Quantcast
Channel: Ελλάδα
Viewing all articles
Browse latest Browse all 831

[Armageddon]

$
0
0

Αποκαλυψη Το Ενατο Κυμα


Τα παιδιά βλέπουν...Τα παιδιά κάνουν!!! (Βίντεο) Η Ελλάδα φλέγεται ...από τον οργισμένο κάμπο μέχρι την Μαλακάσα ! Ο μεγάλος μας βόθρος Σότσι. Η άλλη όψη του νομίσματος. 177.147 τρόποι να δέσετε μια γραβάτα Τέτοιους ήρωες είχαμε τέτοια δημοκρατία απολαμβάνουμε Εστία φωτιάς 300 χιλιάδων ετών σε σπηλιά στο Ισραήλ Μαθήματα οικονομίας από την αρχαία Αθήνα ΦΑΈΘΩΝ. Ο ΑΣΤΡΟΝΑΎΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΏΤΑΤΗΣ ΑΡΧΑΙΌΤΗΤΑΣ Χαβρίας (4ος αιώνας π.Χ)….ο εξέχων στρατηγός Οι «Συριακοί» πόλεμοι…..μέρος 2ο Οι «Συριακοί» πόλεμοι…..μέρος 1o 10 τρομακτικά ιατρικά εργαλεία από το παρελθόν TO IΣΡΑΗΛ ΗΤΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΙΡΑΝΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ Η συντροφική σχέση… Αφήστε την μετάπτωση των παλιρροιών να κόψει την όμορφη ακτογραμμή της καρδιάς σας. Το Χρυσό Γάλα Ραβίνος: Γιατί οι Εβραίοι συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες Ο έρωτας είναι σαν τον κήπο: Θέλει συνεχή φροντίδα! Ο σκύλος βοήθησε τον Άνθρωπο να ξεπεράσει τον Νεάντερταλ Τρελοί μασκαράδες, απίστευτοι καρναβαλιστές Ποιος θέλει να ζει για πάντα; Είχα έναν μαύρο σκύλο, τον έλεγαν κατάθλιψη.. Γενετικά τεστ και διατροφή Για να ξεφλουδίζονται εύκολα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα

Τα παιδιά βλέπουν...Τα παιδιά κάνουν!!! (Βίντεο)

Posted: 09 Feb 2014 11:34 PM PST

Γνωρίζετε ότι τα παιδιά σας παρακολουθούν κάθε στιγμή και σας έχουν σαν πρότυπο;Επιλέξτε τις ενέργειες σας με σύνεση!!!
disclose.tvΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Η Ελλάδα φλέγεται ...από τον οργισμένο κάμπο μέχρι την Μαλακάσα !

Posted: 09 Feb 2014 09:00 PM PST

Και ακόμα δεν είδαμε τίποτα... Οσο προσπαθούν τρόικα και συγκυβερνηση να μας πείσουν  όλα πάνε καλά και παίζουν με "μπλόφες" για δόσεις και πλεονάσματα η πείνα και η εξαθλίωση του Ελληνικού Λαού θα οδηγήσει σε εξεγέρσεις που δεν τις έχουμε ζήσει αυτά τα χρόνια της μνημονιακής κατοχής .Οσο θα προσπαθούν να μας περνάνε για μαλάκες ...με πλεονάσματα που θα μοιράσουν και άλλα κουραφέξαλα ενω ταυτόχρονα ετοιμάζονται να δημεύσουν τράπεζες και δημόσιο  σπίτια και περιουσίες πεινασμένων και ανέργων θα δουν αυθόρμητες εκδηλώσεις  και δράσεις αυτοάμυνας που δεν υπάρχουν σε προηγούμενο στον Ευρωπαϊκή χώρα .Γιαυτό ας συνέλθουν σύντομα , ας σταματήσουν τα νταηλίκια και τις αφαιμάξεις που ετοιμάζουν και να κάνουν εδώ και τώρα εκλογές ...αντί να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να σώσουν τα πολιτικά τους και προσωπικά τους τομάρια , με τρικ για τα σκάνδαλα τους .harryklynnΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Ο μεγάλος μας βόθρος

Posted: 09 Feb 2014 08:30 PM PST

Ψηλά, επάνω στην κορυφή, εκεί όπου ο αφρός της χώρας ξαποσταίνει και το γρασίδι το πράσινο απλώνει την βελούδινη ομορφιά του, εκεί υπάρχει το ''κούφωμα''. Ο λάκκος ο κακός με όλα εκείνα τα ευγενή περιττώματα που ζέχνουν ανάγκες ιδιοτέλειας και ψευδεπίγραφες προσταγές.
Κορδόνια χρυσά στις μασχάλες τις μοσχομύριστες, πηλίκια, πλάκες γαλόνια και μπόχα πορδής, ύπουλης, ζοφερής.
Λόγοι με χέρια απλωτά με χαμόγελα επάνω σε βάθρα ή σε κασόνια από ανθρώπους με ανάγκες άπειρες, μυστικές και σώβρακα χεσμένα στο πρόστυχο ύστερο. 
Ηγέτες γεμάτοι αβρότητα, με χέρια μετάξινα και λαιμούς μυρωδάτους αρώματα, κοντυλοφόρους χρυσούς και ιδέες λαμπρές που κουτσαίνουν στο άκουσμα του χρήματος και σπάνε το χαμόγελο του πούστη στην χαμηλόφωνη προσφορά.
Γέλια και παράτες στους δρόμους, στις πλατείες τής μεγάλης Ελλάδας. Παρελάσεις, πομπές, εξορκισμοί και απειλές από τα μεγάλα μπαλκόνια του νοικιάρικου νεοκλασικού κτηρίου και μέσα, στα ωραία ενδότερα, χειραψίες κρυφές, χαμόγελα και ''φιλιά στο στόμα με γλώσσα υγρή'' μεταξύ των μεγάλων αντρών που σκοπό δεν έχουν το σεξ μα το ιδιαίτερο δέσιμο της ιδιάζουσας διαχρονικής κραιπάλης. 
Χριστιανοί από άμβωνος και κλακαδόροι δογμάτων πιασάρικων, σφιχτοδεμένοι με αγάπες έντονες διαρκείς προσφέρουν πλάτες αμοιβαιότητας, καλύπτουν νώτα με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο με γνώμονα το ευρύ μέλλον του μόνιμου συμφέροντος.
Σεξ, δολοπλοκίες και κόπρος. Κλεισίματα ματιών πίσω από τις πόρτες των δικαστηρίων και η μέρα γίνεται νύχτα. Ποτέ κανείς δεν ήταν ένοχος. Ποτέ. Το λέει και η μάνα τους η ίδια. Κανείς δεν πιάστηκε χεσμένος ποτέ! Απλά η μέρα έλαχε που έβρεχε σκατά και η ομπρέλα στεκόταν σπίτι ξεχασμένη. Η δόλια Τι να σου κάνει μία ομπρέλα
Και ο λαός να ψιθυρίζει ψίθυρους δειλούς. Να λέει μεταξύ του πως ετούτοι εδώ σαπίζουν. Πως όλοι αυτοί που φορούν γραβάτες σφιχτές φτύνουν μπροστά και γλύφουν πίσω. Μα δεν το φωνάζει στο δρόμο, γιατί ακόμα βολεύεται και αυτός με κάποιον τρόπο. Και αυτό είναι το σφάλμα. Το μείζον το σφάλμα.
Κι ο λόφος ο ιερός σκάπτεται και ολοένα φυραίνει. Κερδίζει ο κόπρος, η πονηριά και η μύτη του βδελυρού αποστήματος, η υποκρισία, πετάει μυτούλα πρασινωπή. 
Όλα τα τσόφλια του συστήματος βάφονται τα χρώματα της χαράς της αισιοδοξίας της κρυφής συναλλαγής. Κατόπιν ντυμένοι, πασχαλιάς αυγά, περιφέρονται προσεκτικά, τάζοντας, επικρίνοντας, κατηγορώντας ως οι μόνοι υγιείς φύλακες της αυθεντικής ηθικής του έθνους και αρκεί μία και μόνη μομφή ώστε το κέλυφος που σκεπάζει την βαθύτερη αγωνία τους να σπάσει και η άμεμπτη ζωή τους να αρχίζει να πυορροεί. 
Μίζες, φιλιά και κόπρανα όλα στο όμοιο πιάτο. 
Αποφορά, σε περίοπτο γεύμα με ασημένια σερβίτσια. Πτώση. Λατρεία του κλάματος, του μικρού αναστήματος και της φτώχειας του ήθους. Ντροπή. Οργή και κατ' εξακολούθησιν ψεύδη. Τα κοστούμια της άτεγκτης ηθικής παρουσιάζονται μπαλωμένα. Με χειροπέδες οι καρποί και καπαρντίνες ολοπόνηρες να καλύπτουν τις πομπές και τις νέες ανάγκες που αναδύει η προσχηματική τους μετάνοια (;). 
Ο γίγαντας έπεσε! 
Κι αυτός σαπισμένος ήταν. Έκανε λέει- βουτιές στον βόθρο και μετά πλενόταν επισταμένα να φύγει η βρόμα. Είχε επίσημο γεύμα και χρειαζόταν σφουγγάρι και σαπούνι με άρωμα μανώλιας Και ο κάθε καταδύτης κοιτάζει τον άλλον και όλοι μαζί, την καμπάνα που έβαλε μπρος!
Η επόμενη μέρα της γιορτής πλησιάζει Λόγοι, κουβέντες, νέοι ηγέτες με παλαιές συνταγές. Στήνονται εξέδρες στον ίδιο τον λόφο. Οι ξεθυμάστρες δουλεύουν ακατάπαυστα. Πίσω από τον λόφο, να μην φαίνονται. Έξω από τα φώτα, στα καμαρίνια του θιάσου μέσα, εκεί που ελλοχεύει η ξινή ιδρωτίλα η μπόχα, το αγωνιώδες το χνώτο. Το μηχανοστάσιο.
Από εμπρός τα χαμόγελα τα πλατιά των λευκών των οδόντων. Οι υποσχέσεις ακολουθούν,  με την χαμένη  λάμψη τους να παλεύει, με ξεχασμένη την εφευρετικότητα τους να αγωνίζονται, με την πάγια τακτική τους τελικά να χάσκει.
Και κάτω από όλα αυτά, στα θεμέλια της νέας εποχής, ο βόθρος της πατρίδας μας. Ο απόπατος των ευγενών ιθυνόντων που πάντοτε θέλουν, αλλά ποτέ μπορούν, ίσως γιατί οι συνειδήσεις τους έπαψαν και αυτές να αντέχουν και ενέδωσαν  άμοιρες στην γενική κατρακύλα.
Δυστυχώς
politisg
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Σότσι. Η άλλη όψη του νομίσματος.

Posted: 09 Feb 2014 08:00 PM PST

1Οι πρόσφυγες του Σότσι
δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από τις κατοικίες τους για να απαλλοτριωθούν ολόκληρες περιοχές όπου χτίστηκαν οι φαραωνικές εγκαταστάσεις για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Άνθρωποι που ζουν υπό άθλιες συνθήκες πίσω από τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα της Τελετής Έναρξης και των πανάκριβων αγώνων που στοίχισαν 51 δισ. ευρώ.
2
Στη σκιά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι , οικογένειες πετάξουν έξω από τα σπίτια τους για να κάνουν τον τρόπο για την ανέγερση ολυμπιακών είναι απελπισμένοι για κάποια αποζημίωση για χαμένες ζωές τους .
http://www.thedailybeast.com/articles/2014/02/08/sochi-s-internal-refugees.html
Σότσι: Μαζική εξόντωση σκύλων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Προσελήφθη ιδιωτική εταιρεία για μαζικές δολοφονίες ζώων
DOGS
medvedev
Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά:Στην αγκαλιά του Μορφέα κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι παραδόθηκε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Στο Σότσι κυκλοφορεί το ασχημότερο και το πιο πολυτελές τροχόσπιτο του κόσμου
Στο Σότσι κυκλοφορεί το ασχημότερο και το πιο πολυτελές τροχόσπιτο του κόσμου
Η πόρτα έγινε παράθυρο Κάπως έτσι βγήκε από το μπάνιο ένας αθλητής στο Ολυμπιακό Χωριό του Σότσι
Η πόρτα έγινε παράθυροΚάπως έτσι βγήκε από το μπάνιο ένας αθλητής στο Ολυμπιακό Χωριό του Σότσι
Αθλητής κλειδώθηκε στην τουαλέτα και γκρέμισε την πόρτα!
Η Samsung απαγορεύει τα iPhone στο Σότσι
Η Samsung δώρισε ένα Galaxy Note 3 σε κάθε αθλητή που συμμετέχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιήσει iPhone κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης, η τουλάχιστον θα κρύβει το λογότυπο της Apple.winterolympics2014sochi-lrg1-thumb-mediumΩς επίσημος χορηγός των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, η Samsung, προσπαθεί να είναι η μόνη εταιρεία της οποίας θα εμφανίζεται το Logo κατά την διάρκεια των αγώνων.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερoι αθλητές χρησιμοποιούν iPhone, οδηγώντας την Samsung σε αυτήν την αδιάκριτη κίνηση, που βγήκε στο φως της δημοσιότητας από τα μέλη της Σουηδικής Ολυμπιακής ομάδας, που βρήκε τις οδηγίες μέσα στις τσάντες των αθλητών.
2-0 στο ρωσικο   wc 2-2!
resize11
socwc1-thumb-large
soc1-thumb-large
resize8
resize9
resize3
bfyn
resize10
resize7
resize4
resize5
resize1
xeimwniatikhliakada
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

177.147 τρόποι να δέσετε μια γραβάτα

Posted: 09 Feb 2014 07:30 PM PST

ties
(Image: Mikael Vejdemo-Johansson)
Μέχρι σήμερα, πολλοί μαθηματικοί πίστευαν ότι υπάρχουν μόνο 85 πιθανοί τρόποι να δέσει κανείς μια γραβάτα. Κι όμως, ο κόμπος που προτιμούσε ένας στιλάτος «κακός» στην ταινία Matrix Reloaded βρέθηκε να αψηφά τον υποτιθέμενο κανόνα. Η πραγματική απάντηση υπολογίζεται τώρα στους 177.147 διαφορετικούς κόμπους -έστω κι αν πολλοί μοιάζουν με γόρδιους δεσμούς που κανείς δεν θα δεχόταν να φορέσει.
Ο Μίκαελ Βεγντέμο-Γιόχανσον, μαθηματικός του Βασιλικού Ινστιτούτου KHT της Στοκχόλμης, αναφέρει στο περιοδικό New Scientist ότι άρχισε να μελετά τα μαθηματικά των κόμπων όταν είδε στο YouTube ένα βίντεο για τη γραβάτα του «Merovingian», χαρακτήρα της γνωστής ταινίας.
Αμέσως κατάλαβε ότι ο ασυνήθιστος κόμπος απουσίαζε από τη λίστα των δυνατών κόμπων στην οποία είχαν καταλήξει δύο μαθηματικοί του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, οι Τόμας Φινκ και Γιονγκ Μάο.
Το 1999, οι δύο ερευνητές είχαν δημοσιεύσει στο περιοδικό Νature μια μαθηματική «γλώσσα» που περιγράφει τους κόμπους της γραβάτας. Αξιοποιώντας εργαλεία από τον κλάδο της λογικής, περιέγραψαν με σύμβολα τους βασικούς κανόνες του δεσίματος, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν μόνο 85 δυνατοί κόμποι.
Προφανώς όμως λογάριαζαν λάθος. Όπως διαπίστωσε ο Βεγντέμο-Γιόχανσον, οι συνάδελφοί του είχαν βασιστεί σε δύο υποθέσεις που περιόριζαν τους δυνατούς κόμπους: Πρώτον, η τελική κίνηση σε οποιονδήποτε κόμπο είναι η δημιουργία μιας πτυχής με το ένα άκρο της γραβάτας να περνάει μέσα από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεύτερον, όλοι οι κόμποι καλύπτονται από ένα επίπεδο κομμάτι ύφασμα χωρίς πτυχές.
Προκειμένου να διευρύνει το μαθηματικό ορισμό, ο Βεγντέμο-Γιόχανσον απλοποίησε τη διαδικασία και περιέγραψε τις κινήσεις δεσίματος ως δεξιόστροφες ή αριστερόστροφες περιστροφές της γραβάτας γύρω από το άκρο που κρέμεται ελεύθερα.
Επιπλέον, άλλαξε έναν βασικό κανόνα που αφορά το πόσες κινήσεις μπορεί κανείς να κάνει μέχρι η γραβάτα να φαίνεται υπερβολικά κοντή. Οι Φινκ και Γιονγκ έθεταν το όριο στις 8 κινήσεις, ο Βεγντέμο-Γιόχανσον το ανέβασε στις 11.
tie
Δείτε τους 177.147 δυνατούς κόμπους με τυχαία σειρά ΕΔΩ: tieknots.johanssons.org
Και η καταμέτρηση όλων των δυνατών κινήσεων πριν φτάσει κανείς σε αυτό το όριο έδωσε 177.147 δυνατούς κόμπους, τους οποίους μπορεί κανείς να δει με τυχαία σειρά σε μια ειδική ιστοσελίδα που δημιούργησε ο ερευνητής.
Ο ίδιος ο Βεγντέμο-Γιόχανσον έχει πλέον εγκαταλείψει τους παραδοσιακούς κόμπους για χάρη των πιο περίτεχνων.
Η μελέτη του, με τίτλο "Περισσότεροι κόμποι από ό,τι πιστεύαμε", είναι διαθέσιμη στην υπηρεσία προδημοσίευσης arXivΠΗΓΗ: news.in.gr
physicsgg
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Τέτοιους ήρωες είχαμε τέτοια δημοκρατία απολαμβάνουμε

Posted: 09 Feb 2014 07:00 PM PST

Το καραγκιοζιλίκι όλης της δήθεν δημοκρατικής κι αριστερής μεταπολίτευσης μπορεί να "περιγραφεί" με τρία ονόματα.
 Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε παραπάνω. Αρκεί να σκεφτεί ο αναγνώστης μερικά βασικά πρόσωπα της μεταπολίτευσης σε μερικούς βασικούς της ρόλους.
 Αρχιεισαγγελέας της "δημοκρατίας" μας ήταν ο χουντικός Σανιδάς. Κεντρική "ηρωίδα" της ελευθερίας μας η σταλινική Δαμανάκη. Ζαν Ντ' Άρκ του προλεταριακού ΚΚΕ η ακροδεξιά μεγαλοαστή Κανέλλη. Όλοι αυτοί οι "δημοκράτες" και "αριστεροί" έδωσαν το "στίγμα" τους στη μεταπολίτευση που "απολαύσαμε". Όσο δημοκράτες και αριστεροί ήταν όλοι αυτοί, άλλο τόσο ήταν και η μεταπολίτευσή μας.
Γιατί λοιπόν να παραπονιόμαστε για την αθλιότητά της; Τέτοιους "ήρωες" είχαμε, τέτοια "δημοκρατία" απολαμβάνουμε. Εμείς δεν γιορτάζουμε τα "Πολυτεχνεία", ενώ στην πραγματικότητα δεν καθίσαμε ποτέ να τα "ψάξουμε"; 
Εμείς δεν γιορτάζουμε την "πτώση" της Χούντας, ενώ δεν στην πραγματικότητα δεν απολύσαμε κανέναν χουντικό; Άρα δεν υπάρχει τίποτε παράξενο σ' αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν. 
Το παράξενο θα ήταν το αντίθετο. Αυτή η μεταπολίτευση των "Πολυτεχνείων" των ξένων μυστικών υπηρεσιών υπηρετήθηκε από τους Σανιδάδες και αυτοί μας έδωσαν τους νέους Ζαγοριανούς. 
Αυτή η μεταπολίτευση μας έδωσε τον "βόθρο" των νεόπλουτων χλεμπονιάρηδων και βρωμοπόδαρων τύπου Χριστοφοράκων, Μπόμπολα ή Κόκκαλη. Των ελέω κράτους και δικαιοσύνης Golden Boys και μεγιστάνων.
forza-traianou
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Εστία φωτιάς 300 χιλιάδων ετών σε σπηλιά στο Ισραήλ

Posted: 09 Feb 2014 06:30 PM PST

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διαπλάτυνση μια οδού
Φεβρουάριος 8, 2014.
Το ερώτημα «πότε οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη φωτιά για το μαγείρεμα», κατέχει κεντρική θέση στην ιστορία του  ανθρώπινου πολιτισμού και εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων.
Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν στο γεγονός ότι οι πρώτοι πρόγονοί μας, ανακάλυψαν η φωτιά πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια.
Τώρα, στη σπηλιά Κεσέμ (Qesem) 12 χιλιόμετρα από τη σημερινή πόλη Τελ Αβίβ του Ισραήλ, ανακαλύφθηκαν νέα στοιχεία για την ιστορία της  τη χρήσης της φωτιάς στις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων.
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 2000. Από το 2001, η περιοχή αυτή έχει ανασκαφεί υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του Πανεπιστημίου του Τέλ Αβίβ, Avraham Gopher  και της Ran Barkai.
                        Η εστία φωτιάς, λειτουργούσε πριν από 300 χιλιάδες χρόνια
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Κεσέμ είχε καταληφθεί από τους αρχαίους ανθρώπους της Κάτω Παλαιολιθικής εποχής, περίπου πριν από  382 έως 200 χιλιάδες χρόνια.
Η περίοδος αυτή συμπίπτει με το τέλος της  λεγόμενης Αχελαίας (Acheulean από τη γαλλική  acheulen )και της έναρξης της Μουστέριαν τέχνης- Mousterian Culture.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ανασκαφές έφερναν στο φως λίθινα εργαλεία κατασκευασμένα από πυρίτιο, καθώς και αντικείμενα που σχετίζονται με την παραγωγή τους. Έξω από το σπήλαιο ανακαλύφθηκαν πολλαπλές εστίες και υπολείμματα οστών ζώων.
Η Δρ Ruth Shahack-Gross από το Ινστιτούτο Weizmann, από την έναρξη των ανασκαφών στο σπήλαιο Κέσεμ, συλλέγει δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση.
Μεταξύ των άλλων, η ίδια και οι συνάδελφοί της που ασχολούνται με την έρευνα, έλαβαν δείγματα από ένα παχύ στρώμα στάχτης στο κέντρο του σπηλαίου, όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν η εστία.
Με υπέρυθρη φασματοσκοπία, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι αυτά τα δείγματα περιείχαν οστά και σωματίδια από το έδαφος που είχαν θερμανθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης  αποτελούν πειστική απόδειξη ότι κάποτε στο κέντρο του σπηλαίου υπήρχε μια μεγάλη εστία.
Στο δεύτερο στάδιο, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μικρομορφολογική ανάλυση της τέφρας, δηλαδή της δομής της,  με εξέταση από ένα μικροσκόπιο με μεγάλη μεγέθυνση. Για το σκοπό αυτό τα δείγματα τεμαχίστηκαν σε μικρότερα τμήματα, ώστε να επιτραπεί ο ακριβής καθορισμός της σύνθεσης των δειγμάτων και να προσδιοριστούν οι διαδικασίες του σχηματισμού τους.
Αποτέλεσμα αυτών ήταν οι επιστήμονες να έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το κέντρο του σπηλαίου Κεσέμ, βρισκόταν όχι μόνο μια φωτιά για θέρμανση, αλλά η μεγαλύτερη εστία, από τα γνωστά κέντρα αυτής της χρονικής περιόδου.
Το μέγεθός της είναι περίπου 4 τ.μ. Χρησιμοποιήθηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχώς για την προετοιμασία των τροφών πριν από 300 χιλιάδες χρόνια.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σε άρθρο στο Journal of Archaeological Science.Είναι ενδιαφέρον, ότι τα εργαλεία που βρέθηκαν κοντά στην πηγή, είχαν διαφορετικό σχήμα από τα άλλα που βρέθηκαν μέσα στη σπηλιά και προορίζονταν προφανώς για τη σφαγή των ζώων, ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα των ερευνητών.
 Η Δρ Ruth Shahack-Gross σε δελτίο τύπου από το Ίδρυμα, εξηγεί ότι οι παραπάνω διαπιστώσεις και αναλύσεις δείχνουν μια σαφή οργάνωση του χώρου στο εσωτερικό του σπηλαίου, αλλά και στην παρουσία των προϊστορικών ανθρώπων, της κοινωνικής τους τάξης και της πνευματικής δυνατότητάς τους.
«Η σπηλιά ήταν ένα είδος συγκέντρωσης, όπου οι αρχαίοι, πήγαιναν ξανά και ξανά για να μαγειρέψουν κρέας και ίσως πραγματοποιούσαν κάποιες εκδηλώσεις», λέει η ερευνήτρια.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά, μαζί με τα άλλα αυτής της περιόδου, είναι σημάδια  σημαντικών αλλαγών στην ανθρώπινη συμπεριφορά και στη βιολογία, που οδήγησε τελικά στο σχηματισμό νέων μορφών πολιτισμού και την εμφάνιση νέων ειδών.
-
Πηγή: Vesti.ru
mikres-ekdoseis
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Μαθήματα οικονομίας από την αρχαία Αθήνα

Posted: 09 Feb 2014 06:00 PM PST

alt
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης ο αμερικανός καθηγητής Έντουαρντ Κοέν, ειδικός στην αρχαία ελληνική οικονομία, υπενθυμίζει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής ηλικίας 25 αιώνων.
Η μια πορεία διαδέχεται την άλλη στην Πανεπιστημίου. Τα συνθήματα και τα πανό αψηφούν την καταρρακτώδη βροχή. Οι διαδηλωτές φωνάζοντας προσπαθούν να αντισταθούν στα νέα μέτρα που έρχονται. Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, στην καρδιά της Πλατείας Συντάγματος, συναντάμε τον ιστορικό που θεωρείται αυθεντία στην αρχαία αθηναϊκή οικονομία, τον Έντουαρντ Κοέν, που μας υποδέχεται με μια «καλημέρα» στα ελληνικά!
Καταξιωμένος ιστορικός και επιτυχημένος επιχειρηματίας, ήλθε στην Ελλάδα για να παραδώσει μαθήματα οικονομίας βγαλμένα από την ιστορία της αρχαίας Αθήνας σε διάλεξη στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη ως καλεσμένος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών υπό τον τίτλο «Οικονομική κρίση! Μαθήματα οικονομίας από την αρχαία Αθήνα».
«Κατάλληλη μέρα για να μιλήσουμε για την οικονομική κρίση» σχολιάζουμε την κατάσταση στους δρόμους. «Κάθε μέρα είναι η κατάλληλη τα τελευταία δυο χρόνια για να μιλήσουμε για την οικονομική κρίση. Όλοι παίρνουμε μαθήματα από τους αρχαίους Αθηναίους, οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες. Τα μαθήματα όμως που παίρνουμε από την αρχαία Ελλάδα δεν απευθύνονται τόσο στους Έλληνες όσο στην ανθρωπότητα και γενικά στον ανεπτυγμένο κόσμο» υποστηρίζει ο καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
Τι μπορούμε λοιπόν να μάθουμε από την οικονομία της αρχαίας Αθήνας; «Πρώτα από όλα το πολύ προοδευτικό φορολογικό σύστημα με πολύ έξυπνους μηχανισμούς συλλογής φόρων που μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και από έναν λαό που είναι αποφασισμένος να μην πληρώσει.
Μια λύση είναι λοιπόν να πληρώνουν οι πλούσιοι περισσότερους φόρους και να αναλαμβάνουν την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων. Στην αρχαία Αθήνα οι πλούσιοι καλούνταν να πληρώσουν τα περισσότερα. Οι ασθενέστερες ομάδες πλήρωναν κυρίως τους έμμεσους φόρους, όπως για παράδειγμα τα λιμενικά τέλη.
Οι πλούσιοι όμως, όπως μαρτυρείται από τα αρχαία κείμενα, μόνο εύκολη ζωή δεν είχαν. Έπρεπε να καλύπτουν τα έξοδα μιας θεατρικής παραγωγής ή της συντήρησης ενός πολεμικού πλοίου, τις λεγόμενες λειτουργίες, που απαιτούσαν τεράστια έξοδα» εξηγεί ο Εντουαρντ Κοέν.
Τόση τιμιότητα οι αρχαίοι Αθηναίοι; Ουδείς επιχειρούσε να ξεφύγει και να μην πληρώσει; «Βεβαίως, γι' αυτό και έκρυβαν τα χρήματά τους διά των τραπεζών. Σας θυμίζει κάτι;» απαντά με χιούμορ ο αμερικανός καθηγητής.
Κι αν όλοι έκρυβαν τα εισοδήματά τους τότε ποιος έμενε να πληρώσει; «Είπαμε ότι οι Αθηναίοι ήταν έξυπνοι. Αν ανέθεταν σε κάποιον μια λειτουργία όπως η τριηραρχία και εκείνος υποστήριζε πως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί οικονομικά, τότε όφειλε να υποδείξει κάποιον που τον θεωρούσε πλουσιότερο, κίνηση που σήμαινε ταυτοχρόνως πως θα δεχόταν να αναλάβει την υποχρέωση της λειτουργίας αν αντάλλασσε περιουσία με εκείνον που είχε υποδείξει.
altΈνας τρόπος φορολόγησης των ευπόρων στην αρχαία Αθήνα ήταν η ανάθεση παραγωγής θεατρικών παραστάσεων. Οι νικητές είχαν το δικαίωμα να στήνουν μνημεία για να υπενθυμίζουν τη χορηγία και τη νίκη τους στους θεατρικούς αγώνες, όπως το μνημείο του Λυσικράτη στην καρδιά της Πλάκας που υπενθυμίζει τη χορηγία του Λυσικράτη και τη νίκη του χορού παίδων το 335 π.Χ.
Αν ο «αντίπαλος» δεν δεχόταν να γίνει η ανταλλαγή περιουσιών η λεγόμενη αντίδοση έπρεπε μέσα σε τρεις μέρες και οι δυο να καταθέσουν λεπτομερή κατάλογο με τα ακριβή περιουσιακά τους στοιχεία και το δικαστήριο αποφάσιζε. Το κράτος δεν ενδιαφερόταν για το ποιος θα πληρώσει αλλά να γίνει η λειτουργία».
Τα φορολογικά κόλπα της αρχαίας Αθήνας δεν σταματούν στην ανταλλαγή περιουσιών. «Υπήρχαν φόροι που πωλούνταν» εξηγεί ο καθηγητής Κοέν. «Ένας τέτοιος φόρος ήταν το πορνικό τέλος, ο φόρος που επιβαλλόταν δηλαδή στα πορνεία και τους εκπορνευόμενους. Το κράτος ενδιαφερόταν να εισπράξει το ποσό που είχε υπολογίσει. Αν τώρα ο εκμισθωτής του φόρου ο οποίος προέκυπτε από δημόσιο πλειστηριασμό κατάφερνε να κερδίσει περισσότερα χρήματα, ήταν το κέρδος του».
Στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. οι πηγές μαρτυρούν πως ένας πλειοδότης πλήρωσε 30 τάλαντα ως φόρο για τα προϊόντα που εισάγονταν και εξάγονταν από το λιμάνι του Πειραιά. Εισέπραξε 36. Αν σκεφτεί κάποιος πως το μέσο μεροκάματο της εποχής ήταν μία δραχμή και πως ένα τάλαντο ισοδυναμούσε με 6.000 δρχ., ο πλειοδότης κατάφερε να κερδίσει περίπου 3.600 ημερομίσθια!
altΒασικό έσοδο για την αρχαία Αθήνα ήταν οι φόροι από τα εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα. Πόσω δε μάλλον όταν επρόκειτο για σπάνια και πολύτιμα φορτία, όπως αυτό που απεικονίζεται να ζυγίζεται στο αγγείο, το σίλφιο (βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες που εφύετο στην Κυρηναϊκή). Στην κύλικα του 6ου αι. απεικονίζεται ο βασιλιάς Αρκεσίλαος με το σκήπτρο στο χέρι να παρακολουθεί το ζύγισμα, τη συσκευασία και την αποθήκευση του εμπορεύματος.
«Δεν μπορεί να πει κάποιος πως δεν ήταν καλό κίνητρο. Το σύστημα αυτό έχει λειτουργήσει τόσο στην Αθήνα όσο και στη Ρώμη. Γιατί να μη λειτουργήσει και σήμερα;» σχολιάζει ο Έντουαρντ Κοέν.
Η αλήθεια είναι πως σε δυσχερείς οικονομικές περιόδους δεν ήταν πολλοί που πλειοδοτούσαν στους διαγωνισμούς για την είσπραξη φόρων. Τα χρήματα όμως έπρεπε να συγκεντρωθούν. Και στο κυνήγι των φοροφυγάδων δεν έλειπαν και οι ακρότητες. Οι φοροεισπράκτορες επιστράτευαν μπράβους. Έμπαιναν με τη βία στα σπίτια και έψαχναν για χρήματα στα πιο απίθανα σημεία. Και οι φοροδιαφεύγοντες για να γλιτώσουν από τα βασανιστήρια διότι δεν έλειπαν κι αυτά έφταναν σε σημείο να φεύγουν από τα σπίτια τους και να κρύβονται σε συγγενικά για να ξεφύγουν από τη μέγκενη.
Και αν υπήρχε έκτακτη ανάγκη για χρήματα; Και γι' αυτό η αρχαία Αθήνα είχε τη λύση μέσω της προεισφοράς, ενός ειδικού φόρου για έκτακτες περιπτώσεις, όπως η ανάγκη ναυπήγησης πολεμικών πλοίων ή η επισκευή λιμανιών. «Αν υπήρχε άμεση ανάγκη για χρήματα, η πόλη ζητούσε από τους πλούσιους να δανείσουν τα χρήματα στην πολιτεία και κατόπιν να εισπράξουν οι ίδιοι το ποσό από άλλους εύπορους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τους έδιναν το δικαίωμα να διοικούν και το πλοίο του οποίου τα έξοδα κάλυψαν. Ο φορολογούμενος τότε είχε ακόμη ισχυρότερο κίνητρο να δει το πλοίο του να κερδίζει στον πόλεμο για να μείνει στην Ιστορία» λέει ο αμερικανός καθηγητής.
altΑυθεντία στην οικονομία της αρχαίας Αθήναςθεωρείται ο ιστορικός και επιχειρηματίας,καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια,Έντουαρντ Κοέν που επισκέφθηκε την Ελλάδαπρο ημερών για να δώσει διάλεξη
Υπάρχει όμως κι ένα τελευταίο μάθημα από την οικονομία της αρχαίας Αθήνας που φέρνει στο σήμερα ο Έντουαρντ Κοέν και αφορά τις τράπεζες. «Οι Αθηναίοι είχαν καταλάβει πως η τράπεζα μπορεί να βοηθά την οικονομία να προοδεύσει αλλά είναι πολύ επικίνδυνη υπόθεση. Στην τράπεζα άφηναν τα χρήματα ως παρακαταθήκη, ένας όρος ηθικά φορτισμένος, που σημαίνει πως ο τραπεζίτης παίρνει χρήματα άλλων και έχει απόλυτη υποχρέωση να τα επιστρέψει, αλλά στο ενδιάμεσο διατηρεί το δικαίωμα να τα διαχειριστεί όπως επιθυμεί. Αυτός είναι ο ορισμός της αληθινής τράπεζας.
Η λέξη-κλειδί της όλης υπόθεσης είναι η «πίστις». Είναι δύσκολο να καταλάβουμε την έννοια στον σύγχρονο κόσμο, στα αγγλικά δεν μπορεί ακριβώς να μεταφραστεί. Είναι η εμπιστοσύνη. Ο Δημοσθένης υπερασπιζόμενος έναν τραπεζίτη που κατηγορείται για κατάχρηση λέει στους δικαστές: «Τιμωρώντας τον, θεωρείτε ότι πλήττετε μόνο εκείνον. Στην ουσία πλήττετε και τον εαυτό σας, διότι μαζί με εκείνον θα καταστραφεί και η "πίστις"». Η "πίστις" είναι σημαντική. Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί το γνωρίζουν. Πρέπει να το μάθουν και οι Ευρωπαίοι».
Μπορεί όμως ο ιστορικός και επιχειρηματίας να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι με την οικονομία της Ελλάδας; «Δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα. Βλέπω όμως πως ο κόσμος υποφέρει. Οι μισθοί μειώνονται. Τα μέτρα γίνονται όλο και πιο δυσβάσταχτα. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. Οι Γερμανοί ξέχασαν ότι έχασαν τον πόλεμο και κάνουν μαθήματα ήθους στους Έλληνες» καταλήγει.
Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Εφημερίδα "Τα Νέα"
theancientweb
 ρρωσο
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

ΦΑΈΘΩΝ. Ο ΑΣΤΡΟΝΑΎΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΏΤΑΤΗΣ ΑΡΧΑΙΌΤΗΤΑΣ

Posted: 09 Feb 2014 05:30 PM PST

Πολλές αναφορές σε αρχαία κείμενα παραπέμπουν σε τομείς που έχουν να κάνουν με υψηλή τεχνολογία. Στον χώρο μιας τεχνολογίας αν όχι πολύ υψηλότερης από την σημερινή, τουλάχιστον ισάξιά της. Έτσι βλέπουμε τον θρυλικό Άργο να κατασκευάζει από το ιερό ξύλο που του έδωσε η Αθηνά την Αργώ, το πλοίο των Αργοναυτών, το οποίο είχε την ιδιότητα να μιλά, αλλά και να πετά!!! Ακόμη βλέπουμε τον Υπερβόρειο Άβαρη να ίπταται πάνω σε ένα βέλος που του είχε χαρίσει ο Απόλλων, και να επισκέπτεται διάφορα σημεία της γης με σκοπό την ίαση ασθενών. Τον Τριπτόλεμο να διαδίδει τηνσπορά με το φλεγόμενο άρμα που επί τούτου είχε κατασκευάσει η θεά Δήμητρα και είχε δώσει στον Ελευσίνιο βασιλόπαιδα.Άπειρες οι αναφορές σε παρόμοια γεγονότα πτητικών μηχανών υπάρχουν στην πλούσια ελληνική μυθολογία. Αναφορές που έχουν οδηγήσει, διόλου τυχαία βεβαίως, ερευνητές και συγγραφείς να κάνουν λόγο για έναν τεράστια εξελιγμένο πολιτισμό των προγόνων μας της απώτατης αρχαιότητας, ο οποίος μετά την καταστροφή που υπέστη και με την πάροδο των χιλιετηρίδων πέρασε στην παράδοση σαν θρύλος. Το ίδιο και οι πρωταγωνιστές εκείνων των επιτευγμάτων- κατορθωμάτων, οι ήρωες.Ο Φαέθων συγκαταλέγεται και αυτός ανάμεσα στο πλήθος των περιπτώσεων των πτητικών φαινομένων της προϊστορίας. Ο θρύλος τον θέλει γιο του Ήλιου, που πήρε το άρμα του πατέρα του με αποτέλεσμα να κατακαύσει την γη. Μπροστά στον κίνδυνο του αφανισμού της ο Δίας τον κατακεραύνωσε .Αποσυμβολίζοντας τον θρύλο του πολλοί ερευνητές τον κατατάσσουν στους αστροναύτες της εποχής των Θεών. Η παράδοση τον θέλει ακόμη ως εμπρηστή της γης, ως τυραννικό βασιλιά, αλλά και ως αποστάτη Άγγελο( Εωσφόρος).« Φαέθων τον του πατρός άρμα ζεύξας, δια το μη δυνατός είναι κατά την του πατρός οδόν ελαύνων, τα επί της γης συνέκαυσε, και αυτός κεραυνωθείς διεφθάρει» (Πλάτων, Τίμαιος, κεφ. Γ΄ εδαφ. 22, 6).Και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος στην πατρολογία του « περί φθόνου» λέγει για τον αποστάτη άγγελο Εωσφόρο: « Ο μεγάλος αρχηγός των αγγέλων, ο ωραιότατος Εωσφόρος, πρώτος είδε το άρρητον φως της τρισηλίου θεότητας. Και εφαντάσθη ότι ήτο δυνατόν να γίνει όμοιος με τον Θεό. Τον Εωσφόρο τον σκότωσε η θεία Πρόνοια τιμωρώντας την έπαρσή του, και ο μεγάλος εκείνος άγγελος έγινε ο δαίμων της γης» .« Φαέθων ηλίου παις πόθον εσχηκός παράλογον επιβήναι του πατρικού άρματος εκτινάσσεται παρά τον Ηριδανόν ποταμόν», ( Παλαίφατος « περί απίστων», κεφ. ΧΙΙΙ).Ο Νόνος στα «Διονυσιακά» του περιγράφει το γεγονός( τόμος Β΄ κεφ. 38, στιχ. 410-411), « Ζευς δε πατήρ κατεκρήμνισε ύψιστον αυτοκίλιστον, υπέρ ρόον Ηριδανόν.Ενώ ο Ιέρων γράφει ότι ο Φαέθων έκαψε σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον εχθρών, πολλές περιοχές της γης: « Ο επί Φαέθοντος εμπρησμός εν Αιθιοπία».Αλλά για τον εμπρησμό της Αφρικής από τον Φαέθοντα κάνει λόγο και ο Οβίδιος .Ο Νόνος ακόμη στα «Διονυσιακά» του αναφέρει πως ο Φαέθων είναι εκείνος που πέταξε από τον Βόρειο πόλο στον Νότιο και από τον Βόρειο πόλο στην Αμερική. Επί λέξει λέει:« Παλινόσταιω δε πορείη εις Νότον εκ Βορρεάο, λοιπόν πόλον εις πόλον έστη Εκ δε Κυθήρων έτραπε άρμα εις χθόνα Κύπρου»« Φαέθων δε πόλον δινωτόν εάσας, εις Δύσιν έτραπε δίφρον»« Εις Πάφον ουρανόθεν συν Κλημένη Φαέθοντα, συν ενδυμίωνι Σελήνη»« Ζευς δε πατήρ, Φαέθοντα κατεστήριξεν Ολύμπω , Ηνίοχον επώνυμον»Ο Φαέθων λοιπόν κατά τον Νόνο φαίνεται να πετά από τον Βόρειο στον Νότιο πόλο, από τα Κύθηρα στην Κύπρο, και από το Βαλμπέκ του Λιβάνου προς την Πάφο της Κύπρου. Λόγω των μεγάλων του άθλων ο τότε κόσμος τον κατατάσσει στους ισόθεους άνδρες και συγκαταλέγεται στο Πάνθεο των Ολυμπίων Θεών ως Ηνίοχος του Διαστήματος.skotinoprosopoΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Χαβρίας (4ος αιώνας π.Χ)….ο εξέχων στρατηγός

Posted: 09 Feb 2014 05:00 PM PST

Β' Αθηναϊκή Συμμαχία_πηγή wikipedia
Β' Αθηναϊκή Συμμαχία_πηγή wikipedia
Ο Χαβρίας ο Αθηναίος ήταν υιός του Κτησίππου καταγόμενος από την Αιξωνή (σημερινή Γλυφάδα Αττικής) και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον επιφανών στρατηγών έχοντας επιτύχει πολλά αξιομνημόνευτα κατορθώματα. Εξ' αυτών το πλέον γνωστό είναι η οπλιτική τακτική σε μάχη που έδωσε το 378 π.Χ στις Ελευθερές των Θηβών, καθ' οδόν προς ενίσχυση των Βοιωτών. Στην εν λόγω συμπλοκή, όταν ο μεγάλος Σπαρτιάτης στρατηγός Αγησίλαος ΙΙ αισθάνθηκε σίγουρος για τη νίκη και τα αντίπαλα μισθοφορικά στρατεύματα είχαν τραπεί σε φυγή, ο Χαβρίας διέταξε την φάλαγγα του να παραμείνει στην θέση της και να αντιμετωπίσουν την επίθεση του εχθρού με το γόνατο τοποθετημένο σταθερά πίσω από την ασπίδα και την λόγχη προτεταμένη.
Ο Αγησίλαος, βλέποντας αυτόν τον σχηματισμό, δεν θέλησε να διακινδυνεύσει περαιτέρω απώλειες Σπαρτιατών και ζήτησε από τους άντρες του, που εν τω μεταξύ είχαν σπεύσει προς τα εμπρός, να υποχωρήσουν. Αυτή η επινόηση συζητήθηκε ευρέως και απέκτησε μεγάλη φήμη σε όλη την Ελλάδα, ώστε να αναγερθεί προς τιμήν του στην αγορά άγαλμα δημοσία δαπάνη, αναπαριστώντας την συγκεκριμένη πολεμική στάση.
Συνέπεια αυτού ήταν η καθιέρωση ανέγερσης αγαλμάτων στους στρατηγούς που είχαν επιτύχει σημαντικές νίκες, με την αναπαράσταση των στάσεων μάχης, στα πρότυπα του αγάλματος του Χαβρία.
Αναπαράσταση οπλιτικής στάσης Χαβρία
Αναπαράσταση οπλιτικής στάσης Χαβρία
Υπήρξε σημαίνον στέλεχος της Β' Αθηναϊκής Συμμαχίας μαζί με τον Ιφικράτη και τον Τιμόθεο και κατήγε σημαντικές νίκες κατά των Σπαρτιατών όπως στην ναυμαχία της Νάξου το 376 π.Χ.
Ο Χαβρίας ως στρατηγός των Αθηναίων, συμμετείχε σε πολλούς πολέμους, όπως όταν μετέβη στην Αίγυπτο κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, για να συνδράμει τον βασιλέα Νεκτάναβι, στην διασφάλιση του θρόνου του. Πραγματοποίησε επίσης εκστρατεία στην Κύπρο το 388 π.Χ προκειμένου να βοηθήσει τον βασιλέα Ευαγόρα εναντίον των Περσών, όπου με το πέρας της εκστρατείας είχε κατακτήσει όλο το νησί, επίτευγμα που απέφερε μεγάλη δόξα στους Αθηναίους.
Το 360 π.Χ ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Αιγύπτου επί ηγεμονίας Φαραώ Ταώς και Περσών, όπου οι Αθηναίοι συμμάχησαν με τον Αρταξέρξη και οι Λακεδαιμόνιοι με τους Αιγυπτίους, από τους οποίους ο βασιλέας Αγησίλαος έλαβε μεγάλη ανταμοιβή. Ο Χαβρίας βλέποντας την καλοτυχία του Αγησιλάου και θεωρώντας τον εαυτό του ισάξιο, έσπευσε να τους βοηθήσει με δική του πρωτοβουλία αναλαμβάνοντας την διοίκηση του Αιγυπτιακού στόλου, ενώ ο Αγησίλαος των χερσαίων δυνάμεων.
Αυτό είχε ως συνέπεια οι Πέρσες να στείλουν αντιπροσώπους στην Αθήνα, για να παραπονεθούν ότι ο Χαβρίας αντιμάχεται τον βασιλέα τους με την πλευρά των Αιγυπτίων. Οι Αθηναίοι τότε έθεσαν προθεσμία στον Χαβρία να επιστρέψει στην Αθήνα και σε αντίθετη περίπτωση θα καταδικαζόταν σε θάνατο. Ο Χαβρίας υπάκουσε και επέστρεψε στην Αθήνα, αλλά δεν έμεινε εκεί περισσότερο από ότι ήταν απαραίτητο, καθότι στα μάτια των συμπατριωτών του διεφάνη ότι απέκλινε από την συνήθη στάση του (να ζει με τιμή υπερασπιζόμενος τις επιλογές του). Διότι ένα κοινό φαινόμενο στα μεγάλα και ελεύθερα κράτη, είναι ότι «ο φθόνος είναι ο μόνιμος συνοδός της δόξας» και ότι οι άνθρωποι πρόθυμα υποβαθμίζουν εκείνους που βλέπουν να υψώνονται πάνω από τους άλλους.
Ο Χαβρίας έκτοτε επέλεξε να ζει μακριά από την πατρίδα του. Φυσικά δεν ήταν ο μόνος που οικειοθελώς απείχε από την Αθήνα, αλλά σχεδόν όλοι οι μεγάλοι άνδρες της εποχής του έπραξαν το ίδιο, θεωρώντας ότι θα παρέμεναν μακριά από το φθόνο, όσο ήταν μακριά από την πατρίδα τους. Ενδεικτικά, ο Κόνων έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κύπρο, ο Ιφικράτης στη Θράκη, ο Τιμόθεος στη Λέσβο, ο Χάρης στο Σίγειο.
Ο Χαβρίας σκοτώθηκε το 357 π.Χ  κατά τον Συμμαχικό πόλεμο με τον ακόλουθο τρόπο. Κατά την πολιορκία της Χίου από τους Αθηναίους, επέβαινε στον στόλο ως απλός στρατιώτης, αλλά είχε μεγαλύτερη επιρροή από ότι οι διοικούντες. Οι στρατιώτες πίστευαν σε αυτόν και ακολουθούσαν πιστά τις κινήσεις του. Αυτό το γεγονός επιτάχυνε το θάνατό του, διότι αδημονώντας να είναι ο πρώτος που θα εισέλθει στο λιμάνι, προέτρεψε τον κυβερνήτη να στρέψει το πλοίο προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά τα υπόλοιπα πλοία του Αθηναϊκού στόλου δεν ακολούθησαν. Σύντομα βρέθηκε περικυκλωμένος από εχθρούς και ενώ μαχόταν με μεγάλη γενναιότητα, το πλοίο του εμβολίστηκε και άρχισε να βυθίζεται. Παρόλο που θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κίνδυνο, αν είχε πηδήξει στη θάλασσα, επέλεξε να πεθάνει, παρά να εγκαταλείψει το πλοίο, ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα κολυμπώντας διέφυγε και έφθασε στα υπόλοιπα πλοία του Αθηναϊκού στόλου. Εκείνος από την άλλη πλευρά προτίμησε τον ένδοξο θάνατο, από την ατίμωση, πολεμώντας με τον εχθρό μέχρι τέλους.
chilonas
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Οι «Συριακοί» πόλεμοι…..μέρος 2ο

Posted: 09 Feb 2014 04:30 PM PST

Χάρτης Ελληνιστικών χρόνων
Δ' Συριακός πόλεμος (221 217 π.Χ)
Ο Δ' Συριακός πόλεμος περιελάμβανε μια σειρά μαχών, μεταξύ της Αιγύπτου και της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Μετά την ιστορική σύγχυση της προηγούμενης περιόδου, ακολουθεί η περίοδος που καλύπτει ο Πολύβιος(Έλληνας ιστορικός που έζησε από το 203 120 π,Χ και χαρακτηρίσθηκε ως ο Θουκυδίδης των Ελληνιστικών χρόνων) με αποτέλεσμα να έχουμε πληρέστερη εικόνα για τα γεγονότα αυτού του πολέμου, έναντι των προηγούμενων.
Αντίοχος Γ' ο Μέγας_προτομή Μουσείο Λούβρου.
Αντίοχος Γ' ο Μέγας_προτομή Μουσείο Λούβρου.
Ο Αντίοχος Γ' ο Μέγας είχε κληρονομήσει το στέμμα το 223 π.Χ. την εποχή που η αυτοκρατορία των Σελευκιδών βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση. Στην ανατολή η Παρθία είχε περάσει στον έλεγχο νομαδικών φυλών και η Βακτριανή Σογδιανή σε μια δυναστεία της Μακεδονίας. Η Πέργαμος ήλεγχε το μεγαλύτερο μέρος της Μικράς Ασίας, ενώ ακόμη και η πρωτεύουσα Σελεύκεια είχε περάσει υπό Αιγυπτιακό έλεγχο κατά τον Γ' Συριακό πόλεμο. Ο αντικαταστάτης του ως κυβερνήτης στις ανατολικές σατραπείες, ο Μόλων, επαναστάτησε το 222 π.Χ και ο στρατηγός του στην Μικρά Ασία, ο Αχαιός, επρόκειτο σύντομα να ταχθεί στο πλευρό του Μόλωνα.
Ο Αντίοχος αποφάσισε να στείλει τους στρατηγούς του ανατολικά για να αντιμετωπίσουν τον Μόλωνα, ενώ ξεκίνησε μια επίθεση στις αιγυπτιακές θέσεις στην κοίλη Συρία. Η εκστρατεία του 221 π.Χ ήταν μια αποτυχία. Ο Αντίοχος προωθήθηκε νότια, αλλά ένας Πτολεμαϊκός στρατός υπό τον Θεόδοτο της Αιτωλίας αναχαιτίζει την προέλαση στο νότιο άκρο της κοιλάδας του Μαρσύα. Εν τω μεταξύ στην ανατολή ο Μόλων νικά τον στρατό των Σελευκιδών υπό τονΞενοίτα. Η μόνη ευνοϊκή εξέλιξη για τον Αντίοχο ήταν ο θάνατος του Πτολεμαίου Γ΄ και η αντικατάστασή του από τον Πτολεμαίο Δ' τον Φιλοπάτορα, έναν μονάρχη με πολύ άσχημη φήμη.
Χρυσό οχτάδραχμο _Πτολεμαίος Δ' ο Φιλoπάτωρ_ Βρετανικό Μουσείο.
Χρυσό οχτάδραχμο _Πτολεμαίος Δ' ο Φιλoπάτωρ_ Βρετανικό Μουσείο.
Το 220 π.Χ ο Αντίοχος οδηγεί μια εκστρατεία εναντίον του Μόλωνα τον οποίον συναντά μετά τον Τίγρη ποταμό. Μέρος του στρατού των στασιαστών του Μόλωνα αυτομολεί μόλις πληροφορούνται ότι αντιμετώπιζαν τον Αντίοχο αυτοπροσώπως με συνέπεια ο Μόλων να αυτοκτονήσει από απογοήτευση. Έχοντας συντρίψει τους στασιαστές ο  Αντίοχος πληροφορείται ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει μια ακόμη στάση, όταν κατά την απουσία του ο Αχαιός επαναστατεί στη Μικρά Ασία. Ωστόσο, αυτή η στάση κατεστάλη γρήγορα, αφήνοντας τον Αντίοχο ελεύθερο να αφοσιωθεί στον πόλεμο κατά της Αιγύπτου.
Η εκστρατεία του 219 π.Χ άρχισε ευνοϊκά με την κατάληψη της Σελεύκειας στην Πιερία. Οι εσωτερικές συγκρούσεις στην αυλή του Πτολεμαίου Δ' οδήγησαν τον Θεόδοτο να αλλάξει στρατόπεδο, παίρνοντας μαζί του την αμυντική γραμμή στην κοίλη Συρία. Ο Αντίοχος είχε την ευκαιρία να προχωρήσει στην Αίγυπτο, πριν οργανωθεί κάποια αξιόπιστη άμυνα, αλλά την απώλεσε. Εν τω μεταξύ ένας άλλος Αιτωλός στρατηγός, ο Νικόλαος, τον καθυστέρησε στο φρούριο της Δόρας (ή Tantura) και ο Αντίοχος ενεπλάκη σε μια σειρά διαπραγματεύσεων που τον καθυστέρησαν ακόμη περισσότερο μετά τον χειμώνα του 219 218 π.Χ.
Ο Αντίοχος πέρασε το 218 π.Χ προελαύνοντας αργά μέσα από την κοίλη Συρία, καταστρέφοντας κάποια Πτολεμαϊκή οχυρά. Ήταν κυρίως πόλεμος πολιορκιών, με μία μεγάλη μάχη που έγινε ενόσω ο Αντίοχος κατευθυνόταν προς την ακτή της Φοινίκης. Η μάχη έγινε στο Πέρασμα του Πλάτανου, μια τοποθεσία μεταξύ Σιδώνας και Βηρυτού και ο Αντίοχος με τον ναύαρχο Διόγνητο νίκησαν τον Πτολεμαϊκό στρατό με επικεφαλής τον Νικόλαο ο οποίος υποστηριζόταν από τον στόλο του Περιγένη. Το τέλος του έτους βρήκε τον Αντίοχο να ξεχειμωνιάζει στην Πτολεμαΐδα, στην νότια ακτή της Τύρου.
Ενώ ο Αντίοχος προωθείτο μέσα από την κοίλη Συρία, ο Σωσίβιος (υπουργός του Πτολεμαίου) συγκροτούσε νέο στρατό. Επί Πτολεμαίου Γ΄ ο στρατός είχε αποσυντεθεί και παρόλο που ο Σωσίβιος ανακάλεσε τα στρατεύματα από τις υπερπόντιες κτήσεις της Αιγύπτου και προσέλαβε τους καλύτερους μισθοφόρους που θα μπορούσαν να βρουν, εντούτοις ο Αιγυπτιακός στρατός δεν ήταν αρκετά ισχυρός. Έτσι ο Σωσίβιος αποφάσισε να στρατολογήσει τους Αιγύπτιους.
Δορυφορική εικόνα Κοίλης-Συρίας, όπου διεξήχθησαν οι Συριακοί Πόλεμοι_πηγή wikipedia
Δορυφορική εικόνα Κοίλης-Συρίας, όπου διεξήχθησαν οι Συριακοί Πόλεμοι_πηγή wikipedia
Αυτό ήταν ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για το καθεστώς της Πτολεμαϊκής δυναστείας, καθότι την τελευταία φορά που πολέμησαν Αιγύπτιοι ήταν πριν 100 έτη, στη μάχη της Γάζας (312 π.Χ). Εκείνη την εποχή 20.000 Αιγύπτιοι είχαν προσληφθεί και (πιθανώς) εκπαιδευθεί για να ενισχύσουν την Μακεδονική φάλαγγα. Η Τη συμμετοχή τους σε αυτόν τον πόλεμο φαίνεται ότι ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό τον Αιγυπτιακό εθνικισμό, ο οποίος συσπειρώθηκε γύρω από το πανίσχυρο Αιγυπτιακό ιερατείο.
Το ακριβές μέγεθος του Αιγυπτιακού στρατού, δεν είναι σαφές. Ο Πολύβιος δίδει έναν αριθμό 70.000 ανδρών, αν και η λεπτομερής ανάλυση του στρατού το υπολογίζει σε περίπου 50.000 άνδρες. Τα Αιγυπτιακά στρατεύματα αναφέρονται είτε ως βαριά οπλισμένοι, είτε ως φάλαγγα και ο Πολύβιος τα υπολογίζει 25.000 έως 45.000 άνδρες σε φάλαγγα. Ο Αντίοχος διέθετε 68.000 άνδρες, με 20.000 άνδρες σε ισχυρή φάλαγγα, έτσι ανεξάρτητα από το ακριβές μέγεθος του Αιγυπτιακού στρατού, ήσαν λιγότεροι όσον αφορά στο βαρύ πεζικό.
Η αποφασιστική μάχη έγινε στην Ραφία, κοντά στη Γάζα, κατά πάσα πιθανότητα στις 22 Ιουνίου 217 π.Χ. Αμφότερες οι στρατιές πολεμούσαν με επιτυχία στην δεξιά πτέρυγα, αλλά ενώ ο Αντίοχος άρχιζε την καταδίωξη, ο Πτολεμαίος εξήλθε από τον ορυμαγδό της μάχης και οδήγησε την φάλαγγα στη νίκη. Ο Αντίοχος έχασε 10.000 άνδρες και 4.000 που αιχμαλωτίσθηκαν και αναγκάστηκε να υποχωρήσει στην Αντιόχεια. Εκεί διαπραγματεύθηκε συνθήκη ειρήνης με τον Πτολεμαίο κατά την οποία παραχώρησε την κοίλη Συρία, ήδη χαμένη γι' αυτόν, αλλά διατήρησε την Σελεύκεια στην Πιερία.
Ο Πτολεμαίος ορισμένες φορές παρουσιάζεται ότι έχασε την ευκαιρία να επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό τις κτήσεις του σε βάρος του Αντιόχου, αλλά από την άποψη της Αιγύπτου είχε αποκαταστήσει μια αμυντική γραμμή στη Συρία που θα διαρκούσε για το υπόλοιπο της βασιλείας του. Ο Αντίοχος έστρεψε την προσοχή του στην αποκατάσταση του αυτοκρατορίας στη Μικρά Ασία και στη συνέχεια στις ανατολικές σατραπείες.
Ε' Συριακός πόλεμος (202 195 π.Χ)
Μετά τον θάνατο του Πτολεμαίου Δ' το 204 π.χ. ακολούθησαν αιματηρές συγρούσεις για την διαδοχή, καθότι ο Πτολεμαίος Ε', ήταν ακόμη παιδί. Η σύγκρουση άρχισε με τη δολοφονία της συζύγου και αδελφής του νεκρού βασιλιά Αρσινόης από τους υπουργούς Αγοθοκλή και Σωσίβιου. Η μοίρα του Σωσίβιου είναι αδιευκρίνιστη, αλλά ο Αγοθοκλής φαίνεται να είχε αναλάβει την αντιβασιλεία για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου καταλήξει να λυντσαριστεί από τον Αλεξανδρινό όχλο. Η αντιβασιλεία «περνούσε» ψηφίστηκε από τον έναν σύμβουλο στον άλλο και το βασίλειο βρισκόταν σχεδόν σε κατάσταση αναρχίας.
Φίλιππος Ε'
Φίλιππος Ε'
Επιδιώκονταν να επωφεληθεί από αυτή την αναταραχή, ο Αντίοχος Γ' πραγματοποιεί μια δεύτερη εισβολή στην κοίλη Συρία. Συνήψε συμφωνία με τονΦίλιππο Ε΄ της Μακεδονίας, προκειμένου να κατακτήσουν και μοιραστούν ταμη Αιγυπτιακά εδάφη των Πτολεμαίων, η οποία όμως δεν κράτησε πολύ. Ο Αντίοχος σε σύντομο χρονικό διάστημα «σάρωσε» την περιοχή. Μετά από μια σύντομη οπισθοδρόμηση στην Γάζα, κατάφερε ένα συντριπτικό πλήγμα στους Πτολεμαίους στη μάχη του Πανείου, κοντά στον ποταμό Ιορδάνη, κερδίζοντας το σημαντικό λιμάνι της Σιδώνος.
Το 200 π.Χ Ρωμαίοι απεσταλμένοι απαίτησαν από τους Φίλιππο και Αντίοχο να σταματήσουν την εισβολή στην Αίγυπτο. Ο λόγος ήταν ότι οι Ρωμαίοι θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην εισαγωγή σιτηρών από την Αίγυπτο, με ανάλογες συνέπειες στην σίτιση του πληθυσμού στην Ιταλία. Καθώς ουδείς από τους εισβολείς ήθελε να συνεχίσει μόνος την εκστρατεία συμμορφώθηκαν πρόθυμα στις απαιτήσεις της Ρώμης. Ο Αντίοχος το 198 π.Χ ολοκλήρωσε την υποδούλωση της κοίλης Συρίας και συνέχισε την επιδρομή στα εναπομείναντα παράκτια οχυρά του Πτολεμαίου στην Καρία και Κιλικία.
Κλεοπάτρα Α' η Σύρα
Κλεοπάτρα Α' η Σύρα
Ορισμένα προβλήματα οδήγησαν τον Πτολεμαίο να αναζητήσει μια γρήγορη και δυσμενή λύση. Το φυλετικό κίνημα που άρχισε πριν από τον πόλεμο με την Αιγυπτιακή εξέγερση και επεκτάθηκε με την υποστήριξη του Αιγυπτιακού ιερατείου, δημιουργούσε αναταραχές και στάσεις σε ολόκληρο το βασίλειο. Τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν την Πτολεμαϊκή κυβέρνηση στην αύξηση της φορολογίας, η οποία με την σειρά της τροφοδότησε τις εθνικιστικές αναταραχές. Προκειμένου να επικεντρωθεί στο εσωτερικό μέτωπο, ο Πτολεμαίος το 195 π.Χ υπέγραψε μια διαλλακτική συνθήκη με τον Αντίοχο, αφήνοντας στον Σελευκίδα βασιλέα την κοίλη Συρία και συμφωνώντας να παντρευτεί την κόρη του Αντιόχου Κλεοπάτρα Α' την Σύρα.

ΣΤ' Συριακός πόλεμος (170 168 π.Χ)

Οι αιτίες αυτής της σύγκρουσης είναι αδιευκρίνιστες. Το 170 π.Χ οι Ευλαίος καιΛιναίος, οι δύο αντιβασιλείς του νεαρού βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίου ΣΤ' του Φιλομήτορος, κηρύττουν τον πόλεμο στον Σελευκίδα ηγέτη Αντίοχο Δ' τον Επιφανή. Το ίδιο έτος τα αδέλφια του ο Πτολεμαίος Η' ο Φύσκων και ηΚλεοπάτρα Β' ανακηρύσσονται συμβασιλεύοντες προκειμένου να ενισχύσουν την ενότητα της Αιγύπτου. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις άρχισαν το 169 π.Χ, όταν ο Αντίοχος είχε ήδη αποκτήσει πλεονέκτημα, κατακτώντας την στρατηγικής σημασίας πόλη του Πηλουσίου.
Τετράδραχμο από την Πάφο με τη μορφή του Πτολεμαίου ΣΤ΄ του Φιλομήτορος
Τετράδραχμο από την Πάφο με τη μορφή του Πτολεμαίου ΣΤ΄ του Φιλομήτορος
Οι Αιγύπτιοι συνειδητοποιώντας την απερισκεψία τους στην κήρυξη του πολέμου, ανατρέπουν τους Ευλαίο και Λιναίο και τους αντικαθιστούν με τουςΚόμανο και Κινέα, οι οποίοι αποστέλλονται να διαπραγματευθούν συνθήκη ειρήνης με τον Αντίοχο. Ο Αντίοχος έθεσε τον Πτολεμαίο ΣΤ' (ο οποίος ήταν και ανιψιός του) υπό κηδεμονία, παραχωρώντας του τον έλεγχο της Αιγύπτου.
Ωστόσο, αυτό ήταν απαράδεκτο για τους ανθρώπους της Αλεξάνδρειας που απάντησαν ανακηρύσσοντας τον Πτολεμαίο Φύσκονα ως το μοναδικό βασιλέα. Ο Αντίοχος πολιορκεί την Αλεξάνδρεια αλλά καθώς δεν μπορούσε να σταματήσει τις επικοινωνίες στην πόλη και ταυτόχρονα να ασχοληθεί με την επανάσταση των Μακκαβαίων στην Ιουδαία, προς το τέλος του 169 π.Χ αποσύρει τον στρατό του. Κατά την απουσία του ο Πτολεμαίος ΣΤ' και ο αδελφός του συμφιλιώνονται και ο Αντίοχος, εξοργισμένοw με την απώλεια ελέγχου του βασιλείου εισβάλλει ξανά.
Ο κύκλος του Ποπίλιου_πίνακας του Λορέντζο Λίππι_Φλωρεντία_πηγή christies.com
Ο κύκλος του Ποπίλιου_πίνακας του Λορέντζο Λίππι_Φλωρεντία_πηγή christies.com
Οι Αιγύπτιοι ζητούν βοήθεια από την Ρώμη και η Γερουσία αποστέλλει τον Γάιο Ποπίλιο Λαίνα στην Αλεξάνδρεια. Εν τω μεταξύ ο Αντίοχος καταλαμβάνει την Κύπρο και την Μέμφιδα και βαδίζει προς την Αλεξάνδρεια. Στην Ελευσίνα, στα προάστια της πρωτεύουσας, συναντάται με τον Ποπίλιο, με τον οποίο ήταν φίλοι κατά την παραμονή του στη Ρώμη. Αλλά αντί για φιλικό καλωσόρισμα, ο Ποπίλιος παραδίδει το τελεσίγραφο από την Γερουσία «πρέπει να εκκενώσει την Αίγυπτο και την Κύπρο αμέσως». Ο Αντίοχος παρακαλεί να του δοθεί χρόνος να το εξετάσει, αλλά σε απάντηση ο Ποπίλιος σχηματίζει με καλάμι έναν κύκλο στην άμμο λέγοντας.. «να αποφασίσει πριν ο ίδιος (ο Ποπίλιος)περπατήσει εκτός του κύκλου» και έτσι ο Αντίοχος επιλέγει να υπακούσει στο Ρωμαϊκό τελεσίγραφο. Ο εν λόγω κύκλος έγινε γνωστός ως ο κύκλος του Ποπίλιου.
Η συνάντηση της Ελευσίνας τερμάτισε τον ΣΤ' Συριακό πόλεμο και ταυτόχρονα τις ελπίδες του Αντιόχου για κατάκτηση της Αιγύπτου.
chilonas
theancientweb
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Οι «Συριακοί» πόλεμοι…..μέρος 1o

Posted: 09 Feb 2014 04:00 PM PST

Χάρτης Διαδόχων Μεγ. Αλεξάνδρου_πηγή wikipedia
Οι Συριακοί πόλεμοι έλαβαν χώρα μεταξύ των διαδόχων επιγόνων του Μεγ. Αλεξάνδρου. Διήρκεσαν από το 276 π.Χ έως το 168 π.Χ και διεξήχθησαν σε έξι περιόδους.
Α' Συριακός πόλεμος (276 272 π.Χ)
Ο Α' Συριακός πόλεμος διεξήχθη μεταξύ του βασιλείου της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου και της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, αφού είχε προηγηθεί ένταση μεταξύ των δύο αντιπάλων αναφορικά με το καθεστώς της νότιας Συρίας, όπως προέκυψε μετά την μάχη της Ιψούς (301 π.Χ). Στη συνθήκη (303 π.Χ) που είχε υπογράψει ο νικηφόρος συνασπισμός στην Ιψό, αρχικά προβλεπόταν να δοθεί ολόκληρη η Συρία στον Πτολεμαίο Α', αλλά λόγω του ότι δεν έστειλε στρατεύματα στην Ιψό, τελικά δόθηκε στον Σέλευκο.
Πτολεμαίος Α' ο Σωτήρ_μαρμάρινη προτομή_μουσείο Λούβρου
Πτολεμαίος Α' ο Σωτήρ ιδρυτής της δυναστείας των Πτολεμαίων_μαρμάρινη προτομή_μουσείο Λούβρου
Ο Πτολεμαίος αντέδρασε το 301 π.Χ καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας νότια της Δαμασκού, καθώς και μεγάλο μέρος της Φοινίκης. Οι Πτολεμαίοι αργότερα διεκδίκησαν τη Συρία μέχρι την Δαμασκό. Αυτό ήταν μια πάγια Αιγυπτιακή τακτική και είχε ως στόχο την διασφάλιση της Αιγυπτιακής ενδοχώρας. Την ίδια στιγμή οι Σελευκίδες διεκδίκησαν όλη την νότια Συρία για τους ίδιους λόγους, καθότι η αυτοκρατορία τους εκτεινόταν πέριξ της βόρειας Συρίας και της ανατολικής Μικράς Ασίας.
Σέλευκος Α' ο Νικάτωρ ιδρυτής της δυναστείας των Σελευκιδών_μουσείο Νάπολης
Σέλευκος Α' ο Νικάτωρ ιδρυτής της δυναστείας των Σελευκιδών_μουσείο Νάπολης
Όσο διάστημα ευρίσκοντο εν ζωή ο Πτολεμαίος και ο Σέλευκος ο πόλεμος είχε αποφευχθεί, αλλά το 283 π.Χ ο Πτολεμαίος πεθαίνει από φυσικά αίτια (ο μοναδικός εκ των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχε φυσικό θάνατο) και το 280 π.Χ δολοφονείται ο Σέλευκος. Οι πρώτες συγκρούσεις που ακολούθησαν σχεδόν αμέσως (πόλεμος της Δαμασκού, 280-279 π.Χ) έλαβαν χώρα στην Ιωνία και γύρω από την πόλη της Μιλήτου.
Ο διάδοχος του Σέλευκου ο Αντίοχος Α' ο Σωτήρ την συγκεκριμένη χρονική περίοδο αντιμετώπιζε πολλούς εχθρούς. Ήταν σε πόλεμο με τον Αντίγονο, αντιμετώπιζε μια εξέγερση στην Σελευκίδα, την πατρίδα της οικογένειάς του και το 279 π.Χ οι Γαλάτες εισέβαλαν στην Μακεδονία πριν προχωρήσουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε Μικρά Ασία, περί το 277 π.Χ. Ενόψει της Γαλατικής απειλής ο Αντίοχος και ο Αντίγονος συνάπτουν ειρήνη (πιθανώς 279 π.Χ), και με συμφωνημένες σφαίρες επιρροής ο Αντίγονος θα είχε την Μακεδονία και την Ελλάδα και ο Αντίοχος την Θράκη και τις περιοχές ανατολικά.
Αυτή η συμμαχία αποτελούσε απειλή για την Πτολεμαϊκή Αίγυπτο και τις φιλοδοξίες της. Ο Πτολεμαίος Β' διαθέτοντας τον ισχυρό Αιγυπτιακό στόλο, είχε βλέψεις για τη δημιουργία μιας θαλάσσιας αυτοκρατορίας στο Αιγαίο, έχοντας ήδη συμμάχους στη Μίλητο. Ο πρώτος Συριακός πόλεμος ξέσπασε το 276 π.Χ. Ο Αντίοχος είχε καταστείλει την εξέγερση στην Σελευκίδα και στη συνέχεια κινήθηκε δυτικά για να ασχοληθεί με την Γαλατική απειλή. Είχε περάσει το χειμώνα του 277-276 π.Χ στις Σάρδεις της Λυδίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εκστρατεία κατά των Γαλατών. Το σχέδιο αυτό, χρειάστηκε να αναβληθεί, όταν την άνοιξη του 276 π.Χ ο Πτολεμαίος Β' ξεκίνησε εισβολή στην Κεντρική Συρία, πολιορκώντας την Δαμασκό και την κοιλάδα του Μαρσύα (βόρεια της Δαμασκού).
Ο Αντίοχος απάντησε σθεναρά. Βάδισε ανατολικά στην Συρία, νίκησε τους Αιγυπτίους και ανακατέλαβε τη Δαμασκό. Αυτός επίσης φαίνεται ότι ξεκίνησε πολιορκία της Μιλήτου, διά ξηράς και θαλάσσης, ενδεχομένως υπό τη διοίκηση του γιου του Σέλευκου, που είχε εγκαταστήσει στη Μικρά Ασία. Το ναυτικό στοιχείο ότι πολιορκίας διεκόπη από τον Αιγυπτιακό στόλου υπό τον Καλλικράτη της Σάμου (περί το 275 π.Χ) αλλά η πολιορκία δια ξηράς συνεχίσθηκε και ίσως τελικά επέτυχε (σε κάθε περίπτωση χάθηκε κατά τον Ευμένιο πόλεμο).
Χρυσό νόμισμα με αναπαράσταση του Αντιόχου Α' του Σωτήρα_275 π.Χ
Χρυσό νόμισμα με αναπαράσταση του Αντιόχου Α' του Σωτήρα_275 π.Χ
Το 275 π.Χ ο Αντίοχος επιστρέφει για να αντιμετωπίσει τους Γαλάτες. Η εξέγερση στην Σελευκίδα είχε προκαλέσει την απώλεια των πολεμικών ελεφάντων και έτσι εστράφη ανατολικά. Η αυτοκρατορία του η οποία εκτεινόταν μέχρι την Ινδία, του παρείχε την δυνατότητα να αναπληρώσει τους ελέφαντες από την Βακτριανή, γεγονός το οποίο και έπραξε. Οι ελέφαντες έφτασαν στην Συρία την άνοιξη του 275 π.Χ και κατόπιν ο Αντίοχος διέσχισε την Μικρά Ασία και νικά τους Γαλάτες στην μάχη των Ελεφάντων. Αυτό τερμάτισε την Γαλατική απειλή για το βασίλειό του, αν και οι Γαλάτες παρέμειναν στη Μικρά Ασία και εγκαταστάθηκαν στην Γαλάτεια. Αυτό ήταν το σημαντικότερο σημείο για τον Αντίοχο, καθότι απέκτησε το προσωνύμιο «Σωτήρ» και δοξάσθηκε για την αποκατάσταση της ειρήνης.
Όμως ένα νέο πρόσωπο εμφανίζεται στο προσκήνιο, η Αρσινόη B', χήρα του Λυσίμαχου της Μακεδονίας και για σύντομο χρονικό διάστημα σύζυγος τουΠτολεμαίου Κεραυνού. Αφού προδόθηκε από τον Κεραυνό, φεύγει στη Σαμοθράκη και στη συνέχεια στην αυλή του Πτολεμαίου B' στην Αίγυπτο, τον οποίον παντρεύεται το 276 π.Χ και κατόπιν αυτή υιοθετεί τον γιο του Πτολεμαίο Γ' και αυτός τον γιό της Πτολεμαίο. Ο εν λόγω γάμος (αμφιλεγόμενος και περιπεπλεγμένος κατά πολλούς) σύντομα αποδεικνύεται μεγάλη επιτυχία. Η Αρσινόη γίνεται συνδιαχειρίστρια της Αιγύπτου και μετά το θάνατό της την εντάσσεται στο πάνθεον των Αιγυπτιακών θεοτήτων. Επίσης φαίνεται ότι μέχρι το τέλος (275 π.Χ) είχε αναλάβει τον έλεγχο του πολέμου.
Αρσινόη Β'_χρυσό νόμισμα 250 π.X
Αρσινόη Β'_χρυσό νόμισμα 250 π.X
Ο Αντίοχος το 274 π.Χ σχεδίαζε να εισβάλει στην Αίγυπτο. Παντρεύει την κόρη του με τον Μάγα τον Κυρηναίο ο οποίος είναι ετεροθαλής αδερφός του Πτολεμαίου και κυβερνήτης της Κυρηναϊκής, δυτικά της Αιγύπτου. Ο Μάγας αφού ανεξαρτητοποιείται από την Αίγυπτο, το 274 π.Χ ξεκινά εισβολή όπου παρ' ολίγον να καταλάβει την Αλεξάνδρεια, βοηθούμενος από μια ανταρσία μεταξύ των Γαλατών μισθοφόρων του Πτολεμαίου. Η Αρσινόη απάντησε ενθαρρύνοντας μια Λιβυκή εισβολή στην Κυρηναϊκή, η οποία ανάγκασε τον Μάγα να επιστρέψει δυτικά για να εξασφαλίσει την δική του περιοχή. Εν τω μεταξύ οι Γαλάτες μισθοφόροι παγιδεύτηκαν σε ένα νησί και κατεστάλη η εξέγερσή τους.
Το πραγματικό κλειδί για τη νίκη της Αιγύπτου ήταν ο στόλος τους. Το 274 π.Χ ο εν λόγω στόλος εστάλη για να επιτεθεί στην ακτή της Μικράς Ασίας, απειλώντας άμεσα τον Αντίοχο στην ενδοχώρα της Κιλικίας. Οποιαδήποτε ελπίδα είχε ο Αντίοχος για βοήθεια από τη Μακεδονία έληξε όταν ο Πτολεμαίος και η Αρσινόη χρηματοδοτούν μια εισβολή στην Μακεδονία από τον Πύρρο βασιλέα της Ηπείρου.
Η Αιγυπτιακή εισβολή στην Μικρά Ασία απετέλεσε μεγάλη επιτυχία. ΟΚαλλικράτης κατέλαβε ένα μεγάλο μέρος της ακτής, αναγκάζοντας τον Αντίοχο να παραδεχτεί την ήττα. Η Αίγυπτος κέρδισε την δυτική Κιλικία και μια σειρά εδαφών που περιελάμβαναν την νότια Λυκία, Καύνο, Αλικαρνασσό, Μύνδο και Κνίδο. Ο Πτολεμαίος τερματίζει τον πόλεμο με την κατοχή της Μιλήτου. Στη Συρία απέκτησε ολόκληρη την Φοινίκη και την κοιλάδα του Μαρσύα, αλλά όχι την Δαμασκό.
Την επαύριον του πολέμου, η Αρσινόη άρχισε να σχεδιάζει μια επίθεση στην Μακεδονία, όπου ο γιος της Πτολεμαίος διεκδικούσε τον θρόνο. Ωστόσο, πριν υλοποιήσει τα σχέδιά της πεθαίνει (270 π.Χ). Ο προκύπτων Χρεμωνίδειος πόλεμος έληξε με νίκη για τον Αντίγονο και συμμαχία μεταξύ του Αντιγόνου και του Αντιόχου εναντίον του Πτολεμαίου.
Β' Συριακός πόλεμος (260 255 π.Χ)
Ο Β' Συριακός πόλεμος, είναι ο ελλιπέστερος εξ' όλων των πολέμων της Ελληνιστικής περιόδου, όσον αφορά στην ιστορική τεκμηρίωση. Τα αίτια έναρξης είναι ασαφή και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει τεκμηριωμένη καταγραφή των γεγονότων. Υπάρχει ακόμη και κάποια αβεβαιότητα ως προς την ημερομηνία της κύριας μάχης του πολέμου. Γνωρίζουμε ποια ήταν τα αποτελέσματα του πολέμου και υπάρχει καταγραφή ορισμένων γεγονότων. Αυτά τα γεγονότα υποδηλώνουν ότι ήταν ένας μεγάλος πόλεμος, που αφορούσε στα τρία από τα κύρια διάδοχα κράτη Μακεδονία, Αίγυπτο και την αυτοκρατορία των Σελευκιδών -με θέατρο μαχών την Μικρά Ασία, το Αιγαίο, την Συρία, την Βόρεια Αφρική και ενδεχομένως την Ελλάδα.
Σε αποτέλεσμα του Α' Συριακού πολέμου, ο Πτολεμαίος Β' Φιλαδελφος είχε κερδίσει την κατοχή μεγάλων τμημάτων στα Μικρασιατικά παράλια, δίνοντας στην Αίγυπτο μια ισχυρή βάση στο Αιγαίο. Αυτές οι νίκες επετεύχθησαν σε μεγάλο βαθμό σε βάρος του Αντιόχου Α' της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, ο οποίος πέθανε το 261 π.Χ και τον διαδέχθηκε ο νεότερος γιος του, Αντίοχος Β' Θεός. Ο Β' Συριακός πόλεμος μπορεί να ξεκίνησε ως μια προσπάθεια του Αντιόχου Β΄ να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.
Ο Πτολεμαίος Β΄, εικόνα χαραγμένη σε κόκκινο γρανίτη, μουσείο Μπρούκλιν
Ο Πτολεμαίος Β΄, εικόνα χαραγμένη σε κόκκινο γρανίτη, μουσείο Μπρούκλιν
Μια άλλη πιθανή αιτία ήταν η εξέγερση από τον Πτολεμαίο, τον γιό του Λυσιμάχου και της Αρσινόης και θετό γιο του Πτολεμαίου Β', ο οποίος διεκδικούσε τον θρόνο της Μακεδονίας, ελπίζοντας στην βοήθεια του Πτολεμαίου, αλλά το 260 π.Χ ήταν πλέον βέβαιο ότι αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί. Ως αντίδραση ο Πτολεμαίος επαναστάτησε εναντίον του Πτολεμαίου Β' από μια βάση στην Έφεσο. Αρχικά ο Αντίοχος επικροτεί την εξέγερση και στέλνει στον Πτολεμαίο μια δύναμη Θρακικού στρατού και πιθανώς την υποστήριξη του διοικητή της Μιλήτου, ο οποίος ονομαζόταν Τίμαρχος και ήταν Αιτωλικής καταγωγής. Φαίνεται όμως ότι ο Πτολεμαίος και ο Τίμαρχος σύντομα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο. Ο Πτολεμαίος δολοφονήθηκε, πιθανώς το 259 π.Χ και ο Αντίοχος κατέλαβε την Έφεσο. Ο Τίμαρχος στη συνέχεια αυτοανακηρύχθηκε τύραννος της Μιλήτου και ο Αντίοχος αναγκάζεται να βαδίσει κατά του Τιμάρχου, τον οποίον καθαιρεί το 258 π.Χ και αποκαθιστά το καθεστώς της Μιλήτου. Οι κα΄τοικοι κατόπιν από ευγνωμοσύνη του προσέδωσαν το προσωνύμιο Θεός
Αντίοχος Β' Θεός
Αντίοχος Β' Θεός
Η κύρια μάχη του πολέμου ήταν μια ναυμαχία στην Κω, περί το 258 π.Χ. Ο Πτολεμαίος είχε τον ισχυρότερο στόλο και ήταν σε συμμαχία με την Ρόδο, την ισχυρότερη ναυτική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο.
Ανησυχώντας από την επιθετικότητα του Πτολεμαίου, η Ρόδος αποφάσισε να τεθεί στο πλευρό του Αντιόχου και του Αντιγόνου. Ο στόλος της συμμετείχε στην κατάληψη της Εφέσου και στην ναυμαχία της Κω, η οποία διεξήχθη μεταξύ του Αιγυπτιακού και του Μακεδονικού στόλου, που στην πραγματικότητα ήταν υπό τις διαταγές του βασιλέα Αντιγόνου Β'. Η ημερομηνία της μάχης δεν είναι απολύτως ασφαλής, αλλά είναι βέβαιο ότι διεξήχθη κατά τη διάρκεια των Ισθμίων, τα οποία ελάμβαναν χώρα κάθε δύο χρόνια, προσδιοριζόμενη περί το 258 ή 256 π.Χ. Η Αίγυπτος είχε τον μεγαλύτερο στόλο, αλλά οι Μακεδόνες είχαν καλύτερη τακτική και κέρδισαν μια σημαντική νίκη.
Με την Αιγυπτιακή ναυτική κυριαρχία να έχει εξουδετερωθεί, ο Αντίγονος και ο Αντίοχος είχαν προβάδισμα στον πόλεμο. Ο Αντίοχος ήταν σε θέση να ανακτήσει τα περισσότερα από εδάφη που έχασε στον Α' Συριακό πόλεμο στη Μικρά Ασία (απωθώντας τον Πτολεμαίο από την Κιλικία και Παμφυλία, καθώς και την βόρεια Φοινίκη μέχρι την Σιδώνα). Ο Αντίγονος απέκτησε τον έλεγχο των νήσων, αν και ο Πτολεμαίος διατήρησε την Θήρα (Σαντορίνη).
Η ειρήνη μεταξύ Αντιόχου και Πτολεμαίου εδραιώθηκε σύντομα με έναν γάμο μεταξύ του Αντιόχου και της κόρης του Πτολεμαίου της Βερενίκης της Σύρας. Για να γίνει αυτό όμως ο Αντίοχος έπρεπε προηγουμένως να αποκηρύξει την πρώτη του σύζυγο, Λαοδίκη. Αυτό οδήγησε σύντομα σε καταστροφή. Το 247 π.Χ ο Αντίοχος πέθανε και τον ακολούθησε το 246 π.Χ ο Πτολεμαίος Β'. Τότε η Βερενίκη και η Λαοδίκη διεκδίκησαν τον θρόνο των Σελευκιδών για τον γιο τους. Ο Πτολεμαίος Γ΄ παρενέβη υπέρ της αδελφής του, αλλά δολοφονήθηκε στη συνέχεια από τους υποστηρικτές της Βερενίκης. Το αποτέλεσμα ήταν ο Γ' Συριακός πόλεμος.
Γ' Συριακός πόλεμος (Λαοδίκειος πόλεμος) (246 -241 π.Χ)
Ο Γ' Συριακός πόλεμος αφορούσε στον έλεγχο της Συρίας και των ακτών της Μικράς Ασίας και ορισμένα γεγονότα επρόκειτο να φέρουν πιο κοντά τις δύο αυτοκρατορίες. Μετά τον Β' Συριακό πόλεμο, ο αυτοκράτορας των Σελευκιδών Αντίοχος Β' είχε παντρευτεί την Βερενίκη, κόρη του Πτολεμαίου Β'. Για να γίνει αυτό είχε να αποκηρύξει την πρώτη του σύζυγο, Λαοδίκη (εξ' ου και Λαοδίκειος πόλεμος). Η Λαοδίκη και τα παιδιά τους στάλθηκαν στην Έφεσο, ενώ η Βερενίκη την αντικατέστησε στην αυτοκρατορική αυλή γεννώντας έναν γιο.
Ο χωρισμός μεταξύ Λαοδίκης και Αντιόχου δεν ήταν ολοκληρωτικός..το 247 π.Χ ο Αντίοχος πέθανε ενώ την επισκεπτόταν στην Έφεσο, ενώ ο αδελφός τηςΑλέξανδρος παρέμεινε στρατηγός της Λυδίας. Στον απόηχο του θανάτου του Αντιόχου, η Λαοδίκη ισχυρίστηκε ότι είχε ονομάσει τον γιο της Σέλευκο Β', ως κληρονόμο του.
Χρυσό οκτάδραχμο του Πτολεμαίου Γ', το οποίο εξέδωσε ο γιος του, Πτολεμαίος Δ', προς τιμήν του θεοποιημένου πατέρα του.
Χρυσό οκτάδραχμο του Πτολεμαίου Γ', το οποίο εξέδωσε ο γιος του, Πτολεμαίος Δ', προς τιμήν του θεοποιημένου πατέρα του.
Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα πεθαίνει ο Πτολεμαίος Β' και τον διαδέχεται ο γιος του Πτολεμαίος Γ΄ο Ευεργέτης αδελφός της Βερενίκης Φερνοφόρου. Ενώ η Λαοδίκη ήταν ισχυρή στη Μικρά Ασία, η Βερενίκη φαίνεται ότι διατηρούσε την επιρροή στην Αντιόχεια. Μια Αιγυπτιακή δύναμη προερχόμενη από την κοντινή Κύπρο αποβιβάζεται στην Σελεύκεια, το λιμάνι της Αντιόχειας, στη συνέχεια κατευθύνεται στην πρωτεύουσα των Σελευκιδών και μια εμπροσθοφυλακή φτάνει στην Αντιόχεια, αλλά δεν κατορθώνει να εμποδίσει τη δολοφονία της Βερενίκης και του γιού της από τους υποστηρικτές της Λαοδίκης.
Ο Πτολεμαίος Γ΄ καθυστερημένα καταφθάνει στην περιοχή κατορθώνοντας να κρατήσει το θάνατο της Βερενίκης μυστικό για κάποιο χρονικό διάστημα και καταλαμβάνει την Αντιόχεια, φτάνοντας το 246 π.Χ ως την Σελεύκεια στον ποταμό Τίγρη. Η ταχεία προέλαση του μέσα από την καρδιά της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών δείχνει ότι πιθανώς δεν συνάντησε αντίσταση, ενώ ταυτόχρονα υποκρινόταν ότι ενεργούσε στο όνομα της Βερενίκης.
Αυτές οι κατακτήσεις όμως ήσαν πρόσκαιρες. Το 245 π.Χ ο Πτολεμαίος Γ΄ έπρεπε να επιστρέψει στην Αίγυπτο για να αντιμετωπίσει μια εξέγερση στο Δέλτα του Νείλου. Τελικά διαρρέει η είδηση του θανάτου της Βερενίκης και αρχίζει η αμφισβήτηση στον πρόσωπό του.
Ο Σέλευκος Β' λέγεται ότι διέσχισε τον ποταμό Ταύρο το 244 π.Χ και σε μικρό χρονικό διάστημα ανέκτησε το ανατολικό τμήμα του, το οποίο ενέταξε στην αυτοκρατορία. Η Αντιόχεια και η Δαμασκός ανακτήθηκαν σύντομα, αλλά η Σελεύκεια στην Πιερία παρέμεινε υπό Αιγυπτιακή κατοχή μέχρι το τέλος του πολέμου.
Η Αίγυπτος είχε μεγαλύτερη επιτυχία στη Μικρά Ασία, όπου μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον στόλο αποτελεσματικά. Η αντιπολίτευση εκεί καθοδηγείτο από τον ετεροθαλή αδερφό του Σέλευκου τον Αντίοχο Ιέρακα (Γεράκι) που είχε αναγορευθεί αντιβασιλέας των κτήσεων στη Μικρά Ασία όταν ο Σέλευκος επέστρεψε στη Συρία. Αυτός όμως δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός κατά των Αιγυπτίων, αφού τελείωσε τον πόλεμο, με την κατοχή της νότιας Ιωνίας και πιθανώς της Καρίας και Λυκίας. Η ακριβής έκταση των κατακτήσεων της Αιγύπτου κατά τον Γ' Συριακό πόλεμο είναι ασαφής λόγω ελλείψεων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το Β' Συριακό πόλεμο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επαλήθευση των εδαφών που κατακτήθηκαν και αυτών που παρέμειναν απλώς υπό Αιγυπτιακή κατοχή.
Ο πόλεμος τελείωσε το 241 π.Χ. Ο Σέλευκος πιθανώς επεδίωξε την ειρήνη, προκειμένου να αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα. Ο Αντίοχος Ιέραξ είχε εγκατασταθεί ως ανεξάρτητος ηγεμών και τώρα διεκδικούσε ολόκληρη την αυτοκρατορία (ο προκύψας εμφύλιος πόλεμος είναι γνωστός ως ο πόλεμος των Αδελφών). Στην ανατολή η Βακτριανή Σογδιανή σατραπεία επρόκειτο να εγκαταλείψει λόγω των Μακεδόνων σατραπών, που θεωρούσαν ότι μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις επιδρομές των νομάδων, εφόσον παρέμεναν ανεξάρτητοι και αυτόνομοι.
Η αχανής αυτοκρατορία των Σελευκιδών κινδύνευε να διαλυθεί.
..συνεχίζεται
chilonas
theancientweb
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

10 τρομακτικά ιατρικά εργαλεία από το παρελθόν

Posted: 09 Feb 2014 02:19 PM PST

Ο μεγαλύτερος ιατρικός φιλανθρωπικός σύλλογος του Ηνωμένου Βασιλείου, το Wellcome Trust, προσφάτως δημοσιοποίησε την τεράστια βάση δεδομένων του, διαθέτοντας δωρεάν το υλικό στο κοινό.
Η συλλογή περιλαμβάνει χιλιάδες φωτογραφίες που αφορούν στην ιστορία της Ιατρικής και της Επιστήμης. Μερικές από αυτές παρουσιάζουν τα ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών.
1. Εργαλείο διάτρησης του κρανίου (Γερμανία, 18ος αιώνας)
alt
2. Μπρούτζινη σύριγγα (Γαλλία, 17ος αιώνας)
alt
3. Σύριγγα για κλύσμα από ελεφαντόδοντο (Σρι Λάνκα, 18ος αιώνας)
alt
4. Σύριγγα για κλύσμα κατ' οίκον (Ιαπωνία, 19ος αιώνας)
alt
5. Χειρουργικά εργαλεία (16ος αιώνας)
alt
6. Μάσκα βασανιστηρίων (16ος αιώνας)
alt
Τη χρησιμοποιούσαν για να τιμωρούν δημόσια όσους πολίτες εναντιώνονταν στους άρχοντες της εποχής.
7. Κράνος «Τζεντάι» (20ος αιώνας)
alt
Το χρησιμοποιούσαν για να μελετούν τον εγκέφαλο χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουν το κρανίο. Το χαρακτήρισαν ως κράνος «Τζεντάι» έτσι ώστε να παιδιά να μην αντιστέκονται να το φορέσουν.
8. Προσθετικό μέλος (19ος αιώνας)
alt
9. Μοντέλο ματιού (19ος αιώνας)
alt
10. Θήκη οφθαλμολόγου (20ος αιώνας)
alt
onmedneakeratsiniouΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

TO IΣΡΑΗΛ ΗΤΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΙΡΑΝΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Posted: 09 Feb 2014 02:15 PM PST

ΒΙΒΛΙΟ-ΒΟΜΒΑ. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΙΡΑΝΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ. ΔΕΝ ΗΣΑΝ ΟΙ ΗΠΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΞΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ/ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ  ΣΕ ΗΠΑ-ΛΙΒΑΝΟ-ΓΑΛΛΙΑ-Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΑΝΑΛΥΤΕΣ  ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ.
*ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΤΑΝΖ/STUXNET-DUGU-FLAME  ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΣΑΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ NATIONAL SECURITY AGENCY.
*ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΩΝ 5 ΙΡΑΝΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΑΙΞΕ Η ΜΟΣΑΝΤ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΜΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ 8-200.
*ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΟ 1961 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ./ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ.
*ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1961-1962 ΚΑΤΑ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 70 ΚΑΤΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ .
*ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΔΙΚΥΚΛΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΑΝΤ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 5 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΚΥΚΛΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΥΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ.
*ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΡΑΝΩΝ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝ , ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Η ΜΟΣΑΝΤ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ.
The United States has endorsed but does not actively participate in an ongoing Israeli-led program of assassination operations against Iranian nuclear scientists, according to a new book by two veteran Israeli intelligence commentators. Published today, July 9, by Levant Books, Spies Against Armageddon: Insider Israel's Secret Wars, is written by CBS News correspondent Dan Raviv and Yossi Melman, intelligence and military affairs analyst for Israel's leading newspaper, Ha'aretz.  The two authors claim that the killings, which are allegedly aimed at preventing Iran from building a nuclear weapon, form one aspect of a multi-layered program of sabotage that consists of regular spy-missions deep inside Iranian territory. Raviv and Melman allege that Israeli operatives routinely enter and exit Iran using "a multitude of routes" and an extensive network of safe houses that is said to predate the 1979 Islamic Revolution. The book, an advanced copy of which has been received by , appears to dispute widespread media speculation that Israeli covert operations inside Iran are carried out by members of ethnic minorities hostile to Tehran and trained by the Mossad, Israel's primary covert action intelligence agency. According to Raviv, the task of 'beheading' the Iranian nuclear program is considered politically delicate by the Israeli government; the latter would never consider "farm[ing] out a mission that is that sensitive". The CBS correspondent argues that Mossad would indeed use ethnic, religious or political "dissidents" inside Iran, primarily "for assistance and logistics". But the hit itself, said Raviv, would be carried out by Mossad officers: "they wouldn't trust anybody else to do it", he told a group of Israeli and American reporters on Friday. Speaking on the same day, Melman said that the book also reveals that the cybersabotage campaign against the Iranian nuclear program is also conducted solely by Israel, with minor technical and operational support by American intelligence agencies. As a matter of policy, Israel refuses to conform or deny whether its agencies conduct operations inside Iran.
analystsforchange
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Η συντροφική σχέση…

Posted: 09 Feb 2014 12:54 PM PST

Φωτογραφία: Η συντροφική σχέση Μια ευκαιρία αρμονίας και σύνθεσης των αντιθέτων μέσα στον Εαυτό μας. Η μάχη των φύλων ξεκινά πάντα από μέσα μαςΑυτό που παρουσιάζεται μετά στο εξωτερικό μας περιβάλλον, είναι ακριβώς αυτό που δεν καταφέραμε να ισορροπήσουμε μέσα μας. Οι δύο άνθρωποι αναζητούν ασφάλεια, φροντίδα, αγάπη και γι' αυτό πολεμάνε για να το αποκτήσουν από τον άλλονΟ καθένας με τις δικές του πεποιθήσεις και ανάγκες που χρειάζονται να καλυφτούν, αλλά ποτέ δεν καλύπτονται Είναι μια ατέλειωτη μάχη με τον Εαυτό μας η συντροφική σχέση, που ποτέ δεν έχει νικητές ή νικημένους και αφήνει τους ανθρώπους μισούς, τραυματισμένους και μόνους Κάποιοι το βλέπουν σαν μια διαρκή υποχώρηση, κάποιοι το βλέπουν σαν μια διαρκή απαίτηση Η μάχη που λέγεται «έρωτας» δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ, αν η επικρατούσα άποψη για τα δύο μισά που ενώνονται, δεν γίνει η αρμονία των δύο ολόκληρων, που μοιράζονται έναν ίδιο χώρο... Πάντα ο ένας θα προσπαθήσει να καταλάβει περισσότερο χώρο από τον άλλον, αν νιώθει ότι αυτό που του λείπει το έχει ο άλλος. Μέσα στον άνθρωπο παλεύουν δύο δυνάμειςο άντρας και η γυναίκαενόσω και οι δύο μέσα του τείνουν να γίνουν Ένας Άνθρωπος Μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια ποια μεριά του φερμουάρ είναι η πιο σημαντική? Καλημέρα <3 <3 <3
Η συντροφική σχέση
Μια ευκαιρία αρμονίας και σύνθεσης των αντιθέτων μέσα στον Εαυτό μας.Η μάχη των φύλων ξεκινά πάντα από μέσα μαςΑυτό που παρουσιάζεται μετά στο εξωτερικό μας περιβάλλον, είναι ακριβώς αυτό που δεν καταφέραμε να ισορροπήσουμε μέσα μας.
Οι δύο άνθρωποι αναζητούν ασφάλεια, φροντίδα, αγάπη και γι' αυτό πολεμάνε για να το αποκτήσουν από τον άλλονΟ καθένας με τις δικές του πεποιθήσεις και ανάγκες που χρειάζονται να καλυφτούν, αλλά ποτέ δεν καλύπτονται
Είναι μια ατέλειωτη μάχη με τον Εαυτό μας η συντροφική σχέση, που ποτέ δεν έχει νικητές ή νικημένους και αφήνει τους ανθρώπους μισούς, τραυματισμένους και μόνουςΚάποιοι το βλέπουν σαν μια διαρκή υποχώρηση, κάποιοι το βλέπουν σαν μια διαρκή απαίτηση
Η μάχη που λέγεται «έρωτας» δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ, αν η επικρατούσα άποψη για τα δύο μισά που ενώνονται, δεν γίνει η αρμονία των δύο ολόκληρων, που μοιράζονται έναν ίδιο χώρο...
Πάντα ο ένας θα προσπαθήσει να καταλάβει περισσότερο χώρο από τον άλλον, αν νιώθει ότι αυτό που του λείπει το έχει ο άλλος.Μέσα στον άνθρωπο παλεύουν δύο δυνάμειςο άντρας και η γυναίκαενόσω και οι δύο μέσα του τείνουν να γίνουν Ένας ΆνθρωποςΜπορεί να πει κανείς με ασφάλεια ποια μεριά του φερμουάρ είναι η πιο σημαντική?
Βάσω Νικολοπούλου
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Αφήστε την μετάπτωση των παλιρροιών να κόψει την όμορφη ακτογραμμή της καρδιάς σας.

Posted: 09 Feb 2014 12:50 PM PST

Φωτογραφία: Υπάρχει μια άμπωτη & μια ροή στη ζωή. Οι παλίρροιες της αλλαγής έχουν σπουδαίο σκοπό στη ζωή μας!!! Όταν έρθει η ώρα, τα νερά υποχωρούν & μερικές φορές μεταφέρουν τα πράγματα μακριά! Ακόμα & πράγματα που αγαπάμε. Οι παλίρροιες, ενώ είναι ισχυρές, μπορεί να κινηθούν στη ζωή μας απαλά, αν τους το επιτρέψουμε. Αν αντισταθείτε, οι δυνατές παλιρροιακές δυνάμεις της ζωής πρόκειται να βλάψουν τον εαυτό σας. Υπάρχουν μερικά πράγματα, άνθρωποι & εμπειρίες που δεν μπορείς να έχεις ή να αλλάξεις. Όταν τα νερά της κίνησης της ζωής έρχονται επάνω σας, μην αγωνίζεστε  αφήστε τα να πάνε. Αφήστε τα νερά να ρέουν γύρω σας. Αφήστε την μετάπτωση των παλιρροιών να κόψει την όμορφη ακτογραμμή της καρδιάς σας.
Υπάρχει μια άμπωτη & μια ροή στη ζωή. 
Οι παλίρροιες της αλλαγής έχουν σπουδαίο σκοπό στη ζωή μας!!!
Όταν έρθει η ώρα, τα νερά υποχωρούν & μερικές φορές μεταφέρουν τα πράγματα μακριά! Ακόμα & πράγματα που αγαπάμε. 
Οι παλίρροιες, ενώ είναι ισχυρές, μπορεί να κινηθούν στη ζωή μας απαλά, αν τους το επιτρέψουμε. 
Αν αντισταθείτε, οι δυνατές παλιρροιακές δυνάμεις της ζωής πρόκειται να βλάψουν τον εαυτό σας. 
Υπάρχουν μερικά πράγματα, άνθρωποι & εμπειρίες που δεν μπορείς να έχεις ή να αλλάξεις. 
Όταν τα νερά της κίνησης της ζωής έρχονται επάνω σας, μην αγωνίζεστε αφήστε τα να πάνε. 
Αφήστε τα νερά να ρέουν γύρω σας. 
Αφήστε την μετάπτωση των παλιρροιών να κόψει την όμορφη ακτογραμμή της καρδιάς σας.
Ελίζα Περούλη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Το Χρυσό Γάλα

Posted: 09 Feb 2014 12:46 PM PST

turmeric drink milk (6)Πρόκειται για ένα θαυμάσιο ποτό το απόγευμα και τα οφέλη του είναι εκπληκτικά.  Το κύριο συστατικό του είναι ο Κουρκουμάς (Ταραξάκος) Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, την πολυφενόλη που αναγνωρίζεται ως το κύριο ενεργό συστατικό το οποίο παρουσιάζει πάνω από 150 θεραπευτικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-καρκινικές ιδιότητες.
Επιπρόσθετα πλεονεκτήματα του κουρκουμά:*Αντιφλεγνονώδες, αντιοξειδωτικό, αντισηπτικό, αναλγητικό.*Ενισχύει το ανοσοποιητικό.*Αντικαρκινικό.*Βοηθά στην διατήρηση των επιπέδων χοληστερίνης.*Βελτιώνει την υγεία της πέψεως.*Αποτοξινώνει το συκώτι.*Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και τον έλεγχο του βάρους.*Ρυθμίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση.*Βελτιώνει την μνήμη και την λειτουργία του εγκεφάλου.*Βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος.*Βελτιώνει τις νευρολογικές διαταραχές.*Χαμηλώνει τα Τριγλυκερίδια.
Προσθέτοντας μαύρο πιπέρι στον κουρκουμά ή σε τροφές που παρασκευάζονται με κουρκουμά ενισχύει την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης 1.000 φορές, λόγω της πιπερίνης του μαύρου πιπεριού. Ναι με την ανάμιξη αυξάνεται η απορροφητικότητα του κουρκουμά κατά 2000%.
Βήμα 1: Πάστα ΚουρκουμάΥλικά: της κούπας σκόνη κουρκουμά.½ του κουταλιού του τσαγιού τριμμένο μαύρο πιπέρι.½ της κούπας φιλτραρισμένο νερό.
Οδηγίες: Ανακατέψτε όλα τα συστατικά σε ένα κατσαρόλι και ανακατέψτε καλά. Ανεβάστε την φωτιά σε μεσαία και ανακατεύετε συνεχώς. Ανεβάστε λίγο την φωτιά και συνεχίστε να ανακατεύετε έως ότου το μείγμα γίνει μια πυκνή πάστα. Αυτό γίνεται σύντομα οπότε μην εγκαταλείπετε το κατσαρόλι. Δείτε το βίντεο.  Αφήστε το μίγμα να κρυώσει και φυλάξτε το σε ένα βαζάκι στο ψυγείο.
Βήμα 2: Χρυσό ΓάλαΥλικά:1 κούπα γάλα αμυγδάλου (επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα hemp η καρύδας)1 κουταλάκι λάδι καρύδας από το κουταλάκι, ή περισσότερο ανάλογα με την διάθεση, πάστα κουρκουμά.Μέλι ή στέβια
Οδηγίες: Συνδυάστε όλα τα συστατικά, εκτός από το μέλι σε ένα κατσαρολάκι. Βάλτε μεσαία φωτιά. Ενώ το ζεσταίνετε ανακατεύετε συνέχεια και μην αφήσετε το μίγμα να βράσει. Προσθέστε όσο μέλι σας αρέσει.
Το βίντεο δείχνει διάφορες παραλλαγές παρασκευής του χρυσού γάλακτος με κουρκουμά.
Η κουρκουμίνη, μία ενεργή αντιφλεγμονώδης ένωση που βρίσκεται στο μπαχαρικό turmeric/κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου. Νέα συμπεράσματα που εκδόθηκαν στο περιοδικό Cancer Research αναφέρουν ότι οι φυσικές φαινόλες του κουρκουμά μπορούν να ανακόψουν την ανάπτυξη όγκων στον καρκίνο του προστάτη μπλοκάροντας τους υποδοχείς που χρησιμοποιούνται για να διαδώσουν την ανάπτυξη των κυτταρικών ιστών. Πρόσθετες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLoS One επεξηγούν το ακριβή τρόπο που δρουν τα μόρια του κουρκουμά στοχεύοντας τα αμυλοειδή ινίδια που σχετίζονται με την αφύσικη ανάπτυξη πρωτεΐνης και τον σχηματισμό πλάκας που είναι χαρακτηριστικό σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.
Η προσθήκη κουρκουμά σε μία υγιεινή διατροφή ή η λήψη συμπληρώματος που εμπεριέχει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κουρκουμά σε κάψουλα θα σας προστατέψει από ενδεχόμενο πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων και από την άνοια του Αλτσχάιμερ. Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου με πάνω από 250,000 περιπτώσεις που καταγράφονται ετησίως μόνο στις ΗΠΑ.
Κάθε φυσικό συστατικό που στοχεύει στον περιορισμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη μπορεί να προσφέρει μία σημαντική θεραπεία σε σχέση με τις άλλες αλλοπαθητικές μεθόδους, όπως η ακτινοβολία, η χειρουργική επέμβαση ή η χημειοθεραπεία. Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές στέρησαν από τα καρκινικά κύτταρα ορμόνες με την παρουσία, αλλά και την απουσία κουρκουμά σε φυσιολογικές δόσεις. 
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κουρκουμάς μπλόκαρε τους δύο γενετικούς υποδοχείς που είναι απαραίτητοι για την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη.  Αυτοί οι υποδοχείς είχαν αποκαλυφθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι μπορούσαν να προβλέψουν το βαθμό και το ρυθμό ανάπτυξης των ήδη υπαρχόντων όγκων. Σημειώθηκε ότι ο κουρκουμάς ήταν "ένας ισχυρός αναστολέας του κυτταρικού κύκλου όσο και της επιβίωση  του στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη." Η επικεφαλής της έρευνας και συγγραφέας, Dr. Karen Knudsen και η ερευνητική της ομάδα ανακάλυψαν ότι άλλες καρκινικές κυτταρικές γραμμές πολλαπλασιάζονται με τον ίδιο μηχανισμό υποδοχέων, των οποίων η εξέλιξη ενδεχομένως να ανακόπτεται από τον κουρκουμά. Σχολίασε ότι ο κουρκουμάς,
"έχει αποτελέσματα και πέρα από τον καρκίνο του προστάτη σε άλλες κακοήθειες, όπως ο καρκίνος του μαστού. Σε ό,τι αφορά όγκους ο κουρκουμάς μπορεί να έχει έναν αρκετά υποσχόμενο θεραπευτικό ρόλο."
Σε μία διαφορετική έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο κουρκουμάς παρατείνει τη ζωή και ενισχύει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών νευρώνων λειτουργώντας σαν νευρο-προστατευτική ασπίδα εναντίον της εξελικτικής πορείας του Αλτσχάιμερ. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε ότι ο κουρκουμάς δρούσε ανασταλτικά στην βλαβερή συσσώρευση των αμυλοειδή ινιδίων γύρω από τις συνάψεις των νεύρων. Τα αμυλοειδή ινίδια είναι γνωστό ότι εμποδίζουν τις ομαλές ηλεκτρικές και χημικές διαβιβάσεις στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία μνήμης και τη διατήρηση της γνώσης.
Είναι γνωστό ότι θα πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο ή καλύτερα να βγάλετε έξω από τη διατροφή σας τη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, γλυκίσματα, συμβατικά μακαρόνια γιατί με την πρόσληψή τους η γλυκόζη κατακλύζει ολόκληρο το σώμα, οξύνεται η ινσουλίνη προκαλώντας και μεγάλες συγκεντρώσεις αμυλοειδών ινιδίων και  ελεύθερων ριζών στον εγκέφαλο.
Οι επιπλέον υδατάνθρακες και τα λιπαρά οξέα αποτελούν μέρος των ελεύθερων ριζών που είναι σαν μοριακοί οδοκαθαριστές που κάνουν επίθεση στις κυτταρικές μεμβράνες και προκαλούν την πρόωρη γήρανση σε όργανα όπως το δέρμα, την καρδιά και το συκώτι.
Επιστημονικά ερευνητικά μοντέλα συνεχίζουν να εκθειάζουν τις αρετές των φυσικών μπαχαρικών και των φυτικών εκχυλισμάτων, όπως ο κουρκουμάς που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών θανατηφόρων ασθενειών. Μπορείτε να βάλετε τον κουρκουμά στην καθημερινή σας διατροφή ή να πάρετε ένα συμπλήρωμά του (250mg έως 500mg συνιστώμενη ημερήσια δόση) ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου και να διατηρήσετε έναν λειτουργικό και υγιή εγκέφαλο.
terrapapers
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Ραβίνος: Γιατί οι Εβραίοι συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Posted: 09 Feb 2014 12:43 PM PST

Φεβρουάριος 9, 2014.
Του Ραβίνου Boruch Gorin
Τα νοήματα που ο σύγχρονος άνθρωπος επενδύει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν να κάνουν με τον «ριμέικ» τους, το όνομα του ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, του Pierre de Coubertin, και όχι με τα μηνύματα των αρχαίων αγώνων στην Ολυμπία.
Γιατί οι αρχαίοι αγώνες ήταν ριζωμένοι στην ειδωλολατρία, από κάθε άποψη, και στην μετέπειτα εποχή είχαν απαγορευθεί από τη νίκη του μονοθεϊσμού.
Βέβαια, οι σημερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες  δεν ξαναφέρνουν στο προσκήνιο το παλαιό Πάνθεον, δεν λατρεύεται η ιερή φλόγα της Ολυμπίας, αλλά όπως λέει το παλιό ανέκδοτο, το ίζημα παρέμεινε.
Εκτός από αυτό το ίζημα ήταν επίσης η ιερή λατρεία του σώματος, Ποιος θα πηδήξει υψηλότερα, ποιος θα τρέξει γρηγορότερα, ποιος θα πετύχει το στόχο, όπως στην Ολυμπία.
Πως τοποθετούνται σε αυτήν την άποψη της ζωής, οι σοφοί του Ιουδαϊσμού;
Εδώ γράφει ο εβραίος φιλόσοφος  Μαϊμονίδης ή Ραμπάμ: «Ας γίνεται κάθε προσπάθεια να είναι το σώμα υγιές και ισχυρό, έτσι για την ψυχή θα είναι πιο εύκολο να γνωρίσει τον Παντοδύναμο, επειδή ο αδύναμος άνθρωπος ή ο άρρωστος ή ο πονεμένος δεν μπορεί να αποκτήσει σοφία για να τον δει».
Ως εκ τούτου, λοιπόν, ο αθλητισμός, η άσκηση, η απαραίτητη σωματική και συναισθηματική υγεία είναι θεάρεστα.
Αυτό βέβαια, δεν μπορεί να επεκταθεί στο «άθλημα των μεγάλων επιδόσεων», γιατί έτσι το επαγγελματικό άθλημα μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία, αντί να την ενισχύσει.
Αξίζει να τονίσουμε, ωστόσο, ότι η επιθυμία να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο, αυτό από την άποψη του εβραϊσμού είναι κάτι περισσότερο από αξιέπαινο.
Αυτό είναι στην πραγματικότητα το ανθρώπινο πεπρωμένο, να σηκωθούμε πάνω από τη φύση μας. Και από αυτήν την άποψη, οι επαγγελματίες αθλητές είναι άξιοι κάθε σεβασμού. Αλλά συγχρόνως να κοιτάζουμε και το γείτονά μας γιατί αυτή η άνοδος πάνω από τη φύση μπορεί να μας κάνει εγωιστές και αδιάφορους!
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχουν δύο πλευρές που είναι σημαντικές για την κατανόηση της στάσης του πιστού (Εβραίου).
Πρώτον, ο αθλητισμός είναι ένα είδος εξάχνωσης της ανθρώπινης επιθετικότητας.
Δεύτερον, όπως βλέπουμε  πολύ καθαρά το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, είναι μια γιορτή που ενώνει τους ανθρώπους.
Αυτός είναι, ίσως, ο κύριος λόγος που η ηγεσία της εβραϊκής κοινότητας της χώρας παίρνει μέρος σε αυτή τη γιορτή. Είναι άλλωστε γραμμένο και από τον προφήτη Ιερεμία:
«Προσευχηθείτε για την ευημερία της πόλης, και τότε θα βρείτε την ειρήνη».
Πηγή: 9TV- Israel
--
echedoros-a
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Ο έρωτας είναι σαν τον κήπο: Θέλει συνεχή φροντίδα!

Posted: 09 Feb 2014 12:37 PM PST

Τι ζητάμε όλοι στον ερωτικό τομέα; Να κάνουμε μια όμορφη σχέση με έναν άνθρωπο που να μας ταιριάζει. Είναι μια από τις βασικότερες ανθρώπινες ανάγκες. Τι κρίμα όμως που, μόλις βρούμε το κατάλληλο ταίρι, οι περισσότεροι συνήθως επαναπαυόμαστε. Η αλήθεια είναι ότι για να συνεχίσουμε να ζούμε μια όμορφη συντροφική ζωή, θα πρέπει κάθε μέρα να σκαλίζουμε και να φροντίζουμε (και οι δυο) το εύφορο χώμα, επάνω στο οποίο καλλιεργήθηκε η σχέση μας. Γιατί ο έρωτας είναι σαν τον κήπο: Θέλει συνέχεια συντήρηση.
Τι χρειάζεται ο ερωτικός κήπος:
 Να ξεριζώνονται τα ζιζάνια: Οι καθημερινές μικροπαρεξηγήσεις σιγά σιγά συσσωρεύονται και οδηγούν σε δυσαρέσκεια. Γι΄ αυτό, μόλις πάει να φυτρώσει μια νέα παρεξήγηση, καλό είναι να ξεριζώνεται επί τόπου. Η καλή θέληση μάλιστα μαραίνει τις παρεξηγήσεις από τη ρίζα.
 Να κλαδεύονται τα ξεραμένα κλαδιά, για να φυτρώσουν νέα: Η ζωή εξελίσσεται, οι άνθρωποι επίσης. Άρα παλιές συνήθειες και αντιλήψεις που έκαναν τον κύκλο τους και ολοκληρώθηκαν, θα πρέπει να φεύγουν από το προσκήνιο, για να δίνουν την ευκαιρία σε φρέσκιες ιδέες να αναπτυχθούν.
 Να υπάρχει σωστή λίπανση και πότισμα: Μια σχέση είναι όπως μια γλάστρα. Αν μείνει απότιστη και χωρίς λίπασμα, θα ξεραθεί. Έτσι και η σχέση: Αν μείνει χωρίς αγάπη (που να εκδηλώνεται έμπρακτα) και χωρίς καθημερινό τρυφερό ενδιαφέρον, το παιχνίδι θα χαθεί.
 Οι σπόροι να φυτεύονται την κατάλληλη εποχή: Δεν έχουμε όλοι ταυτόχρονα τους ίδιους ρυθμούς ούτε απολύτως κοινές επιθυμίες. Έτσι η απόκτηση ενός παιδιού, το ξεκίνημα μιας νέας δημιουργικής δραστηριότητας ή μια αλλαγή στο οικογενειακό περιβάλλον θα πρέπει να γίνονται την κατάλληλη στιγμή η καλή πρόθεση και η εποικοδομητική συζήτηση φέρνουν τις σωστές αποφάσεις.
 Να γίνεται τακτικός έλεγχος για έντομα και παράσιτα: Το κλειδί είναι το ζευγάρι να μην αφήνει τίποτα να δηλητηριάσει τη σχέση του κυρίως παρασιτικές σκέψεις και απόψεις τρίτων. Γι΄ αυτό και θα πρέπει αμέσως να συζητά, μόλις εντοπίσει κάτι ανησυχητικό.
 Να προφυλάσσονται τα φυτά από την παγωνιά και τον καύσωνα: Ό,τι έχει σπείρει το ζευγάρι στη ζωή του (αγάπη, αλληλοκατανόηση, ερωτική συνταύτιση) θα πρέπει να το διαφυλάττει και να το προστατεύει σε δύσκολους καιρούς και απρόβλεπτες περιστάσεις, ώστε να μην κλονιστεί ποτέ η σχέση. 
Golden Magazine
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Ο σκύλος βοήθησε τον Άνθρωπο να ξεπεράσει τον Νεάντερταλ

Posted: 09 Feb 2014 12:37 PM PST

Ο Κέρβερος στην ελληνική μυθολογία
Φεβρουάριος 7, 2014.
Υπάρχει η πεποίθηση, από τα παλιά χρόνια, ότι : «Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου».
Στο θέμα αυτό υπάρχουν άπειρες ιστορίες πως τα σκυλιά έσωσαν τους ανθρώπους σε χιόνια, σε φωτιά, σε καταρρεύσεις οικιών αναζητώντας τους στα ερείπια κλπ.
Αλλά είναι πιθανό ο κύνας (σκύλος) να έχει κάνει πολλά περισσότερα για τους ανθρώπους από ό, τι σήμερα φανταζόμαστε.
Μια σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Scientist, η οποία υποδεικνύει ότι  η εξημέρωση των σκύλων, αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή για την πρώιμη ιστορία του ανθρώπου.
Οι Αμερικανοί ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι η φιλία αυτή επέτρεψε τους προγόνους του Homo Sapiens  να κατανοήσει ο ένας τον άλλον και να κερδίσουν στον ανταγωνισμό τους με τον Νεάντερταλ.
Η κατανόηση αυτή δεν ήρθε έτσι, απλά, από τους ερευνητές. Ψάχνοντας μια απάντηση σε ένα από τα κύρια θέματα της Παλαιοντολογίας : «Γιατί οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν και οι σύγχρονοι άνθρωποι επέζησαν, ζώντας  και οι δύο συγχρόνως,  κάτω από τις ίδιες συνθήκες;», δόθηκε και η παρούσα εξήγηση.
Οι πρόγονοί μας εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, που κατοικούνταν  από τους Νεάντερταλ, πριν από περίπου 35.000 χρόνια.
Αποτέλεσμα αυτής της συνύπαρξης που κράτησε πάνω από 10 χιλιάδες χρόνια, ήταν το ένα είδος να πέσει σε παρακμή και να εξαφανισθεί, ενώ το άλλο να ακμάσει.
Η ανθρωπολόγος Pat Shipman  από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) ανέλυσε απολιθωμένα οστά σκύλου  που έζησε κατά τη περίοδο της συνύπαρξης του σύγχρονου ανθρώπου με τους Νεάντερταλ.
 Διαπιστώθηκε ότι πολλοί κύνες είχαν ίχνη ταφικής λατρείας. Συχνά μεταξύ των σιαγώνων  τους τοποθετούσαν ένα κόκαλο (για την άλλη ζωή;)
  Σκύλοι στην αρχαία Αίγυπτο
Υπάρχουν και άλλα στοιχεία της ειδικής σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων, λέει η ερευνήτρια.
Οι πρόγονοί μας είχαν για γητεία τα δόντια των σκύλων, αλλά σπάνια στολίζονταν με αυτά.
Τα ίδια τα σκυλιά απουσιάζουν, ωστόσο, από τις βραχογραφίες, όπου απεικονίζονται μόνο σε κυνήγι.
«Μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι τα σκυλιά εξημερώθηκαν πριν από 17 χιλιάδες χρόνια, όταν οι Νεάντερταλ είχαν, ήδη, εξαφανισθεί.
Όμως πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτό συνέβη πολύ νωρίτερα. Πρόσφατα βρέθηκε στο Βέλγιο ένα κρανίο σκύλου που είναι 32.000 ετών. Και πρόκειται, σαφώς, για σκύλο, όχι για λύκο», είπε η ανθρωπολόγος.
Η Pat Shipman, πιστεύει ότι τα σκυλιά βοηθούσαν τους ανθρώπους, όχι μόνο να καταδιώκουν το θήραμα στο κυνήγι, αλλά υπηρετούσαν και ως υποζύγια.
Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις του μεγαλόσωμων ποιμενικών σκύλων της Αλσατίας που μπορούσαν να τραβήξουν ένα σφάγιο, παρέχοντας έτσι ελευθερία στα χέρια του ιδιοκτήτη του, στο ύπαιθρο.
Ψηφιδωτό με σκύλο στην Ηράκλεια Ληγκηστίδος -αρχαία Μακεδονία
Επιπλέον η εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η επικοινωνία με τα σκυλιά δίδαξε στους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα ο ένας τον άλλον.
Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι σε όλα τα πρωτεύοντα θηλαστικά μόνο στους ανθρώπους υπάρχει ένα ευδιάκριτο λευκό του ματιού.
Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να διακρίνει σημεία σε απόσταση και να ανιχνεύει τις κινήσεις τους θηράματος.
Του έδωσε ένα τεράστιο πλεονέκτημα όταν το κυνήγι γινόταν ομαδικό. Γιατί μπορούσαν να συνεννοηθούν με τα μάτια χωρίς να προξενήσουν κάποιο θόρυβο.
Η κίνηση των ματιών ήταν ένας σημαντικός παράγοντας συνεννόησης με τους σκύλους. Τα ζώα αυτά έχουν το μοναδικό πλεονέκτημα να καθορίζουν από το βλέμμα του ανθρώπου τη διάθεσή του και αυτή είναι  ένα πλεονέκτημα για την επικοινωνία τους.
«Είναι άγνωστο εάν  το λευκό του ματιού, υπήρχε στους Νεάντερταλ. Αν αποδειχθεί ότι αυτό το χαρακτηριστικό ήταν μόνο πλεονέκτημα του Homo Sapiens, τότε θα θεωρηθεί ως μοναδικό πλεονέκτημα της επικοινωνίας του με το σκυλί. Είναι ασφαλές, ότι οι πρόγονοί μας, έμαθαν να χρησιμοποιούν καλύτερα αυτές τις ικανότητες», λέει η Shipman.
mikres-ekdoseis
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Τρελοί μασκαράδες, απίστευτοι καρναβαλιστές

Posted: 09 Feb 2014 12:10 PM PST

Τρελοί μασκαράδες, απίστευτοι καρναβαλιστές!!!!!
Κολάζ2
-Άνοιξε το Τριώδιο : Η προετοιμασία για τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής άρχισε και διαρκεί τρεις ολόκληρες βδομάδες γμτ
-Σιγά τ αυγά. Ο Γιωργάκης, ο Αντωνάκης , ο Μπένυ και η λοιπή Μαφία μας έφεραν την Τρόικα να μας προετοιμάσει για τη νηστεία της επόμενης 40-ετίας!
PAGKALOS-Pytzamas (1)                                    -Εγώ λέω να ντυθώ Πάγκαλος! Εσύ?
βοναπαρτης-Τι γελάει καλέ αυτός?
giakoymatos
xeimwniatikhliakada
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Ποιος θέλει να ζει για πάντα;

Posted: 09 Feb 2014 12:10 PM PST

galacticring1Το 1922 δημοσιεύθηκε το θεατρικό έργο του Τσέχου συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ (Karel apek)(1) με τίτλο «Υπόθεση Μακροπούλου» αργότερα μεταφέρθηκε και στην όπερα με μουσική του Λέος Γιανάτσεκ (Leo Janek) που αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας της Ελίνας Μακροπούλου, της οποίας ο πατέρας, προσωπικός γιατρός ενός αυτοκράτορα της Ευρώπης του 16ου αιώνα, εφηύρε το ελιξήριο της ζωής και αποφάσισε να κάνει την πρώτη δοκιμή στην κόρη του.
Το ελιξίριο αποδείχθηκε όντως θαυματουργό αλλά, όπως όλα τα φάρμακα, έπρεπε να λαμβάνεται τακτικά για να έχει διαρκή αποτελέσματα. Παίρνοντας συστηματικά το φάρμακο του πατέρα της, η Ελίνα έφτασε 342 χρονών.
Όμως αυτή η μακροβιότητα την οδήγησε σε ένα τέλμα ανίας και απόγνωσης, κάνοντάς την να χάσει κάθε ενδιαφέρον για τον κόσμο και αφαιρώντας το νόημα από τη ζωή της. Έχοντας μείνει μόνη, με όλους τους φίλους της να έχουν πεθάνει προ πολλού, η υπεραιωνόβια ηρωίδα σταματάει να παίρνει το ελιξίριο και πεθαίνει. Στο τέλος του έργου, κάποιοι αποφασίζουν να καταστρέψουν το ελιξίριο της ζωής, αψηφώντας τις έντονες διαμαρτυρίες μιας μερίδας ηλικιωμένων.
Queen 'Who Wants To Live Forever' (2)
Εμπνευσμένος από το έργο του Τσάπεκ, ο άγγλος φιλόσοφος Μπέρναρντ Ουίλιαμς (Bernard Williams) επιχείρησε να διερευνήσει το κατά πόσον η αθανασία θα ήταν ευλογία ή κατάρα. Όπως και άλλοι φιλόσοφοι που μελέτησαν αντικειμενικά το συγκεκριμένο θέμα, προσπαθώντας να μείνουν ανεπηρέαστοι από παραδοσιακές θρησκευτικές αντιλήψεις και προσδοκίες, ο Ουίλιαμς καταλήγει στο συμπέρασμα πως η αιώνια ζωή θα ήταν δίκοπο μαχαίρι. Αν και θα ήθελε, όπως λέει, να μπορούσε να παρατείνει κάποιες πεπερασμένες περιόδους της ζωής του, η προοπτική της αθανασίας θα αποτελούσε καταδίκη σε μια αιώνια ύπαρξη ανούσιας επανάληψης, ανίας και dj vu. Αν και διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις, ο Ουίλιαμς συμπεραίνει ότι τελικά, παρ' ότι η επιθυμία του για ζωή είναι πολύ ισχυρή,
«η προοπτική μιας αιώνιας ζωής θα ήταν αβάσταχτη. Όπως φαίνεται και στην περίπτωση της Ελίνας Μακροπούλου, αυτό θα οφειλόταν εν μέρει στην απουσία της επιθυμίας Κάποια στιγμή, θα κατέληγα να βαριέμαι τον ίδιο μου εαυτό και θα είχα κάθε λόγο να πεθάνω πριν συμβεί αυτό. Πριν όμως φτάσω σ' αυτό το σημείο, θα είχα πολλούς λόγους να μην θέλω να πεθάνω. Σε τελική ανάλυση, πάντως, σε αντίθεση με την Ελίνα Μακροπούλου, ίσως θα έπρεπε να αισθανόμαστε τυχεροί που έχουμε τη δυνατότητα να πεθάνουμε.»
Εξάλλου, η λανθάνουσα υπόθεση πως, σε ένα άπειρο μέλλον, ο κάθε άνθρωπος θα μπορούσε να εξαντλήσει με τη διανοητική του δραστηριότητα ολόκληρη τη σφαίρα του επιστητού δεν είναι απόλυτα πειστική. Κατ' αρχάς διότι δεν γνωρίζουμε αν οι νόμοι που διέπουν το σύμπαν ή που μπορούν να προκύψουν μέσα σ' αυτό είναι άπειροι ή πεπερασμένοι σε αριθμό. Και κατά δεύτερον γιατί, αν είναι άπειροι, δεν ξέρουμε σε ποια τάξη του απείρου ανήκουν.
Ενώ, για παράδειγμα, ξέρουμε ότι τα μαθηματικά είναι άπειρα το πλήθος των νέων δομών που μπορούν να προκύψουν από τις ήδη γνωστές είναι απεριόριστο , δεν γνωρίζουμε αν τα νέα στοιχεία που θα αποκαλύπτουμε δεν είναι απλώς παραλλαγές αυτών που ήδη γνωρίζουμε. Κατά πάσα πιθανότητα, πάντως, το στοιχείο της ανακάλυψης δεν θα χαθεί ποτέ από τη μαθηματική έρευνα, γιατί κάθε μαθηματική πρόταση είναι μια μη-αποκρίσιμη πρόταση του Γκέντελ, μια πρόταση δηλαδή που κανένας υπολογιστής δεν μπορεί να επαληθεύσει ή να διαψεύσει, ακόμη κι αν την επεξεργάζεται επ' άπειρον .ΠΗΓΗ: "ΑΠΕΙΡΟ, Τα μαθηματικά της αθανασίας", John D. Barrow, εκδόσεις Τραυλός 
(1) Ο Karel apek έγινε παγκοσμίως γνωστός με το δράμα επιστημονικής φαντασίας «Rossums Universal Robots» (1920), όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιείται η λέξη ρομπότ, που προκύπτει από την τσέχικη λέξη «robota», δηλαδή εργασία
(2) Το 'Who Wants To Live Forever' είναι σύνθεση του Brian May που ακούγεται στηνταινία «Highlander». O Brian May, εκτός από μέλος του συγκροτήματος των Queen, υπήρξε και αστροφυσικός, απλά ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή λίγο αργά. To 'Bohemian Rhapsody' που ακολουθεί είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια των Queen:
physicsggΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Είχα έναν μαύρο σκύλο, τον έλεγαν κατάθλιψη..

Posted: 09 Feb 2014 11:55 AM PST

Την αποκαλούν " η μάστιγα του 21ου αιώνα", που χτυπά χωρίς εξαιρέσεις. Αλήθεια ποιος ορίζει το αν θα είμαστε ή όχι η εξαίρεση; Μήπως κάποιοι επωφελούνται από την νόσο του αιώνα μας; 
Χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ κι έχοντας μεγάλο σεβασμό απέναντι στην ψυχική αυτή ασθένεια, θα ήθελα να το εξετάσουμε από μια άλλη πλευρά. Έχετε σκεφτεί πόση δύναμη μπορεί να κρύβουμε μέσα μας που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζουμε; Καλούμαστε όμως να την φέρουμε στην επιφάνεια αν αγαπάμε πραγματικά τον εαυτό μας και θέλουμε να τον δούμε ευτυχισμένο. 
Όλα ξεκινούν από την αποδοχή και την αναγνώριση του προβλήματος. Αφού πρώτα έχεις σιγουρευτεί περί τίνος πρόκειται ( γιατί χρησιμοποιείται σαν καραμέλα από ανθρώπους που έχουν μια απλή μελαγχολία και την βαφτίζουν κατάθλιψη από μόνοι τους) είναι αναγκαίο να σκεφτείς που θα σε ωφελήσει η καταθλιπτική περίοδος στην ζωή σου. 
Μη σκέφτεσαι μόνο όσα έχασες και σε οδήγησαν εκεί.. σκέψου πόσα περισσότερα πρόκειται να χάσεις αν αφήσεις τον εαυτό σου να πενθεί. Γιατί ουσιαστικά πρόκειται περί πένθους. Ξέρετε πότε είναι στο χέρι μας η αντιμετώπιση της κατάθλιψης; Όταν πάψουμε να εξαρτιώμαστε ψυχολογικά από τους πάντες. Όταν σταματήσουμε να επιτρέπουμε να μας ορίζει την διάθεση και την ζωή ο καθένας. Όταν πάρουμε τα ηνία στα χέρια μας. Δεν γεννηθήκαμε μόνο για να είμαστε προετοιμασμένοι για ευχάριστα γεγονότα. Αγκάλιασε και τον πόνο και την θλίψη ισάξια με την χαρά. Τότε θα βρεις γαλήνη κι όταν μάθεις να τα ισορροπείς και να μην σε διαλύουν.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ χρησιμοποιούσε τη φράση «Μαύρος Σκύλος» προκειμένου να περιγράψει τις μαύρες περιόδους κατάθλιψης, που βίωνε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, καθώς έπασχε από μανιοκατάθλιψη.Τη φράση αυτή επέλεξε για τίτλο ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας (WHO) για ένα βίντεο που δημιούργησε σε συνεργασία με το συγγραφέα και εικονογράφο Matthew Johnstone, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατάθλιψης. 
Πρόκειται για ένα μάθημα αντιμετώπισης της πάθησης που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.Το βίντεο με τίτλο «Είχα ένα μαύρο σκύλο, τον έλεγαν κατάθλιψη» παρουσίασε υποτιτλισμένο στα ελληνικά το noesi.gr. Όπως σημειώνεται, «πολλά άτομα και οι οικογένειές τους φοβούνται να μιλήσουν για αυτό που περνούν και δεν ξέρουν που να απευθυνθούν για βοήθεια. Όμως η κατάθλιψη προλαμβάνεται και θεραπεύεται σε μεγάλο βαθμό. Η αναγνώριση της κατάθλιψης και η αναζήτηση βοήθειας είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα προς την ανάρρωση».       (πηγή: http://www.newsbeast.gr )
Κάποιες πολύ σημαντικές προτάσεις-συμβουλές από την 
ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Μάρω Μπέλλου:
Προσπάθησε να αποδεχτείς τον εαυτό σου, παρόλο που νιώθεις θλίψη. Μην νιώθεις άσχημα επειδή νιώθεις άσχημα. Δώσε την άδεια στον εαυτό σου να αισθάνεται άσχημα, να έχει ανάγκη από βοήθεια και να είναι ευάλωτος.Αμφισβήτισε τις πεποιθήσεις ότι ευθύνεσαι εσύ για ό,τι αρνητικό συμβαίνει. Αυτή η στρεβλή σκεπτομορφή είναι μέρος της κατάθλιψης και θα μετριαστεί όταν αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα.Να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και να αποφέυγεις αυτά που σε δυσαρεστούν. Είναι σημαντικό για την αυτοεκτίμησή σου να καταπιάνεσαι με πράγματα τα οποία μπορείς να καταφέρεις.Μοιράσου αυτό που αισθάνεσαι με ανθρώπους που νιώθεις άνετα και εμπιστεύεσαι.Μην παίρνεις σημαντικές ααποφάσεις όταν βρίσκεσαι σε κατάθλιψη.Απόφυγε οινοπνευματώδη ποτά και ναρκωντικές ουσίες γιατί επιδεινώνουν παρά βελτιώνουν την διάθεση.Προσπάθησε να μην αποθαρρύνεσαι αν δεν περνάει γρήγορα η συναισθηματική δυσφορία. Επέτρεψε στον εαυτό σου να πάρει τον χρόνο του.Να διαγράψεις την επιτακτική ανάγκη τα πράγματα να είναι διαφορετικά από ότι είναι.Μην προσκολλάσαι σε επιθυμίες και προσδοκίες που σε εμποδίζουν να αντλείς ικανοποίηση από το παρόν.Η κατάθλιψη εμφανίζεται όταν ακριβώς δηλώνεις ότι είσαι ανίκανος να μετατρέψεις το συναίσθημά σου σε πράξη. Μεταμόρφωσε την απραξία σε δημιουργία.Μερικές φορές είμαστε τόσο θολωμένοι από τον θυμό, τον πόνο ή την κακή διάθεση, που δεν μπορούμε να διακρίνουμε τις πόρτες που είναι ανοιχτές μπροστά μας. Εστίασε σε αυτά που έχεις στο παρόν.
" Δεν θα έλεγα ότι είμαι ευγνώμων για τον μαύρο σκύλο, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν ένας απίστευτος δάσκαλος. Με ανάγκασε να επανεκτιμήσω και να απλοποιήσω την ζωή μουΈμαθα ότι αντί να αποφεύγω τα προβλήματά μου, είναι καλύτερο να τα αγκαλιάζω. Άμα αντιμετωπίζεις δυσκολίες μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Δεν είναι ντροπή! Η μόνη ντροπή είναι να στερηθείς σημαντικές στιγμές από την ζωή σου."
positive-thinking
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Γενετικά τεστ και διατροφή

Posted: 09 Feb 2014 11:51 AM PST

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα γενετικά τεστ τεστ DNA, που σχετίζονται με τη διατροφή για πρόληψη ασθενειών, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά. Το διαδίκτυο άλλωστε σφύζει από προσφορές γενετικού ελέγχου και πληθαίνουν τα εργαστήρια που πραγματοποιούν τέτοια γενετικά τεστ. Ήδη εφαρμόζονται έλεγχοι γενετικής προδιάθεσης (γενετικά τεστ τεστ DNA) με την υπόσχεση της εξατομικευμένης δίαιτας. Ωστόσο, οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν είναι αρκετές και πλήρεις για την προσαρμογή των διατροφικών οδηγιών και την ανάπτυξη εξατομικευμένης διατροφής με τις τωρινές γνώσεις. Σε πολύ πρόσφατη μελέτη ανασκόπησης των αλληλεπιδράσεων διατροφής-γονιδίων, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι προφανές ότι έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι οι διατροφικές οδηγίες με βάση το γονιδιακό έλεγχο και τη γονιδιακή έκφραση να παίξουν τον καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών».Είναι αλήθεια ότι το τεστ DNA μπορεί να δίνει έγκυρα αποτελέσματα για το γενετικό μας προφίλ και να παρέχει μια πραγματική πληροφορία για τα γονίδιά μας. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ πρώιμο για να οδηγήσει σε εξατομικευμένη διατροφή για δύο λόγους: 1) Το συγκεκριμένο σετ γενετικών πολυμορφισμών που κάθε φορά εξετάζεται περιλαμβάνει ορισμένες μόνο από τις γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά μας, πολλές από τις οποίες δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει, και 2) η ερμηνεία των αποτελεσμάτων στερείται των συνολικών γνώσεων που απαιτούνται για να προσαρμόσουμε τη δίαιτα στα γενετικά μας χαρακτηριστικά. Γενικά, παρά τον ενθουσιασμό από τα αυξανόμενα ευρήματα της διατροφογενετικής και διατροφογενωμικής, η πρόοδος αυτών των πεδίων παρεμποδίζεται από την ανεπάρκεια των τωρινών πειραματικών τεχνικών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πολυπλοκότητα του φαινοτύπου, την πολυπλοκότητα των διατροφικών προσλήψεων και την πολυπλοκότητα του γενετικού υποβάθρου μεταξύ των ατόμων. Δεν απέχουμε όμως πολύ από την εξέλιξη των επιστημονικών εργαλείων στο επίπεδο που θα μας επιτρέπει να μελετήσουμε ακόμα καλύτερα και σφαιρικότερα τις αλληλεπιδράσεις γονιδίων-διατροφής.neadiatrofisΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Για να ξεφλουδίζονται εύκολα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα

Posted: 09 Feb 2014 11:50 AM PST

Βυθίστε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ με νερό για να τα ξεφλουδίσετε. Η φλούδα τους θα βγει πιο εύκολα και δεν θα σε κάνει να κλάψετε.
Για να αφαιρέσετε όλες τις φλούδες από τις σκελίδες του σκόρδου, βάλτε τες στο φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε ένα μπολ για περίπου 15 δευτερόλεπτα, αφαιρέστε και ανακινείτε ελαφρά. Λειτουργεί κάθε φορά!
neadiatrofis
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
You are subscribed to email updates from Αποκάλυψη Το Ένατο Κύμα To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. Email delivery powered by Google Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610
-- Ανάρτηση Από τον/την Blogger στο Armageddon τη 2/09/2014 11:37:00 μ.μ.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 831

Trending Articles