοτανολογικές παραδόσεις. Οι Πέρσες και οι Μογγόλοι τον 14ο αιώνα έφεραν την ιατρική του Γαληνού και του Αβικέννα στα μέρη τους, ενώ αντίθετα οι Βρετανοί φρόντισαν να κλείσουν τις σχολές της Αγιουρβέδα το 1833, χωρίς ευτυχώς να εξαλείψουν εντελώς όλη την αρχαία γνώση.
4) Η ιατρική του Θιβέτ,
πριν από την εισβολή των Κινέζων το 1959, ήταν υπό τον έλεγχο των Λάμα και στενά συνδεδεμένη με τη θρησκεία. Οι φοιτητές της ιατρικής απομνημόνευαν τέσσερα πολύπλοκα «τάντρα» που εξηγούσαν την αιτία και την πρόοδο της νόσου με τη βοήθεια «εικονογραφημένων δέντρων της ιατρικής». Οι θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τον διαλογισμό και τα μάντραμ για να «ενεργοποιήσουν» τα φάρμακα-βότανα και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους, ενώ ο χρόνος της συλλογής των βοτάνων εξαρτιόταν και από ευεργετικές αστρολογικές επιρροές.
5) Άλλο ένα αρχαίο θεραπευτικό σύστημα που χάνεται στα βάθη του μύθου είναι η παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, όπου και εδώ τα βότανα κατέχουν την κεντρική θέση στη θεραπεία, βοηθούμενα από το βελονισμό ή τη χειρομάλαξη. Κείμενα από το 2.500 π.Χ. μελετούνται ακόμη και εφαρμόζονται από τους επαγγελματίες ιατρούς. Εδώ η ασθένεια θεωρείται σημείο δυσαρμονίας σε ένα άτομο, το οποίο είναι μια πνευματική-ψυχοσωματική ολότητα. Έτσι, το έργο που καλείται να επιτελέσει ο Κινέζος ιατρός είναι πάντα η αποκατάσταση της αρμονίας και της ισορροπίας. Η κινεζική παράδοση βασίζεται στη θεωρία των πέντε στοιχείων, που είναι το ξύλο, η φωτιά, η γη, το μέταλλο και το νερό και έχουν άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του. Η θεωρία των αντιθέτων γιν-γιανγκ συμπληρώνει το βασικό θεραπευτικό μοντέλο των πέντε στοιχείων.
6) Η Τελετουργική βοτανοθεραπευτική των ιθαγενών Αμερικανών ήταν σαμανιστική με κέντρο τον γιατρό της φυλής ή Σαμάνο. Χτυπώντας τύμπανα και κρόταλα και καπνίζοντας μίγματα καπνού ή πεγιότ, ο Σαμάνος περνούσε σε εκστατική κατάσταση που επέτρεπε στο πνεύμα του να «ταξιδέψει» και να συναντήσει την ψυχή του ασθενή για να τη θεραπεύσει. Σήμερα, οι Σαμάνοι στη Νότια Αμερική χρησιμοποιούν ακόμη εκχυλίσματα από ένα αναρριχητικό φυτό και άλλα είδη φυτών με συγκεκριμένες ιδιότητες στη μέθοδο της θεραπείας.
7) Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και τα πολύτιμα φυτά που έκοβαν οιΔρυίδες με το χρυσό τους δρεπάνι, ξυπόλυτοι, φορώντας το μακρύ λινό ένδυμά τους. Τα τοποθετούσαν στη χύτρα τους με μαγικά αποτελέσματα. Πιστευόταν πως τα δέντρα στα δάση, όπου συνήθως ήταν τα καταφύγιά τους, ήταν πύλες μεταξύ του επάνω και του κάτω κόσμου. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Δρυίδες έτρωγαν βελανίδια για να αυξήσουν τη σοφία τους και φορούσαν στεφάνια από φύλλα βελανιδιάς στη διάρκεια των τελετών τους. Πίστευαν δε, ότι ήταν τέτοια η δύναμη του δέντρου που απλά αρκούσε να μείνει κανείς στη σκιά του για να γιατρευτεί. Τα βελανίδια, τα φύλλα και ο φλοιός του δέντρου χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς σκοπούς.
Μια άλλη καταγραφή που έχουμε για τα τελετουργικά δρώμενα των Δρυίδων προέρχεται από τον Ρωμαίο συγγραφέα Πλίνιο που κατέγραψε τη Δρυιδική τελετή θερισμού γκυ της Βελανιδιάς το ιερό δέντρο των Δρυίδων. Αναφέρεται ότι την έκτη μέρα της νέας Σελήνης, ένας ιερέας ντυμένος στα λευκά σκαρφάλωνε στην Βελανιδιά και έκοβε γκυ χρησιμοποιώντας ένα χρυσό δρεπάνι. Το γκυ δεν έπρεπε να αγγίξει τη γη και χρησίμευε σε τελετή γονιμότητας. Η ηχώ αυτής της τελετής επιβιώνει μέχρι σήμερα σε όλες τις αγγλόφωνες χώρες, όπου κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων υπάρχει το έθιμο να φιλιούνται τα ζευγάρια κάτω από ένα κρεμασμένο γκυ εξασφαλίζοντας τη γονιμότητα.
Κάτι αντίστοιχο έκαναν και οι Μάγισσες στο Μεσαίωνα, και παράδοξα κυνηγήθηκαν σαν να εκφράζουν κάτι σκοτεινό και μιαρό, στη μαγική τους χύτρα με την οποία θεράπευαν βαθιές αρρώστιες, ενώ υπήρχε και μια άποψη πως για να πετάξουν οι Μάγισσες μασούσαν κάποιο βότανο με συγκεκριμένες ιδιότητες.
Υπήρχαν ακόμη γιατροί-μάγοι που έκοβαν τα βότανα με το αριστερό τους χέρι χωρίς ποτέ να κοιτούν προς την πλευρά απ' όπου φύσαγε ο άνεμος ή να στρέφουν το πρόσωπό τους προς τα πίσω. Μιλούσαν στα φυτά που μάζευαν και ποτέ δεν σήκωναν όποιο έπεφτε στο έδαφος, καθώς η ευεργετική του δύναμη είχε πια επιστρέψει στη γη.
Για τους παραδοσιακούς λαούς, πολλά βότανα, εκτός από θεραπευτικές είχαν και μαγικές ιδιότητες. Έφτιαχναν αλοιφές που θεωρούσαν ότι θεράπευαν κάθε αρρώστια και πληγή. Κάποιοι τα έβραζαν για να φτιάξουν μαγικά προστατευτικά φίλτρα, που τα έπιναν. Άλλοι τα χρησιμοποιούσαν σα φυλακτά που τα φορούσαν πάνω τους ή τα τοποθετούσαν στην πόρτα, στο παράθυρο ή στο κρεβάτι για να τους προστατεύουν από μάγια, δαίμονες, εφιάλτες και αρρώστιες.
Στη λαϊκή μας παράδοση, ακόμη λέμε το «Ξορκισμένος με τον απήγανο», όταν υπάρχει κάτι το απαράδεχτο, το σκανδαλώδες, που θέλουμε να το εξουδετερώσουμε. Ακόμη το αναφέρουμε όταν δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε να ξαναδούμε κάποιον ανεπιθύμητο, να είναι δηλαδή ξορκισμένος και διωγμένος μακριά και οριστικά. Το φυτό τούτο είναι γνωστό σαν κατάλληλο και αποτελεσματικό κατά της βασκανίας από την εποχή των αρχαίων Αθηναίων που το φύτευαν στην αυλή τους και μάλιστα στο αριστερό μέρος της αυλόπορτας. Ενώ θεωρείται καλότυχο να έχεις μια γλάστρα με βασιλικό στην είσοδο του σπιτιού. Αν, επίσης, προσφέρουμε ένα κλαράκι βασιλικού στους επισκέπτες μας, τότε αυτοί θα ξαναέρθουν.
botanotherapia
Alobar's Place
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Ποδόσφαιρο και φίλαθλοι: συνταγή για βία
Posted: 02 Mar 2014 04:12 PM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
«Αρχίζει το ματς, κανείς μην κουνιέται, τρεχάτε κι αρχίζει το ματς...Πόσο μ' αρέσει να βλέπω κασκόλ, να βλέπω σημαίες, να μπαίνουνε γκολ», μας τραγουδάει ο Λουκηανός Κηλαηδόνης, χωρίς όμως να αναφέρεται στις βιαιοπραγίες που συχνά συμβαίνουν στο γήπεδο.
Το ποδόσφαιρο είναι ένα σπορ φυσικής τελειότητας και στρατηγικής. Για τους αθλητές του λέγεται ότι είναι οι γρηγορότεροι, οι πιο γυμνασμένοι και ευέλικτοι απ' όλους τους αθλητές. Οι έλληνες κάθε ηλικίας παθιάζονται με το ποδόσφαιρο και συχνά λειτουργούν μέσα από αυτό. Για παράδειγμα, ένας βασικός προσδιορισμός της αντρικής ταυτότητας καθορίζεται από την απάντηση που δίνεται στην ερώτηση «τι ομάδα είσαι;».
Ας σταθούμε για λίγο στους λόγους που χαρακτηρίζουν αυτή την καθαρά αντρική συμπεριφορά. Καταρχήν, οι άντρες έχουν μια χαρακτηριστική τάση για ομαδοποίηση, ήδη από τα προιστορικά κυνήγια, η οποία δεν συναντιέται στις γυναίκες. Για να επιτευχθεί ο μεγαλύτερος στόχος, της σύλληψης ενός μεγαλόσωμου θηράματος χρειάζονταν η συνεργασία πολλών αντρών, ενώ για τη συλλογή καρπών ήταν καλύτερα η κάθε γυναίκα να φροντίζει μόνη της, μια που η παρουσία πολλών από αυτές θα μπορούσε να εξαντλήσει τα αποθέματα. Ετσι, από πολύ νωρίς οι άντρες έμαθαν να λειτουργούν συλλογικά και να κινούνται «κοπαδιαστά». Πέρα όμως από τις τάσεις ομαδοποίησης που διαφαίνονται ήδη από την προιστορία, οι άντρες, σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας έχουν την τάση να ομαδοποιούνται, να κάνουν φατρίες, πολιτικά κόμματα και να παθιάζονται με ζήλο για κάτι.
Οι άντρες χαρακτηρίζονται από την ανάγκη να λατρεύουν, να θεοποιούν κάτι έξω από αυτούς. Και αυτό το κάτι μπορεί να είναι το ποδόσφαιρο. Το μέγεθος του παθιάσματος με το ποδόσφαιρο παίρνει θρησκευτικές διαστάσεις, όπως βλέπουμε από δημοφιλείς προσφωνήσεις, με το όνομα της ομάδας να ακολουθείται από τον προσδιορισμό «Θεός». Αλλά και τα «τροπάρια» ή ύμνοι της κάθε ομάδας, η ομαδική ψαλμωδία στο γήπεδα, παραπέμπουν σε θρησκευτικό ζήλο. Πράγματι, ο φίλαθλος υποφέρει με την ομάδα του, ζει το κάθε λεπτό του παιχνιδιού σαν να υποφέρει ο ίδιος, συχνά με σωματικά συμπτώματα όπως ταχυπαλμίες, και νιώθει ενωμένος με τον άγνωστο διπλανό του στις κερκίδες όταν πανηγυρίζουν το γκολ.
Μέσα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, η απειλή της βίας πλανιέται πάνω από τα κεφάλια των φιλάθλων. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ειδικά όταν η πλειονότητα των φιλάθλων πηγαίνει στο γήπεδο για το θέαμα και όχι για να προβεί σε βιαιοπραγίες;
Ποια είναι η συνταγή για τη βία στα γήπεδα;
1. Ξεκινάμε με μερικά υπερ-επιθετικά άτομα. Ο Δρ. JohnBassili, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο διαβεβαιώνει ότι οι βιαιοπραγίες στα γήπεδα δεν είναι ποτέ αυθόρμητες, εξαιτίας της «αυτο-επιλογής» κάποιων θεατών οι οποίοι έχουν τάση προς τη βία. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας προσελκύει άτομα που πηγαίνουν για να εκδηλωθούν βίαια, αν βρουν έστω και την παραμικρή ευκαιρία. Εχει υπολογιστεί ότι ένα 6-12% των φιλάθλων θα συμμετάσχουν σε βιαιοπραγίες, αν ξεσπάσει καυγάς. Συνήθως πρόκειται για νέα άτομα, ανύπαντρα που ζουν στο περιθώριο και υποαπασχολούνται. Εχουν τάσεις φυσικής βίας, είναι θυμωμένα, παρορμητικά, αποζητούν τη διέγερση και έχουν κοινωνικοπαθολογικές ή ψυχοπαθολογικές τάσεις, σύμφωνα με τον Δρ. Russell.
2. Προσθέτουμε τα σημάδια της βίας.
Τα δυο πιο σίγουρα σημάδια ότι ένας φίλαθλος θα γίνει επιθετικός και θα συμμετάσχει σε βιαιοπραγίες είναι: α) αν το άτομο αυτό συμμετείχε σε κάποιον καυγά εκτός γηπέδου και β) αν το άτομο αυτό πήγε στο γήπεδο για να δει τους παίκτες και τους φιλάθλους να εμπλέκονται σε καυγάδες.
3. Προσθέτουμε το πλήθος.
Είναι πιο πιθανό ότι οι φίλαθλοι θα εμπλακούν σε καυγά εάν πάνε στον αγώνα με μερικούς φίλους. Επίσης σημαντική είναι η δυναμική του πλήθους, που συντελεί στην απώλεια της ατομικής ταυτότητας και στην ενσωμάτωση του ατόμου στον συλλογικό ψυχισμό. Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από το αίσθημα του ατόμου ότι είναι λιγότερο υπεύθυνο αν προβεί σε μια ενέργεια ως μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας, ενώ θα ένιωθε υπεύθυνο για την ίδια πράξη αν την είχε κάνει ατομικά. Η βασική υπόθεση του ατόμου είναι ότι δε θα συλληφθεί και δε θα τιμωρηθεί ως μεμονωμένο άτομο. Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου πολλαπλασιάζονται από το «κυμάτισμα της φανέλας», την ομαδική ταυτότητα που παίρνουν οι φίλαθλοι υποστηρίζοντας τα χρώματα της φανέλας της ομάδας τους. Οι άνθρωποι νιώθουν αήττητοι όταν περιστοιχίζονται από μεγάλο αρθθμό ατόμων με την ίδια ταυτότητα.
4. Προσθέστε μερικά ερεθίσματα και μερικούς καταλύτες.
Αν και η βία στα γήπεδα ξεκινάει από ένα μικρό γεγονός, οι φλόγες της βίας κυριολεκτικά και μεταφορικά- συνδαυλίζονται από τη χρήση του αλκοόλ, την ομαδική παράνοια καθώς και την ομαδική «κολλητικότητα». Το αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα του χρήστη να αντιλαμβάνεται και να κρίνει σωστά και μεταφράζεται σε ένα είδος παράνοιας. Οι χούλιγκανς και ορισμένα άλλα άτομα έχουν την προδιάθεση να βλέπουν απειλητικές τάσεις εκεί που άλλοι δεν θα τις διέκριναν, όπως σε βλέμματα, σε σχόλια, και στη γλώσσα του σώματος των διπλανών τους, πράγμα το οποίο αποτελεί το υπόβαθρο για τις βιαιοπραγίες. Από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι βιαιοπραγίες, η «κολλητικότητα» τους θα επηρεάσει το πλήθος. Καθώς τα άτομα είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, η συμπεριφορά του ενός επηρεάζει τον διπλανό του άμεσα, αυτός την μιμείται, και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η βίαιη συμπεριφορά εξαπλώνεται σαν ιός, επιταχύνοντας την αποκορύφωση των βιαιοπραγιών. Ενα πολύ μικρό επεισόδιο μπορεί να επιφέρει πολύ θεαματικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, κάποιος λέει απλώς μια λεξούλα σε έναν φίλαθλο της αντίπαλης ομάδας και σε χρόνο μηδέν η σύγκρουση κορυφώνεται, σε σχέση με το τι θα γινόταν στην κανονική ζωή, γιατί οι άνθρωποι δε φέρονται όπως φέρονται κανονικά.
5. Να ψηθούμε στη φωτιά της βίας ή όχι;
Αυτό που έχει ενδιαφέρον στο θέμα της βίας στα γήπεδα είναι ότι δεν υπάρχουν φαινόμενα χουλιγκανισμού και βίας ανάμεσα σε αθλητές και ομάδες, μόνο ανάμεσα σε φιλάθλους αντίπαλων ομάδων. Μια θεωρητική κατεύθυνση πιστεύει ότι δεν είναι το ίδιο το άθλημα που προκαλεί τη βία, αλλά οι ίδιοι οι θεατές που παρερμηνεύουν ορισμένα κοινωνικά σημάδια και μιμούνται βίαιες συμπεριφορές. Μια άλλη θεωρητική κατεύθυνση πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο έχει χαρακτηριστικά όπως η μεγάλη ένταση των στιγμών του γκολ (πολύ λιγότερες από αυτές του σκοραρίσματος στο μπάσκετ, για παράδειγμα) και τη φυσική επαφή των παικτών (σκουντιές, τρικλοποδιές) που συντελούν στην πρόκληση της βίας στα γήπεδα. Το σίγουρο είναι ότι η βία στα γήπεδα αποτελεί περισσότερο τιμωρία των αντιπάλων παρά ένα είδος κάθαρσης των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτή.
Από πού έρχεται η ώρα που βλέπουμε στα smartphone και τον υπολογιστή μας;
Posted: 02 Mar 2014 03:26 PM PST
Δεν αναρωτηθήκατε ποτέ ε; Πώς γίνεται το smartphone μας να λέει τη σωστή ώρα κάθε στιγμή. Δεν είναι από μόνο του «έξυπνο». Έχει προγραμματιστεί να είναι έξυπνο. Και τα στοιχεία για να είναι ακριβές το smartphone μας όταν λέει την ώρα, έρχονται από κάπου. Από πού;
Image may be NSFW. Clik here to view.
Σε μία τρομερά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Atlantic, ο Dr. Demetrios Matsakis, από την θέση του επικεφαλής του τμήματος παρατήρησης του χρόνου στο Παρατηρητήριο του Ναυτικού στις ΗΠΑ, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται επίσημα η ώρα, τα ατομικά ρολόγια που την καταγράφουν με απόλυτη ακρίβεια και την σημασία των στοιχείων αυτών, τόσο για την ακρίβεια της ώρας που βλέπουμε στις συσκευές μας, όσο και για άλλα συστήματα, όπως αυτά του GPS.
Δείτε παρακάτω την συνέντευξη του Dr. Matsakis. Είναι απολαυστική, ακόμα κι αν είναι λίγο δύσκολο να την παρακολουθήσει κάποιος που δεν είναι τρομερά εξοικειωμένος με την Αγγλική. Και μόνο η εικόνα των «ατομικών» ρολογιών με τα οποία μετριέται ο χρόνος, τα οποία είναι τόσο ακριβή ώστε να μην χάσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο μέσα στα επόμενα 300 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι συναρπαστική.
Κι αν μετά από αυτή τη συνέντευξη θέλετε να μάθετε περισσότερα για το εργαστήριο και τα «ρολόγια» του τμήματος «Ώρας» στο Παρατηρητήριο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάντε κλικ στη σελίδα τους, εδώ.
digitallife
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
«Μοναξιά και ελευθερία: η αξία του να είσαι μόνος»
Posted: 02 Mar 2014 03:19 PM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
Γράφει ο Αντώνης χαρατσής
Ο ήλιος νιώθει ποτέ μόνος του; Το φεγγάρι νιώθει ποτέ μόνο του; Ο ουρανός νιώθει ποτέ μόνος του; Η θάλασσα νιώθει ποτέ μόνη της; Η φύση νιώθει ποτέ μόνη της; Ο θεός νιώθει ποτέ μόνος του; ΟΧΙ!
Γιατί η μοναξιά είναι το ΕΙΝΑΙ.
Όταν απαιτώ και έχω την ανάγκη να μην είμαι μόνος μου, όταν στηρίζομαι σε δεκανίκια, με καταβάλλει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, τότε είμαι σκλάβος της μοναξιάς. Γίνομαι άτεγκτος.
Ο πιο φαινομενικά δυνατός και καλοζωισμένος άνθρωπος είναι και ο πιο αδύναμος, γιατί διακατέχεται από τον φόβο του ξεβολέματος του.
Πώς μπορεί ένας άνθρωπος με τόσες ιδιαιτερότητες να αισθάνεται ποτέ μόνος του; Ο άνθρωπος-το ον με τα χίλια πρόσωπα.
Εσωτερική ελευθερία σημαίνει πραγματική βούληση, δεν επιθυμούμε και δεν προσπαθούμε να ικανοποιηθούμε, και τότε μπορούμε να διακρίνουμε το πραγματικό συμφέρον από το πρόσκαιρο, το ηθικό από το ανήθικο-έχουμε συνείδηση, και όταν έχουμε συνείδηση είμαστε πιο κοντά στην αλήθεια.
Μα τι άλλο είναι η μοναξιά παρά η τέχνη της ελευθερίας, της διαφορετικότητας-η τέχνη του να πεθαίνεις κάθε στιγμή.
Ελεύθεροι και μόνοι μέσα μας σημαίνει συναίρεση με κάθε τι ζωντανό σ` αυτόν τον κόσμο. Σημαίνει ότι δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε από κάποια παράταξη, που μας κάνει να ξεχνάμε γιατί πολεμάμε που μας κάνει να θεωρητικολογούμε, τρέφοντας και διεκδικώντας την ματαιοδοξία μας, κατατάσσοντας τους εαυτούς μας σε θρησκείες, φυλές και γλώσσες. Αλήθεια πόσο καλά πρέπει να γνωρίζουμε μία γλώσσα για να συννενοηθούμε μεταξύ μας;
Δεν διακατέχομαι από κάποια μανία για μία ευρύτερη και ειδικότερη εθνολογική πανανθρώπινη ένωση, ούτε τρέφω αυταπάτες. Αλλά, εάν δεν εμβαπτιστούμε από την ζωή μέχρι τον θάνατος μας, με μία αξία, με την αγάπη, εάν δεν νιώσουμε ποτέ πλήρεις, τότε δεν θα κατανοήσουμε ποτέ τι σημαίνει συντροφικότητα και τι σημαίνει να είσαι μόνος σου.
schooltime
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Η ΙΚΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Posted: 02 Mar 2014 03:14 PM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
Η Ικεσία ήταν θεσμός στην Αρχαία Ελλάδα και οι ικέτες προστατεύονταν από έναν άγραφο νόμο. Προστάτης των ικετών θεωρούνταν ο Ικέσιος Δίας.
Ο ικέτης είχε διαπράξει συνήθως έγκλημα ή σοβαρό αδίκημα, είχε παραβιάσει πολιτικό ή ηθικό νόμο. Για ασυλία προσέτρεχε στον βωμό ενός ναού ή στην εστία της οικίας ενός ισχυρού άνδρα. Στο χέρι του κρατούσε σύμβολο της δυστυχής του θέσης, ένα κλαδί ελιάς περιτυλιγμένο με άσπρο μαλλί προβάτου, την Ικετηρία.
Ο ικέτης τοποθετούσε την ικετηρία πάνω στον βωμό του ναού και παρέμενε εκεί όσο εκκρεμούσε η αίτηση για ικεσία. Όταν ο άρχων της πόλης αποδεχόταν την αίτηση, ο ικέτης έπαιρνε από το βωμό το κλαδί ελιάς και έφευγε περιμένοντας συνήθως να εκδικαστεί η υπόθεσή του από κάποιο δικαστήριο. Στην περίπτωση που προσέτρεχε για προστασία σε κάποια οικία, τοποθετούσε την ικετηρία στην εστία της οικίας και καθόταν εκεί μέχρι ο οικοδεσπότης να δεχτεί να του δώσει προστασία.
Μερικές φορές ο ικετευόμενος δυσκολευόταν να κάνει δεκτή την αίτηση της ικεσίας και ο ικέτης αναγκαζόταν να γονατίσει μπροστά του και να τον ικετεύσει στο όνομα του πατέρα του, της μητέρας του και των παιδιών του, για να τον σώσει. Αξιοσημείωτη είναι η ικεσία του Θεμιστοκλή προς τον Άδμητο, τον βασιλιά των Μολοσσών [Θουκ. Α΄136]. Για να γίνει δεκτή η ικεσία του Θεμιστοκλή, η γυναίκα του Άδμητου του πρότεινε να κάτσει δίπλα στην εστία και να πάρει στην αγκαλιά του, το μικρό παιδί του βασιλιά.
Σε κάποιες περιπτώσεις ο ικέτης γονατιστός φύλαγε τα χέρια, άγγιζε τα γένια και τα γόνατα του ικετευόμενου.
[Ιλιάδα Α΄ στιχ. 500] Η Θέμιδα για χάρη του γιού της Αχιλλέα, έγινε ικέτιδα στον Δία. Με το αριστερό της χέρι του έπιασε τα γόνατα και με το άλλο το πιγούνι και ικετεύοντας του ζήταγε να τιμήσει τον γιό της, που τον ατίμασε ο Αγαμέμνονας παίρνοντας του το πολεμικό γέρας.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Ο Πρίαμος, ο πατέρας του νεκρού Έκτορα, πήγε κρυφά ικέτης στον Αχιλλέα. Γονατιστός, αγκαλιάζοντας τα γόνατα του και φιλώντας τα χέρια του φονιά, ικέτευε να του δώσει το σώμα του νεκρού Έκτορα για να το θάψει. Ο Αχιλλέας φέρθηκε με σεβασμό στον Πρίαμο. Πρόσταξε τις δούλες να πλύνουν το σώμα του νεκρού και ζήτησε από τον Πρίαμο να δειπνήσει μαζί του. Του έστρωσε να κοιμηθεί στην σκηνή και του υποσχέθηκε ενδεκαήμερη ανακωχή, για να ταφεί ο Έκτορας.
Κάποιοι κατέφευγαν να γίνοντε ικέτες των πατρώων τάφων του ικετευόμενου, όπως στην περίπτωση των Πλαταιών που κινδύνευαν να θανατωθούν από τους Λακεδαιμόνιους [Θουκ. Γ΄ 59]«μες τε, ς πρέπον μν κα ς χρεία προάγει, ατούμεθα μς, θεος τος μοβωμίους κα κοινος τν λλήνων πιβοώμενοι, πεσαι τάδε· προφερόμενοι ρκους ος ο πατέρες μν μοσαν μ μνημονεν κέται γιγνόμεθα μν τν πατρων τάφων ».
Το σημαντικό στο θεσμό της ικεσίας ήταν ότι ο ικετευόμενος δεν μπορούσε να αρνηθεί να δώσει ασυλία, γιατί αυτό θα προκαλούσε την οργή των Θεών. Μόλις γινόταν δεκτή η αίτηση του ικέτη, θεωρούνταν ιερός και απαραβίαστος. Μπορούσε να εξέλθει από το ναό ή την οικία παίρνοντας μαζί του την ικετηρία. Κανείς δεν μπορούσε πλέον να τον βλάψει, μιας και αυτό θα κινούσε την μήνη των Θεών , το λεγόμενο «άγος».
Το «άγος» επιβάρυνε όχι μόνο αυτόν που το διέπραται αλλά και τους απογόνους του, που τους αποκαλούσαν «αγιείς και αλιτήριους». Πίστευαν ακόμα ότι στην χώρα που παρέμεναν, προκαλούσαν πολλά δεινά και καταστροφές.
[Θουκ. Α'126] Όταν ο Κύλων προσπάθησε να καταλάβει την Ακρόπολη και δεν τα κατάφερε, μπόρεσε να διαφύγει από την πολιορκία των Αθηναίων μαζί με τον αδερφό του. Οι οπαδοί του κατέφυγαν ικέτες στον βωμό της Αθηνάς. Οι Αθηναίοι τους είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα τους κακοποιήσουν, αφού όμως τους απομάκρυναν από τον ναό, τους φόνευσαν (Κυλώνειο άγος). Τότε ξέσπασε ένας τρομερός λοιμός στην Αθήνα και κάλεσαν τον Επιμενίδη από την Φαιστό (φημισμένο εξαγνιστή) να καθαρίσει το «Κυλώνειο άγος». Χρησιμοποιώντας κλαδιά ελιάς εξάγνισε την πόλη και οι Αθηναίοι για να τον ευχαριστήσουν θέλησαν να του προσφέρουν δώρα. Αυτός ζήτησε μονάχα ένα κλαδί από την Ιερή ελιά και έφυγε.
[Θουκ. Α΄128] Οι Λακεδαιμόνιοι όταν φόνευσαν τους είλωτες ικέτες του Ποσειδώνα στο Ταίναρο, εξόργισαν τον Θεό και προκάλεσε μεγάλος σεισμός στην Σπάρτη.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Η Ιλιάδα ξεκινάει με την ικεσία του Χρυσής (Ιερέα του Απόλλωνα) προς τον Αγαμέμνονα. Ο Χρυσής ικετεύει τους Αχαιούς, να σεβαστούν τον Απόλλωνα, να δεχτούν τα λύτρα που τους δίνει και να του παραδώσουν την κόρη του Χρυσηίδα, που την κρατάνε ως πολεμικό γέρας. Όλοι συμφωνήσανε να σεβαστούν τον ιερέα και να δεχτούν τα λύτρα, εκτός από τον Αγαμέμνονα, που με απειλές έδιωξε τον δύστυχο ιερέα. Σιωπηλός και υπάκουος αποχώρησε από το στρατόπεδο των Αχαιών, μα ικέτευσε τον Απόλλωνα να τιμωρήσει τους Δαναούς. Ο Απόλλωνας εισάκουσε τις παρεκκλίσεις του ιερέα και θέρισε με τα θεϊκά του βέλη τον στρατό.
Ο Σοφοκλής ξεκινάει την τραγωδία του «Οιδίπους Τύραννος» με μία ικεσία. Μια ομάδα νεαρών ικετών μαζί με τον Ιερέα του Διός έχουν πάει να καταθέσουν τις ικετηρίες τους στον βωμό των ανακτόρων. Την ίδια στιγμή ο υπόλοιπος κόσμος της Θήβας έχει μαζευτεί στους ναούς της πόλης και κάνουν ικεσίες στους Θεούς. Ο λόγος της ταυτόχρονης ικεσίας στον βασιλιά και στους Θεούς είναι ο φοβερός λοιμός που θερίζει την πόλη. Ο βασιλιάς Οιδίποδας ζήτησε από το μαντείο των Δελφών χρησμό, για να μάθει την αιτία του κακού. Ο χρησμός του φανέρωσε ότι αιτία του λοιμού είναι ένα μίασμα που υπάρχει στην χώρα, ο φονιάς του Λάιου. Ο Λάιος ήταν βασιλιάς της Θήβας, πριν από τον Οιδίποδα, που τον δολοφόνησαν ληστές καθώς πήγαινε στο μαντείο των Δελφών. Ο Οιδίποδας τους υποσχέθηκε ότι θα βρεί τον φονιά και πρόσταξε τους ικέτες να φύγουν παίρνοντας μαζί τους τις ικετηρίες τους.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Οι Δαναΐδες για να γλυτώσουν το γάμο που τους επέβαλλε ο Αίγυπτος αυθαίρετα με τους γιούς του, κατέφυγαν ικέτιδες στο Άργος [Αισχ. Ικέτιδες]. Ο βασιλιάς του Άργους έδειξε διστακτικός στην αρχή να τις δεχτεί. Η ασυλία που θα τους παρείχε γνώριζε πως θα έβαζε σε κίνδυνο την πόλη του. Οι κόρες του Δαναού τον απείλησαν ότι εφόσον αρνηθεί την ικεσία τους, θα αυτοχειριαστούν. Ο βασιλιάς φοβήθηκε ότι η πράξη τους αυτή θα μιάνει το Άργος. Πρόσταξε λοιπόν τον πατέρας τους, τον Δαναό να γεμίσει με ικετηρίες τους ναούς της πόλης, ώστε να εξασφαλιστεί η συγκατάθεση των Αργειτών. Οι Αργείοι τελικά πείστηκαν και έδωσαν άσυλο στην Δαναΐδες.
Ο Ευριπίδης είναι ένας ακόμα ποιητής που έχει ασχοληθεί με το θέμα της ικεσίας. Στις «Ικέτιδες» μας παρουσιάζει το δράμα των μανάδων, των επτά νεκρών στρατηγών του Άργους. Οι Θηβαίοι είχαν απαγορεύσει στους Αργείους να παραλάβουν τα νεκρά σώματα των στρατηγών τους.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Έτσι αποφάσισαν οι μάνες τους, μαζί με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο, να απευθυνθούν για βοήθεια στους Αθηναίους. Βρίσκουν την μάνα του Θησέα Αίθρα, σ' ένα ιερό στην Ελευσίνα και την ικετεύουν να πείσει τον γιό της να συμβάλει στην ικανοποίηση του αιτήματός τους. Ο Θησέας που καταφτάνει στην Ελευσίνα μετά από απαίτηση της μητέρας του, αρνείται αρχικά να βοηθήσει τον Άδραστο, που ασύνετα οδήγησε τη χώρα του σε πόλεμο. Καταφέρνει τελικά η μάνα του και τον πείθει να βοηθήσει. Με την σειρά του πείθει και αυτός τους Αθηναίους και ετοιμάζει τον στρατό του, σε περίπτωση που οι Θηβαίοι αρνηθούν να του δώσουν τους νεκρούς. Ο Θηβαίος αντιπρόσωπος που έχει συναντήσει τον Θησέα, του μεταφέρει με θράσος τις αλαζονικές απαιτήσεις της Θήβας. Ο πόλεμος μεταξύ τους φαίνεται αναπόφευκτος. Οι Αθηναίοι κερδίζουν και παίρνουν από την Θήβα τους νεκρούς Αργείους. Ο Θησέας καίει τα σώματα και παραδίδει την τέφρα στους γονείς και στα παιδιά τους.
Από τις πηγές που αναφέραμε παραπάνω κατανοούμε ότι οι σημερινοί ικέτες προσκυνητές , καμία σχέση δεν έχουν με τον Έλληνα. Ο χριστιανός, γίνεται ικέτης στους Ναούς του για να του εκπληρωθούν οι πόθοι του ή για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες του. Κάτι που όπως είδαμε δεν συνέβαινε στη Αρχαία Ελλάδα. Ο Ικέτης επιζητεί μόνο την προστασία ασυλία, έχοντας επίγνωση του εγκλήματος και του αδικήματος που έχει διαπράξει. Ο χριστιανός θεωρεί ότι το αδίκημα ή έγκλημα του, μπορεί να διαγραφεί αγοράζοντας συγχωροχάρτια, ανάβοντας λαμπάδες και κάνοντας μετάνοιες.
diadrastiko
archaia-ellada
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Ο δύσκολος δρόμος προς την αυτογνωσία
Posted: 02 Mar 2014 03:09 PM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
Ο άνθρωπος αλλάζει καθημερινά. Δέχεται νέα ερεθίσματα, βιώνει νέες εμπειρίες, αφομοιώνει νέες πληροφορίες, σφυρηλατεί νέα χαρακτηριστικά προσωπικότητας ενώ αφήνει άλλα να εξασθενίσουν. Η αυτογνωσία δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που κάποιος το κατέχει ή δεν το κατέχει, είναι κάτι που μέρα με τη μέρα το κατακτά, λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με τις προσωπικές του άμυνες και αντιστάσεις σε συνδυασμό με τις εξωτερικές συνθήκες.
Πέρα από τα παραπάνω, η αυτογνωσία δεν μπορεί να είναι ένα μετρίσιμο απόλυτο και αντικειμενικό χαρακτηριστικό γιατί αναφέρεται στην ανθρώπινη ύπαρξη που εξ ορισμού είναι υποκειμενική. Δηλαδή, όπως κάθε άνθρωπος βλέπει τη ζωή, το περιβάλλον και τον κόσμο μέσα από το προσωπικό, μοναδικό του βλέμμα, έτσι βλέπει και τον εαυτό του με τον προσωπικό μοναδικό του τρόπο.
Υπάρχουν ωστόσο, συγκεκριμένες δυσκολίες που εμποδίζουν κάποιον να δει τον υποκειμενικό του εαυτό. Συγκεκριμένα: Όροι αξίας.
Οι όροι αξίας είναι επιταγές που παίρνουμε από το περιβάλλον μας για το πως πρέπει να είμαστε αν θέλουμε να είμαστε αρεστοί, αγαπητοί, επιτυχημένοι κλπ. Φράσεις όπως 'τα αγόρια δεν κλαίνε', «τα καλά κορίτσια δεν θυμώνουν», «οι καλοί φίλοι δεν μαλώνουν», που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δεχτεί κατά την παιδική μας ηλικία, στέλνουν το μήνυμα πως για να είναι κάποιος αποδεκτός πρέπει να μπλοκάρει κάποια κομμάτια των συναισθημάτων και των σκέψεών του. Ο θυμός, η ζήλια η λύπη κ.α. είναι συναισθήματα που συχνά θεωρούνται πως δεν ταιριάζουν σε ένα «καλό παιδί» και το «καλό παιδί» μαθαίνει από νωρίς να μπλοκάρει και να φιμώνει τα συναισθήματά του και τα «θέλω» του.
Όταν κάποιος νιώθει πως τα συναισθήματά του ή τα «θέλω» του είναι σε αντίθεση με τους όρους αξίας που του έχουν επιβληθεί από το εξωτερικό του περιβάλλον βιώνει μια συναισθηματική σύγκρουση. Π.χ. Σε κάποιον δεν αρέσει η διασκέδαση των κέντρων διασκέδασης, στην παρέα του όμως αυτή είναι πολύ δημοφιλής. Το να αναγνωρίσει πως βαριέται στα κέντρα αυτά θα τον φέρει σε σύγκρουση με την ανάγκη του να ανήκει στην παρέα του.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Έτσι ασυνείδητα μπλοκάρει εκείνα τα συναισθήματα και τα κομμάτια της εμπειρίας του που του λένε πως δεν του αρέσει η διασκέδαση των clubs και πείθει τον εαυτό του πως εκεί όντως διασκεδάζει. Από την άλλη πλευρά, συχνά αυτά τα απωθημένα του συναισθήματα βρίσκουν τρόπο έκφρασης με άλλους έμμεσους τρόπους π.χ. με ψυχοσωματικά συμπτώματα, με κακή διάθεση, χωρίς να είναι σαφής ο λόγος της, με επιθετικότητα προς τους άλλους κλπ. Κάποιος άνθρωπος που συχνά κάνει τέτοιες παραχωρήσεις, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον εαυτό του, αλλοτριώνεται και η γνώση του πραγματικού του εαυτού συρρικνώνεται όλο και περισσότερο αφού γίνεται μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες των όρων αξίας του περιβάλλοντός του και της ιδανικής εικόνας που θέλει να δείξει προς τα έξω.
Στην εποχή μας οι κοινωνικές επιταγές είναι πάρα πολλές και προέρχονται από πολλές και συχνά συγκρουόμενες πηγές με αποτέλεσμα οι άνθρωποι εύκολα να χάνουν το προσωπικό τους βλέμμα και κατά συνέπεια και την ικανότητά τους για αυτογνωσία. Η διαδικασία διερεύνησης του πραγματικού εαυτού είναι αυτή που δίνει στον άνθρωπο την δυνατότητα να τον αγαπήσει να ζει μέσα από τις δικές του επιλογές, χωρίς να γίνεται πιόνι στα χέρια των άλλων, αλλά και να μην παρασύρεται από τη δικιά του θέληση για να δείξει μια «ιδανική», πλην όμως ψεύτικη, εικόνα προς το περιβάλλον του.
e-psychology
antikleidi
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Το λυχνάρι του Διογένη του Κυνικού....
Posted: 02 Mar 2014 02:57 PM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
Ο Διογένης ο κυνικός αφηγείται:«Είχα ένα φίλο σιδερά, τον Ευθύβουλο. Υπέροχος σιδεράς αλλά περίεργος. Αρνιόταν τις μεγάλες δουλειές με τα πολλά κέρδη, ήταν ικανοποιημένος με το να έχει χρήματα για τροφή και κρασί. Όταν τελείωνε κάποια δουλειά, πήγαινε και τα έπινε, και έβρισκε την αλήθεια και τα μυστικά της ζωής στο πάτο του κρασοπότηρου, και όταν άδειαζε το ποτήρι το γέμιζε και το ξαναγέμιζε...Είναι ένας φίλος και μια αγάπη που δεν προδίδει μου είπε. Το κρασί είναι ευλογημένο από τους Θεούς, σου κάνει παρέα και ανακουφίζει φτωχούς και πλούσιους, νέους και γέρους, σκλάβους και ελεύθερους το ίδιο. Μια μέρα τον επισκεύτηκα και του είπα : Θέλω κάτι απο εσένα Ευθύβουλε, αυτός με κοίταξε παράξενα, πρώτη φορά με κοιτούσε έτσι, αλλά και πρώτη φορά ζητούσα κάτι απο αυτόν... και μου απάντησε:
Image may be NSFW. Clik here to view.
Νομίζω ότι έχεις πρόβλημα Διογένη, νομίζω ότι σε χτύπησε ο ήλιος στο κεφάλι.Θέλω να μου φτιάξεις ένα λυχνάρι, και θέλω να είναι το καλύτερο είπα.Ένα λυχνάρι; Mα τους Θεούς, τι θα το κάνεις; Δεν έχεις σπίτι, δεν έχεις τίποτα, για ποιο λόγο το θες;Θα σου απαντήσω όταν θα το έχεις έτοιμο, και ξέρεις ότι δεν έχω χρήματα. Θα μου το φτιάξεις για χάρη της φιλίας μας;Μερικές μέρες αργότερα το λυχνάρι ήταν έτοιμο.Ευχαριστώ Ευθύβουλε, του είπα.Μου χρωστάς μια εξήγηση Διογένη, τι το θες το λυχνάρι;
Image may be NSFW. Clik here to view.
Το θέλω γιατί ψάχνω για ένα άνθρωπο. Υπάρχει πολύς κόσμος γύρω μας αλλά ούτε ένας άνθρωπος» .Αυτό το επαναλάμβανε ο Διογένης συνέχεια, με διάφορους τρόπους, κάποιος που να βάζει τον εαυτό του κάτω από το καλό των άλλων.Για αυτό τον λόγο, ο Διογένης προχωρούσε στους δρόμους της Αθήνας ακόμα και την ημέρα με το αναμμένο λυχνάρι, λέγοντας πως αναζητούσε έναν τίμιο άνθρωπο...koinos--nousΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Η Μυθολογία μέσα από την Αστρολογία * Παρθένος*
Posted: 02 Mar 2014 02:52 PM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
Το ζώδιο του Παρθένου έχει συνδεθεί κυρίως με την θεά Άρτεμις, την παρθένο θεά του κυνηγιού από το δωδεκάθεο. Ήταν παιδί του Δία και της Λητούς και γεννήθηκε την έκτη μέρα του τοκετού (ας θυμηθούμε ότι το ζώδιο του Παρθένου κυβερνά τον 6ο οίκο του ζωδιακού και είναι το 6ο ζώδιο από την αρχή).
Image may be NSFW. Clik here to view.
Σε ηλικία 3 χρονών η Λητώ ανέβασε την Άρτεμη στον Όλυμπο για να γνωρίσει τον πατέρα της και όταν ρωτήθηκε από εκείνον τι επιθυμεί, απάντησε πως επιθυμούσε την αιώνια αγνότητα, τόξο και βέλη, να δίνει φως, να έχει δύναμη και λογική, ευελιξία στην κίνηση και ορισμένα ακόμη πολύ συγκεκριμένα δώρα. Ο Δίας θαυμάζοντας την για την ευστροφία και την σοβαρότητά της, της προσέφερε εντέλει όσα ζήτησε και επιπρόσθετα την έχρισε προστάτιδα των πόλεων και των λιμανιών.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Μια βαθύτερη ανάλυση των αιτημάτων της Άρτεμις μας δείχνει αρκετά από τα χαρακτηριστικά του ζωδίου. Ενώ βρίσκεται μπροστά στον Δία και μπορεί να ζητήσει οτιδήποτε τελικά αναφέρει πολύ συγκεκριμένες επιθυμίες. Η σοβαρότητα, η λογική και η ευστροφία σε τόσο μικρή ηλικία συμβολίζουν την βαθιά αίσθηση των ορίων που ενυπάρχει στην Άρτεμη αλλά και σε πολλούς εκπροσώπους του ζωδίου.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Με απλά λόγια η Άρτεμις έχει εκλογικεύσει την παρόρμηση και το ένστικτο που λογικά θα έπρεπε να κατακλύζουν ένα παιδί 3 χρονών. Αυτή ακριβώς η εκλογίκευση των ενστίκτων είναι από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που απαντώνται συνήθως σε αρκετούς Παρθένους. Κέρδος τους είναι η λογική και η ευστροφία, αλλά δεν είναι κέρδος που δεν έχει τα μειονεκτήματά του.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Η αγνότητα της Άρτεμις συμβολίζει την άπιαστη, την σχεδόν ιδεαλιστική τελειότητα. Η θεά επιθυμεί να είναι τέλεια και αυτό φαίνεται με αρκετούς μύθους της. Σύμφωνα με έναν από αυτούς όταν κυνηγά για πρώτη φορά απαιτεί από τον εαυτό της την απόλυτη ευστοχία στο κυνήγι, την οποία και κατακτά μετά από 5 σαϊτιές. Όμως την τελειότητα δεν την απαιτεί μόνο από τον εαυτό της αλλά και από τις συντρόφους της. Συμβολικά η απαίτηση για τελειότητα είναι ακόμη μια σημαντική έκφανση της ενέργειας του ζωδίου αν και συχνά είναι πιθανόν μη προσεγγίσιμη.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Μια ακόμη προέκταση της αγνότητας της Άρτεμις είναι ότι την καθιστά αλώβητη και ανέγγιχτη. Δεν προκαλεί με την παρουσία της για να κερδίσει το θαυμασμό ή τον έρωτα, ούτε κάνει επίδειξη της δύναμής της. Λειτουργεί βαθιά σύμφωνα με τις αξίες της, γεγονός που τους παρέχει αυτάρκεια μεν αλλά ταυτόχρονα της προσδίδει μια αποστειρωμένη συναισθηματικά και σωματικά εικόνα ώστε να δείχνει πως αδιαφορεί για τις απολαύσεις.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Μάλιστα το σύστημα αξιών της είναι τόσο αυστηρό που όποιος προσέβαλλε τις αξίες της γινόταν αντικείμενο της κριτικής της αλλά και της αυστηρής της τιμωρίας. Ακόμη πιο αυστηρή ήταν με τα παραπτώματα των γυναικών που είχαν αφιερωθεί σε εκείνη και δεν διατηρούσαν την αγνότητά τους (όπως ο μύθος του Δία με την Καλλιστώ, την οποία η Άρτεμις τιμώρησε μετατρέποντάς την σε Άρκτο).
Image may be NSFW. Clik here to view.
Είναι συνηθισμένο για τους εκπροσώπους του ζωδίου να έχουν ένα κατασταλαγμένο αξιακό σύστημα, ακριβώς όπως είχε και η θεά του μύθου. Με αυτό το σύστημα πορεύονται συχνά και δύσκολα το θέτουν υπό αίρεση. Από αυτό πηγάζει και η αυστηρότητα με την οποία κρίνουν τον εαυτό τους και που συχνά εξωτερικεύεται προς τους άλλους όπως ακριβώς στους μύθους που προαναφέρθηκαν. Πράγματι είναι πιθανό οι εκπρόσωποι του ζωδίου συχνά να είναι υπέρ του δέοντος αυστηροί με τα σφάλματα των άλλων.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Η εκλογίκευση των ενστίκτων έχει άμεσο αντίκτυπο και στην αντίληψη που ίσως να έχουν κάποιοι Παρθένοι με το σώμα και τις σωματικές απολαύσεις. Η τελειότητα που εκφράζει η ενέργεια του ζωδίου προεκτείνεται και στο σώμα τους και στη σεξουαλικότητά τους. Δεν είναι απίθανο η σεξουαλικότητα που θέλουν να αισθανθούν να αντιβαίνει το απόλυτο σύστημα αξιών που αναπτύσσουν.
Image may be NSFW. Clik here to view.
«Πόσο σεξουαλικός και ερωτικός επιτρέπεται να είμαι;» είναι μια ερώτηση που κάποιοι παρθένοι ίσως θέτουν στον εαυτό τους. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως ένα σύστημα αξιών είναι μια συστηματοποιημένη έκφραση των «θέλω» και των «πρέπει» και συνεπώς τα «θέλω» και τα «πρέπει» είναι αναπόσπαστο κομμάτι του είναι τους. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως η εικόνα του τέλειου σώματος και οι μοιραίες ατέλειες που εμφανίζονται σε αυτό παροδικά ή με το πέρασμα των χρόνων να έχει ξανά αντίκτυπο στο πόσο ερωτικοί θέλουν ή μπορούν να αισθανθούν.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Πιθανόν αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι Παρθένοι να είναι αυτό ακριβώς το σύστημα αξιών που έχουν αφομοιώσει. Αν χαλαρώσουν ελαφρώς τις άμυνες τους ίσως ανακαλύψουν ότι η αντίληψη τους δεν είναι η αποκρυσταλλωμένη τελειότητα και με αυτό τον τρόπο να εξελίξουν την προσωπικότητά τους, να είναι λιγότεροι απαιτητικοί με τον εαυτό τους και να χαρούν στο έπακρο τη δημιουργικότητά τους σε κάθε της έκφανση.Γιώργος Πανόπουλοςkoinos--nousΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Καθ'λη τν διάρκεια τς στορίας κα μέχρι τς ρχς το 20ο ανος ο γυνακες γεννοσαν τ παιδιά τους στς οκίες τους κα χι σ μαιευτήρια-νοσοκομεα, πως γίνεται στν ποχή μας.
σύλληψη , κατασκευ κα λειτουργικότητα τν ρχαίων οκιν ταν μπνευσμένες π'τ οράνιο στερέωμα.Ο οκίες ποτελοσαν μία συμβολικ μικρογραφία το σύμπαντος τν να τς κάθε οκογενείας.
βωμς το πυρς ταν στία, τ τζάκι κα βρισκόταν γι συμβολικος λλ κα λειτουργικος λόγους στ κέντρο τς οκίας (πως λιος στ κέντρο το λιακο συστήματος).
στία ταν κατ τν ρχαία παράδοση θε τς φωτις ,πο γύρω της συγκεντρώνονταν λοι ο λλοι θεο κα λα τ οράνια σώματα το λιακο συστήματος. Τ μέλη τν οκογενειν μαζεύονταν γύρω π τν στία-πρ (πως ο πλαντες γύρω π'τν λιο), γι ν μαγειρέψουν, ν ζεσταθον κα ν συνομιλήσουν μεταξύ τους .
Γύρω π'τν στία τς οκίας γίνονταν λες ο οκογενειακς ορτς κα τ συμπόσια, πως κα τ μφιδρόμια. μητέρα-έρεια ναβε κα διατηροσε τ πρ τς οκίας ,πως καναν ο στιάδες έρειες τς λεξανδρινς κα Ρωμαϊκς ποχς στος ναος τς θες στίας.
Μετ π'τν καθάρσια τελετ κολουθοσε ορτ τς νοματοδοσίας, πο εχε σκοπ τν ναγνώριση το βρέφους π'τν πατέρα ς γνήσιου τέκνου του κα τ καλωσόρισμά του στν οκογένεια. ορτ γινόταν παρουσί τν γαπημένων φίλων κα συγγενν τς οκογενείας κα ξεκινοσε μ θυσία ζου πρς τιμν τς θες το τοκετο Ελειθυίας.
Στν «λέκτρα» το Εριπίδη (στ.1124-1125) λέκτρα λέει στν μητέρα της: «φο μαθες γι τν γέννα μου, τότε κάνε τν θυσία γι χάρη μου.» Κατ τν ρχ τς ορτς πατέρας, μητέρα, κάποια φίλη παιρνε τ παιδ στ χέρια κα τ περιέφερε γύρω π'τν φωτιά, γι ν τ ντάξ στν προγονικ στία.κείνη τν στιγμ δινόταν κα τ νομα, ν ο φίλοι κα ο συγγενες διδαν τ «γενέθλια δρα», πο εχαν φέρει γι τ βρέφος.
πλοτος τν ρχαιοελληνικν νομάτων
Κατ τν παράδοση τ νόματα τν νεογέννητων δίνονταν π'τος παπποδες κα τς γιαγιάδες σ γόρια κα κορίτσια ντιστοίχως. «χει τν ξίωση σν μεγαλύτερος υς ν φέρ τ νομα το παππο του π πατέρα.» (Δημοσθένης ,«Πρς Βοιωτόν,περ το νόματος»,στ.27.)
Κάποιοι γονες προτιμοσαν τ δικά τους νόματα νόματα συγγενν τους.λλοι γονες διναν νόματα στ παιδιά τους σύμφωνα μ τν διοσυγκρασία το νηπίου,τν ργασία τν σπουδ πο τ προώριζαν. πατέρας το τυράννου τς Κορίνθου Περιάνδρου νομάστηκε Κύψελος, διότι μητέρα του τν κρυψε σ μία κυψέλη, γι ν τν σώσ π βέβαιο θάνατο λόγ δυσοίωνου χρησμο.
ριστοφάνης στς «Νεφέλες» (60-65) μς λέει γι τν περίπτωση νς παιδιο, πο το δόθηκε τ νομα κα τν δύο γονιν μαζί: «ταν γεννήθηκε τοτος ,διαφωνούσαμε μητέρα σου κι γώ, πς ν τν νομάσουμε.κείνη θελε κάποιο νομα, πο εχε μέσα τ "ππος": πως Ξάνθιππο, Καλλιππίδη ,Χάριππο · γ μως θελα τ νομα το παππο μου Φειδωνίδη. Τελικ συμφωνήσαμε κα νώσαμε τ δύο νόματα κα βγάλαμε τν υό μας Φειδιππίδη.»
Γιά τήν κατασκευή της χρειάσθηκαν σχεδόν δύο χρόνια καί δαπανήθηκαν πολλά τάλαντα.
Πρώτα κατασκευάσθηκε ένα φέρετρο από σφυρήλατο χρυσό καί τό μέρος γύρω από τό σώμα τό γέμισαν μέαρώματα που τού έδινανευωδία καί τό διατηρούσαν άφθαρτο.Επάνω στό φέρετρο ήταν απλωμένη μία χρυσοποίκιλτη πορφυρή στολή καί τά όπλα τού νεκρού.
Στό επάνω μέρος τής Αμαξας κατασκεύασαν έναν χρυσό θόλο που είχε πλάτος 8 πήχεις καί μήκος 12, σκεπασμένο μέ πετάλια από πολύτιμους λίθους.
Κάτω από τήν οροφή, καθ' όλο τό μήκος τού έργου, υπήρχε ένας θριγκός χρυσός σέ σχήμα τετραγώνου, μέ ανάγλυφες προτομές τραγελάφων, από τίς οποίες κρέμονταν χρυσοί κρίκοι διπάλαμοι, στούς οποίους ήταν κρεμασμένη μία πομπική γιρλάντα, διακοσμημένη μέ λαμπερά χρώματα.
Στίς άκρες υπήρχαν θύσανοι δικτυωτοί από τούς οποίους κρέμονταν καμπάνες που έκαναν αισθητή τήν διέλευση τής άμαξας, από μεγάλη απόσταση.
Σέ κάθε γωνία τού θόλου κάθε πλευράς ήταν ένα χρυσό άγαλμα τής Νίκης τροπαιοφόρου.
Η κιονοστοιχία που στήριζε αυτόν τόν θόλο ήταν χρυσή μέ Ιωνικά κιονόκρανα, καί μέσα στήνκιονοστοιχία υπήρχε ένα χρυσό δίχτυ που η πλοκή του είχε πάχος ενός δακτύλου καί έφερε τέσσεριςμεγάλους ζωοφόρους πίνακες, που ενώνονταν στίς άκρες, καθένας ίσος στό μήκος μέ τήν αντίστοιχηπλευρά τής κιονοστοιχίας.
Ο πρώτος πίνακας παρίστανε ένα πολεμικό άρμα μέ επάνω του τόν Αλέξανδρο κρατώντας ένα λαμπρό σκήπτρο.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Γύρω του ήταν οπλισμένοι ακόλουθοι, μία ομάδα Μακεδόνων καί μία άλλη Περσών Μηλοφόρων καί μπροστά απ' αυτούς Μακεδόνες στρατιώτες.
Ο δεύτερος πίνακας έδειχνε ελέφαντες μέ πολεμική εξάρτηση, μέ Ινδούς αναβάτες, ακολουθούμενους επίσης από στρατιώτες.
Ο τρίτος πίνακας έδειχνε ίλες ιππικού σέ σχηματισμό μάχης καί ο τέταρτος πλοία έτοιμα γιά ναυμαχία.
Τήν είσοδο πλαισίωναν δύο ολόχρυσα λιοντάρια.
Σέ κάθε κίονα μιά χρυσή άκανθα πλέκονταν από τή βάση του ως τήν κορυφή.
Από τήν καμάρα τής εισόδου κρέμονταν μία πορφυρή σημαία μέ ένα μεγάλο χρυσό στεφάνι ελιάς που φαίνονταν ν' αστράφτει από μεγάλη απόσταση.
Η άμαξα είχε δύο άξονες καί οι τροχοί ήταν Περσικού τύπου μέ επίχρυσες πλήμνες καί ακτίνες.
Στό μέσον τού μήκους τών αξόνων υπήρχε κατάλληλη στήριξη (ανάρτηση) ώστε ο θάλαμος νά μένηασάλευτος στά τραντάγματα από ανωμαλίες τού δρόμου.
Η άμαξα είχε τέσσερα τιμόνια καί σέ κάθε τιμόνι ήταν ζεμένες τέσσερις σειρές από τέσσερις ημιόνους, ώστε ο συνολικός αριθμός τών ημιόνων έφτανε τούς 64.
Κάθε ημίονος ήταν στεφανωμένος μέ χρυσό στεφάνι κι από τό σαγόνι του κρέμονταν χρυσό κουδούνι καί στόν τράχηλο είχε λιθοκόλλητη λαιμαριά.
Η Αρμάμαξα συνοδεύονταν από πλήθος τεχνιτών, οδοποιών καί στρατιωτών.
poseidonios
theancientweb
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
“Οι Σκέψεις ΣΟΥ … είναι δικές σου;
Posted: 02 Mar 2014 10:46 AM PST
Γράφει ο Νικόλαος Παναγοδημητρόπουλος
Image may be NSFW. Clik here to view.
Πιστεύετε ότι οι σκέψεις σας είναι προϊόν δικής σας νοητικής διεργασίας;Ναι;Λυπάμαι αλλά όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι κάνετε τεράστιο λάθος!Ρίξτε μια ματιά τριγύρω σας. ΤΑ ΠΑΝΤΑ συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο Άνθρωπος δέχεται μια ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ επίθεση κατά της Ελεύθερης Υπόστασής του.Εξακολουθείτε να διαφωνείτε;Χμμμ. εντάξει. Ας δούμε κάποιες από αυτές τις ενδείξεις λοιπόν.
Πρώτη και βασικότερη κρίνεται η ΠΑΡΑΝΟΜΗ επίθεση στο βιοτικό του επίπεδο, με ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ "νόμους" και "φόρους", που σκοπό έχουν όχι τόσο την είσπραξη χρημάτων για το δημόσιο ταμείο που λυμαίνονται λίγοι "Εκλεκτοί" για να χρηματοδοτούν την dolce vita τους, αλλά την Επίδειξη Δύναμης σε βάρος της Ελεύθερης Θέλησης του Ανθρώπου.
Και τι κάνει ο "μαζάνθρωπος";"Νοήμονες" άνθρωποι δίνουν 4 Ευρώ για να αγοράσουν τσιγάρα, αγοράζοντας το θάνατό τους και κάνοντας πλούσιες τις Πολυεθνικές και συγχρόνως στέκονται σε ατελείωτες ουρές για να πάρουν τζάμπα πατάτες που κοστίζουν 1 Ευρώ, τσακίζοντας κάθε έννοια του όρου "Αξιοπρέπεια""Σοφοί" άνθρωποι χαλούν δεκάδες Ευρώ σε λουλούδια στα μπουζουκομάγαζα, ενώ δεν έχουν πατήσει ποτέ σε βιβλιοθήκες και δεν αγοράζουν βιβλία γιατί τα θεωρούν ακριβά.Εργαζόμενοι κομμάτων θυμούνται να επαναστατήσουν όταν μένουν απλήρωτοι και όχι όταν τα "αφεντικά" τους αποφασίζουν την οικονομική και βιολογική θανάτωση των συμπατριωτών τους.Και οι "επαναστάτες" τρέχουν να φωτογραφηθούν δίπλα στις καινούριες μαριονέτες του Συστήματος που τους πλασάρονται σαν "Νέα Πολιτική Τάξη" ή Σωτήρες.Ξεχνώντας ότι ο σημερινός σου Σωτήρας είναι ο αυριανός σου Δυνάστης
Δεύτερη και εξίσου σημαντική, η Δύναμη της Εικόνας. Ο άνεργος, αυτός που δεν έχει να πληρώσει το δάνειό του στην Τράπεζα για ένα χρόνο με κίνδυνο να χαθεί το σπίτι του, αυτός που δεν έχει να αγοράσει γάλα για τα παιδιά του, ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ θα μπορούσε να κάνει το εξής "μαγικό": να δώσει κατ' ελάχιστο 40 € από ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ, για να αγοράσει ψηφιακό αποκωδικοποιητή τηλεόρασης, έτσι ώστε να απολαμβάνει τον ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΚΕΨΗΣ του. Γιατί τι άλλο εκτός από βιασμό της Σκέψης αποτελούν τα τούρκικα σήριαλ όπου ο μέσος Ελλαδίτης (και όχι βέβαια Έλληνας) τηλεθεατής καλείται να ταυτιστεί με τον Σουλεϊμάν τον "μεγαλοπρεπή", ο οποίος κατέσφαξε κάμποσα ελληνικά χωριά για να πάρει στο χαρέμι του μια ελληνίδα γκόμενα που του γυάλισε.Τι άλλο εκτός από βιασμό της σκέψης αποτελούν οι "έγκριτοι" δημοσιογράφοι παπαγαλάκια του Συστήματος που όταν γύρω τους δεκάδες χιλιάδες συμπατριωτών τους τρέφονται από τα σκουπίδια, εκείνοι πληρώνονται χρυσάφι για να χαμογελούν συγκαταβατικά στην κάμερα και να περνούν στις οθόνες το μήνυμα υποταγής: "αδέλφια πρέπει να υπακούσουμε αλλιώς θα πεινάσουμε".Ένα ρητό του Marketing λέει: "Ο κόσμος φέρνει τον κόσμο".Ένα μοντάζ, ακόμη και αποτυχημένο, μπορεί να πείσει τον αδαή τηλεθεατή ή αναγνώστη μιας εφημερίδας, ότι ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ σκοπός κάποιου "τσοπάνη", αποτελεί ΚΟΙΝΟ αγώνα. Έτσι ο αδαής χειραγωγούμενος, συστρατεύεται και αυτός ακόμη και αν ο αγώνας αυτός αντιτίθεται στα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ του συμφέροντα.
Τρίτη, η Δύναμη της Επικοινωνίας. Το Σύστημα μας εφοδίασε με ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΠΛΟ το Facebook. Σκοπός του ήταν η χειραγώγηση του Συναισθήματός μας, κάτι που ως επί το πλείστον έχει ήδη επιτύχει.ΑλλάΌπως κάθε Όπλο έχει πολλές χρήσεις μία εκ των οποίων είναι η στρέψη του κατά του χειριστή του.Έχουμε τη Δύναμη να Επικοινωνήσουμε την Αντίστασή μας έναντι οτιδήποτε σάπιου λυμαίνεται την αξιοπρέπειά μας, και τι κάνουμε;Μένουμε στα βαρύγδουπα status επανάστασης "Αδέλφια όλοι μαζί μπορούμε !!! (μισό λεπτό όμως γιατί καίγεται ο κιμάς για τα μακαρόνια)"Ή "φλομώνουμε" στις φωτογραφίες με κομμένα πόδια από ζωάκια ή ανθρώπους που ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ το like και την κοινοποίηση, έτσι ώστε χειραγωγώντας το Συναίσθημα, ένα κομμένο πόδι να κόψει κάτι πολύ σημαντικότερο: τα φτερά της Θέλησης Για να μη μιλήσουμε για τα like στο Φατσοβιβλίο γράφεις κάτι και μετά εσύ και οι φίλοι σου κάνουν like και με τα 10 προφίλ τους έκαστος."Πω πω πω τι έγραψε ο άνθρωπος. Θα του κάνω αίτημα φιλίας" και μετά είσαι και εσύ ένας από τους "αποστόλους" του με κοινοποιήσεις και like που "μεταφέρουν το μήνυμα και το όνομα του Πεφωτισμένου στα μήκη και τα πλάτη της Γης". Και τον φέρνουν ακόμη και στη Βουλή
Περπατώντας κάποιος στην Ελλάδα του 2014 και βλέποντας τους διαβάτες που περπατούν με τα μάτια χαμηλωμένα, ξεφυσώντας και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ιδέα της αυτοχειρίας, προσπαθεί να βρει κάποιο σημείο επαφής τους με το ένδοξο Παρελθόν.Οι σύγχρονοι "Νεοέλληνες" προσπαθούν να αποφύγουν το Σήμερα, ζώντας στο Χθες. Και ξεχνάνε κάτι πολύ, μα πολύ, σημαντικό:Οι Έλληνες του ένδοξου Παρελθόντος δε ζούσαν σε Μεγάλες ΣτιγμέςΜετέτρεπαν τις Στιγμές σε Μεγάλες.Και αν θέλουμε οι "Ελλαδίτες" να ξαναγίνουμε Έλληνες, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάτι βασικό:Ο Έλληνας δεν προσμένει παθητικά την ΑλλαγήΓίνεται ο ίδιος η Αλλαγή που προσμένει
Αν οι σκέψεις σας λοιπόν όντως ήταν δικές σας, το σκυθρωπό βλέμμα στο πρόσωπό σας θα είχε δώσει τη θέση του στο μόνο πράγμα που ζωγραφίζει το πρόσωπο αυτού που ΚΑΤΑΝΟΕΙ ότι ελέγχεται από κάποιον αόρατο "χειριστή". στη Μάσκα του Πολέμου
nikolaswar
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Απειλεί ο Κέρι τη Μόσχα, δεν ιδρώνει το αυτί του Πούτιν
Posted: 02 Mar 2014 10:30 AM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι μίλησε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS καταδικάζοντας την «απίστευτη επίθεση» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ενώ απείλησε τη Μόσχα ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες» από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Το ίδιο υπογράμμισε και ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στο Ρώσσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν. Του μίλησε για επιβολή κυρώσεων και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.
Ο κ. Κέρι είπε ότι «δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι με τρόπο του 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε μια άλλη χώρα προβάλλοντας εντελώς κατασκευασμένες δικαιολογίες».
Μίλησε για «μια απίστευτη επιθετική ενέργεια. Είναι πραγματικά μία εκπληκτική, προμελετημένη επιλογή του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να εισβάλει σε μία άλλη χώρα. Η Ρωσία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία καταπατά τις διεθνείς της υποχρεώσεις της», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.
Ο Κέρι τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Πούτιν, με τον οποίο είχαν μία τηλεφωνική επικοινωνία χθες διάρκειας 90 λεπτών, ότι «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν επιμείνει σε αυτό. Ο πρόεδρος. είπε στον κ. Πούτιν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρει μια διαφορετική οδό, να αναστείλει αυτήν την εισβολή, να ακυρώσει αυτήν την εισβολή».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επίσης προειδοποίησε με έντονο τρόπο ότι η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να αποπεμφθεί την από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη εάν η Μόσχα συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «μπορεί να μην φιλοξενήσει τη (σύνοδο) της G8 στο Σότσι, μπορεί μάλιστα να μην είναι καν στους κόλπους της G8 εάν αυτό συνεχιστεί» προέβλεψε ο Κέρι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, στο πλαίσιο ενός κύκλου συνεντεύξεων που έδωσε σε εκπομπές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης το πρωί της Κυριακής για το ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία.
«Εάν η Ρωσία θέλει να είναι μία χώρα μέλος της G8, πρέπει να συμπεριφέρεται όπως μία χώρα της G8» είπε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο CBS. «Η G8 και ορισμένοι άλλοι είναι έτοιμοι να φθάσουν στα άκρα για να απομονώσουν τη Ρωσία εξαιτίας αυτής της εισβολής» στην Κριμαία, διεμήνυσε ο Τζον Κέρι, απειλώντας τη Μόσχα με την «επιβολή κυρώσεων» και «οικονομική απομόνωση».
Ωστόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι «το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι η στρατιωτική επιλογή σε μια τέτοιου είδους κατάσταση. Επιθυμούμε μια ειρηνική διευθέτηση».
Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει σήμερα όταν ερωτήθηκε για τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας. «Δεν έχω κανένα σχόλιο προς το παρόν» δήλωσε ο Πεσκόφ.
Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΟΜΠΑΜΑ-ΠΟΥΤΙΝ
Δεν ήταν μόνο μία δύσκολη συνομιλία και για τους δύο ηγέτες, οι οποίοι ως γνωστόν- δεν είναι και οι καλύτεροι φίλοι. Ανέβασαν τους τόνους και μπορεί κανείς να καταλάβει από την περίληψη της συνομιλίας που έδωσε ο Λευκος Οίκος, ότι τουλάχιστον ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν έντονα επιθετικός απαιτώντας εδω και τώρα αποκλιμάκωση και απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία. Μιλούσαν για 90 λεπτά .
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος απαίτησε από τον κ. Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και του ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν πρωτοβουλία με στόχο τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.
Ακόμα του επέστησε την προσοχή για το γεγονός, όπως του τόνισε, ότι η Ρωσία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του είπε ότι πρέπει να συνομιλήσει ειρηνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας αναφέροντας ότι μπορεί να βοηθήσει ο ίδιος, αλλά και άλλοι ηγέτες.
Αυτό που κάνατε, είπε στον Πρόεδρο Πούτιν, είναι κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Καταδικάζουμε, είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα, την στρατιωτική επέμβαση σας στην ουκρανική επικράτεια.
Ο Αμερικανός ηγέτης ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Ρωσίας ως πρώτο μέτρο ότι θα αναστείλει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειων στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας της G8, που θα γίνει στις 4 και 5 Ιουνίου, στο Σότσι της Ρωσίας.
Βέβαια ο κ. Πούτιν δεν άκουγε μόνο, ήταν και ο ίδιος επιθετικός. Κατηγόρησε την Αμερική και την Ευρώπη ότι συντάχθηκαν με ακραίους εθνικιστές και υποστηρικτές του φασισμού και επίσης ότι ενώ μιλούν για την Ουκρανία, δεν ανέφεραν ούτε μία λέξη για τους Ρώσους και τις μειονότητες που απειλούνται από τους νέους ηγέτες της χώρας.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στο Ρώσο ηγέτη ότι έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι αναγνωρίζουμε τις βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία και την ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των εθνοτικών Ρώσων και των μειονοτικών πληθυσμών στο εσωτερικό της Ουκρανίας . Η ουκρανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή της δέσμευση για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των Ουκρανών και να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ουκρανίας , και θα συνεχίσουμε να τους παροτρύνουμε να το πράξουν.
ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, Ανακοίνωση Λευκού Οίκου, REUTERS, AFP, ANA-MPA
mignatiou
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Τι θα έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες αν είχαν οικονομία σε ύφεση
Posted: 02 Mar 2014 11:45 AM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.To BBC πρόβαλε ένα ρεπορτάζ με θέμα: "Τι θα έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες και τι συμβουλές θα έδιναν στους σύγχρονούς τους για τη σημερινή οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας".
Το κείμενο του ρεπορτάζ, υπογράφει ο λέκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Armand D' Angour ο οποίος είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Οι Έλληνες και το Νέο: η καινοτομία στην αρχαία ελληνική φαντασία και εμπειρία»
Χρέος, διχασμός και εξέγερση. Αυτή ήταν η Αθήνα του 6ου αιώνα π.Χ.Αρχικά ο καθηγητής αναφέρεται στον 6ο αιώνα π.Χ. και τον Σόλωνα. «Στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. οι πολίτες της Αθήνας βαρύνονταν από χρέη, κοινωνικό διχασμό και ανισότητες, με τους φτωχούς αγρότες έτοιμους να πουληθούν ως σκλάβοι, απλώς και μόνο για να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Η εξέγερση ήταν επικείμενη, ωστόσο ο αριστοκρατικής καταγωγής Σόλων, αναδείχθηκε ως δίκαιος μεσολαβητής μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Κατήργησε τα δεσμά του χρέους, περιόρισε την ιδιοκτησία γης, ενώ δημιούργησε τάξεις πολιτών με διαφορετικά επίπεδα πλούτου και συνεπώς αντίστοιχες οικονομικές υποχρεώσεις.
Τα μέτρα του, παρότι δέχθηκαν επιθέσεις από όλες τις πλευρές, υιοθετήθηκαν και άνοιξαν τον δρόμο για την δημιουργία της δημοκρατίας», γράφει ο D' Angour. Συμπεραίνει μάλιστα ότι η επιτυχία του Σόλωνα δείχνει ότι οι μεγάλοι ηγέτες πρέπει να έχουν το κουράγιο υλοποιήσουν μη δημοφιλή, συμβιβαστικά μέτρα, για το καλό της δικαιοσύνης και της σταθερότητας.
Τι θα συμβεί μετά; Ο Δελφικός χρησμός
Αναφερόμενος στους ακατάληπτους χρησμούς του μαντείου των Δελφών, ο καθηγητής εικάζει ότι στην ερώτηση: «Πρέπει η Ελλάδα να αφήσει το ευρώ;» η απάντηση πιθανώς να ήταν: «Η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, αν το ευρώ έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα» αφήνοντας όσους τάσσονται υπέρ και όσους τάσσονται κατά μιας εξόδου, να ερίζουν για το ποια ακριβώς είναι η σημασία του χρησμού.
Σημειώνει ωστόσο ότι η πιο σοφή συμβουλή είναι τα περίφημα Δελφικά παραγγέλματα: «Γνώθι σαυτόν» και «Μηδέν άγαν».
Ο μύστης Πυθαγόρας
Αν οι σύγχρονοι Έλληνες νιώθουν να λυγίζουν από την οικονομική κρίση, μπορεί να βρουν παρηγοριά λέει ο Armand D' Angour στην ρήση του προγόνου τους, Πυθαγόρα που υπόστήριζε ότι όλα επανέρχονται, συνεπώς τίποτα δεν είναι τελείως καινούργιο.
Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, ήταν φιλόσοφος, μαθηματικός, ένας μύστης του 6ου αιώνα που πίστευε ότι οι αριθμοί κρύβονται πίσω από καθετί στο σύμπαν και ότι τα κοσμικά γεγονότα επαναλαμβάνονται σε ένα κύκλο 10800 ετών.
Πρόσεχε, υπάρχουν και χειρότεραΟ Οδυσσέας και η αντοχή
«Βάστα καρδιά, χειρότερα δεινά βαστούσες τότες που μού 'τρωγε ο αδάμαστος ο Κύκλωπας γενναίους 20 συντρόφους»* λέει ο Οδυσσέας κατά το ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη, προσπαθώντας να πείσει τον εαυτό του να μην λυγίσει λίγο πριν το τέλος, μετά από τόσες περιπέτειες.
Το μήνυμα, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, είναι ότι στο παρελθόν μπορεί να υπήρξαν ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες ωστόσο ξεπεράστηκαν με ευφυΐα και κουράγιο.
* (μτφ. Αργύρη Εφταλιώτη)
Είσαι βέβαιος ότι είναι σωστό αυτό; Η ακούραστη αναζήτηση του Σωκράτη
«Είναι πολύ μεγάλο αγαθό για τον άνθρωπο το μιλάει κάθε μέρα για την αρετή και για τα άλλα για τα οποία με ακούτε να συζητάω εξετάζοντας τον εαυτό μου και τους άλλους. Γιατί η ζωή, χωρίς να τα εξετάζει κανείς αυτά, είναι ζωή που δεν αξίζει να τη ζει ο άνθρωπος» έλεγε ο Σωκράτης, ο οποίος δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Τι είναι δικαιοσύνη;» και «πως πρέπει να ζούμε;».
Η κληρονομιά του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου, είναι το καθήκον να συνεχίζουμε την ακούραστη αναζήτηση ακόμη και όταν- ή μάλλον ειδικά όταν- δεν είναι πιθανό να βρούμε σαφείς, οριστικές απαντήσεις.
Η πολιτική σάτιρα του Αριστοφάνη
Η κωμωδία του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» του 405 π.Χ. περιέχει ειλικρινείς και ξεκάθαρες συμβουλές για τους «πολιτικά ασταθείς» συμπατριώτες του: διαλέξτε καλούς ηγέτες, αλλιώς θα ξεμείνετε με τους κακούς.
«Να κάνουμε ότι και την τελευταία φορά;» Ηράκλειτος ο στοχαστής
«Δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στο ίδιο ποτάμι» έλεγε ο Ηράκλειτος, τον 5ο π.Χ. αιώνα. Ενώ η αλλαγή είναι συνεχής, διαφορετικά πράγματα αλλάζουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Σε ένα περιβάλλον μόνιμης ροής, είναι σημαντικό να ορίσει κανείς κάποια σταθερά σημεία και να πιαστεί γερά από αυτά. Οι αγορές ομολόγων, το χρέος και τα πακέτα διάσωσης μπορεί να αποτελούν μια τέτοια πρόκληση.
Ο Ιπποκράτης αντιμέτωπος με την πραγματικότητα
Η δυτική ιατρική έχει τις ρίζες της στον Ιπποκράτη, στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα. Αυτό που είναι εξαιρετικό στην αρχαία σκέψη περί υγείας και ασθενειών, είναι η ξεκάθαρη παραδοχή ότι οι γιατροί πρέπει να παρατηρούν με ακρίβεια και να καταγράφουν με ειλικρίνεια, ακόμη και όταν οι ασθενείς φεύγουν από την ζωή. Η μαγεία ή τα ευχολόγια δεν μπορούν να θεραπεύσουν. Μόνο η τίμια, εξαντλητική, εμπειρική παρατήρηση μπορεί να αποκαλύψει τι αποδίδει και τι όχι.
Αρπάζοντας την ευκαιρία: Ο Κλεισθένης και η δημοκρατία
Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν πολύ καλά την δύναμη της ευκαιρίας. Το να εκμεταλλεύεται κανείς μια δεδομένη στιγμή, μια ευκαιρία- στην δημόσια αγόρευση, στον αθλητισμό, στην μάχη- ήταν αξιοθαύμαστο και θεωρούνταν ένδειξη ικανότητας.
Μετά το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, ο Κλεισθένης έπρεπε να δημιουργήσει ένα σύνταγμα πιο δημοκρατικό. Επινόησε λοιπόν με θαυμαστή ταχύτητα, ένα σύστημα αιρετής κυβέρνησης στην οποία όλοι οι πολίτες είχαν δικαίωμα ψήφου. Έτσι γεννήθηκε η πρώτη δημοκρατία στον κόσμο (δήμος=λαός εξηγεί ο καθηγητής).
Αρχιμήδης, ο εφευρέτης
Τέλος ο Armand D' Angour αναφέρεται στον Αρχιμήδη και το περίφημο «Εύρηκα!» που αναφώνησε βγαίνοντας ενθουσιασμένος από το λουτρό, όπου ανακάλυψε το νόμο του ειδικού βάρους.
Το να βρει κάποιος την λύση σε ένα ακανθώδες πρόβλημα απαιτεί μεγάλη νοητική προσπάθεια, αλλά η απάντηση έρχεται συχνά όταν ρίχνεις τους ρυθμούς, όταν κλείνεις τον διακόπτη και απολαμβάνειςτο μπάνιο σου, καταλήγει ο καθηγητής.
infospoudes
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Ο Υπνωτισμός
Posted: 02 Mar 2014 10:20 AM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
Τί είναι η δύναμη ύπνωσης ή υπνωτική επιρροή; Τί συμβαίνει πράγματι όταν εκτελείται ένα υπνωτικό πείραμα; Τί αποδεικνύεται με αυτό; Ποιά δύναμη ασκείται έτσι ώστε, αφού υπνωτισθεί ο άνθρωπος, του προκαλείται ένα είδος τεχνητής εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της οποίας πειθαρχεί σε μια υποβολή, μοιάζει να χάνει την ταυτότητά του, γίνεται φαινομενικά ένας άλλος άνθρωπος, μιλά μια γλώσσα που δεν γνώριζε πριν, βλέπει φανταστικές εικόνες σα να είναι πραγματικές;
Πώς γίνεται σε αυτή την κατάσταση το φυσικό του σώμα να ακολουθεί ό,τι του λέει ο υπνωτιστής, να του παρουσιάζονται φλύκταινες (φουσκάλες) από ένα χαρτί που δεν έχει καμιά δύναμη να τις προξενεί, να φτερνίζεται ενώ στην πραγματικότητα δεν ερεθίζονται τα οσφρητικά του νεύρα, να τρέμει πάνω από μια ζεστή θερμάστρα και να ιδρώνει εάν του υποβληθεί η ιδέα ότι ένα κομμάτι πάγου είναι πύρινη μάζα;
Τέτοια μα και πολλά περισσότερα έχουν συμβεί σε υπνωτιστικά πειράματα, όπως ακριβώς έκαναν πριν πολλά χρόνια υπνωτιστές, ηλεκτρο-βιολόγοι και παντός είδους περιπλανώμενοι γητευτές. Τότε όλα αυτά βρίσκονταν εκτός επιστημονικού πεδίου, τώρα όμως, αφότου οι γιατροί ονόμασαν ένα μέρος αυτών των φαινομένων «υπνωτισμό», αποτελούν πια έναν από τους κλάδους της ψυχολογίας με αναγνωρισμένη θεωρητική βάση και πρακτική εφαρμογή.
Οι νεώτερες σχολές βεβαίως προχώρησαν περισσότερο από όσο είχαν προχωρήσει ή μπορούσαν να προχωρήσουν οι παλαιότερες. Πρόσθεσαν ένα είδος μαγείας ισχυριζόμενες προσφάτως ότι μπορούν να εξωτερικεύουν και να περιορίζουν σε συγκεκριμένα σημεία την ευαισθησία του νευρικού συστήματος του υπνωτιζόμενου και κατά συνέπεια τη νοητική του ικανότητα αποτύπωσης των εντυπώσεων. Να την διοχετεύουν στη φωτογραφία του ή σε ένα ποτήρι νερό έτσι που ξύνοντας κάποιος τη φωτογραφία ή αγγίζοντας το ποτήρι να αναπηδά αμέσως ο υπνωτισμένος ή να ουρλιάζει από τρόμο.
Κατ' αυτόν τον τρόπο παλιά κατασκεύαζαν μια κέρινη εικόνα της μορφής σου και μπήγοντάς της καρφίτσες εσύ, δηλαδή ο εικονιζόμενος, έλιωνες αμέσως και πέθαινες. Κάποτε οι άνθρωποι οδηγούνταν στην πυρά γι' αυτό. Μολονότι ενδιαφέροντα και σημαντικά, αν συμβαίνουν στ' αλήθεια, όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα όσο κι ένας εφιάλτης, γιατί δείχνουν πώς στο εγγύς μέλλον μπορεί να πωλείται η φωτογραφία κάποιου για να βγουν φλύκταινες στο δέρμα του ή για να μαχαιρωθεί από κάποιον που τον εχθρεύεται, υπό την προϋπόθεση ότι πρώτα θα έχει εντοπισθεί η εξωτερική αισθαντικότητα.
Τα άλλα όμως πειράματα έχουν να κάνουν με τα μεγάλα ερωτήματα της ταυτότητας, της συνειδητότητας, της ψυχής και της προσωπικότητας. Εγείρουν ένα ζήτημα για το εάν ο κόσμος είναι φυσικός και μηχανικός, όπως θεωρούσε ο Ντεκάρτ, ή εάν είναι κάτι το παροδικό όπου μια μορφή συνειδητότητας υπάρχει εξαιτίας της σκέψης και κυριαρχείται αποκλειστικά από αυτήν, όπως πίστευαν πάντα και πιστεύουν οι Θεόσοφοι, αρχαίοι και σύγχρονοι.
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Τζέιμς δημοσίευσε το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε, ότι υπνωτιστικά πειράματα τον έπεισαν, όπως έπεισαν και πολλούς άλλους, για την ύπαρξη του κρυμμένου εαυτού του ανθρώπου, ενώ οι Γαλλικές σχολές αμφισβητούν το εάν όλα οφείλονται σε μία προσωπικότητα που μιμείται πολλές ή σε πολλές προσωπικότητες που περιέχονται σε έναν άνθρωπο και παρουσιάζουν τη μία φάση μετά την άλλη.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Τα γεγονότα καταγράφονται και θαυμαστά πράγματα συμβαίνουν αλλά δεν έχει δοθεί λογική και οριστική εξήγηση εκ μέρους των σύγχρονων σχολών.
Μόνο πού και πού αυτές οι σχολές, μη γνωρίζοντας την κρυμμένη πραγματική φύση και τις δυνάμεις του ανθρώπου ή αρνούμενες την ύπαρξή τους δεν βλέπουν ούτε αιτία ανησυχίας στα εν λόγω πειράματα ούτε κανέναν κίνδυνο είτε για την κοινωνία είτε για το άτομο.
Καθώς δεν παραδέχονται αυτές οι σχολές ότι η αληθινή εξέλιξη των εσωτερικών δυνάμεων του ανθρώπου συντελείται με τον ίδιο ρυθμό και ταυτόχρονα με κάθε άλλη φυλετική και πλανητική εξέλιξη δεν μπορούν να προβλέψουν τυχόν σατανική χρήση των υπνωτιστικών δυνάμεων στο μέλλον.
Ο Θεόσοφος, όμως, προτείνει μια εξήγηση για τα φαινόμενα, υποδεικνύει παρόμοια συμβάντα μέσα στην ιστορία και προειδοποιεί για έναν ελλοχεύοντα κίνδυνο εάν ο σκεπτόμενος κόσμος δεν αντιληφθεί την αληθινή μας φύση ως ενός όντος που διαθέτει σκέψη και βασίζεται στη σκέψη και στη συνειδητότητα η προσωπικότητα του οποίου μπορεί να καταστραφεί από αυτές. Στο παρόν όμως και στο μέλλον ο κίνδυνος δεν έγκειται στο να γνωρίζει κανείς αυτά τα πράγματα και τις διαδικασίες αλλά στο έλλειμμα ήθους και ηθικής κατά την εφαρμογή τους.
Μια χρήσιμη θεωρία για την εξήγηση και την εξακολούθηση της έρευνας της ύπνωσης είναι η ακόλουθη. Ο άνθρωπος είναι μια ψυχή που ζει με σκέψεις και αντιλαμβάνεται μόνο σκέψεις. Κάθε αντικείμενο ή υποκείμενο εμφανίζεται σ' αυτόν σαν σκέψη μέσα από έναν δίαυλο ή όργανο άσχετα αν πρόκειται για αισθητήριο όργανο ή νοητικό κέντρο.
Αυτές οι σκέψεις μπορεί να είναι λέξεις, ιδέες ή εικόνες. Ο άνθρωπος ψυχή πρέπει να έχει έναν ενδιάμεσο ή συνδετικό κρίκο με τη Φύση μέσω του οποίου να μπορεί να αντιλαμβάνεται και να αποκτά πείρα των πραγμάτων. Αυτός ο κρίκος είναι ένα αιθερικό διπλό ή το αντίστοιχο του φυσικού του σώματος όπου και εδρεύει. Το φυσικό σώμα είναι η Φύση στον άνθρωπο ψυχή.
Στο αιθερικό διπλό (που ονομάζεται αστρικό σώμα ή λίνγκα σαρίρα) βρίσκονται τα αισθητήρια όργανα και τα κέντρα αντίληψης ενώ τα φυσικά εξωτερικά όργανα είναι μόνο οι εξωτερικοί δίαυλοι ή το μέσο για τη συγκέντρωση των φυσικών δονήσεων ούτως ώστε να τις μεταβιβάζουν στα αστρικά όργανα και κέντρα όπου η ψυχή τα αντιλαμβάνεται ως ιδέες και σκέψεις.
Αυτός ο εσωτερικός αιθερικός άνθρωπος είναι φτιαγμένος από αιθέρα που η επιστήμη δέχεται τώρα σαν απαραίτητο συστατικό της Φύσης, ένα συστατικό αιθερικό μεν αλλά που δεν είναι καθόλου λιγότερο ουσιαστικό.
Μιλώντας για το φυσικό σώμα, κάθε εξωτερικό ερέθισμα προερχόμενο από τη φύση μεταδίδεται από έξω προς τα μέσα. Κατά τον ίδιο τρόπο όμως τα ερεθίσματα μπορούν επίσης να μεταδίδονται από μέσα προς τα έξω και τότε είναι που οι σκέψεις και οι επιθυμίες μας ωθούν σε δράση.
Image may be NSFW. Clik here to view. Τα ερεθίσματα μεταδίδονται από τον εσωτερικό αστρικό άνθρωπο προς την περιφέρεια, το φυσικό σώμα και μπορούν να κυριαρχούν επί του σώματος έτσι που να το αλλάζουν ή να προκαλούν κάποια μερική ή ολική διαταραχή στη λειτουργία του.
Έτσι προκαλείται το γκριζάρισμα των μαλλιών μέσα σε μια νύχτα. Έτσι επίσης υποβαλλόμενος κάποιος ότι έχει μια φλύκταινα μπορεί να νιώσει πρήξιμο στο σώμα, να του προκληθεί μια έκκριση, μια φλεγμονή και πληγή εφόσον έχει παραδοθεί στην επιρροή του υπνωτιστή.
Η εικόνα ή η ιδέα μιας φλύκταινας αποτυπώνεται στο αστρικό σώμα που ελέγχει όλα τα νεύρα του σώματος, τις εντυπώσεις, τα ρεύματα και τις εκκρίσεις. Τούτο γίνεται μέσω του συμπαθητικού νευρικού πλέγματος και των γαγγλίων.
Μ΄ αυτόν ακριβώς τον τρόπο φανατικοί άνδρες και γυναίκες βρισκόμενοι σε έκσταση, καθώς αναλογίζονταν και έτσι εικονοποιούσαν τις πληγές του Ιησού, προξένησαν στο ίδιο τους το σώμα, μέσω εσωτερικής εντύπωσης και ερεθίσματος που προβλήθηκε στην επιφάνεια, όλα τα σημάδια από το αγκάθινο στεφάνι και την πληγωμένη πλευρά. Επρόκειτο για αυτο-ύπνωση, που είναι δυνατόν να συμβεί μόνο στη διάρκεια φανατικής υστερικής έκστασης.
Η έμμονη σκέψη αποτύπωσε την εικόνα βαθιά στο αστρικό σώμα. Στη συνέχεια τα μόρια του φυσικού σώματος, αλλάζοντας συνεχώς, προσέλαβαν την αποτύπωση εκ των έσω με αποτέλεσμα να εμφανιστούν τα σημάδια στο σώμα τους.
Όταν ο υπνωτισμός προκαλείται από κάποιον άλλον η μόνη διαφορά έχει να κάνει με τον χρόνο γιατί τότε ο χειριστής πρέπει απλώς να κατασκευάσει την εικόνα και να την εντυπώσει στο υποκείμενο αφού έχει προχωρήσει η διαδικασία ύπνωσης ενώ κατά τον αυτο υπνωτισμό είναι απαραίτητη μακρόχρονη έκσταση για να ολοκληρωθεί η αποτύπωση.
Όταν συντελεστεί η υπνωτιστική διαδικασία ή πλήρης υποταγή του υπνωτιζόμενου, όπως εγώ την ονομάζω αποσυνδέεται ο άνθρωπος ψυχή από το αστρικό σώμα το οποίο τότε είναι άβουλο και γίνεται έρμαιο σε κάθε υποβολή που μπορεί να προκύψει χωρίς να προβάλει αντίσταση.
Πολλές υποβολές μερικές φορές πηγάζουν έξω από το νου και την πρόθεση του χειριστή. Έτσι προκύπτει η ευαισθησία στην υποβολή. Η ιδέα ή η σκέψη ή η εικόνα μιας πράξης εντυπώνεται μέσω υποβολής στο αστρικό σώμα και τότε ο υπνωτισμένος αφυπνίζεται.
Στην καθορισμένη από τον χειριστή στιγμή ξεκινά αυτόματα ένας δεύτερος ύπνος ή υπνωτική κατάσταση και τότε, καθώς η αποσύνδεση ψυχής και αστρικού σώματος συμβαίνει από μόνη της, εκτελείται η υποβαλλόμενη πράξη, εκτός εάν πράγμα που συμβαίνει σπάνια ο άνθρωπος δηλαδή η ψυχή αντισταθεί αρκετά ώστε να την εμποδίσει.
Γι' αυτό και τονίζουμε ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος στο γεγονός ότι κατά τη στιγμή της υποβολής η υπνωτική κατάσταση προκύπτει δευτερευόντως συνειρμικά. Δεν ξέρω αν υπνωτιστές το έχουν αντιληφθεί αυτό. Δείχνει ότι μολονότι το υποκείμενο βγαίνει από την ύπνωση η επιρροή του χειριστή άπαξ και ασκηθεί πάνω του θα εξακολουθήσει να υφίσταται μέχρι το θάνατο του χειριστή.
Πώς γίνεται όμως και το υποκείμενο μπορεί να βλέπει πάνω σε μια λευκή κάρτα την εικόνα ενός αντικειμένου που απλά εσύ θέλησες να παρουσιαστεί πάνω της; Τούτο συμβαίνει γιατί κάθε σκέψη οποιουδήποτε δημιουργεί μια εικόνα. Και η σκέψη μιας συγκεκριμένης εικόνας δημιουργεί μια συγκεκριμένη φόρμα στο αστρικό φως όπου το αστρικό σώμα υπάρχει και λειτουργεί, αλληλοδιαπερνώντας παράλληλα κάθε μέρος του φυσικού σώματος. Έχοντας έτσι σχηματισθεί η εικόνα πάνω στην κάρτα, παραμένει στο αστρικό φως ή στην αστρική σφαίρα που περιβάλλει την κάρτα σαν αντικείμενο για τις αστρικές αισθήσεις του υπνωτισθέντος υποκειμένου.
Το σώμα, η ψυχή και ο αστρικός άνθρωπος εάν βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους μας δίνουν έναν πνευματικά υγιή άνθρωπο. Κατά τον υπνωτισμό η σχέση αυτή διασαλεύεται και τότε έχουμε έναν άνθρωπο που γι' αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι απολύτως πνευματικά υγιής. Ακραία μανιακοί είναι εκείνοι στους οποίους η αποσύνδεση μεταξύ αστρικού ανθρώπου και ψυχής είναι καθολική. Στις περιπτώσεις που ο υπνωτισμένος παραμένει σ' αυτή την κατάσταση επί μήνες, ο αστρικός άνθρωπος γίνεται σκλάβος του σώματος και των αναμνήσεών του, αλλά, επειδή αυτό δεν αφορά την ψυχή, δεν είναι παρούσα η πραγματική μνήμη και επομένως δεν διατηρείται καμία ανάμνηση αυτής της χρονικής περιόδου.
Οι διαφορετικές προσωπικότητες που προσλαμβάνουν μερικά υποκείμενα εγείρουν το ζήτημα της δοξασίας σύμφωνα με την οποία όλοι οι άνθρωποι έχουν ξαναζήσει στη γη. Η διαίρεση ανάμεσα στην ψυχή και στον αστρικό άνθρωπο απελευθερώνει τον δεύτερο από ορισμένους περιορισμούς της εγκεφαλικής μνήμης για να λειτουργήσει η εσωτερική μνήμη και τότε έχουμε την περίπτωση ανθρώπων που δραστηριοποιούν ξανά κάποιο τμήμα της προηγούμενης ζωής τους ή των προηγούμενων ζωών τους.
Υπάρχει όμως και μία δεύτερη πιθανότητα δηλαδή, μέσω αυτής της διαδικασίας να εισέλθει στο σώμα και στον εγκέφαλο μια άλλη διαφορετική οντότητα και να μεταμφιεστεί στο πραγματικό πρόσωπο. Τέτοιες οντότητες πράγματι υπάρχουν και είναι τα εκτός σώματος αστρικά κελύφη ανθρώπων. Εάν εισχωρήσουν στον υπνωτισμένο, ο άνθρωπος αυτός χάνει τα λογικά του. Πολλοί είναι οι μανιακοί των οποίων το σώμα κατοικείται από μια οντότητα που δεν του ανήκει.
Η διαδικασία του υπνωτισμού είναι μέχρι στιγμής άγνωστη ως προς το τι πράγματι συμβαίνει στα μόρια. Ισχυριζόμαστε ότι τα μόρια πιέζονται από την περιφέρεια προς το κέντρο αντί να εκτείνονται εκ των έσω προς την επιφάνεια. Αυτή η συστολή είναι ένα από τα συμπτώματα του θανάτου, γι' αυτό και ο υπνωτισμός είναι ένα μεγάλο βήμα προς τον φυσικό και ηθικό θάνατο.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Πρέπει να γίνει αποδεκτή η άποψη που εξέφρασε ο Δρ Σαρκό, ότι ένα υποκείμενο μπορεί να περιέλθει στην επιρροή οιουδήποτε, όπως και το ότι, καθώς αφυπνίζεται ο υπνωτιστής, πολλοί αντιδρούν υστερικά. Επίσης το ότι όλα αυτά θα έπρεπε να ρυθμίζονται από ένα νόμο είναι αδιαμφισβήτητο.
Εγώ προχωρώ ακόμα πιο πέρα και λέω ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ήδη σε μια ημι υπνωτική κατάσταση, εύκολα επηρεαζόμενοι από ανθρώπους που δεν έχουν αρχές και ήθος. Λέω ότι η δύναμη του να υπνωτίζεις άλλους και του να είσαι ευαίσθητος στον υπνωτισμό είναι και οι δύο προοδευτικές καταστάσεις στη φυλετική μας εξέλιξη.
Ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και θα χρησιμοποιηθεί για ιδιοτελείς, κακοπροαίρετους και ταπεινωτικούς σκοπούς εάν η φυλή και ιδιαίτερα το δυτικό τμήμα της δεν καταλάβει και δεν εφαρμόζει τους αληθινούς ηθικούς κανόνες στην αδελφότητα των ανθρώπων. Οι ηθικοί κανόνες των πιο αγνών ανθρώπων βρίσκονται στα λόγια του Ιησού, αλλά ακυρώνονται σε όλο τον κόσμο από την Εκκλησία, το Κράτος και το άτομο.
Οι Θεοσοφικές διδασκαλίες για τον άνθρωπο και τη φύση δίνουν μια αληθινή και θεμελιώδη βάση ενισχύοντας τους ηθικούς κανόνες χωρίς να μεροληπτούν ή να προτείνουν παράλογα σχήματα περί αιώνιας καταδίκης. Και μόνο με αυτές τις διδασκαλίες μπορούν να αποφευχθούν οι κίνδυνοι του υπνωτισμού εφόσον η νομοθεσία, ενώ επιβάλλει ποινές, δεν θέλει να αλλάξει ούτε να περιορίσει τις μεμονωμένες πράξεις ιδιοτέλειας και απληστίας.
Περιοδικό Path, Φεβρουάριος 1894
Αυτό το άρθρο γράφτηκε αρχικά για το N.Y. World
blavatsky
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Οι Μυστικές Δυνάμεις του Ανθρώπου
Posted: 02 Mar 2014 10:13 AM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
Στις μυστικές παραδόσεις αναφέρεται ότι η Θεία Γνώση δόθηκε στον άνθρωπο της Άρειας φυλής, στην ευρεία περιοχή του Θιβέτ και από εκεί απλώθηκε αρχικά προς την περιοχή του αρχαιοελληνικού χώρου και λίγο αργότερα προς την Ινδική Χερσόνησο. Στη συνέχεια μεγάλοι μύστες και Διδάσκαλοι ευλόγησαν με την παρουσία τους την Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, την Περσία και το Πακιστάν, ενώ φυγόκεντρα από αυτόν τον κύκλο, η Μεταφυσική Γνώση σιγά-σιγά μεταδόθηκε σε ορισμένα Ευρωπαϊκά και Ασιατικά κράτη.
Μέσα από τα γραπτά των μεγάλων μυστών της τελευταίας χιλιετίας που έχουν σωθεί, βρίσκουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με τις λεγόμενες Μυστικές ή Υπερφυσικές Δυνάμεις του ανθρώπου.
Μαθαίνουμε από τον AmarDas, τον Rumi,τον Toukaram, τον Hafiz και τον Kabir, ότι οι ψυχές στην πορεία τους από το Βασίλειο των Ουρανών που δημιουργήθηκαν προς το Υλικό επίπεδο, έλαβαν ένα εργαλείο ή ένα κάλυμμα, τον νου, για να μπορούν μέσω αυτού να έρχονται σε επαφή, να επικοινωνούν και να εργάζονται στα δύο κατώτερα επίπεδα της Δημιουργίας, που είναι το Αστρικό και το Φυσικό.
Ο αφέντης του ιερού της ψυχής μας είναι ο «Ανώτερος Εαυτός». Η ανθρώπινη ψυχή στην ανώτερη όψη της είναι ένα σύνολο από πνευματικές εφέσεις και ανώτερη αγάπη. Στην κατώτερη όψη της είναι ένα σύνολο από ζωώδεις ορέξεις, γήινες επιθυμίες και πάθη.
Έτσι η ανθρώπινη ψυχή είναι ένας σύνδεσμος ανάμεσα στο ζώο και σε εκείνο το πνευματικό ανώτερο τμήμα, το οποίο υπερισχύει όταν κατορθώνει να επιβληθεί στη ζωώδη φύση. Και σε αυτό ακριβώς τον κρίκο στηρίζεται η χωριστική ή όχι συμπεριφορά του ανθρώπου. Σε αυτόν τον κρίκο που είναι ο ανθρώπινος νους ή αλλιώς η ανθρώπινη ψυχή, παίζεται η ισορροπία των ανώτερων και των κατώτερων δυνάμεων, γίνεται το γύρισμα της μπαλάντζας προς τα πάνω ή προς τα κάτω και έτσι εμφανίζεται το άσπρο και το μαύρο, το καλό και το κακό.
Ο άνθρωπος εκτός από το φυσικό του σώμα, έχει επίσης ένα αστρικό στο οποίο συμμετέχει ένα τμήμα του νοητικού. Και εκτός από τις φυσικές του αισθήσεις , έχει και τις αστρικές του αισθήσεις.
Το άνοιγμα των αστρικών αισθήσεων φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με τις αστρικές δυνάμεις και όπως μπορεί να χειρίζεται τις φυσικές δυνάμεις, όσες μπορεί, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να χειρίζεται και τις αστρικές.
Όμως, επειδή η αστρική δύναμη και ενέργεια προηγείται της φυσικής, χειριζόμενος τις αστρικές δυνάμεις μπορεί να παρουσιάσει το φαινόμενο που επιθυμεί στον φυσικό κόσμο.
Αυτά τα φαινόμενα, όταν παρουσιάζονται, ονομάζονται θαύματα. Ένα τέτοιο φαινόμενο είναι της Ακαϊας ή των Αναστενάρηδων. Είναι ο σχηματισμός βροχής από το τίποτα. Είναι η θεραπεία ενός σοβαρά αρρώστου.
Αλλά πολλά τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες μορφές ζωής, π.χ. η κοινή μύγα με το μηδαμινό βάρος της μπορεί να πετάει αντίθετα σε πολύ ισχυρό άνεμο, και η θαλάσσια χελώνα κόβει τα ατσάλινα αντιυποβρυχιακά δίχτυα.
Ο αστρικός νους μπορεί να κάνει θαύματα, όταν εκπαιδευτεί κατάλληλα. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι υπερφυσικές δυνάμεις, που μπορεί να αποκτήσει κάποιος με την άσκηση της γιογκικής πειθαρχίας ή την άσκηση του νου, γίνονται εμπόδια στο Πνευματικό μας μονοπάτι προς τη θέωση, που είναι και ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής μας.
Λέγεται ότι οι Ντέβα πολύ συχνά ζηλεύουν την ανθρώπινη ψυχή που ταξιδεύει στο Πνευματικό Μονοπάτι, γι'αυτό έρχονται με χαμόγελο να υποδεχθούν τους γιόγκι που εισχωρούν στις ανώτερες περιοχές, τους προσκαλούν με γλυκά και πονηρά λόγια και προσπαθούν να προκαλέσουν την πτώση τους.
Λέγεται ότι ακόμα και ο μεγάλος γιόγκι Βισβαμίτρα γοητεύθηκε από την ομορφιά ενός ουράνιου όντος, μιας κοπέλλας, που έστειλε ο Ίντρα για να τον δελεάσει. Αυτός χωρίς να το θέλει έπεσε μέσα στην παγίδα και γλύστρησε και πάλι προς τα κάτω.
«Παράτησε τα σίντι και κατάστρεψε τους σπόρους της σκλαβιάς που θα σου δώσουν.
Μη σε παρασύρουν οι Αστρικές δυνάμεις με τη δύναμη και τη φήμη που σου προσφέρουν μέσα στον Υλικό κόσμο. Όλα αυτά τα επιτεύγματα είναι εφήμερα και δεν οδηγούν πουθενά Μη δελεάζεσαι από τα γοητευτικά χαμόγελα των ουράνιων όντων Που έρχονται να σε συγχαρούν. Είναι θανάσιμες παγίδες Πατάντζαλι
Οι Υπερφυσικές Δυνάμεις
Υπάρχουν εννέα μεγάλες δυνάμεις, τα riddhis. Υπάρχουν οκτώ μεγαλύτερες, τα siddhis και δεκαοκτώ μικρές.
Τα Σίντις είναι τα εξής:
1.Άνιμαν: ικανότητα να γίνεσαι ελάχιστος, να εισχωρείς μέσα στο κάθετι ακόμα και σε ένα μόριο ύλης. Μπορεί να βλέπεις την κατασκευή, τα όργανα και τις παθήσεις του ανθρώπινου σώματος.
2. Μάχιναμ: ικανότητα να γίνεσαι κολοσιαίος, να διαπερνάς τα πάντα μέσα στο διάστημα και να βλέπεις τη λειτουργία της παγκόσμιας διάταξης των ηλιακών συστημάτων.
3. Γκάριμαν: ικανότητα να γίνεσαι πολύ βαρύς σαν το ατσάλι και να ακινητοποιείς οποιοδήποτε αντικείμενο.
4. Λάγκιμαν: ικανότητα να γίνεσαι πολύ ελαφρύς και να εξουδετερώνεις την ελκτική δύναμη που ασκεί η βαρύτητα στο σώμα σου. Χρήση αυτής της ικανότητας γίνεται στον μετεωρισμό.
5. Πράπτι: ικανότητα να πραγματοποιείς όλες σου τις επιθυμίες, να μεταφέρεσαι σε οποιοδήποτε σημείο του διαστήματος μόνο που θα το σκεφθείς. (όχι με το υλικό σου σώμα)
6. Πρακάμυα: σιδηρά θέληση που εκπληρώνει όλες τις υλικές επιθυμίες.
7. Βασίτβα: ικανότητα να ελέγχει και να επιβάλει τη θέλησή του σε όλα τα πλάσματα και τις δυνάμεις της φύσης π.χ. τον αέρα, τη βροχή, κ.λ.π.
8. Ισίτβα: ικανότητα δημιουργού, συντηρητή και καταστροφέα. Την ικανότητα αυτή διαθέτουν και χρησιμοποιούν κατόπιν άνωθεν εντολής, διάφορα αβατάρ (θείες ενσαρκώσεις ή κοινωνικοί αναμορφωτές) σαν επιβεβαιωτικά της διδασκαλίας τους, χωρίς ιδιοτελή πρόθεση ή διάθεση επίδειξης.
Εκτός απ'αυτές τις ικανότητες ο άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει και άλλες, που είναι δυνατό να τις έχει από τη γέννησή του λιγότερο ή περισσότερο αναπτυγμένες και που μπορεί να τις αναπτύξει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.
Οι ικανότητες αυτές μπορεί να δοθούν από κάποιο πνευματικό δάσκαλο που τις κατέχει, σε μαθητές του, σαν μέρος της διδασκαλίας του και είναι οι εξής:
1. Να καταλαβαίνει τη γλώσσα των πτηνών και των ζώων και αυτά να δείχνουν φιλικά απέναντί του.
2. Να ξέρει τις προηγούμενες ζωές του και να ξέρει πότε θα πεθάνει
3. Να διαβάζει τις βαθιές σκέψεις των άλλων
4. Διαισθητικά να ξέρει τα μυστικά της δημιουργίας της γης και των πλανητών καθώς και ιστορικών γεγονότων, που έλαβαν χώρα μέσα στα εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης της γης. Να έχει την έκτη αίσθηση ή ραδιοαίσθηση (ραβδοσκόποι).
5. Να προλέγει το μέλλον
6. Να μεταφέρει τον εαυτόν του (τη συνειδητότητά του) σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να προβάλλεται με ένα σώμα, όπως οι ηθοποιοί προβάλλονται σε μια κινηματογραφική οθόνη.
7. Να θεραπεύει με την αφή
8. Να αποκτά σωματική τελειότητα (ρούπα, ράγκα κλπ.)
Η διόραση, η διακοή, η τηλεπάθεια, η προαίσθηση θεωρούνται κατώτερες ψυχικές δυνάμεις, αν και είναι ένα άνοιγμα των αστρικών αισθήσεων.
Το να αναπτύξει κανείς τις αστρικές δυνάμεις, είναι κάτι που μπορεί να ικανοποιεί τον εγωϊσμό, να δίνει φήμη και να αποφέρει οικονομικά οφέλη, αλλά με κανένα τρόπο αυτές οι πρακτικές δεν τον βοηθούν στο πνευματικό του ταξίδι.
Όλες αυτές οι δυνάμεις που αναφέραμε και άλλες ακόμα μεγαλύτερες, είναι υποπροϊόντα της πνευματικής προόδου καθώς ο μαθητής ανέρχεται την ιεραρχική κλίμακα της γιογκικής πειθαρχίας.
Ο πνευματικός άνθρωπος και ο μαθητής που ενδιαφέρεται να προχωρήσει προς τα άνω χωρίς καθυστερήσεις, δεν κάνει χρήση αυτών των δυνάμεων, επειδή αυτό οδηγεί σε καθυστέρηση και σε διακοπή της πνευματικής προόδου.
Οι Μεγάλοι Δάσκαλοι λένε ότι η θέωση δεν επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη του νου αλλά με την υπέρβασή του και με την αυτοπαράδοση στον Κύριο.
blavatsky
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Ένδειξη ψυχικής διαταραχής οι εφιάλτες στα παιδιά
Posted: 02 Mar 2014 10:07 AM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
Προειδοποιητική ένδειξη ψυχικής διαταραχής ενδέχεται να αποτελούν οι συχνοί εφιάλτες κατά την παιδική ηλικία, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Sleep» και πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ.
Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, όταν οι εφιάλτες είναι επίμονοι, μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, ενώ οι νυκτερινοί τρόμοι, που κάνουν τα παιδιά να ουρλιάζουν και να «κτυπιούνται» την ώρα που κοιμούνται, επίσης ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη προβλήματος ψυχικής υγείας.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε σχεδόν 6.800 παιδιά από τη νηπιακή ηλικία έως και τα 12 τους χρόνια, ζητώντας από τους γονείς τους να συμπληρώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ερωτηματολόγια για τυχόν προβλήματα ύπνου που αντιμετώπιζαν.
Στο τέλος της μελέτης, τα παιδιά αξιολογήθηκαν για ψυχωτικά βιώματα, όπως οι παραισθήσεις, οι ψευδαισθήσεις και η πεποίθηση ότι κάποιος ελέγχει τις σκέψεις τους.
Όπως προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων, η πλειονότητα των παιδιών είχε δει εφιάλτη κάποια στιγμή, αλλά στο 37% των περιπτώσεων οι γονείς ανέφεραν πως οι εφιάλτες βασάνιζαν συχνά και επί σειρά ετών τα παιδιά τους, ενώ ένα στα δέκα παρουσίαζε νυκτερινούς τρόμους, συνήθως στις ηλικίες 3 έως 7 ετών.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα παιδιά που παρουσίαζαν συχνούς εφιάλτες διαπιστώθηκε ότι είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώνουν κάποιο ψυχωτικό σύμπτωμα στην ηλικία των 12 ετών, σε σύγκριση με όσα δεν έβλεπαν τρομακτικά όνειρα.
Μάλιστα, ο κίνδυνος ψυχωτικού συμπτώματος ήταν διπλάσιος για όσα είχαν νυκτερινούς τρόμους.
«Οι εφιάλτες και οι νυκτερινοί τρόμοι είναι συχνά και σχετικά φυσιολογικά φαινόμενα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντίτερ Βόλκε, καθηγητής στη Σχολή Ψυχολογίας και στον Τομέα Ψυχικής Υγείας & Ευεξίας του πανεπιστημίου.
«Όταν, όμως, εμφανίζονται συχνά και επίμονα, ενδέχεται να μην είναι και τόσο αθώα».
Ωστόσο, η αιτία της συσχέτισης μεταξύ των προβλημάτων ύπνου και της ψύχωσης δεν είναι σαφής.
Μία θεωρία είναι ότι τραυματικά γεγονότα που συμβαίνουν νωρίς στη ζωή προκαλούν και τα δύο, ενδέχεται, όμως, ο εγκέφαλος των πασχόντων παιδιών να λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, με συνέπεια τα όρια μεταξύ αληθινού και φανταστικού ή ύπνου και εγρήγορσης να είναι λιγότερο διακριτά.
onmedΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Τα δέκα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε προσπαθώντας να ζεσταθούμε
Posted: 02 Mar 2014 10:05 AM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.Η εβδομάδα που διανύουμε είναι αρκετα κρύα και τα πρώτα χιόνια εμφνίστηκαν στη χώρα. Για να προστατευτούμε από το κρύο κάνουμε κάποιες ενέργειες που τελικά αντί να μας προφυλάξουν από το κρύο, μας κρύωνουν πιο πολύ... Να λοιπόν κάποιες ενέργειες που δε θα πρέπει να κάνουμε, αν θέλουμε πραγματικά να ζεσταθούμε:
Δεν ανοίγουμε την κεντρική θέρμανση
Βγαίνοντας από ένα ζεστό σπίτι στο παγωμένο περιβάλλον προκαλείται δυσφορία στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία ουσιαστικά δέχονται ένα «σοκ». Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει κανείς να μην κάνει... σάουνα το σπίτι του, αλλά να κρατά τη θερμοκρασία στους 18-20 βαθμούς.
Ναι στα ροφήματα χωρίς καφεΐνη
Το ζεστό τσάι και ο καφές δίνουν την αίσθηση της θερμότητας, αλλά ουσιαστικά προκαλούν την πτώση της στο σώμα. Για αυτό ευθύνεται η καφεΐνη. Για αυτό οι ειδικοί προτείνουν ροφήματα ντεκαφεϊνέ.
Έξω από τις τσέπες τα χέρια
Η πρώτη κίνηση βγαίνοντας στο κρύο είναι η τοποθέτηση των χεριών στις τσέπες. Ομως, είναι καλύτερο να περπατά κανείς με τα χέρι στα πλευρά του σώματός του, καθώς αναπόφευκτα θα τα κινήσει, οπότε θα ζεσταθεί.
Γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες
Η κατανάλωση πρωτεϊνών ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος πιο πολύ σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες ή τα λιπαρά. Διατροφολόγοι εξηγούν ότι το σώμα αναγκάζεται να δουλέψει πιο σκληρά για να απορροφήσει τις πρωτεΐνες, κάτι που ανεβάζει και τη θερμοκρασία του.
Δε φοράμε μάλλινο σκουφάκι
Το 30% της θερμοκρασίας του σώματος «χάνεται» από το κεφάλι, οπότε το καπέλο είναι βασικό αξεσουάρ. Οι γιατροί συστήνουν την αποφυγή των μάλλινων σκούφων και την προτίμηση εκείνων από fleece, καθώς το υλικό αυτό «παγιδεύει» τη θερμότητα.
«Γυμνάζουμε» τα δάχτυλα του ποδιού στο κρεβάτι
Μερικές απλές ασκήσεις κάτω από τα σκεπάσματα βοηθούν ώστε να μην κρυώνει κάποιος την ώρα που σηκώνεται από το κρεβάτι. Κουνώντας πάνω- κάτω τα δάχτυλα, οι περιστροφικές κινήσεις των αστραγάλων όπως και η σύσφιξη- χαλάρωση των μηρών μπορούν να κάνουν πιο ευχάριστο το ξύπνημα.
Δε ξεχνάμε την ενυδάτωση
Οσοι υποφέρουν από έκζεμα ή δερματίτιδα, πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, βάζοντας περισσότερη ενυδατική κρέμα το χειμώνα. Οπως εξηγούν οι γιατροί, το δέρμα που έχει φλεγμονές χάνει περισσότερη θερμότητα.
«Ψήνουμε» τα παπούτσια στο καλοριφέρ
Τα πόδια ζεσταίνονται πιο δύσκολα από κάθε άλλο σημείο του σώματος, καθώς στο κρύο μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος στα άκρα, με τον οργανισμό να στέλνει μεγαλύτερη ποσότητα στα ζωτικά όργανα. Από τα πιο απλά τρικ είναι να ζεστάνει κανείς τα παπούτσια του στο καλοριφέρ πριν τα φορέσει.
Δεν αφήνουμε την κοιλιά εκτεθειμένη
Είναι η δικαίωση της μητέρας που φώναζε πάντα ότι πρέπει να υπάρχει κάτι μέσα από την μπλούζα/πουλόβερ, ώστε να κρατά ζεστό το συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα με τους γιατρούς, με αυτό τον τρόπο διατηρείται η θερμοκρασία όλου του σώματος, ακόμη κι αν τα άκρα είναι εκτεθειμένα στο κρύο.
Χρησιμοποιούμε κουνιστή πολυθρόνα
Δεν έχει μόνο θεραπευτικές ιδιότητες για το μυαλό, βοηθά στη δημιουργία ενέργειας ενώ το άτομο κάθεται. Οταν κάποιος είναι ακίνητος, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και οι μύες αρχίζουν να τρέμουν. Η κουνιστή πολυθρόνα απαιτεί την ενεργοποίηση του σώματος οπότε η ροή του αίματος είναι υψηλή και προκαλείται θερμότητα στο σώμα.
Δε μένουμε σπίτι
Αντί να πέσει κανείς σε «χειμερία νάρκη» στο σπίτι του, προτιμότερο είναι να βγει με φίλους. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο έδειξε πως ο κοινωνικός αποκλεισμός κάνει τον άνθρωπο να κρυώνει περισσότερο σε σύγκριση με τις στιγμές που περνά χρόνο με άλλους. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η χαλάρωση με φίλους στο σπίτι. Αυτό προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα και ουσιαστικά αποσπά την προσοχή του ατόμου από το κρύο.
Φέρνουμε στο μυαλό ευχάριστες αναμνήσεις
Οι σκέψεις για ευτυχισμένες στιγμές του παρελθόντος μπορούν να ζεστάνουν κάποιον, πέρα από μεταφορικά και κυριολεκτικά, σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Οι ερευνητές συμπέραναν πως η ευχάριστες αναμνήσεις δημιουργούν ξανά εκείνη τη σωματική ευφορία, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να αισθάνεται πιο ζεστός ή να αυξάνεται η ανοχή του στο κρύο.
infospoudes
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Ποιος φταίει;
Posted: 02 Mar 2014 09:57 AM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
Παλιά, έτυχε να συζητήσω το θέμα της τηλεόρασης αλλά και των ραδιοφωνικών εκπομπών με ανθρώπους των ΜΜΕ. Το θέμα μου ήταν η φτωχή ποιότητα της πλειονότητας των προγραμμάτων και οι επαναλήψεις χωρίς ουσία.Ένας από αυτούς, γύρισε και μου είπε, με φυσικότητα, «Μα αυτά θέλουν, αυτά ζητάνε. Αν δεν τους τα δώσω εγώ, θα τους τα δώσει το επόμενο και το επόμενο κανάλι». Τότε, του είχα πει ότι ήταν «δουλειά του» να «εκπαιδεύσει» τον κόσμο να θέλει και να ζητά πιο ποιοτικά προγράμματα, με σκοπό να του προσφέρουν όλο και καλύτερη πληροφόρηση και διασκέδαση. Σήμερα, ξέρω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η παγίδα της συλλογικής σκέψης παραμονεύει παντού. «Φταίει ο κόσμος, οι αμόρφωτοι, οι παραγωγοί, τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση, οι ελίτ, κλπ, κλπ» Όλες οι κατηγορίες ομαδοποίησης είναι ουσιαστικά φτιαχτές, δεν υπάρχουν ως πραγματικές οντότητες. Είναι μόνο ιδέες, τις οποίες έχουμε εμπλουτίσει ο καθένας μας, με εικόνες και ανάλογα συναισθήματα, συμπεραίνοντας στο τέλος, ότι είναι αληθινές. Γιατί ΕΜΕΙΣ, εγώ/εσύ/ο καθένας μας, τους έχουμε δώσει υπόσταση, τις ενισχύουμε και συνεχίζουμε να τις επαναλμβάνουμε, θεωρώντας τες υπαρκτές. Όπου κι αν κοιτάξεις όμως, σε όποια κατηγορία/ομάδα/οργάωνση κλπ, υπάρχει μόνο - πάντα - η Μαρία, ο Γιάννης, ο Γιώργος, η Κατερίνα, η Ιουλία, ο καθένας τους με προσωπικές ζωές, με παιδιά, γονείς, εγγόνια, και προσωπική σκέψη (που δεν γνωρίζουμε). Το «παραγωγός», «βουλευτής», «επιχειρηματίας», «ζωγράφος» κλπ είναι μόνο ένα μέρος, μια ιδιότητα, μια όψη της ολιστικής προσωπικότητάς τους, του συνολικού Εαυτού τους, που εμείς απομονώνουμε και θέλουμε να αντιλαμβανόμαστε ως «το όλον». Έτσι φτιάχνουμε μια οπτική, που επιβαιώνει και ενισχύει τις ιδέες μας. Όμως, μόνο αν δεις ΕΣΥ τα άπειρα κομμάτια σου, αν τολμήσεις να αναδύσεις στην επιφάνεια της συνειδητότητάς σου τις πολλές πλευρές του δικού σου εαυτού ειδικά εκείνες που έχεις κατηγορήσει στους άλλους θα καταφέρεις να συνδέσεις τα φαινομενικά ασύνδετα και αντίθετα. Θα αρχίσεις να βλέπεις πέρα από το γενικευμένο, θεωρητικό και αόριστο, την πραγκατικότητα που δεν αντιλαμβανόσουν. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια που δεν έχεις φανταστεί: η απλή, αγνή, αυθεντική σκέψη, που δεν έχει εύκολες απαντήσεις και δεδομένα που βολεύουν την περιοριστική αντίληψη. Εκεί βρίσκονται οι λύσεις, η νέα δημιουργία, αυτό που ονομάζεις «ουτοπία». Πέρα από τον αυτο-περιορισμό του νου, υπάρχει η ευθύνη, η χαρά και η διαχρονικότητα. Το θέμα είναι άσχετο μόνο μια αφορμή ό,τι αφορά την τηλεόραση, αφορά και τα παιδιά μας, τους γονείς, την εκπαίδευση, τις δημόσιες υπηρεσίες, την πολιτική, την οικονομία όλα όσα μας ταλαιπωρούν και μας στερούν την αρμονία, την αλήθεια, τη δικαιοσύνηΚοιτάζοντας «απ' έξω» και από «απόσταση ασφαλείας» που βολεύει τις ήδη διαμορφωμένες ιδέες μας είναι απλά η τακτική τού να συνεχίζουμε να παραμορφώνουμε την πραγματικότητα, δημιουργώντας περισσότερα ολογράμματα, χάος και άγνοια, που καταστρέφει. Αντίθετα, όταν τολμούμε να αντιστρέφουμε τον τρόπο σκέψης μας: να διεισδύουμε στην πραγματικότητα, να «συστέλλουμε», να σιωπούμε, να εξετάζουμε παρατηρώντας και όχι υποθέτοντας, τότε ανακαλύπτουμε ότι ταυτόχρονα διευρύνουμε, εκφράζουμε, συνθέτουμε έναν «άλλον» Εαυτό, που ήταν πάντα εκεί (αλλά δεν γνωρίζαμε). Οι νέες διδαχές φοβούνται το σκοτεινό (το κρυμμένο), τη συστολή, το αρνητικό, δίνοντάς τους έννοιες που βολεύουν τις επιφανειακές θεωρίες τους. Κάθε φορά που τολμούμε να διεισδύσουμε στην πραγματικότητα, να σκεφθούμε απαλλαγμένοι από ιδέες και δεδομένα, ταυτόχρονα διευρύνουμε τον εαυτό μας και απελευθερώνουμε τη σκέψη μας μαζί. Δεν μπορείς να δεις την ολόητα, το νόημα, το σκοπό, αν δεν έχεις δει τον Εαυτό σου ολόκληρο, αν δεν έχεις αποδομήσει, αποδεχτεί, εξετάσει και συνθέσει τα κομμάτια σου...synthesieautouΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Οι τρεις πλευρές του γάμου (μέρος 3ο)
Posted: 02 Mar 2014 06:32 AM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.Δέσμευση
Ευγενία Δουβαρά
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Η δέσμευση στις ανθρώπινες σχέσεις συνδέεται με συναισθήματα εμπιστοσύνης κι ειλικρίνειας. Η δέσμευση προϋποθέτει ενεργή παρουσία. Μέσα στο γάμο, η δέσμευση κάποιες φορές συνδέεται με αισθήματα καταπίεσης και στέρησης. Ο γάμος ταυτίζεται με το τέλος της χαράς, της διασκέδασης. Σα να μπαίνουν οι σύζυγοι σε μια γυάλα και πρέπει να αποδεικνύουν συνεχώς τη δέσμευσή τους απαρνούμενοι ταυτόχρονα τα όνειρά τους. Άνθρωποι δραστήριοι, με ενδιαφέροντα και όρεξη για ζωή θυσιάζουν τις επιθυμίες τους. Πώς μπορεί η δέσμευση να λειτουργήσει θετικά μέσα στο γάμο; Όταν οι συμπεριφορές των συντρόφων πηγάζουν από την επιθυμία τους για την επίτευξη καλύτερης και πιο λειτουργικής σχέσης. Με άλλα λόγια, όταν κάθε σύντροφος κουβαλά τον άλλο μέσα του ό,τι κι αν κάνει και φροντίζει για την ευημερία του άλλου, αλλά και για τη δική του. Ο Χαλίλ Γκιμπράν λέει «ν'αγαπάτε ο ένας τον άλλο, αλλά μην κάνετε την αγάπη δεσμά γεμίστε ο ένας την κούπα του άλλου, αλλά μην πίνετε από την ίδια κούπασταθείτε πλάι πλάι, μα όχι ασφυκτικά κοντά: όπως στέκουνε χώρια οι κολόνες που βαστάζουν το ναό».
Προκειμένου να αντέξει στο χρόνο ο γάμος, χρειάζεται κάθε σύντροφος να κυνηγά τα «θέλω» του και την ίδια ώρα να αναζητά σημεία συνάντησης με το σύντροφό του. Είναι σημαντικό να έχει τον προσωπικό χώρο και χρόνο του και να εντάσσει τους προσωπικούς του στόχους στο πλαίσιο του γάμου. Αν κάθε μέλος του ζευγαριού νιώθει ελεύθερο, τότε θα συνεχίσει να ανταπτύσσεται ατομικά και θα υπάρχουν πάντα καινούρια πράγματα να ανακαλύπτει για τον εαυτό του και τον άλλο. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η ανάπτυξη κάθε συντρόφου χωριστά, δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία της γνωριμίας τους κι έτσι ανανεώνεται η μεταξύ τους έλξη. «Η αγάπη είναι σαν ένα πουλί που πετάει. Η ελευθερία του είναι ολόκληρος ο ουρανόςο γάμος κινδυνεύει όταν πάμε να φυλακίσουμε το πουλί μέσα σε κλουβί», σύμφωνα με τον Όσο. Κάθε σύζυγος επιλέγει τον άλλο κάθε μέρα που περνά. Αναγνωρίζει την ελευθερία του άλλου, τον εμπιστεύεται και αυτή η ελευθερία ανανεώνει το γάμο.
Γιατί αν κάθε σύζυγος δεν αναγνωρίζει την ελευθερία του συζύγου του, του ανθρώπου που αγαπά, τότε ποιανού θα αναγνωρίσει;
evgeniadouvara
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Οι τρεις πλευρές του γάμου (μέρος 2ο)
Posted: 02 Mar 2014 06:32 AM PST
Οικειότητα
Image may be NSFW. Clik here to view.
Ευγενία ΔουβαράΨυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Οικειότητα είναι να αισθάνεται κανείς άνετα με κάποιον, να νιώθει ότι μπορεί να εκφραστεί με ελευθερία και αυθορμητισμό. Η οικειότητα δεν είναι αυτονόητη, αλλά χτίζεται μέρα τη μέρα. Συχνά, οι άνθρωποι πέφτουν σε παγίδες, όπως ότι «ο άλλος πρέπει να ξέρει τι θέλω, δε χρειάζεται να του το πω» ή ότι «οι άνθρωποι δεν αλλάζουν». Τέτοιες σκέψεις και ιδέες αποξενώνουν, απογοητεύουν και αφήνουν γεύση αδικίας και πικρίας.
Διαπληκτισμοί και καβγάδες ανήκουν στην ημερήσια διάταξη της επικοινωνίας του ζευγαριού. Στο τέλος του, μπορεί οι σύζυγοι να μη θυμούνται καν για ποιο λόγο ξεκίνησαν όλα. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί δε συζητούν ανοιχτά σχετικά με τα πράγματα που τους απασχολούν; Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Κάθε σύντροφος χρειάζεται χώρο και χρόνο με τον εαυτό του, να δει τι του συμβαίνει. Ύστερα, επιλέγει τη στιγμή που θα το επικοινωνήσει στον άλλο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνει.
Αυτό που καθορίζει σημαντικά τη συμπεριφορά κάθε συντρόφου είναι η απάντηση στο ερώτημα «ποιος είναι ο στόχος μου;». Στο παιχνίδι της επικοινωνίας δεν υπάρχει νικητής και νικημένος, αλλά και οι δυο νικούν ή και οι δυο χάνουν. Όπως αναφέρει εύστοχα ο ψυχίατρος Ιάκωβος Μαρτίδης, «για να υπάρξει ροή ηλεκτρικού ρεύματος χρειάζεται μια πρίζα, ένα φις και επαφή μεταξύ τουςΚανείς δεν αναρωτιέται ποιο είναι ανώτερο και ποιο κατώτερο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το μόνο θέμα είναι αν είναι συμβατά μεταξύ τους, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Φως».
Κάθε σύζυγος φέρνει μέσα στο γάμο το δικό του κόσμο ιδεών, εμπειριών, συναισθημάτων. Πόσο έτοιμος είναι να παντρέψει τη δική του κληρονομιά με αυτή του συντρόφου του; Ο γάμος είναι πρόκληση, γιατί απαιτεί άνοιγμα σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, σε ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της ζωής, στον τρόπο του άλλου. Γάμος σημαίνει κι εγκατάλειψη της ιδέας ότι υπάρχει μια μόνο οπτική γωνία. «Εδώ δεν είναι να' μια εγώ πάνω από σένα ή εσύ πάνω από μένα. Εδώ είναι να'ναι ο καθένας μας πάνω απ' τον εαυτό του», έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος. Η πρόκληση για το ζευγάρι είναι να κρατιέται από το χέρι, ενώ διαφωνεί. Όταν οι σύζυγοι δίνουν προτεραιότητα στο «μαζί», αυτό δυναμώνει με τον καιρό. Πρόκειται για μια αδιάκοπη διαδικασία, που δυσκολεύει, τους φέρνει αντιμέτωπους με τα πιο μελανά σημεία του εαυτού τους, αλλά και τους εμπλουτίζει.
Στο γάμο, από την ένωση των δυο παράγεται κάτι νέο και μοναδικό, που υπερβαίνει το άθροισμά τους, έτσι που 1+1=3.
evgeniadouvara
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Οι τρεις πλευρές του γάμου (μέρος 1)
Posted: 02 Mar 2014 06:32 AM PST
Έρωτας
Image may be NSFW. Clik here to view.
Ευγενία Δουβαρά
Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος
Ο έρωτας συνδέεται με την έμπνευση, τη δημιουργία, την ίδια τη ζωή. Ο έρωτας στη φύση είναι η άνοιξη, η άνθιση. Από όλα τα ζωντανά πλάσματα, μόνο ο άνθρωπος μπορεί να ερωτεύεται και να ποθεί σταθερά και αδιάκοπα, ανεξάρτητα από τις περιόδους αναπαραγωγής. Οι άνθρωποι όταν ερωτεύονται ανθίζουν, ομορφαίνουν, βλέπουν τη ζωή με άλλο μάτι. Όμως, καθώς η ρουτίνα εισβάλλει στην καθημερινότητα κινδυνεύει να παρασύρει στο πέρασμά της την έκπληξη, την προσοχή σε απλά αλλά σημαντικά πράγματα, στην ομορφιά της κάθε στιγμής, στον έρωτα.
Πότε χάνεται ο έρωτας; Όταν ο άλλος είναι πάντα εκεί με τρόπο άκαμπτο και απόλυτο. Όταν δεν υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι εκεί. Ο έρωτας πεθαίνει όταν ο ένας σύντροφος θεωρεί τον άλλο δεδομένο. Όταν δεν έχει χώρο η έκπληξη, το εκτός προγράμματος, όταν όλα είναι γνωστά, από το ημερήσιο πλάνο, το τι θα κάνουν οι σύντροφοι, τι θα πουν, πού θα πάνε, πώς και πότε θα κάνουν έρωτα.
Πότε και πώς αναζωογονείται ο έρωτας; Όταν βρίσκουν οι σύντροφοι την ισορροπία μεταξύ άνευ όρων παράδοσης και ιδιωτικότητας. Είναι απαραίτητο να έχουν ζωτικό χώρο και χρόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για το "μαζί". Ο έρωτας ανανεώνεται όσο οι σύντροφοι βλέπουν ο ένας τον άλλο όπως είναι και αναγνωρίζουν ο ένας τα καλά του άλλου. Όταν δε στέκονται μονόπλευρα και εμμονικά στις ελλείψεις και στο τι θα έπρεπε να αλλάξουν. Γιατί αν ο άλλος άλλαζε πραγματικά, τότε θα γινόταν διαφορετικός άνθρωπος. Όπως λέει η ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια Catherine Bensaid, «όταν λες στον άλλο, θέλω να ζήσω μαζί σου, αλλά θέλω να είσαι διαφορετικός, είναι σα να ζητάς από ένα ροδάκινο να έχει σχήμα βερύκοκου και γεύση κερασιού».
Ο έρωτας μέσα στο γάμο αποκτά νέα γεύση για τους συντρόφους, εφόσον εμπλουτίζεται με γερές δόσεις αυθορμητισμού, παιδικότητας και έκπληξης.
evgeniadouvara
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Τόσο κοντά,μα τόσο μακριά...
Posted: 02 Mar 2014 06:25 AM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
Ανοίγει τα μάτια της. Κάνει διάλειμμα από όνειρο θολό. Είδε ότι ήταν καλεσμένη σε γάμο. Μόνο που αυτός ο γάμος είχε κάτι διαφορετικό. Ένα ιδιαίτερο τελετουργικό. Στην άκρη της κρύας αίθουσας του δημαρχείου στήθηκε ένα μεγάλο ορθογώνιο κομμάτι ύφασμα. Έμοιαζε με εταμίν. Αμέσως, άρχισε να κινείται πάνω του μια κλωστή πολύχρωμη, χοντρή. Στην επιφάνειά του καρφωμένες δυο βελόνες. Η κλωστή έπαιζε, ανέβαινε, κατέβαινε, τυλιγόταν γύρω από τις βελόνες. Εκείνη τις χάζευε με έκσταση. Κάθε τους κίνηση αρμονική, συντονισμένη. Το εταμίν άρχισε να παίρνει μορφή, πλούτιζε, ομόρφαινε. Κι ύστερα, η κλωστή έγινε πένα, που άφηνε καλλιγραφικά σχέδια πάνω στο υφαντό. Μια ευχή για το νέο ζευγάρι, «Βίον ανθόσπαρτον»
Άλλο ένα βράδυ άνοιξαν οι πύλες των ματιών της κι έριξαν δυνατή βροχή στο λευκό δέρμα του προσώπου της. Το νυχτικό με τα πολύχρωμα λουλούδια κολλημένο πάνω της. Κοιτά το ταβάνι. Τι είναι αυτό; Μοιάζει με ρωγμή. Κοιτά πιο προσεκτικά. Περιεργάζεται την εγκοπή του παλιού τοίχου, τους σοβάδες που κρέμονται, σαν τραβηγμένο κρέας από ψητό κοτόπουλο, ψαχνό.
Παρατηρεί ξανά. Κάτι διακρίνει στο βάθος. Μέσα από το παχύ χαλί μια σκιά. Ένας άντρας μεγαλόσωμος, με καμπούρα, περπατά με βήματα βαριά. Το φως χαμηλό. Τριγύρω υψώνονται ξύλινες βιβλιοθήκες. Σαν τα ψηλά βουνά. Αυτά που πατάς μια τουλάχιστον φορά, μα όσο κι αν ελπίζεις, ποτέ δεν κατακτάς. Στα ρουθούνια της φτάνει η μυρωδιά των παλιών σκονισμένων βιβλίων. Αυτή η αγαπημένη μυρωδιά του χαρτιού που γαργαλά τη μύτη και το πνεύμα.
Μα, τι κάνει ο άντρας; Μαζεύει αποκόμματα, απλώνει σελίδες από περιοδικά, τσαλακώνει άλλες, τις πετά. Πλησιάζει στον τοίχο πάνω από το παλιό γραφείο. Σταματά μπροστά σε μια φωτογραφία. Ένα αγόρι ποζάρει στο φακό. Είναι όμορφο, χαρούμενο. Θα μπορούσε να είναι γιος του ή εγγονός του. Είναι εγγονός του. Τα δάχτυλα του άντρα περνούν αργά πάνω από τα μαλλιά του αγοριού. Κι άλλο απαλό χάδι και οι ώμοι του άντρα ανεβοκατεβαίνουν γρήγορα. Ακούγεται πνιχτό κλάμα. Βαρύς αναστεναγμός σέρνεται στα σκαλοπάτια της καρδιάς της
Πόσο θέλει να πάει κοντά του, να τον πάρει μια αγκαλιά Να του πει «πατέρα, χαθήκαμε!» Τι να του πει Εκείνος την έδιωξε. Πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που ο γιος της σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Πέντε ολόκληρα χρόνια από τότε που ο εγγονός του άφησε την τελευταία πνοή στο πεζοδρόμιο μπροστά από την πολυκατοικία. Εκείνη στο μπαλκόνι του δεύτερου, πότιζε. Περίμενε το καμάρι της να γυρίσει από το σχολείο. Εκείνος στο σαλόνι του δεύτερου, έψαχνε. Ήθελε ένα καλό βιβλίο για να διαβάσει στον αγαπημένο του εγγονό.
Μια στιγμή ήταν αρκετή για να αλλάξουν όλα. Έφυγε μια ψυχή για ταξίδι δίχως γυρισμό κι έμειναν πίσω δυο. Βαρκάκια μεσοπέλαγα, δίχως προορισμό. Με κουπί τον πόνο. Τόσο κοντά, μα τόσο μακριά
Ευγενία Δουβαρά
evgeniadouvara
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Εσύ ακούς τη σιωπή;
Posted: 02 Mar 2014 06:21 AM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε ο Δήμος. Καστανός με κόκκινες αποχρώσεις στον ήλιο, δυνατός, επιδέξιος, το καμάρι της μάνας του!
Ο Δήμος ζούσε σε μια τρύπα, που εγκαταστάθηκαν οι πρόγονοί του πριν από εκατομμύρια χρόνια. Στην αποικία είχε μεγάλη φήμη. Ήταν το μυρμήγκι για όλες τις δουλειές
Ήθελες να μείνεις κάπου για λίγο καιρό, ήθελες φαγητό, ήθελες βοήθεια στο σοβάτισμα του τοίχου σου, ήθελες αλλαγή στη βάρδιά σου, ήθελες κάποιον να φυλάξει τα παιδιά σου, ο Δήμος ήταν εκεί για σένα.
Όταν ήταν μικρός και τον ρωτούσαν «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;», εκείνος απαντούσε με σιγουριά ενήλικα «θα βοηθάω τους άλλους». Τότε, όλοι γελούσαν και τον επαινούσαν.
Με τον καιρό, όλο και περισσότεροι ζητούσαν να τους βοηθήσει. Κι έτσι, ένιωθε σημαντικός.
Έτσι, αποκτούσε νόημα η ζωή του, η ύπαρξή του. Τίποτα δεν ήταν πιο σημαντικό για αυτόν. Κι ήταν η προσφορά του τόσο πολύτιμη, που οι συμπατριώτες του διοργάνωσαν μια ειδική τελετή προς τιμήν του. Ήταν η πρώτη φορά που η τοπική κοινωνία τιμούσε κάποιον σε τόσο νεαρή ηλικία.
Του πρόσφεραν ένα νέο είδος μύκητα, που έφεραν οι εργάτριες από μια άλλη αποικία. Κι όμως, ο Δήμος τον πρόσφερε σε κάτι ορφανά που έψαχναν για φαγητό στους κάδους. Από το χαμόγελό τους κατάλαβε ότι ήταν πεντανόστιμος!
Μετά την απονομή του μύκητα, ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός του, που στήθηκε στην κεντρική πλατεία. Ωστόσο, το άγαλμα είχε ένα μικρό προβληματάκι. Τον αναπαριστούσε πιο σκυφτό απ' ότι ήταν στην πραγματικότητα. Μα, ο Δήμος δεν είπε κάτι, γιατί δεν ήθελε να χαλάσει την καρδιά κανενός
Και μια μέρα των ημερών, ο Δήμος έπεσε και χτύπησε. «Γιατρέ, πρέπει να πάω στο Γιώργο, τον κουμπάρο. Του υποσχέθηκα να βάψουμε το παιδικό δωμάτιο. Η γυναίκα του γεννά σε μια εβδομάδα. Δεν μπορώ να τον αφήσω έτσι!». «Ακινησία για ένα μήνα και μετά βλέπουμε», ήταν η απάντηση του γιατρού.
Πρώτη φορά στη ζωή του ο Δήμος ένιωθε έτσι. Ανήμπορος, αδύναμος. Και τώρα τι;. Δεν άντεχε χωρίς κίνηση στη ζωή του. Τι θα γινόταν με όλους αυτούς που τον χρειάζονταν, που τον περίμεναν; Τρέλα τον έπιανε στην ιδέα να μείνει εσώκλειστος για ένα μήνα.
Και το πρώτο τηλεφώνημα δεν άργησε να πέσει. Έβαλε τη μάνα του να απαντήσει. Τις επόμενες δύο ώρες κάηκαν τα καλώδια της τηλεφωνικής γραμμής. Κάθε ένας που είχε ραντεβού μαζί του, έπαιρνε τηλέφωνο να μάθει τι έγινε. Την επόμενη μέρα ακολούθησε νέα φουρνιά τηλεφωνημάτων. Η μάνα του σε ρόλο γραμματέως να δίνει εξηγήσεις. Μέχρι που κι εκείνη κουράστηκε. Δεν άντεχε να περιγράψει το συμβάν ούτε μισή φορά ακόμα.
Σε πέντε μέρες, το σπίτι είχε ηρεμήσει. Όμως, δε συνέβαινε το ίδιο μέσα στο μυαλό του Δήμου. Κανένας δεν είχε έρθει να τον δει. Κανείς Πόση μοναξιά μαζεμένη! Αβάσταχτη σιωπή! Χρόνια τώρα δεν επέτρεπε στον εαυτό του να την ακούσει... Εκεί που καθόταν και χάζευε έξω, πήρε το μάτι του το νεοφερμένο γείτονα, το Μάριο. Πότιζε. Τον χαιρέτησε από μακριά. 'Υστερα, ο γείτονας πλησίασε και άρχισε να ρωτά για την κατάστασή του. Βρέθηκαν να μιλάνε, να μιλάνε, να μιλάνε και πέρασαν τα λεπτά, πέρασαν οι ώρες, πέρασε ένας μήνας.
Ο Δήμος έγινε καλά. Μέσα κι έξω. Ένα πρωί πάτησε γερά στα πόδια του και πήρε στα χέρια το κάδρο που έφτιαξε όσο ήταν στο κρεβάτι. «Με βοηθάς να το κρεμάσω;» είπε στο Μάριο. Κάτω από τη φωτογραφία των δυο φίλων διάβασε χαμηλόφωνα «Δε θέλω πολλούς ανθρώπους στη ζωή μου. Μου αρκεί να είμαι σημαντικός για έναν» και χαμογέλασε
Ευγενία Δουβαρά
evgeniadouvara
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Πώς μιλούν οι παπαγάλοι;
Posted: 02 Mar 2014 06:07 AM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
Τόσο οι παπαγάλοι όσο και οι ινδικοί κότσυφες επαναλαμβάνουν τις ανθρώπινες λέξεις χάρη στην ικανότητά τους να μιμούνται τις φωνές.
Όπως και τα ωδικά πτηνά, οι παπαγάλοι διαθέτουν μεμβράνες παρόμοιες με τις φωνητικές χορδές του ανθρώπου.
Το φωνητικό όργανο των πουλιών βρίσκεται στην απόληξη της τραχείας τους και αποτελείται από μεμβράνες, οι οποίες δονούνται με τη διέλευση του αέρα, και από μύες.
Σ' αυτά ακριβώς οφείλεται η δυνατότητα παραγωγής ποικίλων ήχων. Καθώς δεν έχουν χείλη που τα βοηθούν να αρθρώνουν γράμματα, τα πτηνά τελειοποιούν την καθαρότητα του εξερχόμενου ήχου με κινήσεις του λαιμού ή της γλώσσας τους. Πέρα από την ικανότητα παραγωγής περίπλοκων ήχων, οι παπαγάλοι και οι ινδικοί κότσυφες αναπαράγουν επίσης ήχους του περιβάλλοντος.
Μερικοί παπαγάλοι μπορούν και συνδέουν μια λέξη με το ακριβές νόημά της, σχηματίζοντας έτσι σύντομες φράσεις.
Έχει αποδειχθεί ότι τα πουλιά απαντούν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τις φυσικές ιδιότητες των αντικειμένων, προσδιορίζοντας το χρώμα, το σχήμα ή το μέγεθός τους.
Αυτή τους η δεξιότητα υποβοηθάτε κι από την κατάλληλη εκπαίδευση, η οποία στηρίζεται στη φυσική τους περιέργεια και στην επιβράβευσή τους μέσω της παροχής τροφής.
tovimatisgynaikas
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
Δώστε προσοχή στα πρησμένα πόδια
Posted: 02 Mar 2014 06:03 AM PST
Image may be NSFW. Clik here to view.
Μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας αποτελεί η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, από την οποία πάσχει το 15% του γενικού πληθυσμού.
Τα πρησμένα πόδια, το αίσθημα βάρους και κόπωσης στα κάτω άκρα, καθώς επίσης και οι δερματικές αλλοιώσεις, αποτελούν συχνά συμπτώματα της νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή επιδείνωση αν δεν αντιμετωπισθεί.
Τα προβλήματα που προκύπτουν, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής αγγειοχειρουργικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας Κυριάκος Κτενίδης.
«Με βάση πιστοποιημένα στατιστικά δεδομένα, το 27% των πασχόντων δεν λαμβάνει μέρος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, το 19% ακυρώνει δραστηριότητες όπως θέατρο, κινηματογράφο κλπ, περίπου το 10% αποφεύγει κυρίως για αισθητικούς λόγους ενδύματα που εκθέτουν τα κάτω άκρα, ενώ το 7% δεν κάνει θερινές διακοπές λόγω των επικίνδυνων επιπλοκών όπως θρομβοφλεβίτιδα, θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, που μπορούν να προκληθούν από την άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία» αναφέρει ο κ Κτενίδης.
Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων, η διάγνωση και η θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την αντιμετώπιση της, σύμφωνα με το iatropedia.gr. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται εγκαίρως και να διαρκεί όλο το χρόνο και όχι μόνο τότε που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.
tovimatisgynaikas
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Image may be NSFW. Clik here to view.
You are subscribed to email updates from Αποκάλυψη Το Ένατο Κύμα To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. Email delivery powered by Google Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610
--
Ανάρτηση Από τον/την Blogger στο Armageddon τη 3/02/2014 11:22:00 μ.μ.